Forum Kultura Książki SF & Fantasy
ZMIEŃ
      literatura

literatura

(27 wyników)
    • Proszę o wypowiedź nad uniwersalizmem literatury s-f. Czy to, o czym pisali wybitni fantaści 50-30 lat temu, będzie niebawem rzeczywistością? Czy dziś jesteśmy w stanie stworzyć nowy obraz przyszłości? Czy s-f jest ponadczasowa? Piszcie...
    • Witam. Zainteresowałem się ostatnio, co "poważni naukowcy", literaturo- i kulturoznawcy piszą na temat fantastyki w ogólności, a fantasy w szczególności. Pozostawiam ten wątek jako element moich poszukiwań takich właśnie opracowań, prac naukowych, syntez, analiz... Znasz jakiś tytuł, słyszałeś o tego typu publikacji - napisz, proszę, wspomóż. :) Pozdrowienia... Rydygier
    • Czy literatura fantasy jest według Was sztuką czy kiczem? Proszę o wypowiedzi.
    • witam.. w tym roku zdaje maturke.. i jako temat na ustna.. wzialem "swiat fantastyczny w literaturze i filmie xx i xxi wieku. wskaz cechy jakie powinien posiadac idealny bohater fantastyczny. poprzyj wybranymi dzielami literackimi i filmowymi." na prezentacje tematu mam 15 minut.. ciezko bedzie sie w tym zmiescic, bo sabdżekt jest bardzo rozległy.. w prezentacji wieksza czesc czasu poswiece na Pratchett'a i jego dysk.. w zwiazku z ogromna roznorodnoscia bohaterow i wrecz kultow...
    • Witam Poszukuję ksiązek rosyjskich autorów z motywem wampira - od literatury klasycznej do najnowszych fantasy. Będę wdzieczny za odpowiedzi
    • Wlasnie wszedlem sobie na www.empik.com.pl aby poszukac ksiazek fantasy. No i wybralem kategorie: Literatura piekna - fantastyka - fantasy Literatura piekna?
    • Dlaczego na tym forum nic się nie dzieje ? Chciałabym poruszyć nowy temat: Czy opowieści z serii s-f mogą śmieszyć ? Zastanowiłam się nad tym fenomenem, gdy przeczytałam króciutkie opowiadanie (kilkanaście stron) Lema „Inwazja z Aldebarana ” i niewiele brakowało, a w trakcie tego czytania przewróciłabym się ze śmiechu. A nie jest łatwo mnie rozśmieszyć, proszę mi wierzyć. Do tej pory wydawało mi się, że fantastyka może się kojarzyć z wieloma rzeczami, ale na pe...
    • Prośba jest dość nietypowa i nie wiem, czy da się spełnić, ale spróbuję. Nie jestem fanką literatury SF, ale kiedyś, dawno, ktoś pożyczył mi książkę - zbiór opowiadań - którą czytało mi się świetnie. Niestety, niefrasobliwie nie utrwaliłam sobie w żaden sposób nazwiska autora, a chętnie bym sobie tę książkę przypomniała. Identyfikacja będzie trudna, bo niewiele pamiętam. Autor był chyba anglojęzyczny (to chyba niezbyt pomocna wskazówka...) Kołacze mi się też w pamięci zarys fabu...
    • Kiedyś na tym forum podejmowano już ten temat, ale bez większego odzewu. Uznano zresztą, że nie nomenklatura i klasyfikacja jest najważniejsza lecz zawartość książki - z czym się w bardzo dużym stopniu zgadzam. Mimo wszystko denerwuje mnie gdy w czasopiśmie (gdzie teoretycznie piszą ludzie znający się na rzeczy) widzę takie zdanie: "Hard SF, bezpośrednia kontynuacja kultowej już space-opery...". OK, wiem, że to się odnosi do dwóch różnych książek, ale w obrębie jednego cyklu i bar...
    • Ciekawi mnie, jak userzy tego forum radzą sobie z brakiem wystarczającej ilości wolnego czasu na czytanie. Ja od początku tego roku przeczytałem 11 książek, w tym 9 podczas wakacji (cóż, studia wymagają raczej zgłębiania książek niebeletrystycznych). W zeszłym roku udało mi się przeczytać coś około 20. Plus, oczywiście, comiesięczna lektura SF i NF. A ile Wy czytacie rocznie? Ile miesięcznie? Zaznaczam, że chodzi mi tu raczej o fantastykę :] Pozdrawiam!
    • bardzo dobrym poziomie, szczególnie w ostatnich latach, bo dzięki książkom takim jaky "Harry Potter", "Hobbit" czy "Władca Pierścieni" mogliśmy przeżywać tyle miłych chwil... Kto nie pamięta tych starych dobrych czasów, kiedy z niecierpliwością i napięciem oczekiwaliśmy momentu, w którym dowiemy się, jakim sposobem prof. Snape zdobędzie Kamień Filozofów (w Stanach Zjednocznych Czarodziejów) ha,ha,ha,ha,ha :) Pozdrawiam, Michał
    • Serio pytam. I (znając życie) zaznaczam, że nie pytam, po co czytać beletrystykę w ogóle, tylko po co czytać jej odmianę zwaną fantasy.
    • Jako że jest to mój pierwszy post, a co zarazem idzie i wątek, na Forum pragnąłbym przywitać się ;) Cóż, najtrudniejsze za mną więc przejdźmy do rzeczy. Jak wielu zapewne domyśliło się czytając tytuł tematu chciałbym poznać sugestie innych, w jaki sposób mógłbym przedstawić mój maturalny temat ustny, tj "Kreacja głównego bohatera w literaturze fantasy". Na chwilę obecną planuję po prostu wejść, przedstawić siebie komisji, a następnie omówić na podstawie trzech, zupełnie od siebie róż...
    • rozumiem Tolkien to klasyka, ale po co tyle jego klonów, zaczytuja sie tym i zapominaja ze to prawda jest ciekawa... znam takich którzy podaja jakieś genealogie a nie wiedza jaka partia jest u władzy... taki Martin jeszcze fajny, ale dzięki temu ze tak mało w nim fantazy
    • Cała literatura fantasy to jeden wielki syf i prostactwo. Wystarczy spojrzeć na tytuły powieści tego gatunku: - "Ostrze elfów" - "Demon, władca Karandy" - "Bazil Złamany Ogon" - "Elfia krew. Księga druga kronik półelfów" - "Forteca orłów" - "Furia króla demonów", trzeci tom z cyklu Opowieści o wojnie z Wężowym Ludem - "Gdy smok się budzi" - "Gdy smok śpi" - "Gdy smok zieje ogniem" - "Klątwa chaosu" - "Korona mieczy" - "Krasnoludzkie wojny" - "Król Smok" - "Król widmo" - "Kr...
    • Nie policzę już, ile razy się zżymałem na recenzje książek w "NF". Chodzi mi oczywiście o opinie szanownego redaktorstwa na temat książek fantasy. Ta zbieranina róznego rodzaju przyrządów (anihilator, deflorator etc.) zupełnie nie czuje klimatu tego typu książek. A w ostatnim numerze pojawiłą się druzgocąca recenzja książki D. Gemmella pt. "Legenda Kroczącej Śmierci"... Najpierw krytyk stwierdza, że tytuł odpowiada tego rodzaju conanopodobnej literaturze, a poetm dziwi się, że nie...
    • Gdzie przebiega granica miedzy "glownym nurtem" a "fantastyka" ? Czy w ogole istnieje. Czy jest nia tzw. "realizm magiczny" jak w przypadku genialnego Marqueza ,rownie genialnego Borgessa i kilku innych ? Co sadzicie o "100 latach samotnosci" wlasnie ? Od razu przyznaje sie ze to byc moze nie to forum i nie licze na zbyt wiele odpowiedzi. Ale moze stanie sie jakis maly cud...
    • Witam! Mam prośbę związaną z maturą ustną z języka polskiego. Otóż wybrałem sobie temat: "Na podstawie wybranych utworów wyjaśnij przyczyny popularności literatury fantasy". Wybrałem "Władcę Pierścieni", opowiadanie Wiedźmin z "Ostatniego Życzenia" i "Straż nocną" Pratchetta. Prosiłbym, żebyście napisali krótko jakie wg was są przyczyny fenomenu literatury fantasy i co was skłoniło do wzięcia w rękę pierwszej książki fantasy. Z góry dziękuję :) :)
    • Nie za bardzo znam się na fantasy. Zawsze twierdziłam że lubię czytać wszystko poza horrorami i SF&fantasy. Ale ostatnio natknęłam się na kilka książek z tego gatunku które mi się spodobały: Kłamstwa Locka Lamory i kolejna część tej sagi. Akademia wampirów - pierwsza część sagi o wampirach - porównywana do Zmierzchu ale ja tych podobieństw nie widzę. I całe szczęście. I taki cykl dla bardziej młodych czytelników: Tajemnice nieśmiertelnego Nicholasa Flamela. Spodobały mi się i stwier...
    • Dla mnie to taki Szaniawski polskiego s-f. niby naiwne, czasami przesłodzone opowiastki, ale czyms potrafia urzec. To naprawdę oldschoolowa literatura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się