literatura

(12 wyniki)
  • 17 października 2012r. nakładem Wydawnictwa Drzewo Babel ukaże się książka - Ru, autorstwa wietnamskiej pisarki Kim Thuy.Nie mogę doczekać się na tę książkę, wietnamska literatura na naszym rynku to rzadkość, a Wydawnictwo Drzewo Babel, to gwarancja bardzo wysokiej jakości książki. Wietnam ogarnięty wojną widziany oczami dziecka. Ucieczka przez morze w tłumie boat people. Ocalenie w Kanadzie. Budowanie życia od nowa. Ru znaczy po francusku „źródełko, mały strumyczek”, a w przeno...
  • Ciekawa jestem czy lubicie i czy czytacie literaturę rosyjską zarówno tą pisana przez Rosjan jak i tą pisana przez innych pisarzy ale opisującą życie w Rosji. Ja bedąc jeszcze w szkole przeczytałam prawie całą klasykę rosyjską, teraz nie mam niestety czasu na takie ambitne lektury,ale zawsze z przyjemnością sięgam po wszystko co dzieje się w Rosji. Moje faworytki to "Saszeńka" Simona Montefiore-książka rewelacyjna i choć napisana nie przez Rosjanina to jednak wspaniale oddaje tragedię rosyj...
  • Czy możecie mi coś ciekawego z tego działu polecić? Chodzi mi o jakąś powieść napisaną po 2. wojnie światowej, dostępną w Polsce w oryginale (wolałabym kupić w księgarni lub wypożyczyć w bibliotece niż zamawiać przez net). Mam przygotować prezentację na studia, a jednocześńie chciałabym, żeby była to także dla mnie przyjemność czytania. Preferuję książki psychologiczne, filozoficzne, o miłości, o problemach wielokulturowości, może być dla dorastającej młodzieży. Z góry dziękuję. ...
  • Potrzebuje odmiany czytelniczej i tak sobie przeglądając wątki trafiłam na to właśnie określenie. Co polecacie godnego przeczytania w tym temacie?
  • Pytam, bo chcę się od Was dowiedzieć, jakie nowości lubią Wasze duże dzieci? Jaką tematyką się interesują, jeśli chodzi o literaturę? Same sięgają po książkę, czy podsuwacie im coś?
  • wydaje mi się ze istnieje jakiś podział, mimo wszystko, na takie książki... wiele książek jest typowo kierowanych do kobiet..nie wyobrazam sobie zeby facet zabrał się za Szwaje,grocholę nie mowiąc o Steel... znacie takich? a dlaczego wlasciwie nie? co oni tak naprawde czytaja? a moze chcieliby a nie wypada? czy tylko horrory,kryminały,fantastyczne lub historyczno-polityczne? o co tu chodzi? dlaczego facet nie chce czytac o watku milosnym? przeciez tez chca byc kochani, kochaja...
  • Zachęcona bardzo udaną współczesną literaturą skandynawską chciałabym sięgnąć do klasyki. Ale nie bardzo wiem, za co się zabrać. Poza Ibsenem i Strindbergiem nikt mi nie przychodzi do głowy. Proszę o pomoc.
  • Hej! Czy możecie mi polecić jakąś dobrą książkę filozoficzną? Najlepiej o tematyce egzystencjalnej?
  • Wiadomo, nie zawsze czyta się noblistów, ale czemu na tym forum poleca się tylko czytadełka? Nie szkoda Wam czasu na te wszystkie Szwaje, "Zmierzchy" i "Księzyce we łzach"?
  • Oto i moja pierwsza anglojęzyczna książka. Co prawda "Jedz. Módl się. Kochaj." czytałam jakiś czas temu po polsku, ale bardzo chętnie przeczytam też oryginał, a nie tłumaczenie. Kto czytał?
  • Kochani mam pytanko,jakich lubicie tłumaczy? np. Szekspira wolicie czytać w przekładzie Słomczyńskiego czy wolicie Barańczaka? Jeśli chodzi o literaturę dla dzieci moim zdaniem zdecydowanie przoduje Irena Tuwim,w literaturze francuskiej Boy,to moje typy.
  • Poratujcie mnie w potrzebie wielkiej mole kochane, bo chcialbym komus zacytowac fragment Pana Tadeusza, ale nie pamietam dokladnie, w ktorej ksiedze i w jakim meijscu tego szukac. Chodzi o zdanie, ktore wypowia- da bodajze Sedzia. Brzmi ono mniej wiecej tak: "szable w dlon chywcim, kazdy na kon seidzie i jakos to bedzie". Wdzieczny za podanie namiarow Andrzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się