Forum Nauka i edukacja DOKTORANCI
ZMIEŃ
      recenzja

recenzja

(49 wyników)
    • Hej, jestem tu nowa, więc wszystkich bardzo ładnie witam. Mam trochę nietypowy problem: muszę napisać odpowiedź na recenzję mojego doktoratu, sęk w tym, że recenzent nie zawarł w niej ani jednej uwagi krytycznej, żadnej najdrobniejszej sugestii zmian/uzupełnienia czegoś itp. Jest to po prostu streszczenie pracy + same pochlebne opinie. A ja muszę się jakoś do tego ustosunkować, samo "dziękuję za recenzję i miłe słowa" nie wystarczy. Co począć? :-) Macie może jakiś pomysł? Byłabym wdzięczna z...
    • Witajcie... Poszukując rozmaitych wiadomości na temat dot. mojej sytuacji trafiłam na to Forum. Postanowiłam się zalogować i - być może - dowiedzieć się czegoś więcej. Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi. A teraz ad rem: Skończyłam dzienne studia doktoranckie we wrześniu ubiegłego roku. Nie byłam i nie jestem pracownikiem uczelni, nie korzystałam także z żadnego stypendium. Jeszcze na studiach magisterskich podjęłam pracę, godząc ją już na doktoranckich z obowiązkami wobec uczelni (za...
    • Oddałam pracę pod koniec września. Czekam na obie recenzje. Od nich będzie zależeć zatrudnienie. Do tego czasu mam związane ręce - ani nie mogę zacząć czegoś nowego ani nie jestem pewna przyszłości w nauce;) Powiedzcie, ile czekaliście na recenzje? Jak sobie wtedy radziliście (także organizacyjnie)? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.
    • Jak Waszym zdaniem powinny wyglądać recenzje artykułów szanujących się czasopism? Ostatnio dostałam recenzję "do poprawki", która opiewała na całe jedno zdanie. Procedura "recenzowania" trwała 4 miesiące. Mam niesmak i jakoś mi to wygląda na kpinę. To moja pierwsza próba w tzw. "lepszym" czasopiśmie. Jestem w szoku, bo w tych "słabszych" recenzje były bardziej rzetelne, pogłębione, tak że dało się nie tylko poprawić konkretny artykuł, ale też wyciągnąć wnioski na przyszłość... Jakie s...
    • Witam! Czy Wasi promotorzy sa recenzentami czasopism naukowych (zgaduje ze owszem, ale pewna nie jestem :-)), jesli tak, to czy zdarza sie Wam, ze podrzucaja Wam artykuly zebyscie to Wy napisali o nich recenzje? Moj lubi mi czasem cos podrzucac i troche mnie to drazni. Nie chodzi o moj jakze cenny czas, bo niektore artykuly sa ciekawe i czytam je chetnie, ale o to, ze takie osoby jak ja nie powinny pisac recenzji bo poprostu za malo wiedza. Do tego zaczynam podejrzewac go o to, ze...
    • Tak sie własnie zastanawiam...wlasnie czekam od 2 miesiecy na recenzje i pewnie mam za duzo czasu.(egzaminy dopiero po recenzjach).... jakie macie doswiadzenia z recenzjami swoich doktoratow. Bedąc na kilku obronach moich kolegów (UJ)zauwazylam ze recenzja zwlaszcza zewnetrzna jest na ogol malo pozytywna . Wytyka sie doktorantom bledy roznego kalibru, ponoc blahe, a w moim mniemaniu druzgocące: zla konstrukcja pracy, przypisow, metodologia niewlasciwa i wytykanie z przytaczani...
    • Siedzę właśnie i walczę z recenzjami. Są niespodziewanie całkiem dobre... i w tym problem, gdyż praktycznie nie ma żadnej polemiki. Za bardzo nie wiem jak się "ustosunkować", a przede wszystkim: 1. Jak skonstruować wstęp i zakończenie - nie chcę, aby zdania brzmiały zbyt pompatycznie, czy wręcz sztucznie. Może macie jakieś ciekawe przykłady? 2. W jaki sposób przyznać recenzentowi rację w oczywistym nieszczęśliwym wprowadzeniu własnych oznaczeń w ramach wykresów? Bo w sumie nie znaj...
    • Hej. Ile czekaliscie na obrone od czasu splyniecia jednej/obu recenzji? U mnie jest tak ze przychodzi jedna recenzja = moge zdawac egzaminy. Tyle ze termin i komisje wyznaczy sie *po* splynieciu tej recenzji.
    • Drodzy, chcialabym sie Was zapytac czy moze widzieliscie na wlasne oczy formularz recenzji doktoratu, tzn, to co recenzent ma obowiazek wypelnic. Jakie rubryki sie tam znajduja? Na co zwraca sie uwage? Czy moze nic takeigo nie egzystuje i kazdy recenzent pisze swoja recenzje wedlug uznania?? Jednym slowem oddaje prace i czego mam oczekiwac?
    • Piszę w imieniu kolegi z katedry, który już ponad pół roku czeka na recenzje (od zewnętrznego). Regulaminowo recenzent ma 3 miesiące, a tu niestety czas został już przekroczony... Kolega nie chce być zbyt nachalny (z wiadomych względów)ale to już jest chore. Promotor nawołuje o spokój, ale jak tu być spokojnym, tymbardziej że ostatnio na wydziale pojawiła się recenzja negatywna :/ (ciekawe co robić w takich przypadkach, wolę nawet nie myśleć). Jakie wasze doświadczenia z recenzjam...
    • Obserwując zarówno swoją, jak i moich koleżanek i kolegów ze studium dr, historię publikacji zauważyłam, że wszelkie recenzje artykułów (do bardziej lub mniej szanowanych polskich czasopism) za każdym razem wychodzą pozytywne. Uwagi recenzentów zazwyczaj ograniczają się do potknięć stylistycznych lub "maszynowych". No cóż, można się tylko cieszyć (bo dorobek rośnie), ale z drugiej strony niestety często publikowane teksty są jedynie kompilacją rozmyślań innych autorów (żywcem prze...
    • recenzje(21)

Hej może ktoś mi poradzi jak się odniesc do recenzji na obronie dotoratu? Obie pozytywne, ale wyłapują sporo błędów - redakcyjnych, merytorycznych. Nawet dotyczą niektórych punktów konstrukcji i założen samej pracy. No i obie są na 5-6 stron. Czy to zawsze tak wygląda. Z jednej strony sie ciesze ze recenzenci to wszystko wyłapali ale z drugiej strony - jak ja się z tego wytłumaczę i obronię. Czy takie długie recenzje są czytane na obronie?
    • Mam takie pytanie: czy doktorant dostaje dostep do recenzji jak tylko ona splynie, czy jest na to jakas procedura w stylu "otrzymuje na n dni przed wyznaczonym terminem obrony" etc?
    • Czy jest sensowne liczyć na porządną, rzetelną recenzję tekstu, który kieruje się druku? Recenzję, która by coś dała autorowi, czegoś uczyła, pozwalała może nawet zweryfikować różne sądy i obserwacje zawarte w pracy; taką konstruktywną, merytoryczną krytkę. Czy też to zawsze jest tak, że recenzje realizują ten sam smutnawy schemat, który można by opisać w ten sposób: kilkuzdaniowe streszczenie artykułu z ogólnikową uwagą na końcu, iż rzecz jest interesująca?
    • Czy pisaliście kiedyś recenzję książki z waszej dziedziny badawczej, będącej elementem przygotowań do obrony? Nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać, ile stron powinna mieć standardowa recenzja z zakresu nauk humanistycznych? Z góry dzięki za rady!
    • czekam już 3 miesiące i zaczynam się denerwować. Ciekawa jestem, ile czekaliście Wy?
    • recenzje(11)

czekam na swoje... Wczoraj poszłam na obronę znajomej, zobaczyć, jak to to wygląda. I wysłuchałam dwóch recenzji. Jedna mnie z lekka osłabiła. Facet miał jedną uwagę merytoryczną, natomiast rozwodził się długo i namiętnie nad... błędami interpunkcyjnymi (zliczył ich bodaj 5), gramatycznymi (też coś koło tego), pominięciem w bibliografii polskiego przekładu czegośtam oraz drobną pomyłką w pisowni nazwiska tłumacza czegośtam innego w jednym przypisie. Siedziałam i myślałam, że ...
    • Czekam i czekam, już ponad 3 miesiące aż nadejdą jakieś wieści z redakcji i nic. Zastanawiam się ile czasu może trwać taka recenzja. Osoba, z którą pisałam ten artykuł twierdzi, że recenzenci mają na recenzję 3 miesiące. Ale czy to nie za dużo? A nawet jeśli to czy i kiedy słać maile do redakcji? Pozdrawiam
    • hej, niedługo będę bronił doktorat z nauk technicznych. Mam prośbę o radę i opinie. Mam dwie pozytywne recenzje, jedną normalną (trochę plusów, trochę minusów), drugą mocna krytyczną. Pan recenzent bardzo skrytykował pracę, będąc miejscami wręcz złośliwy i napastliwy. Jak to czytałem myślałem, że spadnę z krzesła. Potem konkluzja pozytywna... Jak są wasze doswiadczenia z obronami z taką recenzją? Czy jest możliwość, że mnie obleją? Prosze o jakąś poradę, dyskusję. Dodam, że w pracę włożyłe...
    • moje pytanie dotyczy procedury przyjmowania artykulow do recenzowanych czasopism zagranicznych. jesli w mojej branzy sa dajmy na to 3 czasopisma: bardzo dobre, srednie i raczej takie sobie. wyslalem artykul do najlepszego, jedna recenzja przychylna, druga nie - artykul odrzucony. rozwazam wyslanie tekstu do czasopisma sredniego, ale: co jesli trafi do tych samych recenzentow? srodowisko nie jest duze, przypuszczam, ze wszystkie czasopisma maja te sama pule kilkunastu recenzentow, wiec j...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się