maluchy

(257 wyników)
  • Drogie mamy!!! Mój synek od Nowego Roku(1 styczeń) miał wysoka temperaturę, z początku myslałam że to trzydniówka. Gorączka minęła 5 stycznia ale po wizycie u pediatry i pojawieniu się "szczekającego" kaszlu okazało sie że to zapalenie krtani. Małemu poza kaszlem nic nie dolega, robię mu inhalację i podaję syropki...moje pytanie dotyczy czy wychodzicie z dziećmi z kaszlem na dwór( u nas teraz -5)??? Pediatra zezwoliła, ale ja mimo wszystko miałam pewne wątpliwości, mąż nie chc...
  • Moja Karolinka załapała bardzo brzydką ospę...Wysypana jest poprostu wszędzie i te krosty nie są za ładne.Dzisiejsza noc była zabójcza.Mała kręciła się, drapała,płakała.Było poprostu ciężko.Obudziłam męża bo nie wiedziałam co już mam robić, czy jej coś podać przeciwświądowego, albo przeciwbólowego.Włączyłam o 3 w nocy komputer i szukałam po forach w archiwalnych postach pomocy, informacji.Za dużo nie znalazłam.Może i za dobrze nie szukałam o tej porze, chciałam szybko coś znależ...
  • Witam drogie mamy :) Mam 3 miesięcznego synka.Na ostatniej kontroli u lekarza pediatry okazało się,że kiedy pani doktor go badała mały nie ciągnął główki,zwisała mu ona bardzo luźno.No i oczywiście dała skierowanie do neurologa.Dziwi mnie jednak fakt,że kiedy trzymam małego na rękach jego główka jest bardzo sztywna.Nie wiem tylko dlaczego przy badaniu on się tak zachował.Czy to przez to,że zbyt żadko leży na brzuszku???? Czy która z Was miała taki przypadek u swojego dzieciątka i wszystko s...
  • witajcie, być może taki wątek już się tu pojawiał, ale nie mam głowy, żeby teraz tego szukać; sprawa wygląda tak:mój synek ma obecnie 7 miesięcy, dwie jedynki na dole i ... dwójkę po lewej stronie dziąsła. Ogólnie to trudno zajrzeć Mu do buzi, bo kręci się i wierci na wszystkie strony, ale jak mi się już ta sztuka udała, to stwierdzam, że chyba widziałam dwójkę po prawej stronie, i bardzo spuchnięte dziąsło pośrodku. Czy taka kolejność też się zdarza? czy powinnam sie martwić? dodam, że...
  • czy mozliwe jest ze tak male dziecko objada sie w zwiazku ze stresem zwiazanym z chodzeniem do zlobka? do zlobka chodzi juz dosc dlugo ale teraz wrocil po przerwie i cala droge do domu i juz w domu marudzi,ze jest glodny je, podjada i ciagle malo panie w zlobku zapewniaja, ze tam tez zjada pelne posilki
  • Witajcie Moj 8 miesiaczny synek zachorowal na ospe wietrzna.Nie kopalismy go od 4 dni. Czas wylegania sie zakonczył. Teraz wszysko sie goi i powstaly strupy ktore strasznie dokuczaja. Ponoc nie mozna malucha myc aby nie naryszyc tych strupkow.Pewnie synek sie z tym zle czuje bo jest caly klejacy od tym mascii tak wogole musi byc to starszny dyskomfort nie byc mytym.Jesli tak to w czym mylyscie swoje pociechy i kiedy. Dziekuje za kazda odpowiedz.
  • maluch mial termin drugiego szczepienia na 15.01 ale... starszy zachorowal na zapalenie gardla wywolane paciorkowcami 10 dni antybiotyku.Malemu nic nie bylo ale w razie czego przelozylam szczepienie bo roznie moze byc... teraz starszy znow cos dorwal i jest zakatarzony szczepic czy nie?
  • Dziewczyny, czy Wasze maluchy zawsze wysoko gorączkowały przy szkarlatynie? No i co z ta wysypką? U na spojawiła się wysypka od pasa w dół i to tylko popołudniu, która nasiliła się wczoraj wieczorem, a dziś śladu nie ma. Oczywiście język czerwony z powiększonymi kubeczkami smakowymi oraz kilka plamek na policzkach. jestem w kropce, bo lekarka na wizycie domowej była pierwszego dnia, gdy synek (3 lata) zagorączkował i wtedy nie mogła na 100% powiedzieć czy to angina czy szkarlatyna czy może m...
  • U mojej 14 m-cznej córci wykryto w kale owsiki. Mała nie chodzi do przedszkola/żłobka więc kontakt z dziećmi ma dosyć ograniczony- tylko na placu zabaw. Zastanawiam się w jaki sposób mogła się zarazić czy przez zabawę w piaskownicy? Z drugiej jednak strony objawy które mogłyby świadczyć o obecności owsików (sińce pod oczami, problemy ze snem) miała już bardzo dawno (od około 3-4 m-ca życia) Lekarze zawsze mi mówili że taki jej urok i dziecku nic nie dolega. Niedawno postanowiłam przeba...
  • Witam, Moja córeczka za dwa tygodnie kończy 16 miesięcy i nurtuje mnie jeden problem, a mianowicie to, że prawie nic nie mówi. Julka rozwija się bardzo dobrze, na pewno słyszy, rozumie dokładnie wszystko co się do niej mówi, wykona niemal każde polecenie. Nieraz z mężem aż się dziwimy: niedawno się urodziła, a już taki mały mądrala. Problem w tym, że oprócz bardzo rzadkiego tatatatata i czasem papapapapa Julka nie mówi nic. Kiedyś można było na niej wymusić "daj" u niej brzmiało ...
  • Witam, od kilku dni moja mała ma problem z oddawaniem stolca. Po 3 dobach zatwardzenia podałam czopek glicerynowy, który zadziała natychmiast. Niestety przez kolejne 2 doby znów nie było kupy, więc po raz drugi poratowałyśmy się czopkiem - znów efekt w minucie podania. Dziś kończy się druga doba od tamtego "wydarzenia" i znów mała nic nie robi, ale nie chcę pozwolić, żeby czopek stał się dla nas codziennością. Nie wiem czy to przypadek czy nie, ale problem z zatwardzeniem zbiegł się ...
  • Witajcie Od jakiegoś czasu mam problem z napletkiem u mojego 18 miesięcznego synka. Miesiąc temu byłam z nim u chirurga dziecięcego na naciąganiu. Było to bardzo bolesne doświadczenie. Niestety chyba jestem zbyt delikatna z tym jego siusiakiem i napletek dalej nie schodzi jak powinien. Nie wiem jak mogę pomóc synkowi. Chirurg powiedział,że najprawdopodobniej będzie obrzezany bo teraz się już napletka nie nacina jak kiedyś. Wiecie coś na ten temat i czy znacie chirurga który wy...
  • Moja córcia (14 miesięcy) często jak siedzi ma zaokrąglone plecki, przy tym wydaje mi się, że kręgi jakoś bardzo jej "wystają", czy ktoś spotkał się ze skrzywieniem kręgosłupa u takich maluchów? Wiem, że i tak muszę się wybrać na konsultację do lekarza, ale chciałabym przeczytać coś o Waszych doświadczeniach... bo nigdzie nic na ten temat nie mogę znaleźć, z góry dzięki, pozdrawiam, Aga
  • Witam, Proszę państwa o poradę i dodanie otuchy;-) Nasz maluch zaczyna 7 miesięcy śpi jak zając budzi się w nocy po kilka razy co dwie lub póltorej godziny.Jesteśmy już bardzo zmęczeni i zaczeliśmy robić dyżury,żeby nie zamęczać się we dwójkę.Dodam ,ze maluch nigdy nie był śpiąszkiem,ale to co teraz wyprawia to lekkie przegięcie.Z moich obserwacji nie jest to głód a raczej wstawanie dla wstawania.Próbowaliśmy mu podawać wodę,ale to nie działa. Jesteśmy już trochę wyczerpani,bo na...
  • Witam wszystkie mamy! Mój synek skończył 14 miesięcy od zawsze podaje mu witaminki multi cebion. Ostatnio jak mały miał szczepienie MMR pani doktor powiedziała mi żebym już zaczęła podawać mu vibovit junior oczywiście kupiłam ale przeczytałam że vibovit junior jest dla dzieci po 3 roku życia i nie wiem co w tej sytuacji zrobić, dodam ze konsultowałam to ze znajomymi którzy chodzą do tej samej przychodni i oni podają vibovit tak jak zaleciła pani doktor.Proszę o rady
  • Dwa dni temu wróciłam z synkiem ze szpitala. Tam po badaniu krwi i moczu wykryto ostre zapalenie dolnych dróg moczowych. Przeżyliśmy koszmar, bo Mati miał prawie 40 stopni gorączki i drgawki. Do szpitala zawiozła nas karetka. Mam pytania: czyj maluch na to chorował? Jak wygladało leczenie? Czy były nawroty? Jaką podali wam lekarze przyczynę tej choroby ( wykluczając brak higieny, gdyż co dzień odsuwam napletek małemu i myję ). Nie było żadnych oznak choroby przy zewnętrznym ujści...
  • Czy szczepilyscie swoje pociechy kiedy mialy niespelna rok na grype? albo czy w ogole szczepilyscie dzieci na ta chorobe i w jakim wieku? jak dziecko czuje sie po tym szczepieniu? czy rzeczywiscie Wasze maluchy rzadziej chorowaly albo jezeli juz to lagodniej przechodzily? Nam poradzil to szczepienie nasz pediatra, synek ma prawie 11 miesiecy, prosze bardzo jeszcze o Wasze opinie.
  • Witam dzis odkrylam ze synek(rzadko otwiera oczka)ma dosc mocno zolte oczy (tj, bialka). Poza tym mam wrazenie ze jest w porzadku, tj ogolnie jest rozowiutki, moze troche inny odcien na lydkach. Ale oczy mnie martwia. Objaw zoltaczki? Przy wypisie ze szpitala (niedziela) wszystko bylo ok. Wizyta kontrolna dopieor w poniedzialek - przyspieszyc?
  • Co mogę dac mojemu Kubusiowi na katar? Strasznie sie meczy a nie mam szans żeby dostac się dzis do pediatry… Synek ma 2 latka. Ech niby nic taki katar ale tak jak zwykle jest wesoly i ruchliwy to teraz tylko lezy z kwasna minka:(
  • moj 1,5roczny syn przywalil tak w podloge ze ukruszyl 2/3zeba (niestety to jedynka)wyglada to fatalnie.czy cos da sie z tym zrobic? udac sie do dentysty czy pozostaje nam czekac az wypadna mu zęby i wyrosną stałe???w jakim wieku wypadaja zęby?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się