Forum Regionalne Mazowieckie Łomianki
ZMIEŃ
      trawniki

trawniki

(9 wyników)
    • Mamy bardzo ciepłą jesień. W takich warunkach nasze trawniki dalej rosną. Trzeba sprawdzić czy nie urosły zbyt wysoko. W mojej ocenie, jeżeli Państwa trawnik urósł do wysokości powyżej 10 cm trzeba go bezwzględnie skosić. Tak wysoki trawnik może nam zgnić, bo źdźbła traw położą się pod swoim ciężarem, lub ciężarem śniegu, przez co wytworzą idealne warunki do rozwoju grzybów i pleśni. Z tego powodu też trzeba zgrabić z niego liście. Więcej o trawnikach na stronie: www.ogrody.cvd.pl/...
    • Halo? Czy ktoś słyszał coś na temat sianokosów na Warszawskiej jak długa i szeroka? Trochę ciężko się psie kupki wydłubuje z trawy o prawie 20 cm długości.
    • Ogród(19)

Znalazlam opis typowego polskiego ogrodu przydomowego. Autorstwa Mirzan: "A co tu sobie wyobrażać, to widać. Siatka, za siatką tuje. Za tujam trawnik. Na trawniku kilka podstrzyżonych iglaków, pseudobonsai pseudojapońskie. Pies dusiciel i samochód z napędem na cztery koła." Odnajdujecie się w tym opisie? Bo ja niestety tak :-(
    • Znalezione na innym forum: "Białe z nieba leci...i wywołuję frustrację... a właściwie coś więcej niż frustrację, ale powstrzymam się od epitetów, bo paska(ów) nie potrzebuję…Co gorsza nie wiem co z tym robić, bo co nie zrobię to i tak źle… Zachciało się mi się w domu mieszkać. Fajnie jest - cisza, spokój i… pierdzielone odśnieżanie w zimie. Pada, bo musi padać, odśnieżać trzeba, bo takie prawo i ja to szanuję i rozumiem. Latam z tą szuflą po trzy razy dzienni...
    • razi mnie nagminne klepisko spotykane przy ulicach (duktach?) zmieniające się w błocko po opadach lub puszczające z siebie tumany kurzy w okresie suszy. Czy jeden z symboli małomiasteczkowości - klepiska przydrożne zamiast trawy - są zagadnieniem zbyt błahym lub może zbyt kosztownym aby z nim spróbować walczyć? Pewnie jakaś część klepicha znajduje się już na terenie prywatnych nieruchomości - może tamże trawa zasiana przez Urząd wzbudzi troskę właścicieli o wygląd przed płotem?
    • Teraz patrząc na nasze trawniki widać doskonale jak ważną sprawą jest woda i nawożenie. Niby pada od czasu do czasu, a mimo to nasze trawniki, a zawłaszcza te na bardziej piaszczystych miejscach, żółkną i schną. I niewiele pomaga nasze codzienne podlewanie. Jest po prostu zbyt krótkie. Jedynym wyjściem jest założenie podlewana automatycznego. Jeżeli ktoś obok ma takie cudo to od razu to widać. Nie jest to tania instalacja. Może kosztować od 2-3 tysięcy zł w górę. Ale można sprawę rozłoż...
    • Pieski(4)

Codziennie widzę mieszkańców naszego miasteczka przechadzających się ze swoimi pupilami obok terenu boiska ( nieraz na trawnikach obok posesji). Pieski załatwiają tam swoje potrzeby i wszyscy idą dalej. Tyle się mówi o sprzątaniu psich kup, co Wy na to ?!
    • Zaobserwowałem wzmożoną aktywność w stawianiu nowych biało- czerwonych obrzydliwych słupków na ul. Warszawskiej(okolice ICDS. Skąd te pomysły? Domyślam się że chodzi o ochronę tych rachitycznych trawniczków ale stawiane są absolutnie bez sensu w miejscach gdzie i tak nikt nigdy nie wjeżdża. Wygląda to strasznie i obskurnie tym bardziej że za chwile będą pogięte i zardzewiałe Dzięki Wam nasi kochani urzędnicy za to że Łomianki wyglądają jak obskurna wielka wiocha!
    • Dotychczas byłam wyluzowana, ale lekko się zestresowałam. Całkiem nieświadoma szkodliwości czynu, jaki popełniam, codziennie zbieram z "publicznego trawniczka" wzdłuż mojego ogrodzenia pety, puszki, butelki a nawet psie kupy psów moich sąsiadów; zwracam uwagę dzieciom żeby nie rozjeżdżały trawniczka rowerem oraz bardzo uprzejmie proszę o niełamanie kwiatków, które tam rosną. Z pokorą znoszę odzywki - "o co pani chodzi, przecież to niczyje". Tu i teraz wszystkich, którzy czują się...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się