Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      literatura

literatura

(11 wyników)
    • www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,10565641,Konarzewski_w_TOK_FM__Literature_piekna_w_szkole_zabija.html Abstrahuję od tego,że pan był częścia problemu, a teraz narzeka oraz od poziomu kształcenia nauczycieli-ostatnio było o tym sporo na forum. Czy u was zarzynali literaturę? Jesli tak , to w jaki sposób i czy skutecznie? Polonistka mojej przyjaciółki robiła bardzo szczegółowe sprawdziany z lektur z pytaniami typu "ile ziemniaków jadł na obiad Boryna" lub "jaki był kolor szóstej halki panny...
    • mało czytam ostatnio bo robótki ręczne mi zabierają odrobinki mojego wolnego czasu literatury tzw kobiecej czy lekkiej nigdy nie czytałam duzo, a obecnie przy czytaniu malo, takich książek nie czytam wcale ale wpadła mi w rece szwaja i machnełam w poczekalni do lekarza Powiedzcie czy tych książek nikt nie czyta przed wydaniem, nikt nie koryguje?? Ja jestem grafomanka totalna, literówki potoczny jezyk etc ale do cholery ja nie biore sie za pisanie literatury tylko na forum se klepie w kla...
    • Witajcie! Tak sobie z beniusiem79 rozmawiamy na jeden z tematów i przyszło mi do głowy pytanie- na ile w wychowywaniu swojego dziecka ufacie własnej intuicji, a na ile podpieracie się fachową literaturą czy opiniami innych. Pytam, bo powstało tyle publikacji, co jedna to mądrzejsza ( nie ma w tym ironii), a dawniej tego nie było, nikt się z nami tak nie pieścił jak obecnie i jakoś to wszystko hulało. A teraz jak oglądałam "mamo to ja" to zwykłe przewinięcie dziecka urasta do wielkiej c...
    • Teraz na szczęście moda przemija, ale kiedyś w dobrym tonie było przerzucanie się fragmentami i "złotymi myślami" i ich rozpoznawanie. Ja generalnie "pożeram" książki, ale rzadko kiedy pojedyncza myśl mnie porazi na tyle, żeby ją zapamiętać i powtarzać. Tak samo nigdy nie rozumiałam polonistek robiących kartkówki w stylu "jaki kolor sukni miała Izabela Łęcka jadąc bryczką na spacer do X". Nieznajomość tego rodzaju szczegółów skutkowała insynuacją o nieprzeczytaniu dzieła osobiście i oczywiś...
    • Niedlugo :)) bede Cierpiec na nadmiar czasu :DDD Mlody bedzie chodzil do klubu malucha 3h 2x tyg...w zwiazku z czym musze sie zaopatrzyc w nowe pozycje literackie coby odchamic sie nieco. Poleccie cos...moze byc literatura faktu, cos ambitniejszego...jakies romansidla etc odpadaja :) Kiedys slyszalam ze literatura Iranska jest dobra tylko nie zapamietalam sobie autora :DD szulakam ale nie znalazlam...moze ktos cos czytal?
    • Jak sądzicie, powinno się uwspółcześniać autorów klasycznych wierszy dla dzieci? Nieżyjących? Czytałam dziś średniemu wiersze Tuwima, z nowej książeczki, bo stara, pamiętająca jeszcze czasy mojego dzieciństwa, już zaczęła się rozpadać. No i to że w wierszykach "milicję" zamienili na policję to jakoś przełknęłam, ale czytam "Ptasie radio" a tam z :" Patrzcie go, nastroszył piórka! Daje koncert jak kiepurka" zrobili "Patrzcie go, nastroszył piórka! I wydziera się jak kurka!". Zamurowało mnie, t...
    • Coś ciekawego ostatnio przeczytałyście? Ja usiłuję przebrnąć przez "Brzemię rzeczy utraconych" Kiran Desai, ale średnio mi idzie... No i zamierzam wrócić po raz kolejny do "Targowiska próżności" z uwagi na spotkanie z Becky,jedną z moich ulubionych kobiecych postaci w literaturze;)P
    • czy literatura przedmiotu i bibliografia to to samo?? zaraz sie zaciukam normalnie, w internecie wszystko jest tak opisane, ze nie wiadomo co do czego, wrrrrrrr........
    • A ja mam prośbę o informacje gdzie dowiem się czegoś więcej o rysunkach dzieci; jest trochę literatury na rynku, ale na tyle fachowej i napisanej przez naukowców, że przeciętnemu człowiekowi ciężko wiele zrozumieć; Chciałabym dotrzeć do jakiś pomysłowych kolorowanek dla dzieci, które mogą wyjaśnić zachowania dziecka poprzez to co narysuje; jakieś pomysły?
    • muszę napisać pracę, jestem ciemna masa z tej dziedziny i nie wiem czego szukać właściwie, może coś polecicie? bo ciemno widzę najbliższe dni - jeżdżenie po bibliotekach... :/ pozdrawiam
    • jestem 11 tygodni po porodzie i zdecydowałam sie na antykoncepcje w formie CERAZETTE - pigułki nie zawierającej estrogenów, jest to pigulka właśnie dla mam karmiących piersia, ponieważ kończę w niedziele pierwsze opakowanie, a mój lekarz wypisał mi na razie recepte tylko na jedno, zeby sprawdzić jak toleruje ten preparat, miałam zamiar udałć sie do lekarza po nastepna recepte , ale telefonicznie dowiedziałam sie, że mój doktorek jest na urlopie i bedzie dopiero w środę, cóż, poszłam więc do ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się