Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      maluchy

maluchy

(88 wyników)
    • Może miałyście podobny problem, bo mnie zaczyna brakować powoli inwencji... Dziś rano... wstaliśmy jak zwykle, ubraliśmy się i na hasło: idziemy do przedszkola - wrzask: "Ja dzisiaj nie idę do przedszkola! Nie chcę zostaję w domu z babcią". Nie pomogło że babci dzisiaj nie będzie w domu - odpowiedź była błyskawiczna - przyjdzie babcia B (zaprzyjaźniona sąsiadka). Babcia B jest chora i przyjdzie. Maluch wymienia po kolei listę potencjalnych opiekunów. Powoli i racjonalnie wybijam mu...
    • Witam, chciałabym się poradzić w kłopotliwe dla mnie sprawie. W momencie jak robię porządki u mojej mamy w domu, np myję okna mój 18-miesięcznym Pawełek zaczyna robić przedstawienie tzn, krzyczy, płacze (choć bez łez), nawet kiedy jest u mamy na rękach. Widzi mnie cały czas, a mimo to jest taki wrzaskliwy. Dopiero jak go wezmę na ręce to się uspokaja, jednak kiedy znowu daję go na ziemię to samo. Jest najedzony, wyspany. Co może być problemem? Nie potrafię sobie z tym poradzić. Czekam na pomy...
    • moja siedmiomiesieczna corka caly czas marudzi,steka,placze.Juz nie wiem co robic,czy popelniam jakis blad?Jest zdrowa,dobrze je.Kiedy nie chce jej czegos dac to sie strasznie zlosci,ani chwili nie chce zostac sama,nawet nie moge sie wykapac.Chcialabym to zmienic ale nie wiem co moge zrobic,boje sie ze jak bede jej ustepowac to bedzie coraz gorzej,na poczatku bylam na kazde jej zawolanie ale przeciez musi nauczyc sie bawic sama i czekac.Prosze o rade.
    • Drogi mamy! Dlaczego nie ma w inych miastach poza Warszawą placówek, które organizowałyby zajęcia dla maluchów? Jestem z Poznania, o niczym takim nie słyszałam. Bynajmniej nie chodzi mi o to, żeby "pozbyć sie" rocznego synka, tylko aby zapewnić mu kontakt z innymi małymi dziećmi, Chociaż mówi się, że dziecko do lat 3 nie potrzebuje kontaktu z innymi dziećmi, to w przypadku mojego towarzyskiego jedynaka to się nie sprawdza. Żal mi go strasznie, jak wyciąga rekę do każdego napotka...
    • Mój synek ma rok i 2 miesiace. Kiedy był całkiem maly lubil podróżować samochodem - zwykle po kilku wybojach zasypiał a gdy nie spał spokojnie rozglądał się po okolicy, bawił podawanymi mu zabawkami. Mogliśmy zrobić wiele kilometrów bez najmniejszego problemu. Jednak odkąd zaczął raczkować czyli stał się bardziej ruchliwy (generalnie od początku jest bardzo aktywnym dzieckiem) podrózowanie z nim stało się coraz trudniejsze, a teraz gdy chodzi jest koszmarem. Po 5-10 minutach siedz...
    • Mój synek ma prawie dwa lata i od jakiegoś czasu na widok dorosłej osoby wpada w histerie.Najgorsze są wizyty u lekarza (mężczyzna),wówczas dochodzą jeszcze wymioty.Boi się wejść do sklepu,piekarni i nie znanych domów.Bardzo proszę o pomoc,jak mogę z nim postępować,gdyż namawianie nie daje efektów,a "mus"- boję się że może grozić nerwicą.
    • Drodzy Rodzice przedszkolaków i młodzieży wczesnoszkolnej, piszę na studiach pracę na temat stanu czaspiśmiennictwa dla najmłodszych. Chciałabym dowiedzieć się co i czemy kupujecie swoim dzieciom, a czego i czemu nie kupujecie. Skąd Wasze dzieci dowiedziały sie o istnieniu danej gazetki? A może ukazały się niedawno interesujące książki, bajki, opowiadania? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje!Pozdrawiam, A.
    • Zastanawiam sie czy dobrze robie. Otoz jestem mama 7 mies. szkraba, a jako ze prowadzimy bardzo towarzyski sposob bycia, odwiedza nas sporo osob, czesto tez mamy wspolne wyjazdy. Zawsze znajdzie sie masa ciotek/wujkow ktorzy chetnie zajmuja sie naszym dzieckiem, noszonko, zabawy itd...., ale przez to mam wrazenie ze dzidzia nie wie ze to ja jestem jego mamą. Wydaje mie sie ze jest mu totalnie wszystko jedno kto z nim jest. Czy powinnam ograniczyc kontakty synka z obcymi, czy ja w ten sposob n...
    • Jestem chrzestną.
    • Mój prawie 7 letni syn uczestniczy w dodatkowych zajeciach z jezyka. Jest najmlodszym dzieckiem w grupie. Inne dzieci to pierwszo i drugoklasiści. Zajęcia sa prowadzone przez osoby nie znajace jezyka polskiego. Mój syn (uczestniczy z 9 letnim bratem)dobrze radzi sobie jezykowo. Problemem jest jego zachowanie. W grupie znajduje sie chłopak, który "upodobał" sobie mijego syna i namawia go do "psocenia", np. ostatno kazał mu uderzyć w twarz koleżankę,popisać się bo buzi i rękach, m...
    • Mam dwie córeczki (0,6 i 2,7 ),mój mąż dużo pracuje więc sama się nimi zajmuję ,ale zdaża się ,że tracę cierpliwość i krzyczę na nie ,a póżniej bardzo żałuję. Powiedzcie drogie mamy , jak radzicie sobie ze złością ...
    • Witajcie, moja sześciomiesięczna Anna Maria od chyba dwóch miesięcy gapi się w telewizor i to z coraz większym zainteresowaniem..Słyszałam, że dzieciom do roku nie można na to pozwolić, ale czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego? Powiedzcie, jak to jest u waszych maluchów
    • Dzis moj synek(6lat) zabrał - a właściwie wykradł scyzoryk z domu i wyszedł na dwór przed blok - często się tam bawi.A my wyglądamy przez okno co chwila, ale tym razem nie dopilnowaliśmy. Gonił razem z kumplem za mniejszymi dziecmi z otwartym scyzorykiem. Jestem kompletnie załamana. Zostałam zaalarmowana przez jedną z mam.Tłumaczenie było że to kolega go namówił, a on nie pomyślał że to niebezpieczne itp. Gadałam z nim poważnie i długo, scyzoryk schowałam i powidziałam że dostani...
    • Mój synek wkrótce kończy 3 miesiące. Nie wiem, czy tak powinno być, ale nie potrafi sam usnąć. Od drugiej doby życia miał kolkę, właściwie to albo ssał cyca, albo się darł. Potem było troszkę lepiej, ale sam nie potrafił długo spać, bo zaraz budziły go gazy. Do tego pomagała mi teściowa, która nie dopuszczała żeby mały choćby zakwilił i natychmiast brała go na ręce i lulała do skutku. Teraz jesteśmy już sami, staram się nie nosić go ile się da, nawet to kupuje i sobie ze mną guga,...
    • Witajcie, nasza Monika ma w tej chwili 19 m-cy. Ostatnio zdarzyło się, że pod koniec kąpieli mojego męża wparowała do łazienki i z wielkim zainteresowaniem złapała swojego tatusia za siusiaka. Postanowiliśmy więc, że nadszedł czas, aby tata nie pokazywał się już córce w negliżu. W moim przypadku też jest podobnie, Monika bardzo lubi asystować mi przy wannie podczas kąpieli, jak się wycieram celebruje "cycusie" i musi je pomiętosić i wetknąć nos między piersi. Zdaje się być wted...
    • Witam Bardzo prosze was o radę czy znacie dobra ksiażkę na temat "wychowania dziecka w wieku od 2 lat . Brakuje mi czasu na to , aby wymyslać zabawy dla małego a nie chcę z nim stracić kontaktu. Pozdrawiam Grzegorz
    • Synek za 3 miesiące skończy 3 latka. Od września zamierzam posłać go do przedszkola. Już teraz uczęszczamy na zajęcia przystosowujące do przedszkola ( 1 x w tygodniu po 1 h ) Niestety mały nie chce zostać sam w sali z paniami i innymi dziećmi, muszę być w zasięgu jego wzroku. Zastanawiam się jak mogę mu pomóc w przezwyciężeniu lęku przed rozstaniem? Dodam, że odnoszę czasami wrażenie, że synek boi się innych dzieci.. Jak zajęcia się zaczynają trzyma się mnie kurczowo a dopiero w trakcie...
    • Moj synek ma 14 miesiecy i bije kolegow w z zlobku! Jak mu nie chca oddac zabawki to klepnie po buzi i zabiera zabawke. Martwi mnie to bardzo.Czy wasze maluchy tez sie tak zachowywaly?
    • Drogie mamy, mamy problem z naszym 3-letnim synkiem... jakiś czas temu usłyszał przekleństwo 'k... mać' i od tej pory bardzo często go używa (przyznaję się bez bicia - usłyszał to ode mnie, bo wlazłam na róg otwartych drzwiczek w kuchennych szafkach i w tym momencie siarczyscie przeklęłam - do tej pory mam bolesnego guza). Nie mamy pojecia jak reagować; starliśmy mu się delikatnie wytłumaczyć, że to nieładne słowa, pytaliśmy go, czy rozumie znaczenie tych słów - jeśli nie, to lepi...
    • mój 15-miesieczny synus nie daje sobie umyć ząbków-tzn.sam sobie "myje" ale niestety niedokładnie bo ma od dziąseł troszke przybrudzone i przyżółkłe.Nawet juz kupiłam taką szczoteczke na palec ale wogóle nie da sobie umyć.Czekam na Wasze rady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się