maluchy

(73 wyniki)
  • Panie Pawle!Córcia urodziła się 26.01 pełza i się obraca,przekłada zabawkę z rączki do rączki o innych "wyczynach" nie ma mowy.Mamy skierowanie do neurologa(za 2 miesiące termin;-( ), bo sama nie siedzi.Postawiona trzyma mocno wyprostowane nóżki, ale nie raczkuje i nie siedzi, a gdzie tam do wstawania( Chciałabym, żeby chociaż siedziała.Chyba jak na styczniaka, to trochę mało.Wiem, że każde dziecko rozwija się w "swoim" tempie, ale każda mama się mniej martwi jak jakąś umiejętność szybciej ma...
  • Witam, w jakim wieku Wasze pociechy zaczęły przekręcać się same na brzuch i z powrotem oraz pelzać?? Moja córka ma 5,5 miesiąca, a nie za bardzo chce się przkręcać na brzuch, o pełzaniu nie ma mowy. Kolezanki o 3 tygodnie starsza coreczka juz od ponad miesiąca sie przekręca, teraz już pełza... Zmartwilo mnie jak sie o tym dowiedzialam, bo nie wiem, czy z naszą wszystko jest w porządku. Pomyslałam, że może mata edukacyjna jest za śliska i dlatego nie mogła się przekręcać, a może za ma...
  • Jak nauczyć niemowlę samodzielnego zasypiania w łóżeczku, które zasypia tylko przy piersi lub podczas noszenia w pozycji do odbicia? Wspomnę ponadto, że maluch nie lubi spać na plecach a ulubioną jego pozycją jest "brzuszek". Niestety nie ma szans by zasnął sam w takiej pozycji. Proszę o pomoc gdyż boję się o kręgosłup synka a ponadto maluszek niedługo idzie do żłobka i musi nauczyć się sam zasypiać (zresztą nie tylko zasypiać ale i pić z butelki bo na razie też nie ma o tym mowy :( bo soczki...
  • witam mam 9 miesięcznego Maluszka, urodzonego o czasie 10 punktów przy porodzie miał dość silną asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe i kolki [był tak napięty jak gumka, nie odwodził rączek od ciała do końca 3 miesiąca, zaciśnięte piąstki, stale "uniesione" do góry barki, walenie nóżkami, najpierw jedną potem obiema, niechęć do zmiany pozycji -nie chciał się obracać, do dziś śpi z bardzo odchyloną głową do tyłu i wali nóżkami jak leży na plecach] na szczęście dość szybko trafiłam do o...
  • Panie Pawle, czy 6 tygodniowy maluch może spac na brzuszku w ciągu dnia na czas 1-2h drzemek? Mam go na oku, oczywiście. Poprzednie wątki o spaniu na brzuszku dotyczyły starszych niemowlaków. proszę o odpowiedź.
  • Witam, Panie Pawle, zastanawia mnie to, kiedy warto rozpocząć nasadzanie dziecka na nocnik? nie biorę nawet pod uwagę momentu kiedy dziecko jeszcze samodzielnie nie siedzi, ale czy właśnie samodzielne siadanie to właściwy moment by spróbować? czy poczekać co najmniej do 1,5 roku, kiedy układ nerwowy dziecka będzie bardziej na to przygotowany? a może w ogóle nie na nocnik tylko od razu na toaletę z nakładką dla malucha? Nie chcę niczego przyspieszać, ale też nie chcę przegapić odpowiedn...
  • Panie Pawle, do kiedy maluch ma "czas" aby usiąść lub stanąć ? Synek za cztery dni kończy 9 m-cy. Turla się, kręci wokół swojej osi, pełza do tyłu. Ale nie próbuje w ogóle siadać czy stanąć. Staramy się go nie sadzać, np."obłożonego" poduszkami, jak to radzą nam życzliwe babcie i ciocie :) Tyle co czasem siedzi nam na kolanach. Podnosi się czasem do siadania z pozycji półleżącej-np kiedy go karmimy (karmiony jest w foteliku samochodowym). Wiem, że nie które dzieci nie siadają w ogóle, ale czy...
  • Panie Pawle, mam pytanie i nielada problem, często jeździmy z dzieckiem do rodziców, którzy mieszkaja 200 km od nas a więc jazda autem zajmuje nam 2,5 godziny. Gdy mała sie urodziła jasne było, że wozilismy ją w zdejmowanej gondoli (bez atestu-wiem, nie powinnam, ale jak inaczej takiego malucha jeżeli w fotelku sie zapadała, zginała etc...), wtedy mała sobie smacznie spała i jakoś dawaliśmy radę... ale teraz mała ma juz 4,5 mca, podnosi się do siadania, wszystko ją interesuje i ...
  • Witam, moja córka, która obecnie ma 6,5 miesiąca nadal nie potrafi włożyć do buzi własnych stópek, chętnie chwyta je rączkami. W swojej książce opisuje Pan, że taką umiejętność mają już dzieci pięciomiesięczne. Ciągle leży na brzuszku potrafi pełzać i zaczyna raczkować. Czy powinnam skonsultować się z lekarzem . Dodam, że badania usg wykazały, że wszystko jest ok. Czy można w jakiś sposób stymulować dziecko, by nabyło taką umiejętność? pozdrawiam
  • Witam, Panie Pawle, mój synek ma 14,5 mies., waży ok. 16 kg i zaczął właśnie nosić ubrania w rozmiarze 98 (nie wiem dokładnie ile ma wzrostu). Ostatnio zauważyłam, że wyrósł już z obecnego fotelika (Maxi Cosi Priori)- wystaje mu 1/3 głowy i jest ogólnie ciasno. I teraz moje pytanie- czy mogę w ogóle rozważać zakup fotelika od 15 kg zapinanego tylko na pas samochodowy? Wiem, że trzeba przymierzyć czy pas nie będzie przechodził za wysoko- przy szyi, ale zastanawiam się czy ma to jakie...
  • chciałabym pojść z moją córcią na basen,ale ceny karnetu w WWie odstraszają generalnie bo trzeba kupić cały oczywiście (ok 300 pln) a co jeśli dziecko bedzie chorę ,albo po prostu nie polubi basenu... czy zatem są jakieś proste ćwiczenia,zabawy, które mogę wykonywać sama na basenie z córką? czy rzeczywiście lepiej pójść na takie zorganizowane zajęcia dziękuję za odp...a może któraś z tu obecnych mam chodzi to proszę także o odpowiedź
  • Witam, jestem mamą obecnie 10,5 miesięczniaka. Mam pytanie dotyczące obuwia w domu i w sumie nie tylko. Do tej pory bylam przeświadczona ze w domu maluszki powinny chodzić na boso i tak mój synek (który obecnie chodzi przy meblach bokiem, staje gdzie może i powoli zaczyna stawać samodzielnie bez trzymania) śmiga w samych skarpetkach.. ale ostatnio kolezanką z prawie dwulatkiem była u ortopedy i dostała poważny wykład nt tego ze przyczynia sie do płaskostopia u maluszka ze nie u...
  • Panie Pawle, Dziewczyny, zastanawiamy się z koleżanką czy waga dziecka predysponuje je w jakimś stopniu do stawiania pierwszych kroków. Moja córka ma 11,5 miesiąca i waży niecałe 8 kg, a syn koleżanki w tym samym wieku waży 13kg - ot taki różnorodny zestaw;) Samodzielnie jeszcze nie chodzą i tak myślimy czy łatwiej jest grubaskowi czy chudzince postawic pierwsze kroki czy też nie ma w ogóle to znaczenia...... POzdrwiamy Sylwia i Kasia
  • Nie wiem, czy mam się martwić, czy może taki etap.. jeszcze 2-3 tygodnie w tył Młoda podkurczała łapki pod buzię, gdy Ją nosiliśmy (nosimy tylko w pozycji pionowej, inaczej ryk, kwik i wielka tragedia). Od tygodnia gdzieś, może ciut więcej, Młoda będąc na rękach trzyma swoje rączki wzdłuż ciała i lekko wygina je do tyłu, piąstki zgięte. Nazywamy to pozycją "na Małysza" bo wygląda podobnie, choć kąt odchylenia oczywiście nie aż tak wielki. Nina kończy właśnie 2 miesiące. Nie dzieje si ta...
  • Synek ma 3,5 miesiąca (urodził się w 37 tyg z wagą 2700, pod koniec 3go miesiąca 5400,karmiony wyłącznie piersią) i ostatnio zaszły pewne zmiany przy usypianiu. Generalnie w ciągu dnia problemy ze snem były zawsze-spał krótko, wybudzał się z płaczem-dostał pierś, zasypiał znów na parę minut, na spacerkach spał bardzo ładnie, w nocy też-budzi się co 3-4 godz, zje i śpi dalej. Wieczorami zasypiał po kąpieli "w locie" (przy piersi). A teraz zaczyna byc tak-od jakiegoś tygodnia wieczorem...
  • Panie Pawle, prosto ze szpitala, gdzie lada chwila urodzę chciałabym pojechać z dzieckiem do rodziców (200 km, 3h jazdy) na kilka pierwszych tygodni. Maluch może okazac się wczesniakiem (waga raczej do 3 kg, 35/36tc). czy mogę dziecko zapakowac do fotelika ze specjalną wkładką dla noworodków i przewieźć go na takiej trasie, czy są jakies ograniczenia? dziękuję i pozdrawiam!
  • Dziecko przyjaciółki skończyło juz 8 mcy. Na razie jedyne co umie zrobić to podpierać się na rękach leżąc na brzuszku. Rodzice namiętnie go sadzają a ostatnio też stawiają. Nie chcą nikogo słuchać kiedy mówimy im, że tak nie powinni robić. Chodzi mi jednak o to czy jeśli maluch w jakiś sposób nagle zacznie raczkować (bo jak go postawią w pozycji czworaczej wytrzymuje kilka sekund) czy pominięcie etapu obrotów z brzuszka na plecy i odwrotnie, pełzania wokół własnej osi będzie mia...
  • Panie Pawle, Nasz 2 miesięczny synek bardzo płacze w kąpieli. Z początku jest bardzo wesoły, śmieje się na przewijaku, fika nóżkami jest wesoły. W wanience nie płacze, wydaje się zaciekawiony, pojawia się nawet cień uśmiechu. Płacz zaczyna się w momencie wyjęcia z wanienki ( w pozycji bokiem) i otulenia ręczniczkiem. Mały straszliwie ryczy, bardzo trudno go uspokoić. Czasem ubieramy go mimo płaczu i uspakaja się dopiero w swoim pokoiku przy piersi. Dodam że kąpiel jest o stałej porze...
  • mije dziecko ma asymetrie ale narazie nie mamy zaleconej rehabilitacji przez lekaza, ktory dał małemu jeszce miesiąc na ewentualna zmiane postawy. Maluch ma 3 miesiące. Lekarz zalecił kłaśc malucha czesto na brzuszku orac podciągac małego z pleckow do siadu żeby zmocnić mięśnie karku, które mógłby miec mocniejsze jak na swoje 3 miesiące. moje pytanie dotyczy asymetriii i korzystania z lezaczka-bujaczka. Czy taki ,,mebelek,, nie szkodzi przypadkiem malemu z taką ,,wadą,,Leżąc w nim maluch je...
  • Witam. Moja córeczka, obecnie prawie 7 mies. przewróciła się z pleców na brzuch dosłownie 3 razy. Z brzucha na plecy ani razu. I nie wykazuje żadnej chęci aby to robić samodzielnie. Dużo czasu spędza na brzuchu i w tej pozycji kręci się dookoła osi i przesuwa do tyłu. Moje pytanie jest takie czy etap przewracania jest ważny? Czy może się nie przewracać a zacząć "w terminie" raczkować i siadać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się