poezje

(7 wyników)
  • Dziś znalazłam wagę w pokoju dzieci po łóżkiem zakrytą stertą książek. Podmysł zrodził się pod wpływem wiersza "Mama się odchudza" autorstwa Natalli Usenko z tomiku Niesmacznik Pozwolę sobie zacytować fragment: Powiem siostrze, niech odwróci jej uwagę, a ja wtedy schowam gdzieś tę głupią wagę! Bo to skandal i nie mogę się pogodzić z tym, że zamartwia mi się mama byle czym! Polecam całą książkę, a zwłaszcza Superklej i Obiadek. PS. Muszę pomyśleć nad doborem lektur, gd...
  • Tak jak w polskiej prozie, w poezji też sporo się dzieje. Dopisujcie, co znacie i lubicie, a dzieci recytują ;-)prócz klasycznych Brzechwy czy Tuwima. Zasady te same, co w wątku prozatorskim: w tytule postu nazwisko i tytuł ksiązki/ książek polecanego autora. Pozdrawiam
  • Czy teraz jest/bywa moda na czytanie poezji? W liceum wszyscy czytywaliśmy Stachurę, słuchało się Wolnej Grupy Bukowina i Starego Dobrego Małżeństwa, Grechuty. Teraz mam wrażenie, że czyta się wiersze wyłącznie w lekturze (nie mówię tu o jakichś jednostkach). A może się mylę? Nie mam w otoczeniu gimnazjalistów ani licealistów. A jeśli czytują, to co?
  • Poszukuje ladnych, madrych wierszy polskich autorow. Brzechwe, Tuwima i inne klasyczne i znane mamy. Moze mozecie cos dobrego polecic? Pozdr. Magda
  • Ostatnio wzięłam "na warsztat" "Czarodziejską kurę" (czasopismo dla dzieci), przy okazji odkryłam nową twórczą inicjatywę: Bajkowanie w formacie pdf :) Monitor zamiast szumu rzutnika :) inicjatywy-tworcze.blogspot.com/2010/01/oko.html Stowarzyszenie inicjatyw twórczych "ę" zaprosiło do współpracy duet Kaniewski - Czajka (twórcy "Czarodziejskiej kury") i Patryka Zakrockiego (muzyka). "Bajkę" można obejrzeć jako pokaz slajdów, e.org.pl/blog/bajka_oko.pdf z towarzyszącą mu muzyką. e...
  • Pierwszy tom to Pan Poniedziałek. Miałam w rękach w empiku, ale nie mieli jeszcze wprowadzonej ceny i nie sprzedawali, wrrr... A zaciekawiło mnie. Czy ktoś już miał i czyjeś dziecko czytało? czytelnia.onet.pl/12290,0,0,0,pan_poniedzialek,ksiazka_tygodnia.html fragmencik rozdziału pierwszego zaczyna się ciekawie: (...) Był to pierwszy dzień Arthura Penhaligona w nowej szkole i nic nie szło tak, jak powinno. Nie dość, że zaczynał dwa tygodnie później niż wszyscy, to na dodatek był ...
  • Przepięknie zilustrowana przez Elżbietę Wasiuczyńską opowieść o tym, by raczej "być" niż "mieć", cudownie uniwersalna w swojej wymowie i w obecnych czasach. Osobiście wolę opowiadającego Kadsepke niż Mikołajewskiego, ale po porannej lekturze moje pierwsze wrażenia są pozytywne... Ciekawe jeszcze co na to moja córeczka... Czy ktoś wie, które książeczki z serii będą teraz ilustrowane przez pana Pawlaka? Pozdr. Małgosia ma już

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się