poezje

(8 wyników)
  • właśnie przeczytałam/łem wiersz. Ślepa jestem. Oślepiona majem. Nic nie wiem, prócz, że pachną bzy. I ustami tylko poznaję, żeś ty to nie ty... (Maria Pawlikowska-Jasnorzewska "Ślepa") Tylko wiersz naprawdę może oddać, to co w duszy gra, czyż nie?
  • Mam nieomal "mission impossible"... Poszukuje wiersza o ktorym wiem tylko ze jest autorstwa Bertolda Brechta i mowi o istnieniu Boga.. Niewiele ale bardzo licze na Wasza pomoc - strofy tego wiersza sa bronia w zazartej dyskusji w dodatku z osoba ktora jest dla mnie autorytetem i musze znac jego calosc bez pytania o szczegoly takie jak tytul :) Niechaj zabrzmi jak za starych czasow ale... - pomozecie? :)
  • Ni wyżyna, ni nizina, ni krzywizna, ni równina - taka gmina. (....................................) Ani POM-u, ani młyna, krzyż, chałupy i krowina - taka gmina. (....................................) Spotkasz chłopa - gęba sina; oj, nie wraca ci on z kina - taka gmina. Miast kobiety, śpiewu, wina - wóda, czkawka, Gwiżdż Janina - taka gmina. (.....................................) Płacze dzieciak, wyje psina, gdzieś ktoś kogoś czymś zarzyna - taka gmina. Czy to skutek, czy pr...
  • S@lon poezji, czyli... Autor: groha Data: 20.05.05, 23:29 zarchiwizowany właśnie przeczytałam/łem wiersz. Ślepa jestem. Oślepiona majem. Nic nie wiem, prócz, że pachną bzy. I ustami tylko poznaję, żeś ty to nie ty... (Maria Pawlikowska-Jasnorzewska "Ślepa") Tylko wiersz naprawdę może oddać, to co w duszy gra, czyż nie?
  • Przeczytałam ostatnio takie zdanie: " Mężczyzna jest prozą, a każda kobieta poezją..." mnie zaintrygowało, a jak Wam się wydaje?
  • 3 października 1996 roku literacką Nagrodę Nobla otrzymała Wisława Szymborska. Jedna z najwybitniejszych naszych poetek XX wieku. Wczesniej literackiego „Nobla” otrzymało trzech Polaków – Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont i Czesław Miłosz. Lubicie czytać Panią Wisławe? Znacie jakies tomiki jej poezji? A poza tym równo 10 lat temu wystartowała w Polsce telewizja TVN. Pozdro Krzysztof
  • W dniu Świętego Walentego roku pańskiego 1994 słuchałem ćwierkania pani redaktorki "radia bzdet" z czarnej skrzynki promieniował ciepły głos cip cip cip cipki - tak wabiły gospodynie w przedpotopowych czasach drób - kurki i koguciki kikiriki cip cip cip dziewczynki życzymy wszystkiego naj naj naj wszystkim zakochanym bo to dzisiaj ich święto cip cip cip szaleństwo w wielkich domach towarowych Amerykanie kupują Amerykankom biżuterię,...
  • Poeci.(4)

Dzisiaj zmarł Marek Grehuta. Różewicz ma sowje urodziny. Tak sią zastanawiam, kto miał wpływ na moje życie. Jakie piętno odcisnął. Ciekawy jestem, kto z "wielkich" miał wpływ na wasze życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się