poezje

(10 wyników)
  • Drodzy Czytacze! Dostałam zaskakującą propozycję zrobienia korekty tomiku poezji, wydawanego własnym sumptem przez autorkę. Zaskakującą dla mnie, bo nigdy tego nie robiłam. I tu klops: nie wiem, ile policzyć za taką korektę. Za wers? Ale ile za ten wers? Zależy mi, żeby to zrobić; tomik nie pójdzie do sprzedaży - autorka będzie go w swojej pracy wykorzystywać. Ważne natomiast jest to, że ma to być ładna rzecz; jest świetna graficzka, skład też będzie robiony przez grafika i fotografik...
  • mam trochę własnej poezji ( przyjmijmy że znośnej choć opinie mogą być różne) i ostatnio zastanawiałam się czy tego nie wydać. Mam więc pytanie - czy ktoś w tym pięknym kraju wydaje poezję debiutantów? Pomijam wydawnictwa regionalne które drukują zbiorki ,, Safony z naszego podwórka" czy coś w tym rodzaju. Nie mam dużych wymogów odnośnie nakładu czy dystrybucji ale zależałoby mi po prostu na druku. Zaznaczam że nie jestem jedną z tych młodych narwanych autorek które popełniwszy w dwa ty...
  • Witam, Dziś właśnie Was odkryłam i od razu mam pytanie: czy ktoś się orientuje jak się oblicza stawkę za tłumaczenie wierszy? Wiem, że do wydawnictwa to sie przelicza na arkusze, a tu jeszcze poezja... Jeśli ktoś może mi podać orientacyjną stawkę, lub miejsce, gdzie tę informację moge znaleźć, to będę wdzięczna. Aha, poetka nasza chciałaby wydać cos po francusku, więc tłumaczenie w drugą stronę. Serdeczne dzięki M.
  • Mam zbiór wierszy, bardzo dobrze oceniony przez kilku znanych pisarzy i... chciałabym to gdzieś wydać. Proszę o polecenie wydawnictw. Z góry dziękuję za odpowiedzi! Pozdrawiam! :):):)
  • Mam znajomego, który uparcie ciuła na wydanie swojego tomiku poezji. Chodzi o niewielkie piniądze, które jednak dla niego stanowią duza kwote. Uparł sie, więc pewnie uda mu sie. Ale może można by spróbować do kogoś dotrzeć?? Ktoś z Was próbował? Poradźcie, do kogo uderzać?? Jakie instytucje, banki może, osoby prywatne? Ewnetualnie- gdzie szukać info na ten temat? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
  • Chodzi mi konkretnie o ten małodoceniany język, a mianowicie język francuski... Wszędzie gdzie nie spojrzę to tylko angielski... Prosiłabym o wypowiedź wszystkich, którzy zajmują się tłumaczeniami: -poezji, -literatury, -bajek dla dzieci -kryminałów ale w języku francuskim. A może ktoś z chęcią podzieli się swoimi doświadczeniami z pracy, a może nawet tym do jakich wydawnictw warto podesłać próbkę tłumaczeń np: z prozą, ale i poezją... Na tym ostatnim (poezji) to chyba nikt ju...
  • Mam przyjaciółkę, ma ona niewidome dziecko, dziewczynkę 11-letnią. Jest niesamowita...Uklada wiersze, poematy, bajki, pisze powieści.Uzywa niezwykłego języka, ma taki zasób słownictwa, jakiego nie maja dzieci w jej wieku. Jest w stanie np. ułożyć bajkę na dwie strony A4, bajkę- gatunek oświeceniowy, z morałem, z utrzymaniem rytmu, rymu, język typowy dla bajek np. Krasickiego. Naprawdę, to niezwykły talent. Podaję jeden z jej wierszy, napisany po śmierci Jana Pawła II. Chciałam jej...
  • Wiem, kolejne pytania laika, ale w koncu poezja jest wieczna. ;) Od czego zaczac, gdybym chciala wydac tomik poezji, autorzy mieszani? Chodzi o tych, ktorzy juz dawno nie zyja. Kto posiada prawa autorskie, skad nabyc licencje? Mam nadzieje, ze nie trzeba zdobywac licencji na kazdy wiersz z osobna?
  • Witam Forumowiczów! Mam pytanie dotyczące wydawnictw we Wrocławiu. Czy ktoś z Państwa wie, czy w ogóle jest takie wydawnictwo w tym mieście, które drukuje debiutantów? Czy komuś się to udało.Może komuś z Was albo waszych znajomych? Chodzi mi zarówno o prozę jak i poezję. Będę wdzięczna za każdą nawet najmniejszą informacje na ten temat. Do tej pory nie udało mi się nawet ustalić listy wydawnictw wrocławskich. A może ktoś podpowie mi jak szukać. Bardzo prosze o pomoc. Natasza ...
  • Witam wszystkich, czytam wypowiedzi na Waszym forum z niesłabnącym zainteresowaniem. Sama "walczę" z własną powieścią od dobrych paru lat. Czy Waszym zdaniem, druk fragmentu prozy w jakimś kwartalniku literackim, sprawi, że jest większa szansa na druk w wydawnictwie? Szczerze mówiąc, nawet nie wiem, jakie to mogłoby być pismo dlatego, że najwięcej drukuje się poezji, albo tzw. artystycznej, krótkiej prozy, której się nie da czytać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się