Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      literatura

literatura

(11 wyników)
    • Mam pytanie co do zapisu stron internetowych uwzględnianych w bibliografii, czy w ogóle strona WWW kwalifikuje się do bibliografii? literatury? Jedna z pozycji, którą uwzględnię w tym spisie to książka, reszta - strony, jak powinnam podpisać taką listę? Czy podczas podawania źródeł należy podać stronę główną, np.: www.wikipedia.pl, czy: pl.wikipedia.org/wiki/Internacjonalizm - zakładając, że korzysztam z wikipediowej definicji internacjonalizmu? Czy są jakieś zasady odnoszące się ...
    • Upadający stylistycznie tytuł reklamówki: Są jednak jeszcze znający język polski, choć to nie półgłówki od nagłówków, a może graficy:
    • na dyktandzie napisałam literacko-historyczną... dlaczego to jest błąd? czy na pewno piszę się to słowo razem?
    • Jak poprawnie powinna być zapisana literatura podmiotu w konspekcie? Mam na myśli wiersze peoty, które są zawarte w książce o tytule "YYY" pod redakcją XXX. Jak to zapisać? 1. Literatura podmiotu: Jan Kowalski "Tytuł książki" - Horacy "Tytuł wiersza", "Drugi tytuł wiersza tego samego poety" Pomocy!
    • jak okreslic rodzaj litery...ktora jest r.zenskiego, meskiego a ktora nijakiego... bo sie pogubilam juz:) a moze wszystkie sa rodzaju zenskiego ( >>> liter A ) ?;)
    • Nie wiem, czy taki temat był już poruszany, jeśli tak, to przepraszam. Chodzi o stosunkowo nowe słowo, jakim jest 'euroregion' - a konkretnie o jego pisownię w zestawieniu z nazwą danego euroregionu. W literaturze można spotkać rozmaite sposoby zapisu. Przeważa pisownia wielką literą, np. Euroregion Pro Europa Viadrina czy Euroregion Pomerania, rzadziej spotyka się zapis małą literą, z cudzysłowem, np. euroregion "Silesia", lub bez cudzysłowu, np. euroregion Beskidy. Z punktu w...
    • Witam! Pani Tereso, proszę podać literaturę dotyczącą rozbioru zdania. Od jakiegoś czasu szukam książeczki "Jak zrobić rozbiór zdania" autorstwa Marii Kamińskiej, ale nie ma jej w sprzedaży. Proszę o coś w zamian.Pozdrawiam.
    • to nie ortografia, ale pytam tu, bo nie wiem, gdzie szukac odpowiedzi; moze mi ktos powiedziec, co znaczy mimeo, (eds.) ? mozecie mi polecic ksiazke, gdzie tego typu rzeczy sa wytlumaczone? moze jest do tego specjalne forum? dzieki za wszystko, dzieki za ach, aha, cham i chuj; swietni ludzie tu forumuja; pozdrawiam, Pokemon
    • Dlaczego pewne wykrzykniki czy inne tam słówka słownik ew. literatura piękna korygowana przez korektorów każe nam pisać w dziwny sposób: "e, tam"; "a, no"? Przecież jak mówię 'etam' albo 'ano', to nie zatrzymuję się w tamtym miejscu ani na tyci-tyci momencik. "E, tam" to w moim uchu w ogóle co innego niż "etam". Ponadto nikt spójników nie każe rozdzielać, np. "je że li" czy "a l bo wiem". Denerwująca niekonsekwencja. Jazzek
    • Chciałabym zapytać, czy prawidłowymi są formy: ghetto i ethos zamiast getto i etos? Spotkałam się z tym w literaturze, ale mam wątpliwość, czy nie są to archaizmy.
    • Proszę o rozstrzygnięcie, która forma jest poprawna. W encyklopedii PWN jest Allah, w słowniku ortograficznym koegzystują obie formy pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się