poezje

(18 wyników)
  • jest szansa myslec w tym kierunku ? (pomincie sygnaturke, dla dobra tego watku)
  • Lubię być zakochana, uwielbiam to otumanienie. Ale czasem dumam nad tym czy to nie jest jedynie przedsmak poezji rozstania... Rozstanie to dopiero jest oszołomienie, ta nagła wolność, krok w chmurach, przetykany promieniami łagodnej, melancholijnej tęsknoty. Świat niesie się ze mną, z każdym moim krokiem szumi mi w uszach swoboda... Życie jest piękne! Czy ktoś wie o czym ja mówię?
  • "Chcę Ci powiedzieć słowa wszystkie, Wszystkie, którymi Cię wielbić mogę Zakochane, szalone, wszystkie zbyt ubogie, By wyrazić Twe imię, które we mnie dźwięczy Jak serce dzwonu Wszystkie słowa Ci rzucę, Ich barwy i lśnienia I wtedy, jeśli zechcesz, posłuchasz milczenia I żałośnie radosny, śmieszny rozpaczliwie Chcę dac Ci wszystko, nie daję nic I trwam w podziwie" Wiem, że tematem tego forum jest psychologia, ale czy nie zechcielibyście sie ze mną i innymi podzielić fragmentem ...
  • choć jesteś kalką, jednak nie kalkujesz. tworzysz zagadkę wyzwanie rozumienia siebie. nie rozumiałem ale już rozumiem zagadkę świata.
  • jeszcze wam troche przynudze o tym co kocham. Szymborska w swej przemowie z okazji Nobla opisuje dziwacznosc zjawiska bycia poeta. Mowi, ze nawet bedac filozofem mozna sie podeprzec tutulem profesora. A poeta ? ktoz to ? Ani szkol dla nich nie ma ani nakrecenie filmu o tworzeniu i zyciu poety jest niemozliwe. O muzyku, prosze bardzo, o malarzu, a jakze ... nikt nie podjalby sie filmu pokazujacego poete skreslajacego dwie linijki wiersza, lezacego potem pol dnia na szezlagu tylko po to...
  • Watek Andrzeja o motylu jest piekny. Moze dlatego, ze pozwala sie odprezyc? Odstresowac choc na chwile? Spodobalo mi sie to tak , ze postanowilam napisac o dzisiejszym dniu, ktory odlecial jak motyl.. Kolejny dzien odszedl w smugach swiatel nie sluchal prosb, by zostac na dluzej nie chcial , wybral kosmos i jego cisze
  • ja sie przelewam prze-lewam omd-lewam kiedy poezją od-dycham wdech wydech wdech wydech wdechhhhhh /poetka puszcza bańki nosem/ aaaaAAACHHHHHHhhhh gwiazdy! słońca! kwiaty! i małe ptaszki oraz szczeniaczki! tęczowa ekstaza w woalach, lot w miękkim futerku (sztucznym!) uniesień szał, szał szał szałłłłłł... /poetka łka i wije sie w woalach/ bo jestem poetko poetycko poetcycko niewycycko nikt mnie nie zagnie na psychologię bo na psach to ja sie pansto wie znam jak nikt inny...
  • "Chcę Ci powiedzieć słowa wszystkie, Wszystkie, którymi Cię wielbić mogę Zakochane, szalone, wszystkie zbyt ubogie, By wyrazić Twe imię, które we mnie dźwięczy Jak serce dzwonu Wszystkie słowa Ci rzucę, Ich barwy i lśnienia I wtedy, jeśli zechcesz, posłuchasz milczenia I żałośnie radosny, śmieszny rozpaczliwie Chcę dac Ci wszystko, nie daję nic I trwam w podziwie" Wiem, że tematem tego forum jest psychologia, ale czy nie zechcielibyście sie ze mną i innymi podzielić fragmentem ...
  • Intuicyjne wiemy jaka jest roznica miedzy PROZA i POEZJA. Dla mnie roznica miedzy tymi pojeciami to roznica miedzy ciagiem czy procesem czegos, a momentem, chwila, drgnieniem. Kiedys korespondowalem z autorem zadan szachowych i od niego uslyszalem, ze gra w szachy to proza a kompozycja (zagadki, problemy)szachowa to poezja. Tu moje pytanie. Czy mozecie znalezc wiecej przykladow tego typu ? Oto moja proba. Film = zycie, a fotografia = poezja. Chodzi mi o to, by od ciagu (proza) jak...
  • W podstawówce, szmat czasu, zaczytywałem się w książkach przynoszonych z pracy przez moja matkę. Pracowała na AA i poradni psychiatrycznej. Świetne książki, magiczne. Byłem przekonany, że wszystko rozumiem-:)) To było doświadczenie wiedzy takie strasznie intuicyjne. Przecież ja już to wszystko wiedziałem! Psychologię traktowałem jako władzę, panowanie nad iluzoryczną wszędobylską chemią międzyludzką. Nie było w psychologii nic patologicznego! Traktowałem ją jak kolejne wtajemniczenie ż...
  • to znak rownosci pomiedzy pytaniem a odpowiedzia tam gdzie jest odpowiedz tam nie szukaj poezji i czaru i zadumania poezja nie chce wiedziec ponad wszelka watpliwosc poezja chce wolna byc do pytania zadziwienia niedowierzania i w tym jej odpowiedz na zycie o ktorego nieodkrywalnosci coraz smielej domniemywa dlatego podgladam kwiaty udajac ze szukam podnosze kamienie mierzac sie z ich waga i wiekiem dla zartu tylko jak dziecko umiejace pytac bez szans na zrozumieni...
  • nowy łan. i krótki łan. i w dodatku kolejny. ps, YH
  • Adam Asnyk Daremne żale Daremne żale, próżny trud, Bezsilne złorzeczenia! Przeżytych kształtów żaden cud Nie wróci do istnienia. itd....
  • rymy(23)

za trzydzieści cztery lata dwa miesiące dziewięć dni będziesz miała siwe włosy i spokojne sny będzie cisza dookoła a w niej Ty i tylko Ty bym Cię kochał tak jak umiem nie pozwoliłaś mi...
  • fatalne przyzwyczajenia kiedy kłamią zdrabniają rozpoznanie ich fałszu jest wtedy ułatwione zaczynają się pieścić udają że są miłe kiedy cię już skreśliły przymilnymi słowami starają się to ukryć kiedy przestają lubić chcą by to wyglądało że lubią jeszcze bardziej bezczelnie kłamią w oczy zakłamane kobiety mówią cieniutkim głosem myślą że nikt nie widzi że są chore psychicznie i drugi utwór: nietolerancyjny kontroler uwielbia się odurzać żeby zdobyć natchn...
  • pszczol wokol kwietnej pijalni sokow spedzalo sen z mych olowianych powiek zylem ale rozpedem tylko niekontrolowanym swiadomie biciem serca i gabczastoscia pluc dusza uczepiona gliny mego ciala umorusana w atomach radowala sie byciem ziemskim ... Imagine.
  • ... kiedy się stane plamą na ścianie nie myśl o mnie źle życie to tylko chwila kochanie nie zatrzymasz jej kiedy juz wszędzie mało mnie będzie musisz wiedzieć by przeżyć te chwile warto czekac wiek....
  • Samotnie patrząc na górę Ptaki wspięły się wysoko i odleciały Samotna chmura niespiesznie przepływa obok Nigdy nas nie znuży patrzenie na siebie Tylko góra i ja Li Bai

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się