-
Witam
Mój mały ma prawie 7 miesięcy, je pierś 3x( 2 x w nocy , 1 raz o 8) , w dzień jogurcik z owocami, zupka, kaszka mleczno ryżowa owocowa lub sute. Jednak nie wiem dlaczego w nocy jest bardzo niespokojny , budzi się co 1h lub 1,5. Próbowałam już wielu kwestii:za zimno, za ciepło, za sucho, piciu, mokro, niewygodnie.Pomóżcie . W dzień jest zabawny i spokojny.
-
witam, mam prawie ośmiomiesięcznego synka. Do tej pory je tylko jedzenie
słoiczkowe, żadnego innego nie chce.Owoce i deserki przygotowuję mu sama.
Chcialabym przestawiac go powoli na gotowane jedzenie np marchewke z groszkiem
itd.jak to zrobic skoro on od samego poczatku rozszerzania diety nie chcial
wziasc do ust nic domowego. jakis czas probowalam podawac mu rozgnieciony,
potem miksowany ryz-absolutnie nie chcial. Niedawno ugotowalam platki owsiane
blyskawiczne, zmiksowalam i dodalam ...
-
Witam! Mam pytanie do mam 8-9mieięcznych maluchów jak wygląda ich jadłospis? Mam wrażenie że jestem zbyt ostrożna jeśli chodzi o inne posiłki niż mleko z piersi. Moja córcia, skończone 8miesięcy, je mniej więcej:
7.00 pierś
9.00 kaszka holle jaglana lub owsiana z owocami
12.00 pierś
15.00 zupka 200g
17.00 pierś
19.00 pierś
i w nocy 2 razy pierś
Mam wrażenie,że ona ma ochotę na więcej "konkretów. Ostatnio na kolację dostała kaszkę zdrowy brzuszek bez cukru ze śliwką na mm ale nie je...
-
Moj synek ma 8,5mca. Alergiiani nietolerancji nie ma zadnej, kupki ok.Ciekawa
jestem jak karmicie Wasze dzieciaczki w tym wieku. Moze rozpoczniemy jakas
konstruktywna, ciekawa dyskusje?
Moj je tak:
ok. 6:15 Bobovita mleczna owsianka (średnio gęste)- ok.150ml
biszkopt popijany wodą mineralną
spanko 1,5h
ok. 9:30 ok. 180ml mm2 zagęszczonego kaszką kukur-ryz truskawkowa
kawalek ciemnego chlebka z ziarnami z maselkiem
12:30/13:00 zupka z warzyw, z mięsem lub ryba z polowa zoltka co 2 ...
-
Karmię piersią. Dziecko ma 6 miesięcy i lekarka kazała wprowadzać warzywa. Powiedziała też, żeby na wieczór zagęszczać mleko kaszką. Może to głupie pytanie, ale jaka powinna to być kaszka? W sklepach są kaszki na mleku modyfikowanym (do których dodaje się wodę) lub takie, do których dodaje się mleko modyfikowane. Czy są kaszki, które mogę dodać do mojego mleka?
-
Niedługo zacznę rozszerzać dietę dziecku i chciałabym wiedzieć czym mogę, a czym zdecydowanie nie powinnam (oprócz soli) doprawiać potraw?
Czy są jakieś szczególnie wskazane zioła / przyprawy, lub ewentualnie jakieś zabronione (lub sugerowane, aby wprowadzić dużo później)?
-
no właśnie, od kiedy?
owoce sezonowe, ze sprawdzonego zródła.
-
Od początku rozszerzania diety gotowałam synkowi sama. Dziecię jest piersiowe i rzadko jadlo pokarmy stale z wielka ochota. Od jakigos czasu daje mu wieksza swobode (BLW) i karmi sie sam, ale wiekszosc jedzenia i tak laduje poza jego buźką. Dodam, ze synek nie toleruje mleka krowiego, nad czym ubolewam, bo w UK wiele "przepisow" jest na bazie nabiału.
Dziecię ma juz 9 miesiecy i szukam inspiracji kulinarnych. Może podzielicie sie fajnymi linkami (moga byc tez po angielsku)? Jestem pewna, ze ...
-
Witam
córka niedługo skończy pół roku a ja wracam do pracy. Diete
rozszerzam jej od jakiegos czasu i na chwile obecna jeden posiłek ma
niemleczny - zjada cały mały słoiczek warzywny, pomału wprowadzam
mieso. Dodatkowo przed snem podaje jej kleik na wodzie (ma alergie
na mleko) z dodatkiem owoców, którą potem popija piersią. Reszta to
tylko pierś. W czasie mojej nieobecności córka ma 4 posiłki - jeden
to zupka a co z pozostałymi?
Czy nastepujacy schemat jest prawidłowy:
5 - pie...
-
Gdy pierwszy raz wybralam sie na zakupy po jedzonko dla dziecka w sloiczkach bylam zszokowana iloscia dostepnych obiadkow/deserkow. Nie mialam pojecia od czego zaczac, co lubi a czego nie bedzie chcialo jesc moje malenstwo. Niektore sloiczki wyrzcualam po zjedzeniu 1 lyzeczki i dziecko wiecej nie chcialo. Dziecko moje jest raczej otwarte na nowe smaki i chetni testuje nowe smaki ale jak mu mocno nie przypadnie do gustu nie tknie drugiej lyzeczki a buzke zamyka jakby na klodke.
Pomyslalam s...
-
Wiatm!!
Prosze poradźcie co moge podac - jakie domowe sposoby na
zatwardzenie u mojego synka? Wydaje mi sie ze go
nieświadomie 'zatwardzilam', od kilku dni podawalam mu zupki -
obiadki z marchewka ( 2 srednie marchewki, ziemniaczek, pietruszka,
ew. brokuł + miesko z piersi kurczaka co drugi dzien). Synek zjada
codziennie ok 150-200ge tak 14.00. Poza tym jest tylko na piersi i
żadnych nowosci mu nie wprowadzalam. Podaje miu tez owoce ( zjada
całe średnie starte jabluszko + ki...
-
Witam,
Mój synek ma 4,5 miesiąca i jest karmiony wyłącznie piersią. Na ostatniej
wizycie pediatra w odpowiedzi na pytanie a propos ew. rozszerzania diety dała
mi broszurkę jednej z firm produkujących mleka modyfikowane i wskazała, że
zgodnie z zamieszczonym tam schematem mam wprowadzić zupę-przecier jarzynowy,
a po tygodniu dodać do tego 0,5 łyżeczki kaszy manny. Z tego, co pamiętam ze
szkoły rodzenia i co czytałam, do pół roku dziecko najlepiej karmić tylko i
wyłącznie piersią. Czy wa...
-
Synek ponad 10miesieczny, wciaz na piersi (w dzien 2-3 karmienia, w nocy o jedno, dwa wiecej), ok. 9200g wagi. od 4 mies juz zajada inne jedzonko niz moje mleko, jednak od poczatku nie toleruje kaszek niemowlecych i dan papkowych (tylko na poczatku jadl troszke dan ze sloiczkow, ale szybko sie skonczyla ta przygoda...). Sprawdza sie u nas metoda BLW oraz w ogole podawanie synkowi jedzenia do gryzienia, w kawalkach (radzi sobie super, ma juz 9 zebow). Zatem je zwykle z nami, to co my (prowadzi...
-
Witam. Moje dziecko, mimo że skończył już 6 mieś. nadal budzi się w nocy na
jedzenie ( co 4 godziny z zegarkiem w ręku). Niezależnie od tego, ile zje
wieczorem przed snem (ok. 19.30 - 20.00), budzi się za 4 godz. i wypija 180ml
mleka z kaszką. Następnie za dokładnie 4 godz. budzi się znowu głodny.
Zastąpienie mleka wodą nie zdaje egzaminu, ponieważ godzinę po butelce budzi
się głodny. Może za mało zjada w ciągu dnia? Wygląda to następująco.
9.00 - kaszka mleczno-owocowa 180ml (gęsta, je...
-
Pani Doktor, malec ma 7 miesięcy i nie cierpi kaszki:( Próbowałam ryzowa z
owocami, zbożową, sinlac i nic! Zaciska usta, pochyla głowę a ty sie matko
martw! Co moge mu zaproponować zamiast? Je chętnie chlebek, uwielbia parówkę
(niestety, choć kupuję dziecięcą), je warzywa ale tylko takie, które gotuję z
naszym obiadem. Te ugotowane specjalnie dla niego traktowane sa tak jak kaszka;)
Męczy mnie jednak ta kaszka; co moge podac na śniadanko zamiast niej?
-
Wiem, że wszystkie schematy mówią o średniej ilości jakie zjada dziecko w danym wieku, ale zastanawiam się, czy mój maluch nie odstaje za bardzo od tej normy. Ma 8 miesięcy, waga urodzeniowa 3170, 52 cm, teraz 8500, 71 cm. Nasz dzień wygląda teraz tak:
ok. 6 pierś
9 - kleik na moim mleku/mm z owocami ok 100 ml
12 - gęsta zupka ok 100 ml
15-16 - owoc ze słoiczka lub "prawdziwy" lub kisielek ok 100 ml czasem + pierś ale b. niewiele
18 - kleik na moim mleku/mm z owocami ok 100 ml (czasem 15...
-
soczki pijemy z niekapka. młody nie umie ssac smoczka. jesteśmy cały
czas na piersi a pokarmu coraz mniej (karmię 8 miesiąc). w dodatku
ostatnio nie chce jeść zupek warzywnych i kaszek (może to tylko
chwilowe?)
czym podawać mm gdy mleka w piersi będzie mało? niekapkiem? mały ma
7.5 miesiąca. dzięki
-
Witam ,
Mam poważny problem, ,może poradzi mi jakaś mądra mama, która miała już podobny problem, moja 8-miesięczna córcia wcale nie chce jeść, chodzi tutaj o zupki i obiadki, nie pod pasował jej jeszcze żaden smak, próbowałam gotować sama kupowałam słoiczki. Jej menu to mleko kaszka banan i gruszki. Próby kończą się płaczem i pluciem. Może macie jakieś mądre rady??
Pozdrawiam
-
moja mała jest karmiona tylko piersią. W dzień je co 3 godziny, bywa, że nawet co 4 godziny. Ale w nocy je często. Wieczorem dostaje pierś przed 20. Potem budzi się o 22,30. Potem je o 1,00, potem o 3,30, no i o 7,00 rano. Wydaje mi się, ze jest to zbyt dużo. Córeczka waży 7100, waga urodzeniowa 3900.
Może powinnam inaczej postępować. Czy dziecko w tym wieku powinien tyle jeść w nocy i co zrobić, żeby nie budziło się i nie żądało cyca?
-
Witam, jestem mamą prawie 7 miesięcznego szkraba z forum o karmieniu piersią (inaczej) trafiam tu:)
Trochę czytałam jak karmicie Wasze maluchy i ja chyba... karmię za dużo... Nasz dzienny jadłospis wygląda tak:
8-8,30 mm (NAN, jeszcze 1 do końca pudełka i później 2) na 180ml wody
<godzina zabawy, sen-godzina, godzina zabawy>
11-kaszka (najczęściej bobovita niebieska mleczno-ryzowa i do tego 2/3bananka lub małe tarte jabłuszko albo pół dużego albo większe pół brzoskwinki, czase...