salo

(45 wyników)
  • ..? pytanie jak w temacie- czy moze byc przy cc obecny mąż? moj lekarza zabronil mi juz poruszac do stycznia temat cc i sie stresowac, mam spokojnie donaszac ciaze ;-) a ja i tak siedze i dumam... wizyte mam za 1,5tyg wiec moze jest tu jakas mama ktora miala tam cc i cos na ten temat wie..? moze tez wie jakie sa tam zwyczaje odnosnie cc planowego, jaka opieka itp bo znam stamtad tylko lekarza ;-(((
  • Chciałabym przed podjęciem decyzji o wyborze szpitala obejrzeć miejsce, w którym przyjdzie na świat moje maleństwo. Czy ktoś mi doradzi, gdzie mam się w szpitalu kierować? Tzn. czy cięcia dokonuje się na porodówce czy na sali operacyjnej?
  • U nas w szpitalu ojciec dziecka nie może być obecny na sali operacyjnej. W związku z tym mam pytanie: czy mogę zabrać ze sobą np. odtwarzacz MP3. Nie mam ochoty słuchać zwrotów typu: siostro, skalpel proszę; wyciągamy łożysko itd... Wiem, że będą bardzo zdenerwowana więc chciałabym to jakoś rozładować. Moja koleżanka w pięknie wypolerowanej lampie operacyjnej widziała cały zabieg, pomimo parawanu przed buzią... brrr.
  • Drogie Okularnice, jak rozwiązałyście sprawę cesarki i okularów? Można w okularach na blok operacyjny? Nie wiem czy okulary gdzieś by się w tym wszystkim nie zapodziały, a przecież bez nich nic nie widzę, i jak mi dziecko pokażą to i tak go nie zobaczę (chyba że dadzą mi pod nos). (Soczewki odpadają, prawda?) A może poprosić od razu ekipe że sie jest ślepym jak kura bez okularów żeby dziecko pokazali z bliska? :D
  • dziewczyny która z was to miała wiecie coś na ten temat? moja przyjaciółka dziś o 16 miała cc i właśnie dowiedziałam sie że dostała krwotoku chyba będą ja otwierać jestem strasznie zdenerwowana piszcie co wiecie na ten temat.módlcie się zeby wszystko było ok aha miała łożysko przodujące problemy całą ciąże. -
  • Ze względu na wadę serca mam zalecenie do c.c. Doktor powiedział, że po zabiegu przez całą dobę będę na sali pooperacyjnej, a dziecko będzie osobno. W związku z tym chciałam was zapytać jak wyglądała szpitalna opieka nad waszymi dziećmi. Czy położne dobrze się nimi zajmowały i czuwały nad nimi? Ile godzin po c.c. było pierwsze karmienie piersią i co dzieci jadły do tego czasu? Czy miały szpitalne ubranka, pieluszki, butelki i akcesoria, czy korzystały z tego, co przyniosłyście d...
  • W niektórych szpitalach można, w innych nie (nie wiem czemu tak różnie się do tego podchodzi). W każdym razie opowiedzcie, jeśli Wasi mężowie byli, czy nie pomdleli:) Pomagali Wam swoją obecnością czy przeszkadzali?
  • Czy ma ktoś w miarę świeże informacje nt cc na Inflanckiej. Interesuje mnie najbardziej: 1) Czy po cc wraca się na normalna sale i może byc od razu przy mnie mąż (to dla mnie bardzo ważne) 2) Czy sale poporodwoe są ok? JAkie są tam warunki? Ile osób w pokoju? 3) Czy po cc nie ma problemu z opieką. Czy bez problemu podawane są środki znieczulające? 4) Czy dziecko jest od razu z matką i może byc normalnie karmione przez nią? 5) JAk z odwiedzinami męża? 6) Czy spital jest przygotowany jeś...
  • przy pierwszej cc (nieplanowanej) mala siedziala pupa w dół a odeszły mi wody na początku 37tc, od razu po wyciagnieciu zabrali małą do ważenia itp. i pokazali mi ją tylko na chwilkę, zawinietą w pieluszki chyba i znowu zabrali...ale mała miala problemy z oddychaniem i wymagała podłaczenia do respiratora powiedzcie mi jak to jest przy cc bez komplikacji...czu dziecko daja od razu podobnie jak przy sn czyli takie upackane i można je przystawic do piersi (bo i po co? hehe)...no a...
  • gdybym po raz drugi była w ciąży na cc. Rodziłam naturalnie poród trwał 12 godzin, ból był nie do opisania, dziecko ważyło 4200. Mogłam załatwić sobie cesarkę ale chciałam być "dzielna" ale czy warto było tak cierpieć. Po porodzie miesiąc musiałam lezeć, nie wolno mi było podnosic dziecka (szwy się za szybko rozpuściły i rzeba je było ponownie nakładać). Mam kilka pytań do dziewczyn, które miały cc: 1. Czy po cc dziecko jest w tej samej sali obok matki tak jak u kobiet które ro...
  • nie moge sobie przypomnieć jak długo trwało dojście do przytomności po narkozie:) Pamiętam że obudzono mnie na sali operacyjnej, usłyszałam że urodził się chłopiec, ktoś zapytał mnie jak będzie miał na imię. Potem obudziłam się na sali na oddziale. Ile u Was trwało dojście do siebie? Kiedy odzyskałyście przytomność umysłu? :)
  • Bede miala w kwietniu cc, ze wskazaniem. Mam dwie mozliwosci, albo cc w szpitalu Sw Zofii, albo w prywatnej klinice Iatros. Wlasciwie to bylam juz zdecydowana na Iatros, ale dzisiaj dr ze Sw Zofii przekonywala mnie do swojego szpitala. Mam teraz duzy dylemat, bo nie wiem gdzie sie wybrac... Jezeli chodzi o koszty, to wychodza podobnie. Moze ktos ma jakies argumenty za jednym, lub drugim szpitalem? Kto rodzil w Sw Zofii i byl zadowolony z ciecia, opieki, etc. O Iatrosie to cz...
  • Zastanawiam się czy cc w prywatnej klinice będzie zrobione lepiej niż w państwowym szpitalu, tzn bardziej się postarają, zastosują lepsze środki znieczuające, lepiej się zajmą mną po porodzie? Czy różnica będzie tylko w cenie? Co myślicie?
  • Witajcie! Mam kilka szczegółowych pytań do mam, które rodziły poprzez planowane cesarskie cięcie w Klinice na Kopernika w Krakowie: 1. Czy do planowanego cc przychodzi się w danym dniu czy dzień wcześniej? 2. Czy każą robić lewatywę już w klinice, czy można samemu przygotować się w domu, nie jedząc i nie pijąc nic przez 6 godzin i robiąc lewatywę samemu w domu? Czy uznają to, czy każą mimo to robić ją raz jeszcze? Czy odbywa się to w jakimś ustronnym miejscu? 3. Czy golą brzuch ...
  • Dla mnie, jak chodzi o cc, najgorsze były rozstania z dziećmi, które trafiały na intensywne terapie. Potem kilka dni na sali z mamami ze swoimi dziećmi przy piersiach - no wiecie jak to może być trudne psychicznie do zniesienia. Całe ciało i psychika spowite bólem rozłąki. Potrzebą bycia przy kruszynce, która leży z mnóstwem kabelków i respiratorem dwa piętra niżej. Po cięciu to kawał wyboistej drogi:) Jak przeżywałyście takie sytuacje? Jak długo czekałyście na dzieci?
  • Jeśli tak to bardzo bardzo proszę napiszcie jak było. Czy miałaś swojego lekarza prowadzącego z tego szpitala-jeśli tak to kogo i czy chodziłaś do niego prywatnie - możesz mi napisać na priv jeśli nie chcesz tutaj. Czy cc była planowa i jak była zaplanowana - na ile przed terminem i czy ciął cię "twój" lekarz prowadzący ciążę. Jak samo cięcie - czy blizna dobrze i łatwo się goi, czy szwy dają rozpuszczalne? Jaka opieka po cc - po jakim czasie pionizują, czy pomagają wstać czy tylko przy...
  • Przedwczoraj dowiedziałam się, że z powodu nisko osadzonego łożyska nie ma szans bym rodziła naturalnie. Mam w związku z tym kilka pytań. Termin wg OM mam na 28 stycznia- kiedy mogą zrobić mi cc? Planuję rodzić w św. Zofii. Drugie pytanie- ile będę musiała być po cc w szpitalu. Trzecie pytanie- zastanawiam się nad wykupieniem jednoosobowej sali. Tak żeby mój mąż mógł być ze mną i żebym czuła się po tej operacji "swobodnie". napiszcie szczerze czy waszym zdaniem ma to sens. Może lepi...
  • Dziewczyny, Witam serdecznie. W kwietniu czeka mnie CC i w zasadzie chyba jestem juz zdcydowana na szpital IMiDZ na kasprzaka. czy któraś z Was miała tam CC. Możecie cos napisać ..... jak to wyglądało, co sądzicie o szpitalu, lekarzach itp. Bede wdzięczna za wszytskie opinie. Moga być równiez na priv jesli sie boicie na forum. Drugi szpital jaki biore pod rozwage to Karowa
  • "Prawo do opieki sprawowanej przez bliską osobę" - coś takiego znajduje sie w Karcie Praw Pacjenta. Zgodnie z tym punktem, "dodatkową opiekę mogą sprawować zarówno osoby bliskie pacjentowi - rodzice, małżonkowie, jak również inne wskazane przez pacjenta. Prawo do dodatkowej opieki sprawowanej przez osobę bliską powinno być zagwarantowane zarówno w ciągu dnia, jak i w ciągu nocy. Jest to gwarancja ustawowa, a odmienne postanowienia regulaminu porządkowego szpitala są niezgodne z pr...
  • Może to głupie ale ostatnio sobie myślę tak: jeśli po znieczuleniu nie można podnosić głowy, to czy ubierają po cc w koszulę czy leży się pod jakimś tam przykryciem!? No i czy jest to jakaś osobna sala - tylko dla mam po cc? Bo nie wyobrażam sobie tłumu odwiedzin u sąsiadek w takim stanie. Jak wiecie, to proszę o odp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się