literatura

(12 wyniki)
  • Poszukuję dobrego tytułu traktującego powyższy temat. Coś naprawdę godnego polecenia, które pomoże bardziej szczegółowo zaznajomić się z rosyjską literaturą, jej twórcami... Aha, w języku polskim :) Z góry dziękuję
  • Witam i pozdrawiam. CZy mozecie polecic mi cos na powyzszy temat? Chce sie jakos zaznajomic z lit. rosyjska ostatniego 20-lecia i poszukuje jakis propozycje. jedna uwaga: niestety nie umiem tak jezyka by czytac w oryginale, wiec jesli znacie cos po niemiecku lub polsku, to bede wdzieczna za propozycje. Dzieki i pa!
  • Poszukuję książek na temat Wielkiej Czystki 1937- 38, kolektywizacji oraz początków Gułagu (najchętniej wspomnienia). Czy orientujecie się gdzie mogłbym coś znaleźć na ten temat? Z góry dziękuję.
  • Witam Zauroczenie Odessą pewnej osoby podsunęło mi myśl aby prezentem było coś co ją przypomni.Może to byc album,niestety nie do kupienia w moim mieście.Pomyślałam o książce i znalazłam - I.Babel Opowiadania odeskie.W ksiegarniach brak.Może macie pomysły,jeżeli tak podzielcie się nimi ze mną.Proszę Pozdrawiam Basia
  • Czy to określenie odnosi sie tylko do kobiet-kujonek,ale energicznych i umiejących korzystać z życia?Czy raczej do typowych moli książkowych,trochę flegmatycznych i nieradzących sobie w życiu? Wiem,że mężczyzna jako pierwszy był tak nazywany,a czy obecnie do facetów też się to odnosi?:-)
  • Najpierw Sputnik, a teraz literatura rosyjska skleppolityki.pl/pl,product,2524598,wspolczesna,literatura,rosyjska,tomy,1,15.html Z czym to jest związane?
  • Jakie są wasze ulubione książki, mam na myśli takie do których zawsze macie ochotę wrócić i za każdym razem znajdujecie w nich coś nowego. Takie, które się pakuje na bezludną wyspę :) Ja pewnie będę mało orginalna :( dla mnie to jest Mistrz i Małgorzata Pozdrawiam, Gośka
  • Jak przetlumaczyc "slabosilka"? To takie miejsce w obozie/gulagu, gdzie mieszkali dochodiagi. Dochodiaga to po polsku muzulmanin, ale czy znalezliscie gdzies po polsku slabosilke. Szukam w pamieci i po litereaturze obozowej i nie moge znalezc.
  • dlaczego tak wielki naród wydał tak niewielu noblistów? pozdrawiaM.
  • Witam wszystkich.Czy ktos z Was zna tworczosc tej pisarki?Postanowilam przeczytac Casual ale przedtem chcialabym sie dowiedziec co sadzicie na temat jej literatury?
  • Nie wiecie gdzie w Warszawie można dostać aktualne książki z Rosji? Chodzi mi o literaturę fachową, już tłumaczę. Jestem na V roku lingwistyki stosowanej, chcę pisać pr. magisterską o języku Unii Europejskiej (języku rosyjskim oczywiście). Potrzebuję więc literatury jak najnowszej. W Rusałce na Foksal znalazłam jedną książkę o walucie Euro, która kosztowała 50 zł. Skandal. W bibliotekach też jest kiepsko. Może macie jakieś dojścia? Myślałam też o zamawianiu książek z rosyjskich ksi...
  • w instytucie historii sztuki wyklada prof. Dab-Kalinowska, polecam Jej wyklady, seminaria, fakultety . Zajmuje sie ikonami i kultura swiata ortodoxji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się