literatura

(104 wyniki)
  • Witam. Jestem uczniem maturalnej klasy i chcę napisać sam prezentację maturalną. Temat który sobie wybrałem to: Relacje człowieka z Bogiem w literackim przekazie twórców różnych epok. Zastanawiam się nad literaturą podmiotu. Czy ktoś mógłby doradzić jakie utwory wybrać? Moje dotychczasowe pomysły to: Smutno mi Boże, Czego chcesz od nas, Panie, Bogurodzica i Boska komedia. Mam nadzieję, że ktoś pomoże :)
  • Witam, mam takie pytanie: Otóż mam dość specyficzny temat prezentacji maturalnej i nie mogę znaleźć żadnych książek ani artykułów, które by go opracowywały. Generalnie opracowywałam ten temat samodzielnie, to znaczy bez pomocy opracowań, ale okazało się, że jak nie napisze literatury przedmiotu to nie dopuszczą mnie do matury ;). Jedynie w internecie znalazłam kilka artykułów, które mogłabym wykorzystać w mojej pracy. Stąd pytanie: czy w literaturze przedmiotu mogę wypisać same adresy stron ...
  • Taki jest temat mojej przyszłej prezentacji maturalnej. Mam już pewien zarys tego, jak będzie wyglądać, ale mimo to proszę o wskazówki lub jakieś poprawki. Chciałam ukazać przyjaźnie: dziecięcą, młodzieńczą, dojrzałą i międzypokoleniową. Dziecięca - Chłopiec w pasiastej piżamie - John Boyne. Młodzieńcza - Romeo i Julia, Ptasiek lub Panna Nikt. Dojrzała - Kwiat Śniegu i Sekretny Wachlarz - Lisa See. Międzypokoleniowa - Oskar i Pani Róża. Spotykałam się z pracami, w których porównuje...
  • jakie lektury mogłabym wykorzystać w tej prezentacji?? jeśli chodzi o literaturę to myślałam o 'zbrodni i karze', 'romantyczności' mickiewicza... a z filmów to 'pachnidło', 'piękny umysł' albo 'szósty zmysł'... co o tym myślicie?? z góry dzięki ;))
  • Witam, Na początku chciałbym się przywitać bo jestem tutaj nowy. W tym roku zdaję maturę. Mój temat na ustną to "Obraz Rosji w literaturze polskiej na przykładzie wybranych dzieł". Literatura podmiotu: - "Dziady cz. III", - "Pan Tadeusz", - "Przedwiośnie". - "Inny Świat" Grudzińskiego - coś jeszcze, tylko co? :( Literatura przedmiotu: - tutaj nie wiem, co mogę dać. Słyszałem o ciekawym wstępie do Dziadów w wydaniu z BN Ossolińskich. Proszę o pomoc. Będę zobowiąz...
  • Witam :) Mam problem mija juz miesiac a ja nadal nie mam pomyslu jak napisac prezentacje maturalna moj temat to: "Zaprezentuj wizerunki Zydow przedstawione w literaturze i innych dziedzinach sztuki. Omow na wybranych przykladach." Jesli by mnie ktos mogl zainspirowac podpowiedzial z jakich ksiazek korzystac bylabym wdzieczna
  • Jakie byście wzięli lektury do tego tematu?
  • Mam ogromną prośbę do osób, które wybrały ten temat lub pokrewny, czy moglibyście podpowiedzieć, jaką literaturę mogłabym wybrać do tego tematu??? Ciężko jest cokolwiek znaleźć, ze sztuki nie jest to problemem, ale właśnie literatura... Będę bardzo wdzięczna za jakieś sugestie.
  • Mój temat na prezentacje z polaka to: "sceny batalistyczne w literaturze, malarstiw i filmie. Przedstaw kilka przykładów i porównaj sposób prezentacji" i teraz tak czy lepij porównywac literature z malarstwem i filmem czy lepiej wziąść po 2 przykłądy z kazdego rodzaju i porównywac je ze sobą np: jakiś stary film z nowym filmem i ukazać róznice jakie w nich wystepują co radzicie?? Jezeli ktoś ma jakies materiały zwiazane z tym tematem prosił bym o przesłąnie na maila mojego
  • Wybrałem sobie temat na mature ustną "Obraz Matki Bożej w literaturze i sztuce" (niestety wszystkie tematy "ciekawe" o śmierci, samotności itp. zostały usunięte ;-) ) i powoli zaczynam wątpić w swój wybór. Co na taki temat napisać? Znam 3 motywy (pasyjny, deesis i Stabat Mater Dolorosa) i 2 utwory (Bogurodzica i Lament Świętokrzyski) a o sztuce nie ma co wspominać. Mam niby wiersze Iłłakowiczówny ale jakoś nie mam pojęcia co można powiedzieć o wierszach, proza to co innego ale z wiersza...
  • Witam, mój temat brzmi : Postaci szaleńców w literaturze. Na dowolnych przykładach omów różnorodność sposobów kreacji i wielość funkcji. Wybralam następujące lektury: Mitologia-Herakles Szekspir-Makbet Szekspir-Hamlet Mickiewicz-Romantycznosc proszę o opinie,czy to właściwy wybór i ewentualne sugestie co do zmiany literatury. Pozdrawiam
  • ...czy moglibyście podać swoje typy książek (zakres dowolny, beletrystyka, literatura piekna, autorzy wspólcześni i klasycy) z motywem śmierci, jak w temacie? Z góry Bardzo dziękuję. Pozdrawiam.
  • oto tytuł mojej ustenej matury z jezyka polskiego niezabardzo potarafie znalezc ksiazek o tej tematyce. bardzo prosze o pomoc z gory dziekuje
  • Witam. Mam temat: "Literackie wizje młodości, jej doświadczeń i dążeń. Omów na wybranych przykładach." Książki mam wybrane takie: a. Adam Mickiewicz, Oda do młodości, Poezja polska w szkole średniej od średniowiecza do współczesności ANTOLOGIA, Warszawa, KAMA, 1997, ISBN: 83-7153-070-6. b. Juliusz Słowacki, Kordian, Bydgoszcz, ARKANUM, 1991, ISBN: 83-85069-20-8. c. Adam Asnyk, Do Młodych , Poezja polska w szkole średniej od średniowiecza do współczesności ANTOLOGIA, Warszawa, KAMA...
  • Witam Mam problem, bo nigdzie nie mogę znaleść literatury przedmiotu do książki Mario Puzo "Ojciec Chrzestny". Gdyby ktoś znał jakieś artykuły, opracowania (tylko nie w internecie ale w literaturze) itp. do tej książki to byłbym bardzo wdzięczny. Dziękuje i pozdrawiam
  • Jestem Zielony z POlskiego to raz. Nie moge na necie znalezc zadnej pomocy to dwa. Matura sie zbliza a ja nic nie zaczalem pisac. Blagam Was pomozcie mi. Chociaz nakierunkujcie mnie w jaki sposob powinienem pisac ta prace.
  • Witam poszukuję informacji na temat wizerunku Jezusa Chrystusa w literaturze. Znalazłem dużo tytułów zarówno literatury zagranicznej oraz polskiej ale są to same tytuły. Trudno jest ze streszczeniami. opracowaniami tych utworów. Możecie pomóc????
  • Mam pytanie co mozna zaliczyc do literatury przedmiotu: czy moze to byc: -Slownik motywow literackich ?? -Slownik lektur szkolnuch ?? -Slownik bohaterow literackich ?? np. czy moge podac Posłowie do Medalionow z jakiegos tam wydawnictwa poznanskiego ktore jest na koncu ksiazki i napisal je jakis gosc. -czy moze to byc Biblioteczka Opracowan z Ksiegarni Wysylkowej Lublin, u nas w szkole mowili ze nie moze byc w literaturze podmiotu opracowanie ktore zawiea streszczenie, a tylko taki...
  • ma moze ktos temacik 'postaci z obrazów Matejki w literaturze'? moze jakies sugestie co do literatury podmiotu?trzeba to niedlugo miec zrobione a ja nadal nie mam pomyslu :/
  • Jutro zdaje maturę ustnną z polskiego i obawiam sie pytań czy moze miał ktoś już maturę ustną na temat Motyw Arkadii w literaturze jak tak to mógłbym prosić o podanie pytań jakie były Z góry dziękuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się