literatura

(58 wyników)
  • [img]https://blizejprzedszkola.pl/upload/files/literatura_logo_www.jpg[/img]
  • nie wiem, czy wyjdzie tak, jak bym chciała... (to niebieskie pod fotką to link;)) 1. styczeń Pirat Jędruś, Andrzej Grabowski, ilustracje: Marcin Bruchnalski [img]https://www.wyd-literatura.com.pl/img_ksiazki_s/pirat_jedrus_500.jpg[/img] 2. styczeń Tajemnice początku - mity o stworzeniu świata, Anna Onichimowska, ilustrowały: Marianna Jagoda-Mioduszewska, Magdalena Kozieł-Nowak, Ewa Poklewska-Koziełło [img]https://www.wyd-literatura.com.pl/img_ksiazki_s/mity_o_stworzeniu_swiat...
  • Wiecie że na Uniwersytecie Otwartym jest kurs "Literatura dziecięca – warsztat pedagoga"! www.uo.uw.edu.pl/kursy/kultura_i_sztuka/literatura_dziecieca_warsztat_pedagoga Ktoś chętny? Może być super, a na razie jest za malo ludzi, żeby uruchomić grupę... A zapisać się można "z ulicy" :)
  • Poszukuję antologii oraz pozycji o literaturze dziecięcej (w tym również o ilustracji, książek starszych i nowszych). Czy możecie coś polecić? Co znalazłam? Wędrówka Przez Słówka - D. Śmiałkowska Kto wymyślił choinki? Kultura literacka w przedszkolu – praca zbiorowa Szedł czarodziej – W. Kot Magiczna biblioteka. Zbójeckie księgi młodego wieku – G. Leszczyński Dziecięce spotkania z literaturą – J. Papuzińska Książka jest światem – A. Baluch Nasza...
  • wysylkowa.pl/ksiegarnia/?c=682 Trzeba kupić za min. 59 zł, wtedy uwzględnia sie ten rabat
  • Podobno faktem jest walka pomiędzy wartościami, która odbywa się we współczesnej literaturze dziecięcej. Co polecilibyście jako literaturę konserwatywną?
  • W tym roku dziewięć wniosków o dofinansowanie z Funduszu Wymiany Kulturalnej, między innymi projekt Fundacji Inicjatyw Społecznie Odpowiedzialnych z Gdańska uzyskało dotacje na realizację swoich działań. Od października Fundacja rozpoczęła realizację projektu pt. „Promocja norweskiej literatury dziecięcej w Polsce” we współpracy z partnerami z Norwegii . Fundusz Wymiany Kulturalnej działa w ramach Mechanizmu Finansowego EOG i Norweskiego Mechanizmu Finansowego; ma umożliwi...
  • Znam tylko "Bohaterowie naszych lektur" Barbary Tylickiej (Wyd. Literatura), a mialabym ochotę na coś jeszcze, może coś starszego? Podpowiedzcie, prosze!
  • Podobno liberałowie przystąpili do walki o rząd dusz. Ujawnijmy ich oręże! Czy wg was coś oprócz serii 'Bez tabu' wpisuje się w ten 'nurt'? Zakładam także bliźniaczy wątek. Konserwatywny.
  • Czy mogłybyście mi polecić jakieś książki o Holandii dla dzieci ( 5 lat), może są jakieś bajki czy opowiadania godne uwagi - w przedszkolu mowa o Holandii i potrzeba literatura do zajęć. Będę wdzięczna za pomoc ;)
  • O niebie, gwiazdach, astronomii, kosmosie, wszechświecie w literaturze dziecięcej i młodzieżowej poszukuję. Ewidentnym przykładem byłyby tu 'Dzieci Pana Astronoma' Wandy Chotomskiej.
  • Słuchajcie, to chyba jakaś moja mała misja ostatnich tygodni :-) Skumplowałam się z bardzo fajną dziewczyną, bardzo zaangażowaną w wychowanie córeczki (3,5 roku) i bliską mi duchowo, bo wierzącą i praktykującą. Ona jest poszukująca w sprawach wspierania rozwoju dziecka i korzysta z przeróżnych propozycji kursów, szkoleń, warsztatów itp. Jest też tak, że z racji środowiska przedszkolnego córki często obraca się w kręgach promujących dość specyficzny rodzaj literatury. Ostatnio - kolejny ...
  • Mam pytanie dotyczące wszystkich tych naszych ulubionych, nowoczesnych i pomysłowych książek - czy czasem nie zderzacie się z kompletnym niezrozumieniem? Podam przykład: czytamy w domu namiętnie wszystkie odcinki Nusi z Zakamarków. Mieliśmy gości z dziećmi, które zainteresowały się "Nusią i wilkami" - ich mama widząc narysowane wilki, natychmiast pospieszyła z wyjaśnieniem: "to się na pewno działo w Bieszczadach"... na pewno na to byście nie wpadły? A kiedyś opiekunka nie chciała czytać synk...
  • Witajcie, zgodnie z sugestią Abepe i na fali dyskusji o złym przekładzie "Dziadka do orzechów" chciałabym rozpocząć dyskusję o dobrych przekładach książek dla dzieci. Moje typy to: 1. Asa Lind, "Piaskowy wilk" (wszystkie trzy części, Zakamarki), przełożyła ze szwedzkiego Agnieszka Stróżyk, redagowała Katarzyna Skalska. Akurat to czytamy i chociaż nie znam oryginału (ani języka szwedzkiego niestety), to nie trafiłam jeszcze na żaden fałszywy ton, kalkę translatorską czy błąd językowy. Na do...
  • Zakładam kolejny watek, zainspirowana mikołajkowo-gwiazdkowym (skojarzyłam, że nie wszyscy obchodzą te same święta), a ośmielona czasowym brakiem dostępu dla trolli, którym tylko w to graj, żeby zadać pytanie: Czy wyznanie lub jego brak ma wpływ na wasz wybór książki dla dziecka? Przyznam, ze zdziwiła mnie burza, która swego czasu przeszła za sprawą KK nad "Harrym Potterem". Czy w praktyce, we współczesnych czasach ktoś bierze pod uwagę tego typu zastrzeżenia wobec literatury dla dziec...
  • Bardzo proszę drogie forumowiczki o pomoc. Potrzebuję literatury dziecięcej osadzonej w Londynie (ulice, place, zabytki połączone z akcją) Pierwszy na tapecie był miś Paddington. Ale co dalej? Proszę o pomoc. Pozdrowienia,
  • Słuchajcie, co się dzieje z tym wydawnictwem? Ktoś wie? To moje ulubione wydawnictwo, wszystko, co od nich, nożnaby kupować w ciemno. Ale od wielu tygodni zaglądam na ich stronę, a tam niepokojąca CISZA! To, co mnie najbardziej martwi: ŻADNYCH zapowiedzi! A jeszcze niedawno w zapowiedziach było tyle pozycji, że na 3 stronach sie nie mieściły. Co się dzieje? Acha, w papierowym katalogu są ciekawe (tak mi się wydaje)książki, które nie wyszły drukiem - czyżby zmiana frontu?
  • Czyli: co trzeba przeczytać, jeśli interesuje się literaturą dziecięcą. Komentarze do - mile widziane. :-)
  • ...przez młodzież :-) Niektóre z Was, Kobiety, mają już takie większe dzieci, młodzież właśnie. I z tego, co czasem piszecie, wynika, że młodzież ta preferuje klimaty fantasy itp. Mnie natomiast bardzo ciekawi, czy i jak Wasza młodzież domowa odnosi się do książek zdecydowanie osadzonych w rzeczywistości. Jestem w trakcie pochłaniania rozmaitych zaległych pozycji literatury dla nastolatków i np. polecane tu "Lucas", "Martyn Pig", "Dziewczyny, muzyka i śmiercionośny kogel-mogel", "Gwiaz...
  • Witajcie. Zostałam poproszona o poprowadzenie krótkiego szkolenia dla nauczycieli dotyczącego wykorzystania literatury dziecięcej podczas zajęć z dziećmi w wieku przedszkolnym. Szukam ciekawych pomysłów, które mogłabym im przedstawić jako inspirację. Chciałabym ich zachęcić do włączenia zajęć literackich w swój warsztat pracy, jak również wykorzystywania prawdziwej literatury dziecięcej, także tej nowszej - na codzień. Może ktoś z Was uczestniczył w czymś niezwykle ciekawym i chciałby o ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się