maluchy

(192 wyniki)
  • witam, jestem w końcówce 18 tyg drugiej ciąży. Córka urodziła sie w 40,6 tyg ciąży, 2,700 g i 53 cm. Obecnie donijamy do 11 kg i 84 cm. Drugi maluch już powoli ma zaniżony wiek ciąży, z usg wychodzi na 16-17 tydz. Czy i tym razem możemy się spodziewać mniejszego malucha? Czy to już hipotrofi?
  • dziewczyny, własnie wracam z połówkowego usg i lekarz zauważył w brzuszku u maleństwa jakąś torbiel, której tam być nie powinno. powiedzcie - czy któraś z Was miała coś podobnego? co to oznacza dla dziecka? co z tym robiłyście? będę wdzięczna za wszelkie porady. oprócz tego rzecz jasna będe starała się zapisać do jakiejś specjalistycznej poradni, itd. ale niestety sezon urlopowy paraliżuje moje ruchy w każda stronę;( pozdrawiam, gosia
  • Dziewczyny, jakie są koszty związane z ciążą i pierwszym okresem życia malucha? Ile kosztowały was badania, wizyty u lekarza itd. Ile wydałyście na wyposazenie pokoju malucha, ubranka, szczepienia itd. Wszystkie piszecie o wspaniałych emocjach jakie towarzyszą ciąży i macierzyństwu. Ale to przeciez także ta przyziemna strona życia- koszty :(
  • Jak w temacie. Ruchy są już obecne od dobrych 2 tygodni, co ogromnie mnie cieszy, ale czkawki chyba jeszcze na razie nie doświadczyłam, choć w sumie nie mam pojęcia, czym się w praktyce objawia, więc kto wie ? I kiedy mniej więcej się pojawia ? Od którego tygodnia ?Czy np po jakichś specyficznych pokarmach zjedzonych przez mamę np ? Chyba nie ma to raczej wpływu ?
  • niz w pierwszej ciazy? z corka czulam ruchy bardzo wczesnie. teraz jakos nie bardzo... Czy kazdy maluch jest inny? czy moze cos jest nie tak?
  • kupiłam juz pare ciuszków dla mojego maleństwa, które ma urodzić się w lutym. jejku, jakie one sa śliczne, a jakie malusie :)) i nasuwa mi się na początek pare pytań... po pierwsze - jak wyglądają ceny takich ubranek? czy 11-13 zł za śpioszki (to się chyba tak nazywa?) to mało, czy dużo, czy norma? czy warto kupować ubranka w rozmiarze 56? czy nie lepiej zacząć od 62 - bo raz że dziecko może urodzić się spore i od początku nie wejść w rozmiar 56, a dwa - czy to dziecku w jakis sp...
  • czy ruchliwosć waszych maluchów zmalała przed porodem? moja mała od wczoraj jest spokojniejsza. dzisiaj prawie wogóle się nie wierci. nie wiem czy to jest związane z porodem, ale łapię się każdego "objawu"...
  • Drogie mamy,w zeszłą środę mój gin zmierzył malucha 2 razy i wyszło mu 3600kg wczoraj byłam na tym samym usg tylko robiła je inna lekarka i wyszło jej 3100g? jak mam to rozumiec, wiem ze jest tolerancja bledu +/-200g ale 500 g różnicy to juz sporo zmalał:(? co sadzicie?
  • jaki materacyk kupujecie maluchom kokos, grzka, pianka co najlepsze
  • Jestem w 30tc. Czasami są takie dni (choc rzadko),że mój synek jest bardzo spokojny i chciałabym go jakoś delikanie zmusic by sie troszke poruszyl, cokolwiek. Chcialabym poprostu wiedziec czy wszystko jest w porzadku, a nie od razu jechac w panice do szpitala,że cos sie może stało. Znacie może jakies sposoby na leniwego Malucha? Dodam tylko, że zmiana pozycji ani zjedzenie czegos słodkiego nie bardzo działaja. Pozdrawiamy :)
  • Może to głupie pytanie ale na e-dziecko jest napisane, że płód w 31tc. waży około 1600g a mój w 32tc. 2200g. Zamarłam na moment jak mi lekarz to powiedział. Córka urodziła się 3630g (40tc) i uważałam, że to już jest niezły klocek a szykuje się chyba jeszcze większy?!
  • Hej, Wczoraj byłam na USG prenatalnym. Jestem ciekawa jakie poszczególne wymiary ( HC, FL, AC itd) mają/miały Wasze maleństwa. Pozdrawiam :)
  • Dziewczyny, ile ważą, lub ważyły Wasze maluchy w 32, 33 tc? Wczoraj byłam na USG i trochę się zestresowałam. Chociaż lekarz twierdzi, że nie ma powodu do niepokoju. Dzidziuś waży ok 1600g, czyli mniej więcej 200 g poniżej normy. Co Wy na to? Pozdrawiam Iwona
  • jestem w 33 tyg i maluch jest nadal w poprzek. Boje sie ze sie nie odwroci. Pocieszcie mnie jak bylo z Waszymi maluchami?Slyszalam ze czasami na tydzien przed terminem maluchy potrafia sie ulozyc prawidlowo.
  • bo moja mała wczoraj albo miała focha albo nie wiem co... zakryła buzię i mam nadzieję, że spała... . Nie było jej w stanie ruszyć nic!! Pukanie, uciskanie, zmiana pozycji... Zupełnie nieruchomo. Ruchy trochę już czuję, ale niezbyt silne.. Wszystkie parametry są w normie, ale trochę się zmartwiłam tym jej zastojem;) ostatnio wierzgała jak szalona kopytkami:)
  • Witam Drogie Panie :) Mam takie małe pytanko w którym tygodniu wasz dzidziuś zmienił pozycje - główką w dół? Jestem w 26 tyg i wczoraj na usg mój maluszek już jest tak ułożony. Bardzo dziękuję
  • koleżanka bardzo zachwalała mi wózki gracco. Weszłam na stronę ale nie widzę tam wózków typowo głębokich. Podobno w tych spacerówkach nawet maleńkie dzieci spokojnie mogą jeździć. Czy macie podobne doświadczenia? Czy nie będzie maluchowi za zimno? Osobiście myślałam o wózku ROAN, DELTIM itp - spacerówka do tej pory nie wchodziła w grę. Podobno warto jedynie dokupić dziecku śpiworek i przez ok. 3 lata jest spokój z wózkiem. Co prawda, wózki typowo głębokie są dla niemowlaków do 1 roku ży...
  • czy sa takie ? moj maluch wazy niewiele, okolo 2300 na poczatku 36 tygodnia, czy sa sposoby aby troche zwiekszyc te wage ? z rzonych wzgledow porod bede miala prawdopodobnie za okolo 3 tygodni, czy jest szansa na zwiekszenie wagi do 3 kg ? pomijam oczywiscie bledy pomiaru na usg,
  • Dziewczyny powiedzcie od ktorego tygodnia ciazy mozna juz rozpoznac płeć dziecka? Jestem w 13 tc. ale lekarz mi powiedzial ze jeszcze za wczesnie i nie widac. Nordynka
  • wydaje mi się że dość wczesnie poczułam pierwsze ruchy bo już około 18 tc (to moja pierwsza ciąża) na początku sporadycznie ale od około tygodnia mały wierci sie jakby młynki kręcił, praktycznie w każdej godzinie czuję jak sie rusza uspokaja się jedynie jak chodzę no i na razie nie budzi mnie w czasie snu, pewnie jest jeszcze za mały teraz to koniec 20 tc, wyniki dobre, czuję się ok zatem czy taka duża aktywność powinna mnie martwic czy nie ma normy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się