Forum Regionalne Śląskie Nikiszowiec
ZMIEŃ
      literatura

literatura

(7 wyników)
    • Tomas Transtroemer, szwedzki poeta, od lat wymieniany wśród kandydatów do nagrody, otrzymał w tym roku literackiego Nobla. Tomas Transtroemer otrzymał Nobla za "zwięzłe, przejrzyste obrazy, które dają nam świeży dostęp do rzeczywistości". Transtroemer skończył w tym roku 80 lat. Szwedzki poeta, od lat wymieniany jako kandydat do tej nagrody, jest autorem takich tomików jak "Moja przedmowa do ciszy", "Muzeum motyli", "Podsłuchany horyzont". Urodzony 15 kwietnia 1931 roku w Sztokholmie w r...
    • Szarada Anagramowa Pamiętam te [b][color=green] ŚWITY [/color][/b] nad [b][color=green] SOŁĄ ECH! [/color][/b] człowiek był wówczas młody Wierzył, że wszyscy z nas mogą [b][color=green]W [/color][/b] świat ruszyć i przenieść góry W _ _ _ _ _ _(8 liter) Ś _ _ _ _(5 liter) Tak jak życzenia
    • Na podstawie kilku poniższych szarad należy określić o jaką bohaterkę z literatury chodzi?
    • Na chwilę trzeba skończyć z wierszami Dzisiaj inny temat mnie trochę omamił Mam już schemat cały napisany Lecz problem jak na razie z formami (literackimi)
    • "Ożywianie Żeromskiego" [b]Literacka zabawa w łączenie klasyki z makabrą dotarła i do nas. Kamil Śmiałkowski pochylił się na "Przedwiośniem" Stefana Żeromskiego i dodał do niego zombie[/b] "Jest prawdą powszechnie znaną, że zombie, który posiadł jeden mózg, pragnie ich więcej!" Tak zaczyna się "[u][b]Duma i uprzedzenie[/b][/u] i zombie" - pierwsza i podobno najlepsza książka z nowego gatunku literatury, w którym klasykę bezlitośnie miesza się z horrorowymi wątkami. Jest w niej 85% orygi...
    • Szarada Anagramowa Dziś przedstawię się wam ja Mieszkam w miejscowości [b][color=blue]K [/color][/b] [b][color=blue] U [/color][/b] nas jeszcze stare domy I kłopotów z tym w "pierony" Trzeba wodę grzać w bojlerze Możesz w to mi nie uwierzyć Ogień w piecu, [b][color=blue] KOKS [/color][/b] lub miał Już inaczej człowiek by chciał Znów ulice rozgrzebane Nie wyjadę, [b][color=blue] NIE [/COLOR][/B] zostanę Po co mi znów [b][color=blue] GARB [/COLOR][/B] na plecach Tutaj trzeba palić...
    • Szarada Anagramowa [b][color=blue] AL [/color][/b] Bandi chodzi jak struty W prezencie dostał [b][color=blue] NOWE [/color][/b] buty Wiecie jak jak się dzisiaj czuję? Wszak to ja butami handluję! N _ _ _ _ _ (6 liter)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się