maluchy

(77 wyników)
  • Witam! Mój Łukaszek od czwartego miesiąca życia zaczął chorować na zapalenie oskrzeli z obturacją. Niestety zawsze po leczeniu antybiotykiem choroba w krótkim czasie się nawraca. Już dwa razy trafiliśmy do szpitala gdyż musiał być podany antybiotyk dożylnie. Teraz ma sześć i þół miesiąca i jest krótko po kolejnej kuracji antybiotykowej (czwartej). Z drżeniem serca czekam na kolejny atak oskrzeli. Codziennie inhalujemy się pulmicortem i berodualem. W marcu mamy mieć robione testy p...
  • Pani Doktor, Mój synek był ostatnio w poradni endokrynologicznej na kontroli ze względu na fakt że jest b. spokojnym dzieckiem i leniuszkiem, nie płacze, niewiele marudzi, a ja mam niedoczynność tarczycy i przeciwciała. Na szczęście TSH i FT4 ma w normie. Wyszły natomiast przeciwciała Anty-TPO na poziomie 165,52 IU/ml...lekarz sugerował że być może te przeciwciała malutki ma jeszcze ode mnie. Czy to możliwe? Dodatkowo lekarz zauważył żółte zabarwienie skóry u malucha i zlecił ...
  • W jakim wieku można bezpiecznie niemowlaka układać do snu nocnego na brzuchu? Czy 3,5 miesięczny maluch,który potrafi w tej pozycji przekręcać głowę na różne strony i unosić ją w górę może na brzuchu przespać noc, czy nie ma u niego zagrożenia uduszenia?
  • Witam! Mój prawie trzymiesieczny Szymek bardzo często budzi się z płaczem, a wręcz z krzykiem. Co to moze oznaczać, czy może ma jakieś sny? Głodny na pewno nie jest, bo próbowałam dawać mu jeś zaraz po przebudzeniu. Jest zdrowy, oprócz naczyniaka, to nic mu nie dolego. Proszę o pomoc, bo nie wiem co mam robić. Doraźnie podaję mu ziołowe czopiki uspokajające.
  • Witam, jestem mamą 4-tyg Mateusza. Niepokoją mnie odgłosy które wydaje głównie podczas snu. Chodzi o "chrychanie" - ciężko mi to nazwać. Mogę to porównać do zajętych zatok - tylko że dziecko nie potrafi tego odcharchnąć. Dodam,że mamy problemy z brzuszkiem. Nie nazwałabym tego kolką, bo z pierwszym synem miałam kolki i wtedy dziecko naprawdę płacze. Mateusz raczej ma problemy z brzuszkiem, puszczaniem bąków i robieniem kupki. Wtedy bardzo marudzi, kuli nóżki i dodatkowo słycha...
  • Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy i porady. Mój mały synek na 9 tygodni i już jest 5-ty dzień jak ma katar. Jest to moje pierwsze dziecko i nie mam kompletnie doświadczenia oraz boję się żeby z tego kataru nie pogorszyło się małemu bardziej i żeby się nie rozchorował. Na razie ma tylko katar, nie ma gorączki i wygląda na to,że poza tym czuje się dobrze (uśmiecha się, nie jest płaczący bardziej niz zwykle). Katar spływa mu do gardła i mały się przez to krztusi. Raczej mu nie zatyka nos...
  • Moja 10 tyg córka ostatnio robi kupkę co dwa dni ale za to w jakiej ilości!!!!(puszcza sporo "bączków")-nie wiem czy to normalne...jaka powinna byc kupa takiego malucha twarda czy luzny stolec?czy powinna miec zapach (nasza smierdzi). Dodam ze karmie mala piersia.dziekuje za odp wszystkim mamom i panu doktorowi.
  • Pani Doktor, Dziewczyny! Dziewczynka 2 tygodnie. Bóle brzuszka głównie późnym wieczorem. Karmiona naturalnie, mama trzyma dietę i od 3 dni pije herbatę z kopru włoskiego (nie ma zmiany na lepsze). Jak pomóc Maluszkowi Pani Doktor? Czy można winę zwalić jedynie na niedojrzałość układu pokarmowego i trawienia? Dziękuję za poradę. Pozdrawiam Gosia
  • Panie doktorze, co robić?! 1,5 roczniak nie daje sobie dotknąć nosa. Nie mogę odciągnąć kataru fridą, bo jest histeria. Sporadycznie tylko mogę coś psiknąć, ale to z zaskoczenia; kropli wogóle nie mogę dać. Czy jest coś doustnego, jakiś syropek, powstrzymujący katar? Dodam, że mały ma katar już 3 miesiąc i bardzo kaszle. Pediatra twierdzi, że trzeba odciągać na siłę, ale to jest niemożliwe, bo mały tak się wije, że raz poszła mu krew z nosa. Nie mam siły... Proszę o radę!
  • Witam, Piszę, bo martwi mnie waga mojej 17miesięcznej córeczki - 13kg przy wzroście 80cm. Córka je zdrowo, nie objada się, nie przekarmiam jej. Oto przykładowy jadłospis dzienny: 6.00 - 120ml mm 9.00 - 120g serka wiejskiego + kromka żytniego chlebka chrupkiego 11.00 - pół jabłka+pół banana LUB jabłko+garść malin LUB gruszka LUB jogurt+garść paluszków 13.30 - 200ml zupy 16.00 - II danie - np. ziemniak+mięso+brokuł LUB ryż+łosoś+fasolka (wszystko mieści się na dziecięcym talerzyku) 18....
  • witam!moja 4,5m-czna córeczka od urodzenia ma naczyniaczek pod lewą piersią!Z tego co zauważyłam rośnie on razem z nią.Jest bardzo wypukły,czerwony jak truskawka.Martwi mnie bo nie wiem co się z tym robi,jak to leczyc a najlepiej pozbyć się na zawsze!zauważyłam też na udku prawej nóżki że ma jak się potem dowiedziała naczyniaczka tylko płasiego czy coś można z nim zrobić (chodzi o tego płaskiego).Proszę o pomoc!
  • Pani Doktor, drogie Mamy, mam prawie półroczna karmioną wyłącznie piersią córeczkę i problem z kupą. Córcia od ok. 4 tygodnia życia miała kolki - problemy z gazami, które kończyły się najczęściej wielką wykrzyczana, wymęczoną kupą. Od jakichś 2-2,5 miesięcy gazy się "uspokoiły" ale problem wykrzyczanej kupy został. W tej chwili maluch robi jedną do dwóch kup dziennie i każda jest wymęczona strasznie - robi ją od ok 10 minut do nawet godziny. Byłam z nią u pediatry, bo trzeba będzie zaraz ro...
  • Nasz maluszek który ma już prawie 8 miesięcy mało przybiera na wadze. Zrobiliśmy w tej chwili morfologię i czekamy na wyniki ale nie w tym sprawa... Pani doktor zaleciła aby nasza pociecha zaczynała podjadać mleko np. NAN obojetnie jakiej grupy z domieszką kaszek np. kukurydzianej. Sprawa jest dziwna bo żona bedąc jeszcze w szpitalu, zanim nabrała pokarmu podkarmiała maluszka delikatnie wlaśnie nan'em - tylko kończyło się to zobaczeniem treści pokarmowej na ubranku. Gdy okr...
  • moje małe za 2 tygodnie skończy 9 miesięcy. Bardzo martwi mnie jego rozwój, opóźniony w stosunku do norm. Nie turla się (ale od jakiś 3 tygodni, sprawnie przekręca z pleców na brzuch i odwrotnie), nie siada, posadzone - posiedzi kilka sekund i upada, nie podpiera się rękami, pełza tylko okrężnie, nie robi kosi,kosi ani nic z takich zabaw chociaż rozumie i lubi "akuku", chyba zaczyna robić "papa" , bardzo często macha rączkami co zaczyna mnie niepokoić, fajnie gaworzy, całymi ciągami - j...
  • Na dworku coraz chlodniej i pomalu zaczynaja sie przymrozki. Mam pytanko czy z niemowlakiem (4 miesiace )mozna wyjsc na spacerek przy kazdej temperaturze jak sie go cieplutko ubierze czy od iluś stopni na minusie lepiej pozostac w domku?
  • Witam! Praawdopodobnie zrobilam cos zlego ;/ W sumie wydaje mi sie to dziwne...... (choc bardziej dziwne moze Wam sie wydac co ja robilam ;/ ) NO wiec moj 13 mies maluch od 2 tyg ma katarzysko. Takie podstepne, ze nosek jest czysty, czasem tylko poleci, a jednak oddycha przez usta i czasem slysze jak to "odksztusza i przelyka". Nie umie dmuchac noska i pare razy odciagnelam mu wydzieline zasysajac ja w moje usta... I dzis uslyszalam, ze w ten sposob zrobie mu krzywde, jesli juz nie zrobila...
  • czy mozliwa jest daleka podroz samochodem z dwumiesicznym maluchem?mam tu na mysli wyjazd za granice,ok.1500km.i ewentualnie jak sie do takiej podrozy przygotowac aby maluch byl jak najbardziej bezpieczny?
  • Panie Doktorze dziecko w 6 tyg zycia mialo podane szczepionkę 6w1 i rota teq Po zaszczepieniu uaktywnila sie w jelitach bakteria kliebsiella pneumoniae i zaczely sie problemy do których doszło bezobjawowe zapalenie oskrzeli . Ciagly atak bakterii(problem z jelitami wodniste kupki duzo sluzu)uniemozliwil kolejne szczepienie i na dzien dzisiajszy maly konczy 5 mc i nie dostal kolejnych dawek szczepionek . Co teraz czy ten cykl szczepien musze rozpoczac od nowa czy mozna szczepic w okresi...
  • moje dziecko kończy 7 tygodni- tydzien temu bylismy u pediatry ktory po badaniu powiedział ze maluszek jest silnym dzieckiem. Podciągając malucha za raczki ,,do siadu,, maluszek ładnie pociąnął głowkę. tydzień po tej wizycie byliśmy u neurologa (ze wzgledu na zamartwicę urodzeniową) który wykonując to samo badanie stwierdzil że maluch jest słaby, ma slabe barki bo nie ciągnąl wogole glowki. Czy możliwe jeste takie uwstecznienie w rozwoju malucha??? bardzo sie niepokoje. Nie wiem czy ja sama...
  • Witam. Niestety jako dorosła osoba nabawiłam się ospy po raz drugi.Przechodziłam ją już jako dziecko.To niezwykle rzadkie,ale jednak się zdarza. Wszystko byłoby ok,gdyby nie to,że mam w domu malutką dziewczynkę (6 tygodni).Karmię ją piersią.Narazie wszystko wygląda ok,ale.... no właśnie.Czy ktoś potrafiłby mi odpowiedzieć,jakie jest prawdopodobieństwo,że i malutka zarazi się ode mnie (a skoro już się zarazi,to jaki przebieg ma ospa u tak małych dzieci? Niby,skoro już raz chorowałam,po...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się