-
Wizytę u normalnego lekarza mam za miesiąc wczoraj byłam u Pani pseudo endokrynolog która chciała leczyć mnie dietą litości a ja śpię żywcem a za miesiąc mam ślub będę śpiąca panna młoda ja tak nie chce! Na hasimoto leczę się od jakiś prawie 3 lat dużo przytyłam ważyłam wcześniej 68kg przy 168 cm czułam się super a tu nagle było 87 kg ale dzięki novothyral - owi 7 kg wody wyleciało tylko mieszkałam w łazience ;) i jest 80 kg i ani drgnie na szczęście nie tylko w dół ale też i nie w góre ;)
j...
-
Mam Hashi. Czy to normalne, że potrzebuję conajmniej 10-12 godzin
snu żeby czuć się w miarę wypoczęty?
Pozdr.
-
podobno jest tak, że najzdrowiej jest spać 7-9 godzin na dobę, ja choruję już prawie 10 miesięcy i śpię po 11 do 12 godzin jeśli tylko mam możliwość. zastanawiam się czy powinnam się zmuszać do wstawania wcześniej, po maksymalnie 9 godzinach snu. może to już kwestia przyzwyczajenia, choć zaczynałam od chyba 14tu godzin. nie wiem co robić. ciągle jestem zmęczona a w dodatku będę żyła krócej, bo śpię za dużo :(
-
Zastanawiam sie nad kwestią spania. Ja mam tak, że musze spać 10-12 godz. Nie
wiem czy mam z tym walczyć i wcześniej wstawać czy spać rzeczywiście te 10
godzin.
Też tak macie że tak długo śpicie? Czytałem, że to jeden z podstawowych
objawów przy tej chorobie.
Wydaje mi sie, że skoro organizm potrzebuje tyle snu przy tej chorobie to
trzeba tyle spać i nic sie na to nie da poradzić.
-
...no właśnie, jak jest z wami? Czy po nocy przespanej budzicie się
rześkie i wypoczęte? Bo ja przyznam że tak nie mam :( Wstając czuję
się zmęczona, nie mam siły, to mija jak się rozchodzę ale z rana to
masakra :( no i wieczorem po całym dniu, padam ok 21,22 :/
-
Poddałam sie i nie walczę.
Chce mi się spać, to idę spać i koniec !
Denerwują mnie tylko ludzie, którzy tego nie rozumieją i gadają takie
głupoty :
"przecież ty prześpisz całe swoje życie",
"ile można spać", itp...
I nic mnie to już nie obchodzi, jak chce mi się spać to wykorzystuje każda
okazję, no .. tylko w pracy mam opamiętanie, chyba że juz nie moge wytrzymać
ale zdzarza mi sie sporadycznie.
Co niektórzy znajomi wiedza, że nie umówią się ze mną w godzinach 16-18.
Nie wiem cz...
-
podczepiłam swoje pytanie pod temat o uczuciu niepokoju, ale nikt chyba nie zauważył, a w każdym razie nie odowiedział, więc założyłam nowy, bo naprawdę mi to utrudnia życie. od jakiegoś czasu mam tak, że np. siedziałam w autobusie i za mną siedział jakiś facet i bałam się, że poderżnie mi gardło, albo, że ktoś kto siedzi naprzeciw wyciągnie nóż i powie, że chce mój telefon. boję się spać sama w mieszkaniu. po obejrzeniu horroru nie śpię przez tydzień. czy takie lęki to też sprawa Hashi?
-
Zrobiłam nowe badania i oto wyniki :
TSH 7.87 norma 0.4 - 4,0
FT3 3,94 1,8 - 4,2
FT4 0,981 0,71 - 1,85
Jestem na dawce Euthyrox 75. Czy powinnam zwiększyć dawkę czy też zmniejszyć
jak sądzi lekarz rodzinny. Moja endo.jest nieobecna jeszcze przez najbliższy
miesiąc.
Doradźcie proszę co robić już mam mętlik w głowie.
-
nie chce mi się żyć. to trwa już od 10ciu miesięcy. nie mam na nic siły, ani nawet ochoty. śpię 14 godzin na dobę, a potem oglądam tv. nie jestem w stanie nic robić. nawet rzeczy które kochałam. zawalam studia, musiałam rzucić pracę, bo nie miałam siły na dwie rzeczy na raz. ciągle jem. utyłam 20 kilo od kiedy ujawniła się choroba. jestem sfrustrowana, mam ochotę rozszarpać każdego kto mi stanie na drodze. nie mam już siły.
mam 21 lat i miałam tyle planów. a czuję się jakbym miała 60.
:( c...