Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      spokojny

spokojny

(24 wyniki)
    • Synek 4,3 lata; zaczyna mnie męczyć już ta sytuacja, synek jest agresywny, jak mu coś się nie podoba to krzyczy, rzuca, nie pozwala się, a jeśli już to bardzo rzadko, przytulać, ze starszą siostrą 12 lat nie ma wspólnego języka, ich zabawa po paru minutach kończy się kłótnią, jak nie biciem siostry. Marzę, żeby mu poczytać książeczkę, ale to jedynie udaje mi się przed samym spaniem, ale mam wrażenie, że jest to tylko po to, żeby opóźnić spanie. O grach wspólnych to mogę zapomnieć. Zwrac...
    • Martwię się, czy to nie objaw jakieś nieprawidłowości. Moja 13-miesięczna córeczka zaczęła bardzo niespokojnie sypiać. Potrafi na śpiąco raczkować i np. uderzać głową o śianę przy łóżku, mówi przez sen, wierci się, dosłownie wędruje po całym łóżku. Czy Wasze dzieci w tym wieku, też tak się zachowują?
    • witam, moj 2-letni synek bardzo niespokojnie spi, conajmniej 1-2 razy w nocy budzi sie,woła mnie, placze...tak jakby przez sen odreagowuje przezycia z dnia. czy to moze być związane z chodzeniem do przedszkola. Nie wiem co mam zrobic, jestem zmeczona tymi pobutkami. Czy moze ktoś podpowie jak pomoc dziecku zeby przesypialo noc, moze jakies krople uspokajacace itd?????Dziękuje
    • Chciałabym powrócić do wątku bunt 6-latka. Znalazłam taki temat w wyszukiwarce starając się wyjaśnić sobie nieoczekiwaną zmianę w zachowaniu, do tej pory bardzo wesołej, ugodowej, rezolutnej a nawet z chęcią uczestniczącej w pracach domowych mojej, córki 6-latki. Lektura ta, tak jak i odszukanie zapomnianej od czasu buntu 2,5 latka książki „Rozwój psychiczny dziecka” przekonało mnie, że jej: wrzaski, piski, histerie, pyskówki, „stawianie się”, ignorowanie p...
    • Witam.Moze tez ktos mial podobny problem do mojego.A mianowicie strach, płacz, lęk przed osobami obcymi, nowymi miejscami mojej 18miesiecznej córeczki.Od maleńkości córka była płaczącym dzieckiem.Na początku kolki,potem dość częste wizyty u lekarzy.Tak jak sobie przypominam to nie było od urodzenia chyba dnia bez płakania.Zawsze jakis powod sie znalazł.Rozumiem jej złośc i płacz jak nie pozwole jej brac czy sciagac rzeczy ktorych nie powinna.Ale dlaczego w tak panicznie boi sie obcych?...
    • Witam serdecznie Bardzo prosiłabym o poradę bo nie wiem co robic. Mój 11miesięczny synek od kilku dni zrobił sie strasznie nerwowy, to spokojne na ogół dziecko dziś krzyczy tupie i płacze gdy tylko nie uzyska tego co chce. Nigdy wcześniej taki nie był i nie bardzo wiem jak w takiej sytuacji powinnam zareagowac,. Gdy np "zabawka" zastanie mu zabrana bo jest to przedmiot nie przeznaczony do zabawy synek wpada w histerie i straszny płacz, boję się żeby to nie było początkiem jakiejś...
    • Kilka dni temu na spotkaniu rodzinnym spotkałam moją kuzynkę. Jej synek 2 lata był tak spokojny że byłam w szoku. Nigdy jeszcze nie spotkałam takiego dziecka. Mały wykaonywał natychmiast wszystkie polecenia, nie krzyczał, nie biegał. Spokojnie sobie chodził i oglądał rybki w akwarium, chomika, zabawki. Mój synek (prawie 3 lata) jest zupełnie inny. Wszędzie go pełno, wie czego chce i domaga sie tego. Mnie cieszyło to, że mój mały ma "charakter" choć jest napewno trudniejszym dzieckiem niż Pawe...
    • Witam, mam pytanie do doswiadczonych Mam. Czy z waszych obserwacji wynika, ze cechy charakteru ktore dziecko przejawialo w niemowlectwie utrwalily sie czy tez sie zmienily, oprocz oczywiscie normalnych konsekwencji dorastania?. Czy zaobserwowalyscie jakas prawidlowosc? Moj synek ma prawie 8 mcy i jest bardzo pogodny, usmiechniety od rana do wieczora, bardzo cierpliwy, spokojny, duzo spi i je ( wszystko mu smakuje), bawi sie sam zabawkami i ogolnie jest " malo wymagajacy". A.
    • Jestem bardzo łagodną, spokojną i cierpliwą osobą. Nigdy nie wybucham, jeśli się zdenerwuję, to czekam aż mi minie i najwyżej potem rozmawiam. Nie jestem impulsywna, działam racjonalnie. Zatsanawiam się jednak, czy aby te w/w cechy nie są, mimo wszystko, szkodliwe. Pomijam teraz kwestię mojej osoby (tłumienie uczuć dobre nie jest), ale chodzi mi o moje dziecko. Niby twierdzi się, że do dziecka należy podchodzić z maksimum cierpliwości i spokoju właśnie, nie krzyczeć, tylko rozm...
    • Dziewczyny, czy wasze pociechy przechodzily cos w rodzaju buntu dwulatka? Moje dwuletnie szczescie chyba wlasnie przechodzi cos o takiego.. Do tej pory byl bardzo grezcznym, spokojnym dzieckiem, wlasciwie nie plakal, nie marudzil... Przez ostatnie kilka dni nie poznaje synka. Co chwile slysze nie, nie nie, chce cos, a jak tylko to dostanie to od razu mowi, ze nie juz nie chce. Do tego zrobil sie bradzo placzliwy, co chwile chce "do mamusi przytulic". Dzisiaj nie dal mi zrobic obi...
    • Doradźciem mądre kobiety. Zaaobserwowałam u mojej 2,5 latki że obgryza usta, tak od środka. Narazie zauważyłam to 2 razy, ale zrobiła sobie ranki aż do krwi:( Nie wiem- czy to nerwowe? Raczej jest spokojnym, pogodnym dzieckiem. Wiadomo że jakieś stresy się zdarzają, ale chyba nie jest znerwicowana. Może to z nudów? Raz zdarzyło się to w kościele, więc może to jest przyczyna. Ja od razu zwracam na to uwagę, zajmuję ją czymś innym. Ale widzę że mąż ani dziadkowie nawet tego nie zauważyli....
    • witam generalnie moj synek jest grzecznym dzieckiem, raczej spokojnym i bardzo pogodnym ale...... zaczal sie denerwowac jak mu czegos zabraniam. W zamian ja zostaje ugryziona lub uszczypana.....(i raczej tylko ja) probowalam z oddaniem ale nie dziala :(. A i jeczenie to darcie (wlasnie nie placz tylko darciie). Jez nie wiem co robic jak dla mnie zrobil sie nie grzeczny. Moze macie jakies doswiadczenia w tym temacie. pozdrawiam M
    • Moja szwagierka ma syna który ma 5 lat, denerwuje mnie że ona i jej mąż pozwalaja małemu oglądać filmy dla dorosłych( o potworach i nie ludzkich stworzeniach -Władca pierścieni) tak sie złożyło ,że ogladaliśmy ten film razem, widziałam jak to dziecko strasznie przeżywało ten film, momentami zasłaniało oczy ze strachu, ale jak każde dziecko -rodzice pozwalaja to jemu w to graj.Sama jeszcze nie mam dzieci, ale mnie się niepodoba taki styl wychowania dziecka, uważam że powinno być j...
    • Drogie e-mamy! Mój synek ma 13 miesięcy. Pięknie zasypia karmiony piersią w naszym łóżku, z większym trudem (ale jednak) w swoim łóżeczku przy czytaniu książki. Nie z zasypianiem mamy problem. Kłopotem jest budzenie się w nocy. Kubuś budzi się mniej więcej o tej samej porze każdej nocy i jeśli jest w swoim łóżeczku w drugim pokoju, zaczyna strasznie histeryzować. Nie pomaga zalecane w książkach chodzenie do niego co kilka minut i uspokajanie go. Płacząc pokazuje w stronę naszej sypialni. To...
    • Witam Swój post kieruje do mam z doswiadczeniem, majacych dzieci nadpobudliwe, z ADHD (kilkulatów) ale jesli ktos jeszcze bedzie chcial zabrac glos to bedzie mi bardzo milo. Moj problem dotyczy syna. Ma teraz prawie 17m. Nie wydaje mi sie zeby mial ADHD, choc moze czasem nazywam go dzieckiem nadpobudliwym ale na pewno jest dzieckiem bardzo ruchliwym, zywym, niespokojnym. Na moim osiedlu mam kilka bliskich kolezanek z dziecmi w wieku Szymka. Spotykamy sie od praktycznie narodzin ...
    • Moze miał ktos podobna sytucje i zna cudowny srodek;)) Moje dzieciaki (trojaczki) mają 1,5 roku i od miesiąca spia w dzien jeden raz. I własnie od tamtej pory Wiki budzi sie po godzinie drzemki z krzykiem jakby sie czegos bała. Musze ja wziąc na ręce i wyjsc do innego pokoju bo inaczej pobudzi chłopców. Zazwyczaj zasypia od razu zanim ją odłoze a czasem musze chwile obok niej poleżec, spi wtedy nawet 3 godziny. Jakby tego było mało, od 3 dni budzi sie po 20 min i nie chce spac, wierci s...
    • Mój prawie 4-letni syn od kilku tygodni jest nie do wytrzymania. Mam wrażenie, że sam z sobą ledwo wytrzymuje ;) Nie wiem, czy to etap rozwojowy - jakiż okres buntu czy co? - ale mam wrażenie, że nieustannie sprawdza, na ile może sobie pozwolić. Zawsze był raczej "trudnym" dzieckiem ale ostatnio to dr Jekyl i Mr. Hyde - w jednej osobie. Jednego dnia słodki i roześmiany, drugiego - wrzeszczący o wszystko diabełek. W dodatku zaobserwowałam u niego zachowania, które nożna by zakwalif...
    • Mój prawie dwuletni synek od jakiegoś czasu miewa w nocy napady histerii niewiadomego pochodzenia. Budzi się, przewala się po łóżku, nagle zaczyna się denerwować i wpada w histerię, płacze, krzyczy, kopie nas nogami, uderza na oślep rączkami (śpi ze mną i mężem). Albo budzi się od razu z płaczem, najpierw takim spokojniejszym, a potem się zaczyna j.w. Nie pomaga wtedy przytulanie, spokojne mówienie, nie chce wtedy cyca (ciągle jeszcze karmię), nie pomaga też wyjście do innego poko...
    • Mój synek ostatnio nauczył się robić koziołki na kanapie. Dotąd skakał po niej i musieliśmy pilnować, ale teraz - skóra cierpnie! Oczywiście najlepsza zabawa jest, kiedy dorośli zabraniają i denerwują się. Parę razy złapaliśmy malca w ostatnim momencie przed naprawdę groźnym upadkiem. Wreszcie nerwy puściły i dostał klapa (po wielokrotnych prośbach i perswazjach). Był ryk i awantura... Sama miałam ochotę się popłakać. Co robić, żeby maluch nie zrobił sobie krzywdy? Bo kiedy w spok...
    • I czy w ogóle.... Maciuś ma dwa latka i ogólnie jest bardzo grzecznym i bardzo mądrym chłopczykiem. Mówi całymi zdaniami i doskonale rozumie co do niego się mówi ale do jakiegoś miesiąca zaczął krzyczeć tak poprostu na moje pytanie np; chcesz siusiu On krzyczy NIE, Chcesz iśc do parku? NIE i tak o wszystko bez przerwy próbowałam nie zwracać uwagi ale to nie działa, zaczęłam też krzyczeć (Maciuś NIE a ja TAK) trochę się zdziwił a za chwilę mówi mi "mamusia nie krzycz" poczułam się...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się