poezje

(8 wyników)
  • Jeżeli chodzi o literaturę po Młodej Polsce to u mnie praktycznie czarna dziura. Były tam jakieś ważne wiersze albo jakies szczególne cechy poezji tych okresów?
  • Czy ktoś ma temat "Rola poety i poezji w różnych epokach literackich"? Jak to robicie? Może się skonsultujemy ;) Buźka i miłej pracy, bo już coraz mniej czasu :)
  • Pliss napiszcie jakie utwory mogłabym wykorzystać przy temacie: "Poeci o poezji"
  • Pomocy!(6)

Mam wielki problem, do pracy maturalnej musze zalaczyc analize wierszy Edwarda Stachury, niestety nigdzie nie moge nic znalezc, szukalam chyba juz wszedzie co mnie zdziwilo w bibliotekach uniwersyteckich tez nie ma,,, jezeli ktos potrafi to zrobic, albo jeszcze lepiej zna jakies dobre zrodlo gdzie moge taka analize znalezc, to bylabym strasznie wdzieczna.
  • Witam. Jestem właśnie w trakcie pisania bibliografii do prezentacji maturalnej i zwracam się z prośbą: Prosiłbym o padanie: tytułu, wydawnictwa, miejsca i roku wyadania książek, tomików poezji etc. w których są wiersze: 1. "O przyjdź" - Stanisław Korab-Brzozowski 2. "Pogrzeb" - Szymborska Wisława 3. "Śmierć" - Halina Poświatowska 4. „O śmierci bez przesady” - Szyborska Wisława Byłem w szkolnej bibliotece w tej sprawie. Jednak w żadnym dostępnym tam tomiku poe...
  • może jakieś rady odnośnie do tematu: "Przedstaw wpływ filozofii franciszkańskiej na utwory literackie różnych epok oraz określ jego funkcję"? z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
  • Witam w tym roku zdaje mature i chcialbym abyscie mi polecili ksiazki w ktorych bohater jest zawiedzony rozczarowany swiatem, sprzeciwia sie jemu. Nie chce opierac sie o lektury, chce przeczytac cos nowego lecz nie znam zadnej ksiazki (oprucz lektury) ktora by posiadala taka tematyke. Wiec prosze o wasze propozycje, sugestie.
  • Witam:)Mam taki temat na maturę ustną.Mam wybrać sobie dwie epoki.Postanowiłam,że będzie to średniowiecze.Wybrałam kilka utworów i myślę,że z tym nie bedzie problemu bo śmierć w średniowieczu to bardzo obszerny temat.Ale co z drugą epoką?XX lecie międzywojenne? Straożytność+mitologia?Barok?I jakie lektury do tego? I w ogóle jak mam rozumieć mój temat?Mam po prostu przedstawić śmierć w danych epokach?Czy omówić(jeśli chodzi o sredniowiecze) np."Pieśń o Rolandzie"-śmierć chwaleb...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się