Forum Specjalne Publicystyka
ZMIEŃ
      literatura

literatura

(14 wyniki)
    • Pókiśmy pokolenie mojżeszowe, póty pamiętamy to i owo. Potem, Redaktorze, będą hulać Brauny i inni. Dlatego znacznym postaciom tego świata warto, Panie Redaktorze, pisać dzienniki, diariusze i pamiętniki! Jeden taki wspominkarz czytałem w manuskrypcie, pisany ręką Niemca, który, nastolatkiem będąc, był niezajestrowanym w polskich urzędach niewolnikiem - pracował "zdarma" lat prawie 10 po 2. w. św. w Polsce. W różnych miejscach, gdzie mu nakazano. Wyrwał się on z Polski do NRD z...
    • A co ze świńskim ryjem? Oczytany i mądry z Pana gość, Panie pośle, zresztą jak przystało na filozofa, który jeszcze dodatkowo potrafił wyzwolić się z KUListości. Niestety, mnie jako polityk będzie Pan już zawsze kojarzył się ze świńskim ryjem, którym cisnął Pan na stół red. Rymanowskiego w TVN 24. Miał Pan szczęście, ze Rymanowski nie przywiązuje wagi do czystości stołu, tak jak np. Kamil Durczok, bo sponiewierałby Pana okrutnie, Na domiar złego adresował Pan to ścierwo konkret...
    • Filmy oparte na książkach często i tak całkowicie zmieniają treść książki psując w ten sposób całość.
    • [i]tomar partido - trzeba się za jakąś partią opowiedzieć[/i] - to dosłowne tłumaczenie idiomu, a chodzi w nim o dużo bardziej ogólną sytuację, "stanąć po jednej ze stron" czy "zająć stanowisko" czy "opowiedzieć się za czymś".
    • Moja droga pani Olu! Książkę pewnie czytali :) I to stare oryginalne wydanie... Z tego co pamiętam, właśnie na jedną z części mówiono "Władca pierścienia" ... Ale czepiać się nie będę...
    • Instytut Książki nie ma pojęcia na temat digitalizacji bibliotek, a sam pan Grzegorz Gauden chyba tylko czeka na pieniądze związane z tym zagadnieniem. Najlepiej to chyba wyjaśni tekst Jerzego Franke [b]Requiem dla MAK-a[/b] Próba zmiany tego stanu rzeczy kończy się niczym. Zastanawiam się jedynie czy te osoby które są odpowiedzialne za ten projekt ze strony rządowej zdają sobie z tego sprawę w jaki sposób są oszukiwani. powiązana jest z , Z tego co udało mi się ustalić ci sami koor...
    • Bozia nie dała talentu? Mi nie szkoda, a Tobie?
    • Czy Gazeta Wyborcza ma jeszcze Redaktora Naczelnego ? Czy istnieje coś takiego jak "linia pisma" - najbardziej opiniotwórczej gazety w Polsce ? Nie róbcie czytelnikom - którzy Wam zaufali - wody z mózgu !
    • Goźliński: Ale ze stron ministerstwa. Kawa: Których nikt nie podpisał, proszę o tym pamiętać. Goźliński: I to jest właśnie fascynujące [śmiech na sali]. Kawa: I które w ogóle się nie zmaterializowały! .... Kawa: Twierdzę, że w tej quasi-propozycji są pewne punkty odniesienia, o których możemy dyskutować. Jeżeli chodzi o konkretnych autorów, takie nazwiska, jak: Gombrowicz, Witkacy, Goethe, powinny być ograniczone do fragmentów, ewentualnie do literatury przedmiotu. Mówię t...
    • martwi mnie nasza potrzeba by mieć wszystko na wyciągnięcie ręki i na "za chwilę" a najlepiej "na teraz".. i obawiam się, że za takie, nazwijmy to swoiste obawy i lenistwo w najbliższym czasie przyjdzie nam słono zapłacić?!
    • nie znam ani autorki ani książki. pierwsza strona internetowa z df też mnie nie przekonała. jeśli to romansidło, ulepszona wer. harleq.to nie leżę w kręgu potencjalnych odbiorców. znów powraca pytanie czy każdy powinien pisać książkę podobne temu czy każdy powinien robić zdjęcia?;)
    • Nie wiem jak to będzie z SLD ale jedno wiem z całą pewnością - Krasickiego Pan Redaktor z pewnością nie zastąpi. Na szczęście dla europejskiej literatury.
    • "To duża zmiana. Dotąd w podstawówce dzieci musiały przeczytać prawie 30 książek, tyle samo w gimnazjum, a w liceum ponad 40!" Normalnie szok pani Olu. Dlaczego tylko jeden wykrzyknik? ponad 40 książek w liceum, to nieco ponad 10 rocznie. Jak można tak przemęczać biedne dzieciaki jeszcze im sie mózg zagotuje. Kolejnym etapem listy lektur będzie lista obowiązkowych streszczeń.
    • Ku uciesze czytelnika Allen przytacza też szereg powodów, dla których Ratzinger nie zostanie papieżem. Jest to amerykański watykanista i jego monografia, chociaż pracowita, zdradza cechy jakiejś takiej "obcości". Zapewne przesadzam, ale amerykanski katolicyzm nie jest tym samym co europejski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się