-
Sluchajcie, bede zdawac egzamin konczacy seminarium "Milosc i zdrada w literaturze".
Jako temat rozmowy wybralam sobie zmiane ujecia ww tematu w literaturze na przestrzeni czasu. Chodzi mi o literature swiatowa, XIX, XX wiek, powiesc.
Zastanawiam sie, co przeczytac - chodzi mi o przyklady tzw zrodel pierwotnych, czyli mowiac wprost konkretnych tytulow powiesci.
Jak na razie przeczytalam:
- Effi Briest - Fontane
- Pania Bovary - Flaubert
- Pary - Updike
- Małżeństwa w Philippsburgu - W...
-
Hej ho kochani, chcę kupić kilka książek Cortazara na alle, ich cena jest bardzo konkurencyjna, pewnie dlatego, że są to wydania z czasów przed 1989r. Moje pytanie jest takie, jakie jest w temacie, czy literatura obca była cenzurowana? Chodzi mi o to, czy istnieje możliwość, że te książki różnią się od wydań współczesnych? Może być coś powycinane? Podałem przykład julia, ale często kupuję książki używane i właśnie zastanowiłem się nad taką kwestią. Czy ktoś wie? Ale wie na pewno, domniemani...
-
Jakie są Wasze pierwsze skojarzenia, kiedy słyszycie taki termin?
Jakie są według Was pierwsze nasuwające się cechy takiej literatury?
Jest mi to potrzebne do matury ustnej z polskiego - oprócz rzeczowych
artykułów krytyków i literaturoznawców chciałabym zobaczyć spojrzenie "szarego
ludzia" :)
Z góry dziękuję!
-
Zazwyczaj idę na łatwiznę i lecę po nominowanych i lauretach Nike.
Mam jednak ochotę na coś nieco bardziej przyziemnego (ale nie gniot). Chcę złożyć zamówienie na conajmniej 5 - 6 POLSKICH tytułów.
Na razie mam Chmurdalię Bator (ale nie czytałam Piskowej Góry - kupić?), co wybrać?
Chcialabym:
coś z tajemnicą i kryminalem w tle
coś śmiesznego
coś romantycznego
coś ciepłego i pocieszającego
Dla ułatwienia, kiążki które mi się szczególnie spodobały:
Pamuk - dom ciszy i nazywam się c...
-
Znalazłam jakąś starą listę (120 pozycji), na której pozaznaczałam co czytałam a co nie, ale...
List jest teraz dużo, te anglojęzyczne nie ujmują tu nawet tego co w ostatnim dłuugim wątku za kanon literatury polskiej.
Azjatyckich autorów mało, latynoskich też niewiele (choć już więcej), a Chinua Acheba, uznawany przez wielu za największego pisarza afrykańskiego (niedawno przeczytałam, w końcu) w ogóle nie jest uwzględniany.
No i ile czasu musi minąć, żeby stwierdzić, że coś jest ważną l...
-
Witam, poszukuję utworów, które ukazują świat przedstawiony w literaturze fantastycznej. Utworów potrzebuję do pracy maturalnej, jej temat to "Fantastyka w literaturze. Scharakteryzuj świat przedstawiony w utworach fantastycznych, analizując wybrane przykłady". Jeśli ktokolwiek miałby jakiś pomysł proszę o odpowiedź lub kontakt na e-mail: w.mazana@gmail.com
Dziękuję za wszelkie pomysły :)
-
Czy możecie polecić mi ciekawe pozycje literatury podróżniczej? Może to być powieść, jak również literatura faktu. Marzy mi się książka podróżnicza, którą czyta się jednym tchem, która zapiera dech w piersiach:-)
-
Zastanawiam się nad obecną kondycją literatury.
Czy w XXI wieku ukazały się jakieś naprawdę wartościowe powieści czy wiersze?
A może pytanie powinno brzmieć inaczej- czy dane nam jest dziś dobrą
literaturę poznać? Czy recenzenci nie radzą sobie z zalewem literatury i
trudno im cokolwiek ze sterty papieru, jaka przed nimi rośnie, wygrzebać.
Idzie mi o autorów, którzy debiutowali w XXI wieku, albo pod koniec lat 90 XX
wieku.
Czy znacie dobrych pisarzy czy filozofów XXI? Ja nie. Mam nad...
-
Głupio mi poruszać taki temat, ale zapewniam, że nie jestem zbokiem. Po prostu jestem ciekaw, czy literatura piękna mierzyła się z tym problemem, w jakim kontekście temat był przedstawiany. Czy nasi literaci próbowali zmierzyć się z tą dewiacją? Byłbym zobowiązany za konkretne tytuły, najlepiej warte lektury.
-
Czytam kompulsywne i zawodowo, ale ostatnią powieścią, którą bym na tej półce postawiła, jest Kochanek Marguerite Duras - rok powstania 1984.
Możecie coś podpowiedzieć - czy temat jest zupełnie nieaktualny?
Mam na myśli górną półkę, nie literaturę popularną.
-
Jestem wielkim wielbicielem Vladimira Parala - przeczytałem (i kupiłem) wszystkie wydane w Polsce pozycje.
Lubię też Hrabala, chociaż uważam, że nie jest równy.
Ostatnio przeczytałem Katastrofę Jiri Svejdy. Znakomita!
Czy Szanowni Forumowicze mogą polecić mi innych autorów i inne pozycje? Bardzo cenię czeski "socjalistyczny" realizm i poczucie humoru - liczę na Wasze sugestie :-)
Życzę Wesołych Świąt i serdecznie pozdrawiam!
jeep
-
Książki szukam do przeczytania, ale nie jakieś kolejnej gędźby-
ględźby, gniota... żeby literatura była, nie bydle-co... Najlepiej z
polskiej. Ma ktoś jakiś pomysł, żebym nie musiał na ślepo
inwestować :) ?
-
Czy mozecie polecic jakas bardzo ladnie wydana kolekcje literatury swiatowej? W skorzanych okladkach, dziela sensownie dobrane. Gdzies tak od 50 do 70 tomow. No i, co tez istotne, zeby pasowaly do ciemnobrazowego koloru mebli.
-
Najlepiej taka, gdzie główną bohaterką jest kobieta, ale bez romansu w tle, albo przynajmniej gdzie romans nie jest motywem wiodącym, a wręcz bardzo epizodycznym.
Czy mogę prosić o polecenie sprawdzonych tytułow?
Chodzi mi cos niezbyt ciężkiego w odbiorze, ale też takiego, żeby było choć minimum miejsca na coś w rodzaju refleksji.
-
Mieszkam za granica i rzadko jezdze do Polski, chcialabym jednak pozostac na biezaco z polska literatura wspolczesna. Znam Dehnela, Tokarczuk, Kuczoka, Nurowska.Niedlugo przyjezdza do mnie rodzina i moze mi przywiezc ksiazki. Co byscie mi polecali ?
-
nego nieletnich.
Taki temat pracy licencjackiej sobie wybrałam.
Czy oprócz "Lolity" i "Buszującego w zbożu" znacie jakieś powieści poruszające ten problem? I czy nie orientuje się ktoś, czy jest dużo opracowań naukowych do tych książek?
-
Witam. W tym roku szkolnym przystępuję do matury i jako temat mojej prezentacji maturalnej wybrałam problem narkomanii w literaturze współczesnej. Poszukuję książek, które poruszają ten problem, jednak nie szukam opracowań czym jest narkotyk, narkomania itp, a poszukuję książek w rodzaju "Pamiętnika narkomanki", "My, dzieci z dworca ZOO" czy "Hera moja miłość". Bardzo ważne jest dla mnie, aby książka była napisana na faktach i był pokazany problem głównego bohatera w rodzinie i jego słaby alb...
-
Bohaterowie seriali - ktorzy przeciez nie istnieja albo ja zwariowalam -
pisza ksiazki, po czym zostaja one wydane jako ksiązki tychze bohaterow. One
zaleja rynek, zobaczycie. To jakas schizofrenia czytac ksiazke ktora napisala
nieistniejaca postac!
Mniszkowna w grobie sie chyba przewraca!
www.pisarka.pl
-
Witam Was serdecznie,
pozwalam sobie jako przybysz zadać pytanie, choć nie udzielam się na tym oto
książkowym forum (podczytuję tylko nieco ;-))
Czy ktoś z Was nie pamięta kto i kiedy pisał o końcu literatury, a właściwie
powieści? Wiem, że takie hasła się co i rusz pojawiają, ale to o co mi chodzi
było dość dawno temu (coś mi po głwowie XIX wiek chodzi) i było o tym głośno.
Czytałam ostatnio kolejną polemikę na temat kryzysu literatury i tak mi wpadło
do głowy, że już... (no włas...
-
Wszystkim frikom i frakom, którym dobrze się kojarzą nazwiska Borges, Kafka,
Duchamp, Roussel, Sterne itympodobne, gorąco polecam "Krótką historię
literatury przenośnej" Enrique Vila-Matasa, gdzie umarły, by tak rzec, dada
odżywa pod postacią tajemnego spisku shandych, autorów przenośnych, co pisali
przenośne utwory, miniatury jak Duchampa boite-en valise.
Za bardzo jestem pod wrażeniem, żeby parafrazować i opisywać. Na zachętę
początek ("swój" od razu się pozna na rzeczy):
"Pod k...