maluchy

(321 wyników)
  • Pomozcie blagam:/ dzisiaj wychodze ze szpitala z tygodniowym maluchem karmionym mieszanie. Od poczatku mi go zabrali i dawali tylko na karmienia ( niskie tetno mial) i efekt byl taki ze mam malo mleka. Jednak problemem jesf rowniez to ze wg doradcy laktacyjnego maly zleoperujejezykiem przez co po pierwsze w ogole z piersi nie ciagnie pokarmu a po drugie nie pobudza mojej laktacji. Dodatkow jak juz zasnieto czesto spi dluzej niz 3 godziny. Doradca kazala robic masaz buzi w srodku, niby pokazal...
  • witsm jestem mama 7mc synka karmie go piersia. od 4mca pojawily sie problemy z laktacja. ma rozszerzana diete, wszystko ladnie je. proponuje mu piers na kazde zadanie. czesto po karmieniu jest glodny badz placze w czasie ssania. zeby nie ida, nie choruje, nie ma smoczka. w czasie ssania wiecej bawi sie piersia, memla, ,,gada'' do cyca niz ssie. chcialabym wiediec jakie sa objawy odstawienia malucha bo wiem ze dzieci same moga zrezygnowac z piersi? prosze o odp
  • spaskudziłam mojego malucha butlą, wiązało sie to z tym, że miałam egzaminy na studiach, czasem nie było mnie nawet pól dnia w domu, więc karmiony był butlą przez babcię(próba karmienia poprzez kubeczek medeli zakończyła sie fiaskiem. maluch jest też smoczkowy. Wiem, ze musze sie pozbyć butli i smoczka ale czy mam to zrobić jednoczesnie czy najpierw butla a np za 2-3 dni odstawić smoczek. maluch sie tak wycwanił, ze z butli łatwo leci, że przy piersi spedza ok 5 min wtedy gdy mo...
  • zauważyłam, że nasz synek robi się coraz częściej niespokojny po karmieniu. Je ładnie ok. 15-20 min, wydaje się najedzony - wypluwa pierś i odmawia dalszego ssania lub usypia, a położony do łóżeczka nie usypia, tylko zaczyna się kręcić, prężyć i popłakuje. Pomaga tylko ponowne przystawienie do piersi, ale czasem trzeba tę całą zabawę powtórzyć kilkakrotnie. Czy to normalne i czy są inne sposoby na uspokojenie malucha niż przystawianie do piersi (mały odmawia smoczka), czy też ta sytuacja jest...
  • Niestety od kilku dni mam problem z karmieniem mojego maluszka. Córeczka ssie bardzo krótko 5-10 minut i wygląda na to, że się nie najada. Po karmieniu jest spokojna 10-15 minut po czym zaczyna płakać (sytuacja jest podobna po każdym karmieniu, czasami zaczyna płakać zaraz po karmieniu). Generalnie mała jest bardzo niespokojnym dzieckiem, mało śpi w dzień, ale w nocy niewiele lepiej, ciągle płacze i pręży się - przyczyny zaczynam się dopatrywać właśnie w pokarmie, ale nie mam pewności...(taki...
  • Urodziłam wcześniaka w 37 tc. Miał małą masę urodzeniową bo tylko 2420, która spadła po 2 dobach do 2280. Przez pierwsze 3 tyg przybrał 400g. Po kolejnych 3 tygodniach 470g. Pediatra mówi, że to jest w normie, ale w dolnej skali. Martwi mnie, że to za mało. Maluch ma 7 tyg, a przybrał zaledwie kilogram. Cały czas karmię piersią. Po 6 tyg zaczęły się kłopoty w dzień. Tzn Maluch ma problemy z zasypianiem. Po karmieniu przynajmnej 20 minutowym zasypia, ale po zaledwie kilku minutach się budzi i ...
  • Ja i mój czterotygodniowy synek mamy problem. Otóż od kilku dni młody jest bardzo nerwowy w trakcie karmienia. Macha rączkami tak jakby chciał odepchnąć pierś, pręży się i wije. Momentami zaczyna kwilić, wypluwa pierś, po czym zaczyna jej nerwowo szukać. Jak mu ją zabieram żeby go odbić zaczyna płakać wniebogłosy. Po karmieniu rzadko bywa zadowolony i spokojny. Wcześniej bardzo szybko zasypiał przy piersi, wyciszał się. Teraz karmienia stały się udręką. W ciągu dnia praktycznie przestał spać....
  • Witam, Jestem mamą 12 dniowego maluszka. Urodzony przez CC, ale przystawiony do piersi godzinę po operacji. Pokarm jako taki pojawił się póżno i było go mało, ale teraz już jest co raz lepiej. Mały dostawał obie piersi za jednym posiedzeniem tak żeby z obu wyciągnąć co się da. ( wcześniej pediatra kazał go budzić i przystawiać do drugiej piersi oraz zmieniać kilka razy piersi w ciągu jednego karmienia, co jest trudne bo mały tak przysypia, że nie można go w żaden sposób obudz...
  • pewnie ten temat byl juz poruszany ale gdyz mam tygodniowego malucha nie moge poswiecic czasu na poszukiwania, dlatego prosze o wyrozumialosc i Wasze pomocne slowo i odpowiedzi. Mam takie oto pytanie, czy tak malutkie dziecko musi odbijac po kazdym karmieniu? Jest to trudne do zrobienia, gdyz glowka dziecka lata bezwladnie i trudno jest je utrzymac w pionie... Czy jesli nie bedzie odbijalo to grozi to kolka za jakis czas? Kolejne pytanie to czkawka, bo rozumiem ze jej przyczyna jest wla...
  • Mój synek co 2 godz chce jeść. Staram się go karmić co 3 godz przez 20-35 min. Może powinnam karmić go co 2 godz?
  • Witam. Moja córcia skończyła właśnie 16 tygodni. Karmię ją wyłącznie piersią, czasami dostawała butelką odciągnięte mleko, ale nie w ostatnich 2 tygodniach. Do smoczka przekonać się nie chce (pluje nim na odległość), za to z umiłowaniem ciamka swoje palce. Od 4 dni jest obrażona na cycusia i je zdecydowanie krócej niż jeszcze tydzień temu (teraz sukces jest jeśli ssie 5 minut co 3.5-4 godziny). Po kilku minutach (2-4) puszcza cyca i zaczyna się śmiać i gawędzić. Jeśli próbuję ją znów przysta...
  • Pani Moniko, mój niespełna 5,5 mies maluch ma zapalenie uszu. Nie jestem w stanie go karmić, wścieka się, płacze, bo go zapewne bardzo bolą uszy podczas ssania - ruchy żuchwy. Trochę nie wiem co z nim robić, jak karmić, bo głodny, chciałby ale sprawia mu to ból i kończy się na kilku ruchach buzią i wielkim płaczu. Daję mu paracetamol w czopkach, bierze antybiotyk, ale dopiero 2-gi dzień. NA dodatek po antybiotyku wymiotuje wiec jak już udaje sie go przyssać, to nie mogę go zatankować do pełna...
  • Jest tragiczny upał, a na dodatek mieszkam na ostatnim piętrze, więc piekło w ciągu dnia. Dwutygodniowego synka karmię tylko piersią, ale w ten upał on najchętniej wisiałby na cycu cały czas. Rozumiem, że to z pragnienia. Nic innego nie mogę ogarnąć :( Czy mogę podać mu coś do picia? Poza tym mały ssie 15 minut, potem 5 min przerwy i znów 15 minut, potem wypluwa pierś (np. wieczorem lub w nocy) - czyli pewnie się najada. Najgorzej jest w ciągu dnia. Co robić?
  • Od rana strasznie boli mnie gardło ;/ u mojego malucha 6 tygodniowego dopiero co wyleczyłam katar - jak uchronić małego przed zarażeniem czy moje mleko wystarczy ? ja zażywam Homeogene 9, Tantum verde P do ssania i Strepsils
  • 12 maja urodziłam synka - karmię go piersią. Mały chętnie je i ssie z zaangażowaniem. Laktacja się rozkręciła - ale jest mały problem. Je dopóki piersi są twarde, kiedy miękną zaczyna się denerwować (sprawdzałam i mleko się sączy) - nie wiem co zrobić i dlaczego on się tak denerwuje, płacze i pręży. za chwilę chwyta pierś, ssie i znowu się denerwuje.
  • Mam 5 mies. synka i okazało się, że za miesiąc muszę rozpocząć przyjmowanie leku, który jest zabroniony przy karmieniu piersią. W związku z tym muszę szybko przestawić malucha na mleko modyfikowane (już na stałe) i nie wiem jak się do tego zabrać. Mały jest karmiony piersią i z butelką nie miał jeszcze do czynienia. Od jakichś dwóch tygodni je warzywka i owocki ze słoiczka. Je chętnie łyżeczką i spokojnie zjada cały słoiczek na jedno posiedzenie. Bardzo proszę o poradę w jaki sp...
  • Witajcie, W szpitalu zalecano karmienie na żądanie, a gdy dziecko nie zgłasza potrzeby jedzenia przez 3h, budzenie go. Mój synek jest śpiochem, zwłaszcza w nocy, i zastanawiam się czy faktycznie powinnam budzić go co 3h w nocy, czy może zastosować formułę "w dzień co 3h, w nocy na żądanie". Nie ukrywam, że to byłoby dla mnie wygodniejsze :) ale nie chcę eksperymentować, jeśli miałoby to być niedobre dla synka lub mojej laktacji. Dodam jeszcze, że mały sporo urósł - przez 10 dni +700g, pote...
  • Witam. Mój synek w styczniu skończy 10 miesięcy. Obecnie karmię go piersią 2 razy dziennie - rano i przed snem. Do tego je: soczek owocowo-warzywny na 2 śniadanie, gotowane obiadki z mięskiem lub żółtkiem, na podwieczorek owoce, biszkopty. Od lutego wracam do pracy na pełny etat i muszę zrezygnować z porannego karmienia. Co mogę podać maluszkowi na śniadanie zamiast piersi? Chcę uniknąć mleka modyfikowanego i nie uczyć synka picia z butelki ze smoczkiem (myślę że jest już na to za duży)...
  • Pani Moniko, spotkałam się z opinią, że mleko piersiowe jest wartościowe tylko do 8 miesiąca. Chodzi oczywiście o przeciwciała i inne składniki, które są niezbędne dla rozwoju malucha. Po ósmym miesiącu ma to być tylko karmienie dla zachowania komfortu psychicznego maluszka. Bardzo proszę o Pani fachową opinię.
  • Dziewczyny, czy piers wystarczy aby maluch sie nie odwodnil. Ma 14 miesiecy, jest przeziebiony i ida mu czworki. Dzis chciałam aby przed sobota i niedziela lekarz malego osłuchal...no i opowiadam, ze maly nic nie je i nie pije tylko piers...wiec lekarz ze to zdecydowanie za malo, i ze jak malo sika to sie odwodni. i wypisała nam skierowanie na izbe przyjec dla dzieci. Podpowiedzcie czy piers wystraczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się