Forum Nauka i edukacja Studia Studia
ZMIEŃ
      literatura

literatura

(43 wyniki)
    • prosze o pomoc. Musze wybrac do konca maja temat pracy licencjackiej z literatury dla dzieci i młodziezy. Bardzo interesuja mnie tematy zw. z lit. fantasy np. ( Potter , wszelkie wampiry itp.) , wiem ,że młodzież to lubi i czyta, także chcialabym pisac o tym. Ale moze ktos podsunie mi jakis pomysl na temat pracy? Mialam brac : Pozaszkolne czytelnictwo młodziezy Polskiej. Niestety kolezanka mnie uprzedzila :( Bardzo prosze o jakies pomysly na tytuł pracy zw. ze wspolczesna literatura d...
    • jakie należy wybrać studia, żeby być historykiem literatury, a przy okazji krytykiem literackim?? podejrzewam, że jednak coś innego niż filologia polska? :) proszę piszcie.
    • Chcę napisać pracę licencjacką na temat, o którym literatury praktycznie brak, jedynie nieliczne wzmianki w paru książkach i artykułach prasowych. Ale za to znam ludzi, którzy wydarzenia widzieli na własne oczy, mam kontakt do nich, mogę tam pojechać, zebrać relacje, porozmawiać... Czy można pisać pracę licencjacką w większości na podstawie relacji świadków?
    • Tak się zastanawiam... Właśnie przeczytałam sobie opis przedmiotu który mam we wrześniu zdawać i tam jest podana literatura podstawowa i literatura uzupełniająca... ale hmmm... Z tego co wiem to nawet kolezanki ktore dostały piątki uczyły się tylko z notatek...
    • W jakiej kolejności ustawiacie pozycje w "spisie literatury", jeżeli są to książki, gazety, strony internetowe i akty prawne? Wydzielacie osobno książki, gazety itd... czy wymieniacie wszystko razem? I w jakiej kolejości?
    • Ile pozycji książkowych macie w bibliografii??? Są jakieś minimalne granice ?
    • Witam! Zbieram materiały do pracy magisterskiej i mam w swojej bibliografii wiele pozycji zagranicznych, których nie ma w bibliotece uniwersyteckiej i nie tylko (Poznań). Chciałabym zapytać, jak Wy sobie radzicie ze zdobyciem takich pozycji, czy są jakieś instytucje zajmujące się sprowadzaniem/wypozyczaniem takich książek, co doradzali Wam w takich sytuacjach promotorzy itp. (mój niestety nie jest zbyt pomocny). Zamawiacie książki z zagranicznych księgarni/bibliotek samodzielnie? Jeź...
    • Moja sytuacja jest dość dziwna, bo mam w planach zdawać polski i biologię rozsz., może jeszce ang rozsz., zastanawiałam się także nad WOS-em. Jestm dopiero w 1 klasie LO, lecz chciałabym już chociaż wiedzieć jakie przedmioty zdawać na maturze, by zwrócić na nie szczególną uwagę. Jestem na profilu humanistycznym, więc musiałabym przerobić więce materiału z biologi. Myślę jednak, że nie miałabym z tym zbyt dużego problemu, bo interesuję się tym przedmiotem i zawsze dobrze mi sła jego nauka. Pas...
    • Chodzi mi o możliwość studiowania kierunku takiego jak pisarstwo bądź literaturę na Uniwersytecie . Nie chodzi o typową filologie , ale naukę o literaturze z elementami rozwijającymi sztukę tworzenia tekstu. Na amerykańskich uczelniach jest coś takiego od dawna a u nas takiej wiedzy nie zdobędziemy i pozostają tylko filologię . Co najlepiej studiować w naszej pięknym kraju i na Uniwerku , żeby być jak najbliżej literatury pięknej i pisarstwu ? I dlaczego na naszych Uniwersytetach nie st...
    • mam pytanie. O co tak dokładnie chodzi ze studiami językowymi od zera. Np. zdasz maturę z ang uczysz się go wiele lat i idziesz na anglistykę. Z tego co wiem to już masz historie, literaturę i praktyczną naukę. A językiem wykładowym jest angielski. Jak to wygląda z językiem od podstaw. Np. ludzie się pytają o rosy. czy włoski od podstaw. A literatura itd. to chyba jest po polsku skoro ktoś kto nie ma matury z rosy. nie zna nawet alfabetu. Informacje może są ale nie konkretne. Na forum k...
    • Mam już gotową, napisaną własnoręcznie pracę lic. Chcę ją złożyć do podpisu, a moja p. promotor oglądając listę literatury powiedziała, że pozycje książkowe podlegaja recenzji? O co chodzi z tą recenzją? Przyznam, ze miałam ciut problemów z doborem książek i aby praca wyglądała nieco poważniej dodałam kilka tytułów, których nie czytałam + numery stron (lekko wyimaginowane). Teraz trochę drżę czy recenzent nie wnika w konkrety. Ech...
    • Witam :) Zwarcam się z prośbą do studentów filologii angielskiej o wszelkie info na temat: jaka uczelnia,miasto,jak ciężko się dostać,itp... Interesuje mnie również,ile czasu i jak intensywnie uczyliście się angielskiego przed maturą.Jest to dla mnie ważne dlatego,że ja swoją"pasję"odkryłam stosunkowo niedawno,ale nieźle mi idzie i tak mnie to wkręciło,że na rzecz studjowania filologii zrezygnowałabym z moich dotychczasowych planów.Dodam tylko,że mam inny-"asekuracyjny"plan,więc...
    • Skladam dokumenty na filologie - na co mam sie nastawic w kwestii ilosci lektur w semestrze do przeczytania? Czy to przypomina troche lekcje jez. polskiego w LO w sensie ilosci materialu (bo w koncu nie bylo go tak znowu malo, a dotyczyl literatury swiatowej, a nie tylko danego kregu kulturowego) czy tez te studia przypominaja bardziej studia polonistyczne? Dodam tylko, ze na pewno nie wybiore specjalizacji literaturoznawczej, nie to jet moim powolaniem :) I czy dla filologow, ktorych bardzie...
    • Przede mną jeszcze co najmniej pół roku na zastanowienie, ale już teraz chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej. Jeśli ktoś chciałby i mógłby mi w tym pomóc... :) Język, jego rozwój, pochodzenie i funkcjonowanie słów, wyrażeń - to zdecydowanie mój "konik" ;D Ale wiem z autopsji, że lingwistyka to niełatwa "branża" ;) Dlatego proszę Was o krótkie przybliżenie mi zasad, wymogów, warunków itp., które powinny "stać się ciałem" w pracy licencjackiej z językoznastwa. Jeśli ktoś taki się z...
    • jak sesja poprawkowa zaczyna mi sie 15 wrzesnia...?
    • Gdzie najlepiej studiować hiszpański? Co trzeba zdawać na nowej maturze, by się dostać na takowe studia? I co zrobić, by studiować za granicą (Hiszpania, USA lub UK)? Trzeba międzynarodową maturę zdawać, czy niekoniecznie?
    • Zakładam ten wątek w wyniku znalezienia w różnych miejscach forum postów o niezadowoleniu ze studiowania polonistyki i przestrogami przed składaniem na ten kierunek. Dlatego, jako polonistka i świeża absolwentka macierzystego kierunku postanawiam zabrać głos i doradzić tym, którzy się "wybierają": * TO NIE SĄ studia dla pisarzy i poetów - jeżeli piszesz i chcesz, żeby na studiach zajęli się recenzją Twoich prac, refleksjami na temat tej twórczości i sprawdzeniem poprawności użytych w nich c...
    • HEj Zastanawiam się nad studiami na filologii polskiej specjalność filmoznawstwo, telewizja i kultura medialna na UAMie. Czy jest tu może ktoś, kto może mi przybliżyć wizję tych studiów, czy jesteście zadowoleni? I jeszcze jedno, czego mogę się spodziewać na rozmowie kwalifikacyjnej (zapewne wszystkiego..:/)?
    • Witajcie, ktory jezyk wybrac? ktory sie bardziej przyda w przyszlosci.Obecnie studiuje medycyne ,ale zawsze pasjonowal mnie jezyk rosyjski,a ze mam teraz troche wiecej wolnego czasu,to chetnie postudiowalabym sobie filologie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się