psy

(11 wyników)
  • Mój Tato w grudniu 2008 skończył radioterapię prostaty. W kwietniu 2009 PSA wynosiło 0.002; w lipcu - 0.004, a we wrześniu 0.033. Czy to znaczy że znowu coś się dzieje? Strasznie się boję. Proszę o odpowiedź, jeśli wiecie coś na ten temat.
  • Witam wszystkich, bardzo sie martwie o mojego meza. Od kilku miesiecy (dokladnie od marca) ma objawy (ktore wracaja i ustepuja na zmiane) w postaci problemow z oproznieniem pecherza w nocy, zatrzymania moczu. Zaznaczam, ze objawy te nie sa permanetne, ale pojawiaja sie okresowo - po raz pierwszy w marcu. Wtedy to lekarz internista zbdal meza per rectum, stwirdzil powiekszony gruczol i zapisal lek , ktory maz bral przez miesiac - XATRAL (mieszkam we Franni, nie wiem jak ten le...
  • Co mi możecie doradzić?
  • Witam, moj tata mial 4 lata temu operacje . Po operacji byla radioterapia . PSA spadlo do 0,03 . Rok temu wzroslo do 0,3 towarzyszyl tej sytuacji bol w miejscu pooperacyjnym . Po podaniu lekow na infekcje spadlo .. Miesiac temu PSA wynosilo 0,3 i znowu ten bolchoc silniejszy leki na infekcje ale tym razem nie spadlo a PSA wzroslo do 0,7 . Scentygrafia kosci ok. Pobrane wycinki przy biopsji czekamy na wynik ... USG ok (ale to nie jest dokladne badanie ). Jak to jest czy wzrost ...
  • Witam, u mojego taty wykryto nowotwór prostaty, ma dopiero 52 lata, psa 273, dziś ma robiona biopsję. Nie wiemy co robić, jakie badania wykonać, do jakiego lekarza się udać, jeśli ktoś miał doświadczenie w tej sprawie, prosze o pomoc. Jesteśmy z okilic Warszawy. Dorota
  • Bardzo proszę o pomoc... Wiem, że wileu z Was spotyka się z takimi samymi problemami i wiecie sporo. Mój tata trafił przez przypadek na badania prostaty (badania profilkatyczne orgAnizowane w przychodniach dla mężczyzn po 50) i lekarz skierował go na badania PSA we krwi. Wyszedł wynik powyżej normy - 4,65. Zaczął stosować lek FOKUSIN i po trzech miesiącach wartość PSA spadła do 3,25 a wolny PSA 0,146. Lekarz sie zaniepokoił i wysłał go na biopsje, jednocześnie nastraszył go, że to...
  • Proszę o informację co należy robić,myśleć..gdy po ponad roku skutecznej hormonoterapii Zoladexem ,gdy PSA nie przekraczało 1,35 nagle zwiększyło sie do 2,35.Wyjściowe PSA przed rozpoczęciem leczenia wynosiło ponad 100...Wyniki biopsji :T1c ,Gleason (3=3).tato leczy się u urologa,poza kontrolnymi comiesięcznymi badaniami PSA nie ma zlecanych żadnych dodatkowych badań...bardzo się wszyscy martwimy...
  • To jest opis moje własnej historii z prostatą, jaka zdarzyla mi sie w ciągu ostatnich dwóch i pół miesiąca w Australii, gdzie mieszkam. ============== Mam 53 lata. Mieszkam od wielu lat w Australii. Doroczne badania u lekarza domowego zawsze obejmowały badanie krwi. Kiedy miałem skończyć 50 lat, doktor zalecił żeby do listy testów krwi dodać PSA i zaczął badać prostatę palcem przez odbytnicę. Zero jakicholwiek objawów moczowych kiedykolwiek, wszystkie badania per rectum neg...
  • Jestem po procesie naświetlań, które odbywały się 5 razy w tygodniu i przez 5 tygodni. Radioterapie skończyłem 2 pażdziernika. Jakie są wyniki leczenia to dopiero będe wiedział po badaniu kontrolnym, które mam wyznaczone na 9 grudnia. Przez cały okres naświetlań trzeba utrzymywać ścisłą diete: nie wolno jeść surowych warzyw i owoców, zero alkoholu, soki tylko rozcieńczone i trzeba pić codziennie min. 2 litry wody niegazowanej. Pacjentowi w trakcie leczenia może towarzyszyć biegu...
  • Cześć. Piszę do Ciebie ponieważ tata jutro ma mieć wykonywany obrys. Nie wiem czy jak zrobią mu tem obrys jutro to on już będzie miał odrazu naświetlanie? I zostanie w szpitalu?Nie przypytałam lekarza,a zresztą aż strach ich o cokolwiek pytać.
  • Bardzo przepraszam ,że zakłócam tą ciekawą dyskusję z wyleczonym już Kangurem ale jakby Pan był uprzejmy odpowiedzieć mi na wcześniej już zadane pytanie to bym był bardzo wdzięczny a pewno nie tylko ja. Dlaczego tak mało uwagi urolodzy poświęcają stosunkowi fPSA do PSA.Jakie jest na ten temat Pana zdanie.Gdy zaniosłem wynik takich badań/prywatnie/ urolog stwierdził ,że to strata pieniędzy.O biopsji nie chciał słyszeć.Nawet nie dostałem skierowania na USG.W dokumentach mam zapisane ,ż...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się