Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      poezje

poezje

(82 wyniki)
    • Kto z poetów angielskich lub amerykańskich był wydany w serii dwujęzycznej Wydawnictwa a5? Czy antologia poezji miłosnej angielskiej i amerykańskiej w tłumaczeniu Barańczaka też była dwujęzyczna? Z góry dziękuje za pomoc.
    • Właśnie, pytanie jak w temacie. :-) Może coś ze współczesnej?
    • Tak sobie patrzę na te ksiązki na tych półkach poukładane i tak się zastanawiam czy by czasem czegoś nie przeczytać. Od czego zacząć, może od jakiegoś wiersza - jest krótki i szybko będzie po bólu. Tyle, że wiersze są takie trudne, nie wiadomo o co w nich chodzi. Może zatem przeczytać jakąś powieść? Albo opowiadanie? Tyle, że to zajmie więcej czasu. Jak znam życie to powinno się czytać jedno i drugie. Tylko w jakich proporcjach. Fifty-fifty? Jak to jest w waszym przypadku?
    • nie potrafie docenic polskiej klasyki poetyckiej .... norwid,slowacki, mickiewicz, krasinski- brzmia dla mnie nudno i wlasciwie smiesznie .... jakis poemat krasinskiego musialem skonczyc po slowie 'naddziady' jakiego autor uzyl- co to w ogole za slowo???
    • watek pewnie sie powtarza, ale bywam tu rzadko, a ostatnio idac sobie krokiem spacerowym, myslalam o ksiazkach ktore przeczytalam, jak mnie 'ubogacily' etc, i doszlam do wniosku, ze w ogole nie czytam poezji, (po za ta ktora musialam przeczytac, w szkole, na studiach ). czytam tylko proze a do poezji nie ciagnie mnie wcale. jak to z wami, czy ktos jeszcze czyta poezje z wlasnej nie przymuszonej woli
    • Czy dziś czyta sie poezję? Zastanawiam się czy ludzie kupują tomiki wierszy do czytania, czy dlatego, że włąśnie jest np. o Szymborkiej, Miłoszu itp.
    • Polećcie coś z dziedziny współczesnej poezji, a mówiąc "współczesna" mam na myśli XX wiek ;-) ale nie twórców polskich tylko z literatury światowej, bo ostatnio odczuwam dotkliwe braki w wykształceniu w tej dziedzinie...
    • szukam ujmujacej poezji wspolczesnej w wydaniu zagranicznym, chociaz nie ukrywam, ze i polska poezja wspolczesna zyje w drugim obiegu kilku pism, fortow-portow, krakowskich knajpek bruLionowych i ambitniejszych wydzialow polonistycznych...stad moja prosba o nakierowanie moich poszukiwan, moze cos siedzi w necie
    • No właśnie, co? A może jest Wam to obojętne. Co miało wpływ na wybór Waszych upodobań. Jestem bardzo ciekaw Waszych opinii. Pozdrawiam.
    • Tak zastanawiam się czym jest w dzisiejszych czasach poezja? Jakie ma spełniać funkcje ?- ( według mnie o żadnym pragmatyzmie nie powinno być mowy, sztuka musi być czysta ). Uważm, że poezja więcej ma wspólnego z malarstwem, czy rzeżbą niż prozą, tworzy obrazy żywe naszych osobistych wymiarów - ale to tak na marginesie. Kim są młodzi poeci, czy slusznie krytycy siedzący na wysokich krzesłach klasycyzmu, czy chrzescijańskiej etyki nazywają ich banalistami ? Znam kilku mlody...
    • Biore udział w konkursie dla studentów-www.student.nescafe.pl i utknęłam na pytanku zupełnie nie z mojj dziedziny(studiuje fizyke)i prosze Was o pomoc pytanie Między nami nic nie było! żadnych zwierzeń, wyznań żadnych, nic nas ze sobą nie łączyło prócz wiosennych marzeń zdradnych" - to fragment poezji miłosnej: Stanisława Grochowiaka Władysława Broniewskiego Adama Asnyka
    • czy jest jakas obcojezyczna antologia polskiej poezji? interesuje mnie XIX i XX wiek i przede wszystkim tlumaczenia na angielski i hiszpanski (o ile są) gdyby ktos cos wiedzial, bylbym wdzieczny za info pzdr
    • Zauwazyliscie, ze malo kto na forum wypowiada sie na temat poezji? Czy znaczy to, ze malo kto ja czyta? Czy tylko malo kto chce o niej mowic? Ja to bym nawet proponowal azeby ci nieliczni milosnicy poezji jakos sie zorganizowali i zaczeli zalewac forum watkami poetyckimi. A co?! Ludzi trzeba zmusic do rozmowy do poezji!
    • Ktoś z Was miał tę książkę w rękach? Jeśli macie ją na półce, bardzo proszę o zacytowanie chociaż jednego z wierszy, pilne!
    • Poezja(17)

Nie wielu poetów kojarzę, a ostatnio poezja zaczyna mi się podobać. Może coś polecicie? Z góry dziękuję:)
    • poezja(46)

WIEM ŻE MOGE NIEKTÓRYCH JUZ MĘCZYC ALE MUSICIE MI TO WYBACZYĆ. DO RZECZY. MOŻE POGADAMY O POEZJI. NIE JESTEM EKSPERTEM ALE LUBIE. O TEJ PISANEJ I TEJ ŚPIEWANEJ O TEJ ZNANEJ I TEJ MNIEJ
    • Czyta ktoś? Ja się zaczytuję i gdy przed rokiem kupiłam tom jego poezji księ garka powiedziałA, ŻE POWINNA MI JAKIŚ MEDAL PRZyznać, gdyż Rilke w ogóle się nie sprzedaje...a wiersze pisał przepiękne
    • Kochani! Jak długo jeszcze z tej stalinowskiej poetki będzie robić bohatera?
    • Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem książki Antoniego Marianowicza pt. "Uśmiech bez kota". Jej podtytuł to "Wiersze z krainy fantazji i nonsensu, własne i zapożyczone". Inna książka z taką twórczością to panabarańczakowa "Fioletowa krowa. Antologia angielskiej i amerykańskiej poezji niepoważnej". Jeśli przychodzą Wam do głowy inne, dopiszcie je tu, proszę. Może macie jakieś swoje ulubione wiersze, z nich wybrane. Oto dwa wiersze Antoniego Marianowicza z "Uśmiechu b...
    • Powieść - a w niej zacytowany wiersz. Albo motto do powieści, będące cytatem z wiersza. Taki wiersz zapada Wam w pamięć szczególnie wtedy, jeśli przemawia do Was powieść. Podzielcie się tymi cytatami. Które z tych próbowaliście później poznać w całości? Czy znaleźliście ich kompletne przekłady? Tylko może darujmy sobie z góry najczęściej cytowanego Szekspira.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się