Forum Towarzyskie Romantica
ZMIEŃ
      poezje

poezje

(22 wyniki)
    • Poezja(5)

Poezja? Jest to bardzo watpliwy gatunek literacki, Eden miernot i hochsztaplerow, tak samo jak malarstwo nowoczesne. Zawsze znajda w nim azyl ci, ktorzy nie maja niczego do powiedzenia, lecz chca koniecznie, aby ich sluchano, ci, ktorzy pragna spiewac, bo nie potrafia myslec, ktorzy musza blagowac, poniewaz pisanie nastrecza im trudnosc, ktorzy wierszowana forma chca sprzedac to, czego nie mozna wymowic za pomoca prozy. Bialo lub teczowo rymowany belkot sluzy jako maska intelektua...
    • Sandor Petofi Drzewem będę Drzewem będę, jeśliś jego kwiatem. Jeśliś rosą, ja będę jak kwiecie. Będę rosą, jeśliś słońca lśnieniem, Byle z tobą być zawsze na świecie. Jeśliś jesteś ty niebem, dziewczyno, Ja się w gwiazdkę zamienię na niebie, Jeśliś piekłem, to zejdę do piekieł, Bo przeklętym chcę zostać, dla ciebie.
    • (kopia) Kurczaka bardzo starannie umytego ukladamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego. Dodajemy gozdziki i cynamon, skrapiamy cytryna. Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina bialego, szklanka wina czerwonego, dodajac 100 g ginu, 100 g koniaku, 200 g Smirnoffa i 50 g rumu. Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej. Kurczaka mozliwie jak najszybciej wyrzucamy bo jest ch..owy Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizac !!! Poezja!
    • dzien dobry forumowicze romantyczni, zapytano mnie, czy bede jak przed laty zamieszczal wiersze, moze troche prozy, kilka przemyslen. odpowiedam tu, bo bardzo malo mam czasu, a nie chcialbym pozostawic pytan bez odpowiedzi /nie moj styl bycia na forum/. tak, bede bywal i czsami cos skrobne lub przepisze. narazie czytam jeszcze dzierziego, gdyz nie mam czasu, go dokonczyc. w roznych miejscach bede pisywal, tak samo jak rozne miejsca forumowe czytuje. dodam jednak, gdzie nie bywam- fora: kobie...
    • pisuje troche, do "zeszyciku". czasem slysze, ze to ladne. mam pytanie: gdzie mozna poslac swoja "tworczosc" zeby specjalisci :-) ocenili? moze ktos wie? jakies konkursy literackie? czasopisma? nieplatne strony w internecie? ??
    • J. Kofta Taką cię wymyśliłem Jesteś tu przy mnie Noc się chyli Nad ranem bywa nieprawdziwie Jesteś tu przy mnie Trochę cię dziwi, Że ja niczemu się nie dziwię A znamy się od godzin pięciu Nieprawda!Czy się nie domyślasz, Że zagarnąłem cię pamięcią Na długo przed tym zanim przyszłaś? Taką cię wymyśliłem Gdy okno bielało nad ranem Wszystkie w tobie zmieściłem Wiersze nie napisane Najlepiej jak umiałem Z każdym uśmiechem, gestem Tylko nie przewidziałem Że jesteś Taką ci...
    • np. Puszkina - gdyby mi ktoś teraz ot tak go ZACYTOWAŁ NO TO ODLOT PO PROSTU...........
    • Szczęście nóg - fajny wschodni zwyczaj, małżonkowie siadają naprzeciw siebie i wzajemnie masują sobie stopy. Sprzyja to rozwijaniu wspólnych więzi, odstresowuje i w dodatku poprawia zdrowie. W tak prosty sposób można poprawić relacje małżeńskie :)
    • www.superlaughecards.com/1/numanuma.htm
    • Que seria la vida sin rosas? Una senda sin ritmo ni sangre Un abismo sin noche ni dia /Garcia Llorca/ Czym byloby zycie bez roz ? Sciezka bez rytmu, bez krwi Otchlania bez nocy, bez dnia Po takim "dictum" wlasciwie mozna by nie pisac i nie czytac juz wiecej poezji.
    • Jesteś nowym człowiekiem, gdy czystym spojrzeniem patrzysz na ludzi i sprawy, gdy potrafisz cieszyć się kwiatami na drodze swojego życia. Ten, którego nic już nie potrafi zachwycić, nigdy nie przeżyje cudu. Przyjmij, co ci ten dzień przyniesie: światło, powietrze i życie, uśmiech, płacz i zabawę Cały cud tego dnia --- Phil Bosman
    • proza(8)

Prozo ty moja! Coz mi po czyjejs poezji kiedy nie umie dostrzec poetyckosci prozy szarej codziennosci.
    • to foum to teraz kacik poetycki???kazdy watek to wierszyk,o czym tu pisac??? dyskutowac???
    • świat twój milczy...
    • Hellada(7)

Kolumny mdleją cieniami, bluszcz gryzie słodki jak biel marmur, błękitne wzgórza pełzają po miękkim morzu, cisze spadają w dłonie bogactwem za darmo, w szept mgieł schodzą strumienie w cierpkich błyskach noży. Można nic nie mówić, w chmurach się położyć, wędrować: w drodze napotkam omdlałą świątynię Nike, obejmę miękko dłońmi - przyjacielskim splotem, w góry zmącone echem - pasterskim pokrzykiem, pójdziemy wolna nad groby zgubionych homerów. :)
    • W poranek słoneczno łzawy siądź na przydrożnym kamieniu, porzuć złe myśli, obawy przypatrz sie świata istnieniu! Spójrz! Tu wiotki wrzos bladolila - jesiennie tajemniczy, nad nim się pszczoła pochyla po łyk ostatniej słodyczy, nici pajęczyn nad drzewach okryte kroplami rosy wiatr je wokoło rozwiewa, jak srebrne, anielskie włosy. To jesień... z bukietem liści w dłoniach płynąca pod nieba dachem z podmuchem spada na rżyska, a pachnie ziół zapachem i dymem z kartofliska, z wia...
    • nikomu,żebyś była sloganem w życiu,lecz poezją.Zyczę tego wszystkim.:))
    • widzi sie to zjawisko na czatach i teraz przwedrowalo na Forum. Wydaje mi sie to niegrzeczne uzywanie obcego jezyka (nie tylko poszczegolnych slow) na caly post.Jet to niegrzeczne i pretensjonalne i brak szacunku dla czytajacych. Przeciez jest to Forum polskie i tez wiele Polakow nie rozumie danego obcego jezyka. Ja sama znam pare jezykow bardzo dobrze, z racji tego ze mialam szczescie, a nie talent.Ale nigdy bym mi nie przyszlo do glowy wypisywac postow w innym jezyku, mimo ze mo...
    • romantyzm w samotności?Czy to nie jest litowanie się nad sobą???Kurcze nie wiem:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się