Forum Zdrowie Uzależnienia
ZMIEŃ
      rozmowa

rozmowa

(18 wyników)
    • Podsluchana rozmowa: - Jak to sie stalo, ze ty wiecej nie pijesz? Nie wiecej jak kto? - zapytalem. - Mam na mysli to, ze ty w ogole juz nie pijesz? Nie pije? – ja pije kawe, mleko, herbate, wode, soki owocowe... - Ja mam na mysli picie, ty wiesz – picie alkoholu! Tak, alkohol... Masz racje alkoholu ja juz nie pije bo jestem alkoholikiem. Moja granica tolerancji jest slabsza. Ta choroba nie pochodzi z butelki, ona znajduje sie w czlowieku... - To brzmi zawile i n...
    • No właśnie, jak to zrobić? ta osoba zapewne nie wie jeszcze, że ma problem albo wmawia sobie że jest ok. dodam, że jest to lekarz uzależniony od leków nasennych. bierze je po wypiciu alkoholu [ok. 2-4 piw, więcej na pewno nie]. jak mam z tą osobą porozmawiać by wszystkiego nie spieprzyć? dodam, że jestem z tą osobą związana emocjonalnie, co dodatkowo utrudnia rozmowę. macie jakieś pomysły? będę bardzo wdzięczna za pomoc
    • Witam. Ptrzebuję obiektywnej rady. Chodzi o mojego ojca, czuję że muszę cokolwiek zrobić, bo człowiek się stacza i za chwilę będzie nieszczęście. Nie najlepszy to czas dla mnie na interwencje w sprwaie alkoholowej (jestem w ciązy) , ale co mam zrobić. A może właśnie nie powinnam nic, doradźcie coś. Tato pije coraz więcej, 1,5 l wódki codziennie przez 3 tygodnie to jest norma. Odstępy między ciągami są coraz krótsze - 7-10 dni i od nowa. Dodatkowo fatalnie dzieje się w małżeństwie między moi...
    • Jestem 50-letnia kobieta , która od wielu lat pije w samotności i ukrywa to przed światem. Mam dość ,ale sama nie potrafie sobie poradzić. Potrzebuję rozmowy z kobietą, która ma ten sam problem lub udało jej się wyjść z uzależnienia. Proszę napiszcie,musze komuś opowiedzieć swoja historię zanim będzie za pózno
    • pewien alkoholik, już jakiś czas niepijący, pamiętając o tych wieczornych, niedzielnych dylematach z okresu gdy jeszcze chorował z alkoholizmem - jak to określa - zrobił audycje wieczorne rozmowy i prowadzi ją w Antyradiu
    • Jak wygląda moje życie: mąż alkoholik, wielka ulga, gdy po raz pierwszy o tym głośno powiedziałam, chodziłam na terapię , przestałam, odeszłam od niego rok temu, zabrałam dzieci a teraz się waham: wracać nie wracać. Znam te wszystkie mechanizmy jak terapeuta i chyba oszukuję siebie, że możliwa jest normalność. Niby fizycznie "oderwałam się" od niego ale wystarczy jeden dzień , gdy nie zadzwoni, lub ślad podejrzenia, bo naturalnie mam alkomat w uchu, i drżą mi kolana, trzęsą się rę...
    • audycja radiowa, którą można odbierać w sieci www.antyradio.pl/warszawa/index.html?id=173 Czy czuję się wolny?
    • Piszę, ponieważ straszne mnie dręczy pewien problem, który ostatnio zauwazyłam u mojej mamy. Kilka słów wstępu: moja mama jest zdrową kobietą po 50-tce, aktywną babcią, opiekuńczą Panią Domu. Zauważyłam jednak ostatnio, że nadużywa alkoholu. Nie jest to picie okazjonalne, tylko zwyczajne popijanie w ukryciu czystej wódki ze szklanki bez popicia po 1- dniowej obserwacji zauważyłam, ze zniknęła butelka 0,5 l wódki, co najgorsze nic od niej nie czuć, nie widać po niej, że jest "pijan...
    • Proszę Państwa o opinie czy uważacie ,że internetowe konsultacje psychiatryczne i psychologiczne ( video + audio ), z pełnym zabezpieczeniem danych osobowych ,prowadzone w bezpiecznej,szyfrowanej formie spotkałyby się z zainteresowaniem pacjentów .
    • Jestem zdrowiejącym alkoholikiem od 860 dni. (Mój poprzedni wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=176&w=20041639) W ciągu tych wszystkich dni nie byłem na żadnej terapii,ani nie rozmawiałem z żadnym psychologiem, terapeutą, innym alkoholikiem, lekarzem i nikim innym za wyjątkiem mojej żony. Od czasu, kiedy osiagnąłem swoje dno nie wypiłem żadnego alkoholu, za to używałem: wody kolońskej, spirytusu salicylowego, denaturatu, płynu do spryskiwaczy, i innych środków zawierających alkoh...
    • Witajcie, Na wstepie prosze, potraktujcie ta wypowiedz powaznie.Wydaje mi sie ze moj chlopak za duzo pije. Moze jeszcze nie jest alkoholikiem, ale wszystko przed nim. Na poczatek kilka praktycznych informacji: pije codziennie. Przynajmniej jedno piwo. Pijany jest, nie wiem dokladnie, ale ok. 2 razy na tydzien. Pije z kolega, chodza na, jak to okresla- "spacerki". Zdaza mu sie wypic piwo rano, na uleczenie kaca. Pije tez w ciagu dnia. Wszystko, o czym wspomnialam, traktuje jako cos no...
    • Nie wiem już, co myśleć i co robić. Wczoraj miałam poważną rozmowę z moim tatą... i teraz mam wyrzuty sumienia. W mojej rodzinie od dziecka przewijał się alkohol. Tata jest emerytowanym żołnierzem, ale gdy pracował, koledzy często namawiali go do picia. Przychodził pijany często - raz, dwa razy w tygodniu. A może to nie często? Sama nie wiem....W każdym razie od dziecka czułam ogromny strach przed tym co się stanie, pytałam mamy czy wróci dzisiaj trzeźwy, nasłuchiwałamjak otwiera ...
    • ...ale czy słusznie? Mój mężczyzna ma "skłonności" do alkoholu...wiedziałam o tym od zawsze...ale chyba to wypierałam, tłumaczyłam trudna sytuacja w jakiej się znalazł kiedy zaczynalismy nasz związek...potrafił nie pic długo...przynajmniej tak myslałam, bo nie mieszkamy razem więc tak naprawdę moge sobie zakładac Bóg wie co...ale czesto był juz na cyku kiedy do niego przyjeżdżałam...Potrafił jednak wyjsc z imprezy trzeźwy, odmówic picia towarzysko...ale teraz chyba wpadł w ciąg.....
    • ktos bardzo mi bliski juz od dawna pije. nie zdawalam sobie dotad sprawy, ze to jest az tak powazny problem. nie mozna trzymac w domu alkohou, wypija wszystko. chowa butelki po szafach, potajemnie wyrzuca. pije rowno, dzien w dzien. bez awantur, bez scen. pije "elegancko", spokojnie, kulturalnie, winko, drinki, wszystko co sie da z cola. pije po cichu, samotnie. przyczyny znam. leczy sie na depresje od pol roku. problemy sa, ale je da sie rozwiazac.. a to cholerstwo zostaje. jak...
    • Czy na tym forum rozmawialiście już kiedyś o przyczynach popadania w uzależnienia ? Nie pamiętam tytułu tej książki, ale w niej wyczytałem, że przede wszystkim wina leży w niskiej samoocenie uzależnionengo. Brzmi to banalnie, ale w tej "pozycji psychologicznej":) były zamieszczone także również ciekawe wykresy i fragmenty rozmów z alkoholikami, nałogowymi palaczami i narkomanami. Było wymienionych wiele przyczyn skłonności do uzależnień, ale najbardziej w oczy rzucał się fakt nisk...
    • jestem alkoholikiem moj ojciec nim był przez lata jego nawrotow zaklinałemsie ze ja nigdy a jednak. mam 6 letnia corke zone ktora kocham nie chcet ego stracic ale do aa nie pojde bo jeszcze nikt nic nie wie narazie tylko piwo alewduzych ilosciach jak przestac poradzcie
    • Jak zaczeliscie i ile mieliscie lat? Czy eksperymentowaliscie z roznymi rzeczami czy tez zostaliscie przy jednym ? Czy nadal w tym trwacie czy tez udalo wam sie z tego wyjsc? Jesli tak to w jaki sposob?? Mam kolege ktory palil fajki,pil alkohol pozniej dolaczyla marycha. Teraz cos kombinuje z makiem. Jak mu pomoc? Ostatnio wyplukal cale swoje konto i forsa chyba nie ma dla niego wartosci oprocz sily nabywczej dla dragow. Podpowiedzcie cos prosze bo ja jestem w tym totalnie zielony.
    • Kilkanasie dni temu odezwalam sie tutaj ,do Was ,po raz pierwszy,z wielka trudnoscia . Od lat czytalam Wasze watki..., i te na ,,psychologii,,,i te tez na ,,kobiecie,, ,a nawet te na ,,wychowaniu,, i te na ,,domu.,,i inne ...... W myslach ukladalam odpowiedzi-potem szlam spac-przekonana , iz forum to nie dla mnie . Zazdroscilam Wam swady,lekkosci,smialosci,pisania bez bledow. Zazdroscilam Wam odwagi. Kiedys -pijac -w koncu sie odezwalam,napisalam cos tam. Odpowiedzieliscie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się