literatura

(9 wyników)
  • Czołem:) Już wiadomo, kto zdobył w tym roku literackiego Nobla - Pani Herta Müller. "Komisja noblowska przyznała tę nagrodę "pisarce, która ze skupieniem poezji i szczerością prozy opisuje świat wypędzonych". Urodziła się w niemieckiej wsi w wielokulturowym Banacie w Rumunii. Podczas wojny jej ojciec był żołnierzem SS. Jej matka po wojnie została wywieziona wraz z innymi Niemcami banackimi na roboty do Związku Radzieckiego. W dzieciństwie posługiwała się wyłącznie językie...
  • Słonce w zenicie, wiec człowiek - póki co - może czuć się bezpiecznie. Wampiry i wilkołaki czekają z utęsknieniem na nadjecie ciemności….. „…..Kiedy zbliżył się do szyby, przysunięta do niej od drugiej strony twarz zaczęła drżeć i krzywic się z niecierpliwości. Czarne od ziemi paznokcie ponownie zachrobotały o framugę -otwórz okno – powiedział potwór Upiór wszedł do pokoju. Czuć było zapach rozkopanych grobów. Białe, zimne niczym ryby dłonie opadły ...
  • "Gombrowicz, Witkacy, Kafka i Goethe usunięci z listy lektur szkolnych! - Fundujemy sobie straszliwą lukę kulturową - mówi autor podręczników do polskiego dr Tomasz Wroczyński Kanon lektur Ministerstwo Edukacji Narodowej zmieniło kanon lektur. Nowy ma obowiązywać od przyszłego roku szkolnego. Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN umieściło na swojej stronie internetowej. Z listy lektur zostali wymazani: Witold Gombrowicz (dotąd licealiści czytali "Ferdydurke" i "Trans-A...
  • We wtorek, 17 maja, rusza nasza nowa seria wydawnicza - Klasyka XIX wieku. Całość serii to 30 książek i najlepsi dziewiętnastowieczni autorzy Wybraliśmy powieści, które stanowią kanon historii literatury. Ciekawie, znakomicie napisane i zajmujące. Mamy nadzieję, że i naszym czytelnikom i Wam ich lektura sprawi wiele przyjemności. Poniżej lista planowanych publikacji wraz z datami wydania: "KATEDRA MARII PANNY W PARYŻU " Wiktor Hugo 17.05.05 "ZBRODNIA I KARA" Fiodor Do...
  • Byłam wczoraj przypadkiem i pierwszy raz u znajomej. Padał deszcz, grzmiało, nie miałam parasola i musiałam gdzieś przeczekać burzę. Znajoma z grupy ćwiczących seniorek, mieszkająca bardzo blisko sali ćwiczeń zaprosiła nas (byłam z jeszcze jedna delikwentką) do siebie na przeczekanie. Weszłam do pokoju i prawie oniemiałam. Dom pełen książek, co nie zdarza się teraz często, ale wszystko to ..... kolekcje gazety wyborczej. Niebieskie - literatura XX wieku, bordo - literatura XIX w, jakie...
  • Co wtorek rano pędzę do kiosku po książkę. Z kolekcji mam wszystkie :) Dzisiejsza "Miasto i psy" Vargasa Llosy powaliła mnie na kolana, jest fantastycza. Czy ktos z Was kupił choć jedną? Którą? (a za tydzień "Rok 1984" Orwella)
  • Właśnie skończyłam, z lekkim wstydem iż tak pózno, czytać książkę Wiśniewskiego "Samotność w sieci". Na usprawiedliwienia podam, że studia pochłonęły mnie literaturą fachową. Niemniej mam ochotę ponownie zagłębić się w inny świat. Co Was ostatnio poruszyło, zafascynowało? Bo w rankingi z EMPIK'u jakoś nie wierzę.
  • 1.. Andrzej Lepper - romantyk czy pozytywista? Uzasadnij swój wybór z wykorzystaniem "Chłopów" Reymonta. 2.. "Wszystkie dzieci nasze są" - Majka Jezowska. Twój pogląd na sprawy antykoncepcji i demograficznego boom'u. 3.. "Mydło lubi zabawę..." Twoje przemyślenia na temat homoseksualizmu w literaturze polskiej i światowej. 4.. Zinterpretuj wiersz Jerzego Ushatego - "Kfiotki kurna dla ciebie mom" Z pozdrowieniami dla tegorocznych maturzystów
  • Zachodniopomorski kurator oświaty Jerzy Kotlęga zdecydował zmienić temat matury z języka polskiego, który pierwotnie brzmiał: "Matki, żony i kochanki. Literackie portrety kobiety - dokonaj ich prezentacji i oceny". Wykreślono słowo kochanki. Jak poinformowała rzeczniczka kuratorium w Szczecinie Zofia Morawska, kurator miał do tego pełne prawo. Wyjaśniła, że "po namyśle doszedł do wniosku, że pierwotny temat, może wzbudzać niepotrzebne kontrowersje". Morawska dodała, że w momencie, ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się