Forum Kultura Książki Poezja
ZMIEŃ
      poezje

poezje

(11 wyników)
    • "Zresztą w świątecznym “Tygodniku” Tomas Venclova przytacza słowa Enzensbergera, wedle którego w każdym kraju, niezależnie od wielkości, istnieje stała liczba czytelników poezji: coś koło trzech i pół tysiąca." Stanislaw Lem, Pod walcem tygodnik.onet.pl/1596,1145523,dzial.html Dlaczego pisze sie wiersze? Z pewnoscia nie dla gwarantujacej utrzymanie gazy;) Dlaczego? Bo kazdy z nas szuka na swoj wlasny sposob objecia slowa. A slowo potrafi byc obrazem. Dluga to jednak ...
    • 25-styczen-2006.Radzę autorom zamieszczonych wierszy, czytać,czytać i jeszcze raz czytać poezję prawdziwą,która polega na wizji poety ,bogatego wyobrażnią .Bogatego autora myślą,bo poezja to jest sztuka , SZTUKA SLOWA równego sztuce malarstwa,rzeżbie,muzyce,a nad sztuką pracuje sie całymi latami,nie tracąc nadzieji,że się ją zrozumie.Jadwiga Badowska-Muszyńska
    • „SEN” Zamykam oczy by odejść od świata, by wyobraźnią malować obrazy, na których nie ma ciemnych kolorów, a wszyscy i wszystko jest tu bez skazy. Za powiek zasłoną sen się przemyka; powoli głos świata w szept się zamienia, bym mogła po chwili w tym zawieszeniu zacząć malować swoje pragnienia. Wszystkie największe serca tęsknoty których okrutny świat mi odmawia, tu zaczynają istnieć naprawdę tutaj niczego się nie obawiam… No więc ma...
    • Błądząc w wielości forów w tym portalu natknęłam się wreszcie na "poezję" i moim umysłem tchnęło głębokie zdziwienie:). Bardzo zastanawia mnie dlaczego zamieszczacie tutaj swoje wiersze (dla mnie pisaninę) , co więcej: nie tylko mnie to zastanawia ale niewyobrażalnie drażni. Jest tak wiele stron, które zajmują się prezentowaniem szeroko pojętej amatorskiej twórczości, że nie musicie chyba bombradować wszystkich wersami opatrzonymi kokieteryjnym sformułowaniem "moja nędzna twórczoś...
    • może Was to zainteresuje... Naprzeciw poezji 23.04.2005 r. g. 17.00 Rozmowy i recytacje wierszy najciekawszych współczesnych polskich poetów, koncert zespołu „Tymon & Transistors” oraz duetu Ostrowski & Świetlicki, projekcje krótkometrażowych filmów Wojciecha Koronkiewicza, wystawa prac Kamila Sipowicza – to główne atrakcje II Warszawskich Spotkań Poezji i Poetów, które 23 kwietnia br. odbędą się w stołecznym Ośrodku Kultury Ochoty OKO. Już po raz dru...
    • Właśnie: Szukam stron z poezją miłosną. Pomóżcie. Z góry dzięki wielkie
    • co sadzicie o jego tworczosci - poezji i jego ksiazce "dwanascie"? co sadzicie o jego "stylu zycia" ;)
    • Od kilku tygodni szukam w miłosnej poezji takiego poglądu. Miłość jako ucieczka od świata, jako ukojenie, zatracenie się. Miłość ponad wszelkimi innymi wartościami. Nie znalazłam niczego satysfakcjonującego, czegoś co powaliłoby mnie na kolana. Jestem ciekawa, czy Wy - miłośnicy poezji, może trochę dłużej niż ja - znacie jakieś utwory na ten temat. Epoki, które mnie interesują najbardziej to romantyzm, młoda polska i dwudziestolecie międzywojenne. Dziękuję z góry za odpowiedzi, ...
    • Proponuję na początek propozycję wyrażenie swojej opinii na temat najlepiej piszących poetów w Polsce. Kto i dlaczego jest najlepszym poetą/poetką? Ja na pierwszy ogień rzucam Szymborską i Gałczyńskiego, nie razem, ale osobno. Poezje Szymborskiej są świetne, pisane błyskotliwie, często śmiesznie (jestem zakochany w jej najnowszym tomiku), po prostu arcydzieła. Natomiast Gałczyński pisał wiersze aktualne wtedy, jednak sytuacja w naszym kraju niewiele się zmieniła i większością wier...
    • Będę niezmiernie wdzięczny jeżeli ktoś z Was odwiedzi stronę z moją poezją. Dopiero początkuje, ale ten temat bardzo mnie fascynuje. Proszę, powiedzcie, co o nich sądzicie? www.poema.art.pl/site/sub_1055.html
    • jestem ignorantką, wybaczcie, kto napisał ten wiersz - o smutku i stracie. proszę, pomóżcie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się