Forum eDziecko Bliźniaki i więcej
ZMIEŃ
      maluchy

maluchy

(175 wyników)
    • Dziewczyny poradźcie czy kojec zdaje egzamin dla dwójki? Moje maluchy zaczynają raczkować ,strach ich na chwilę zostawić ,nawet pranie jak idę wstawić to w tempie ekspresowym.
    • witam, wybieramy sie w daleka podroz ok.500 km z naszymi trzymiesiecznymi maluchami. czy ktos z Was tez tak eksperymentowal? o jakiej porze dnia sie wybieraliscie? co ile robiliscie przerwy? prosze o cenne rady i porady ;o) pozdrawiam
    • Witam! Zostaliśmy zaproszeni na wesele,które odbędzie się na początku czerwca w Krakowie(,my mieszkamy w Kołobrzegu).Oczywiście zaproszenie dotyczy także naszej trójeczki(dwie czterolatki + dwuipółlatek )bez której" mamy się nie pokazywać".Ponieważ rodzina męża "rozsiana"jest po Polsce i świecie nie wszyscy jeszcze widzieli nasze maluchy,ba nie wszystkich nawet ja znam.Dlatego jesteśmy bardzoo proszeni o obecność z dziećmi :( I tak naprawdę to nawet nie bardzo mam z kim zostawić moje t...
    • moje pytanie pojawia sie dlatego, ze myslalam, ze te specjalne pieluchy do kapieli zatrzymuja nie tylko siuski, ale i kupke... tymczasm nie tylko nie zatrzymuja siuskow, ale i kupka, jesli maluch zrobi ja w basenie, w wodzie, to wyplynie gora :/ o co chodzi z tymi pieluchami? to po co one wlasciwie sa? zdarzyla nam sie niestety kupka w basenie i trzeba bylo spuscic wode... mimo, ze strasznie pilnowalismy zawartosci pieluchy i zachowan Marty :/
    • Jestem w kropce :-( Oddać moje 7m-czne dzieciaczki do żłobka? Poradźcie coś, proszę. Zaplanowałam powrót do pracy na 1.12, żeby dzieci były jeszce na tyle małe, że bez problemu zostałyby z inną osobą. Początkowo mam pracować po 3 dni w tyg. Planowaliśmy zostawić dzieci z nianią, jednak ciężko znaleźć odpowiedzialną osobę, która chciałaby się zająć bliźniętami. Jedną nawet znaleźliśmy, ale niestety wybrała inną ofertę, bo bardziej odpowiadały jej godziny pracy. Pozostałe kandydat...
    • Od tygodnia jestem sama w domu z moimi maluchami.Mąż wyjechał na szkolenia.Jutro wraca :)Oczywiście przed wyjazdem zrobił większe ,podstawowe zakupy.Tak żebym miała lżej:)Ale ,wiadomo.w pieczywo ,nabiał,świeżą wędlinkę czy owoce,warzywa muszę zaopatrzyć się sama.Dla mnie nie ma problemu:)Moja trójeczka wcześnie wstaje i o 8 godz.wszyscy idziemy na zakupy :)I tu "zaczynają się schody".Nie było dnia aby ludzie nie zwracali mi uwagi i nie radzili. -"Nie szkoda pani dzieci tak ciągać z ran...
    • Moje maluchy mają 15miesięcy,synek zaczoł chodzić jak miał 13ms.Miałam nadzieję że córcia zaraz po nim zacznie chodzić,ale niestety jescze jej się nie spieszy z chodzeniem.Przy pchaczu,meblach chodzi.Od tygodnia nawet zaczeła za jedną rączkę,ale nie zawsze chce bo często protestuje tak jak by się bała.Na dworzu chętniej.Wiem że do 18ms dzieci mają czas z chodzeniem,ale córcia nawet nie stoi sama.Czy w jakiś sposób ją wspomagać,prowadzić na siłę,żeby ćwiczyła i nabrała pewności...
    • dziewczny pamiętacie ile ważyły wasze maluchy w 20 tygodniu ciąży moje ważą po 300 g może trochę schizuję ale w mojej pierwszej ciąży córeczka przybierała bardzo mało na wadze i urodziła się z dość niską wagą
    • Jeden z moich blizniaków zwany Maksem Baksem, jest strasznym niejadkiem poza tym wszystkim pluje... juz nie wiem co mu dawac, probuje wszystkiego; sloiki i sama gotuje. prosze wszystkie gotujace mamy o jakies sprawdzone przepisy na deserki zupki obiadki itp. (Moje chlopaki maja 7,5 mc.) ja dzis serwuje: 1 jabłko, 1 banan, 1,5 garsci mieszanych winogron (obranych ze skóry i wypestkowanych) Wszystko dosc drobno pokroic i wrzucic do niiewielkiej ilosci wody. Gotowac jakies 3 min. ...
    • Jako że jesteś w oazie hummusowej pytam jako fanka tej potrawy czy my ślisz że dzieciom można dać ją spróbować? A tak z innej beczki- jak ty nauczyłaś dzieci czyścić zęby nitką? W ogóle to fantastyczne zdjęcia macie i aż się chce gdzieś pojechać :-)
    • Czy wasze 3 miesięczniai jedzą w nocy??? Moje maluchy mają 2.5 miesiąca i jedzą około 21.00 potem budzą się około 2-3 w nocy, a pózniej około 5-6 ( dziś nawet o 7 się obudziły). W dzień jedzą co 3 godziny - karmienie sztuczne. Oczywiście toczę boj z moją tesciową która twierdzi ze takie dzieci w nocy jesc nie powinny i ze mam je oszukiwac wodą - ale one jak są głodne nie chcą wody pić - nawet słodkiej - dosłownie nią plują. Dodam jeszcze ze maluszki urodziły się w 35.36 tc. proszę...
    • dzisiaj byliśmy na spacerku była w sumie ładna pogoda bez wiatru,słonko świeciło ,maluchy są jeszcze w półbutach ,gdy wróciliśmy ze spaceru sprawdziłam im stopy i były całe zimne,czy wy już zakładacie kozaki? Dodam że przykrycie im nóżek kocykiem wystarcza na jakieś 3 min,zaraz jest skopany i ciągniemy go za wózkiem
    • Witajcie, jestem mamą dwóch chłopaków (2 lata 4 mce). Od jakiegoś czasu chłopcy robią wszystko, żeby nie pójść spać w ciągu dnia. Zdarza się też, że wcale nie śpią. Wieczorem za to wcale nie padają wcześniej, jeszcze gorzej bo w nocy marudzą. Chciałam Was podpytać kiedy dzieci przestają spać w dzień? Czy trzeba już im ograniczać drzemki? Zupełnie nie mam porównania. I jeszcze napiszcie o której kładziecie dzieci spać wieczorem. Będę wdzięczna za informacje. pozdrawiam
    • Czy spotkałyście się z możliwością rabatu na zakupy 2 jednakowych rzeczy? Dwa łóżeczka, krzesełka itp? Mieszkając w Anglii spotkałam się z tym, że wiele sklepów oferowało takie zniżki dla np. członków "klubów bliźniaka". Jak to jest u nas?
    • Moje trojaczki urodziły się w 35 tyg.,teraz mają 10 miesięcy. Adas był najmnniejszy i wazył 1800g. Od samego początku jest bardzo nerwowy, płacze bez powodu, ma problemy z zasnięciem a jak zasnie to spi bardzo czujnie, wydaje mi się, ze wykonuje znacznie więcej ruchu rekami i nogami niz powinien. Młał tez nieprawidłowe napięcie mięsni i był rehabilitowany. Jego rozwój jest prawidłowy, raczkuje, siada, rehabilitant jest zadowolony z jego rozwoju. Neurolog tez stwierdził, ze wszystko jes...
    • Czesc Mam na imie Kasia i jetem w 17 tyg. ciazy blizniaczej, jest to moja pierwsza ciaza. Powiedzcie mi kiedy pierwszy raz poczułyscie ruchy maluchów. Po zaczymam sie martwiec ze jeszcze nic nie czuje a do lekarza ide dopiero we wtorek. Dodam ze jestem chuda przytyłam tylko 3 kg i waze 58 kg. Serdecznie pozdrawiam Kasia i 2x ...
    • Witam. Moje chłopaki mają 1,5 roku i zasypiają lulane we wózku. Mam już tego dosyć. W nocy budzą się do jedzenia, a Patryk ten mniejszy już sam nie zaśnie w nocy tylko musi leżeć kolo mnie i dopiero zaśnie. Znam te metody zostawić w łóżeczku i niech tak długo płaczą aż zasną ale mnie to nie bawi . Może znacie jakieś metody naprawdę skuteczne. Dodam że bardzo wcześnie się budzą między 5-6 rano i nie ważne czy idą spać o 19 czy 21. Śpią w dzień raz 2 godz. Co robić? czekam i pozdrawiam w...
    • Witam mam problem jestem w 28tc i nie wiem kiedy mam zacząć kompletować wyprawkę czy jest na to jakiś czas proszę o pomoc
    • Szykujemy sie wlasnie do tego :-( Co polecacie, jakie marki, gdzie kupowac (Warszawa)? Potrzebujemy zamkniec do szuflad, czegos na szafki kuchenne, nie mam bladego, co zrobic z kablami od komputera i listwa...
    • Pytam z ciekawości,bo chyba jestem źle zorganizowana(lub jestem kiepską mamą).Brakuje mi już pomysłow na zabawianie maluchów.Czy wasze niemowlaki potrafią "zając się same sobą " przez dłuższą chwilkę?Bo moje tak-na całe cztery dłuuuuugie minuty(starcza ledwie na zrobienie siku),potem rozlega się syrena.Staję na uszach,żeby ten dzień im jakoś zapełnić.Bawimy się na podłodze na kocyku,bawimy się na łóżku,ćwiczymy na piłce,leżą obłożone i obwieszone zabawkami w łóżeczkach,wychodzimy na długi spa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się