Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      trawniki

trawniki

(10 wyników)
    • czy jest jakiś wyrok sądowy, który jednoznacznie zakazuje wydawania pieniędzy z funduszu remontowego na trawnik, który nie nalezy do części wspólnej.
    • Witam Czy możemy zlikwidować ścieżki które przechodzą przez naszą posesję(są zaznaczone na mapie) Kilka metrów dalej jest chodnik i ulica. Ze ścieżek(skrótów) korzysta część mieszkańców sąsiedniego bloku. pozdrawiam jafrodo
    • Gdzie szukać wiedzy na temat: jakie decyzje dotyczące części wspólnej zarząd może podejmować bez uchwały/bez zgody wszystkich członków wspólnoty? Chodzi mi np. o zabudowanie przestrzeni pod schodami na komórki lokatorskie. Albo zabudowywanie kawałka miejsca parkingowego przez jego właściciela. Albo sadzenie nowych roślin na wspólnym terenie zielonym przez jednego z lokatorów. Wymagana jest zgoda wszystkich czy nie? Czy określa to jakiś regulamin wspólnoty, czy może ustawa?
    • Dzień dobry mam kilka pytań i bardzo proszę o pomoc. Mieszkam w małej miejscowości w bloku gdzie jest 12 mieszkań. obecnie wszystkie są wykupione. Zastanawiamy sie nad wyodrębnieniem wspólnoty tak aby odłączyc się od obecnego zarządcy (PGKiM) mamy mieszkania po 100 m2. Koszty zarządu co roku płacimy zaliczkowo po 1,54, a po rozliczeniu roku wychodzą 1,22 lub 1,24 nadwyżka oczywiście nie jest nam zwracana,ani przeznaczana na jakieś inne prace. Po prostu te pieniądze znikają. A tłum...
    • Czy jest możliwe, żeby w obrębie wspólnoty mieszkaniowej istniało stowarzyszenie mieszkańców? Mam kłopot z przewodniczącą zarządu mojej wspólnoty. Dokopałam się do tego, że w jej mieszkaniu jest siedziba stowarzyszenia którego jest prezesem. Nie bardzo wiem co o tym myśleć. A może szukam dziury w całym? Będę wdzięczna za wszelkie komentarze.
    • Mieszkam w bloku, w którym jest Współnota. Za blokiem i po bokach jest trawnik, został on zagospodarowany za wspólne pieniądze, ale kasa się skończyła, a kilku zapaleńców za własne pieniądze dokupiło krzewów ozdobnych, nawóz do trawy itp. Z jedną klatką jest problem, bo nikt z tamtej klatki nie chce nic robić na terenie zielonym, od początku mówili, że nie będą się zajmować, bo nie mają czasu i nie znają się na tym. Teraz, jak jest ładnie, to jedna osoba z tamtej klatki zarzuciła, ...
    • Witam! Zarząd wspólnoty w bloku (10-piętrowym) w którym mieszkam wymyślił sobie że przygotuję do głosowania uchwałę zakazującą wożenia windą zwierząt (domyślnie psów). Czy są jakieś przepisy regulujące takie sprawy? Taka uchwała wydaje mi się nonsensem, ale fajnie byłoby się móc podeprzeć jakimś prawem. Kuba
    • Witam i mam uprzejme pytanie: czy na współwłaścicielach nieruchomości położonej w centrum miasta ciąży obowiązek odśnieżania przed tą nieruchomością? My tak myśleliśmy i wynajmowaliśmy sprzątaczkę do sprzątania klatki schodowej i odśnieżania, ale podobno jesteśmy w błędzie. Czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie? kinga
    • spotkałam się ostatnio z opinia straży miejskiej, że teren wspólnoty nie jest miejscem publicznym , więc straż ma ograniczona możliwość interwencji gdy ktoś n.p. pije piwo na trawniku. Czy macie Państwo jakies doświadczenia w tym względzie? Jest to dla mnie istotne, bowiem zostały ustawione ławki na zieleńcu, jedyne w promieniu 10 km i jeżeli pewne osoby zrobia tutaj bar pod chmurką to czarno widzę. A obok urządzamy ogrodzony plac zabaw. Czy wiec warto zagospodarowywać teren pr...
    • Jestem bardzo ciekawa Państwa zdania na temat "budowania" ogrodzeń budynków wspólnotowych. No bo dlaczego nie? - skoro nowo budowane ogrodzenia takie posiadają, brama na pilota, bezpiecznie i porządek utrzymany. A u nas, ponieważ mamy największy teren przed blokiem wszyskie psy z osiedla wyprowadzają swoich właścicieli na spacery i nie tylko na spacery. Dobrze, że właściciele nie załatwiają swoch potrzeb. Kupy psie wystarczą. I ten psi problem . Naszych psów również. Jak go rozwiąza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się