-
Witam. Bardzo proszę o pomoc w sprawie mojego 3-letniego trawnika. Wiosną tego roku przejechany był wertykulatorem i aeratorem. Rozsypałam też nawóz, jednak po koszeniu trawa plackami zaczęła w oczach schnąć. Odczekałam kilka dni , wybrałam suchą i posypałam nową trawę, która powoli zaczyna wschodzić. Jednak po kolejnym koszeniu robi się to samo, z tym ,że tych suchych placków jest coraz więcej. Nie wiem ,co mam robić, zupełnie nie wiem co mogło być powodem. Bardzo proszę o pomoc, czy ten ...
-
Mam mały trawnik, a raczej trawniczek, bo ma toto wymiary ok. 2x6 metrów. Niestety więcej jest tam mchu, a po wiosennym wygrabieniu pustej ziemi niż trawy. Mimo że siana była trawa do trawników zacienionych. Słońca tam tyle, co kot napłakał - rano moment przy wschodzie, potem późnym popołudniem, też nie za długo.
Jak tak go wygrabiałam wczoraj, to pomyślałam, że może olać trawę w tym miejscu, potraktować te nędzne resztki wertykulatorem i po prostu posadzić funkie? Albo inne cieniolubne?
Z...
-
Hej
Poradźcie mi proszę jak mam przywrócić świetność mojemu trawnikowi po tym jak moja suczka non stop na niego sika i pozostają takie plamy wypalone??
Macie jakieś preparaty na to?
Proszę o odpowiedź!!!
-
Mam do was pytanie, czy teraz jest dobry moment na pozbywanie się mchu z trawnika? Czy odpuścić go sobie na razie i zaczekać do wiosny.
-
Witam:) Jako nowa i zielona bardzo w kwestii mojego przyszłego trawnika liczę na Waszą fachową pomoc :)Otóż właśnie wykańczam mój dom( a raczej to on mnie wcześniej wykończył;P) i muszę jako tako ogarnąć mój przyszły ogród(ok 10 arów).Obecnie stoi sobie na nim wieeelka górka usypana z humusu która obrosła wszelakimi chwastami(perz, dużo ostu i inne cuda) Na reszcie działkie też jest mnóstwo chwastów które mimo koszenia odrastają jeszcze dorodniejsze i w jeszcze szybszym tempie... Podłoże mam ...
-
Witam , mam ogród 10x12m, cały ogród wysypany drobnymi kamykami a pod kamykami (5-10cmgłębokości)jest czarna agrowłóknina. Chcę założyć trawnik. Czy jeśli wysypię na to 10-15cm ziemi i wysieję trawę czy trawa będzie dobrze rosła?
-
Bardzo proszę o polecenie taniego nawozu do trawnika.Kiedyś pamiętam posypalem saltrą czy azofoską i było ok.
Czy nie zniszczę trawnika?
Czy warto kupować te nawozy w marketach-mam prawie 1000 m2 i kosztują sporo.
Z góry dziekuję za poradę i pozdrawiam,
-
Witam.
Wiem, że podobne wątki były na forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na pytanie co robić w takim przypadku.
Mam nierówny teren na ogródku, na którym zasiana została trawa. Od sąsiadów dostałam ziemię razem z trawą z ich ogródków (budowali garaże i szopy). O trawę dbali. Chciałabym wyrównać teren na swoim ogródku, ponieważ ma niewielkie wgłębienia, gdzie po deszczu zbiera się woda i stoi.
Czy mam przekopać i usunąć starą trawę, czy mogę położyć tę ziemię razem z trawą od sąsiadów? Czy ...
-
Czy ktoś z Was posiada w ogródku basen rozporowy ? Zrobiło się gorąco i postanowiłam kupic do ogrodu ale mam dylemat - szkoda mi trawnika, czy możecie podpowiedzieć czy trawa bardzo się niszczy pod tym basenem ?
-
Z zainteresowaniem przeczytałam wątek dotyczący sposobów na kreta.
My mamy chyba 2w1, czyli i kreta, i nornice.
Za pierwszym przemawiają kopczyki, za drugimi - tunele ryte blisko powierzchni.
Będziemy zakładać kolejny trawnik i chcieliśmy dać siatkę - po bokach pionowo (albo zawinąć) i oczywiście pod całością trawnika.
Pytanie brzmi - jaką siatkę dać? Wystarczy taka zwykła plastikowa, dość gęsta (oczko ok. 1-1,5 cm), czy jednak kupić jakąś ocynkowaną/powlekaną?
-
Dzieci kupily mieszkanie wraz z ogrodkiem przyblokowym zadbanym, z ladnymi krzewami i b.ladnym rowniotkim trawnikiem. Ogrodek na gorce ursynowskiej polozony. Po tych obfitych deszczach ten elegancki trawnik jest jak gabka nasiaknieta woda. Po 3 dniach bez deszczu, ze slonkiem bylo tak samo. W dodatku spod stop wylatuja chmary komarow.Slonce jest tam dopiero po 12ej, ale komary wylatywaly chmura z miejsca,ktore bylo w slonku od pewnego czasu. Na krzakach tez jest pelno-zgroza. Krzaki sa doo...
-
Mój trawnik na działce wygląda tak:
img338.imageshack.us/img338/6556/dsc00157fn.jpg
Generalnie wysoka trawa, koniczyna i w cholerę małych mrowisk.
Chciałbym to ogarnąć aby wyglądało mniej więcej tak:
img687.imageshack.us/img687/9919/obraz050l.jpg
Jak się do tego zabrać?
-
Jak w temacie. Jestem totalnie początkująca, na razie mam samą trawę
i nie wiem czy mam ją wytłuc np. randapem czy wystarczy przekopać?
Odpowiedzcie a będę Was zadręczać równie trudnymi pytaniami:-)
-
Jak fachowo nazywają sie takie buty? Chcę kupić bo są wspaniałe do napowietrzania trawnika no i na spalenie wałeczków:):):)
Szukam na allegro, ale nie wiem jak je nazwać i zawsze odpowiada- nie znaleziono.
-
muszę zregenerować stary trawnik, bo zarósł mchem i porobiły się puste placki.
Może kupić wertykulator, który pojawił się w ofercie lidla
www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_8738.htm
Znacie może tą firmę i czy to dobry pomysł żeby to kupić do trawnika?
-
Proszę o poradę. niedawno założyłam trawnik i okazuje się,że z ziemią
dostałam też dziki owies :( Czy są jakieś inne sposoby na jego usunięcie niż
wyrywanie poszczególnych pędów?
-
Witam wszystkich. Planuje wreszcie zrobić swój ogród koło domu. Dom jest
świeży, ale ziemia naokoło jest dramatycznie zła. częściowo glina, częściowo
gruz zasypany gliną. Rok temu nawiozłem cieżarówkę zwykłej ziemi, posiałem
trawę i ... nic. Tzn. trochę trawy jest, ale nie chce rosnąć na tym
podłożu.Dodatkowo stoi woda pośrodku ogrodu. Moje pytanie, jaką ziemię
załatwić i skąd w okolicach Krakowa Wieliczki. Czy muszę wywieźć to co jest
teraz, czy wystarczy nawieźć nowej ziemi i posiać w...
-
Witam! Jestem tu nowa, bo też dopiero od niedawna posiadam swój kawałek ziemi,
na którym chciałabym z czasem stworzyć wymarzony ogród. Dużo nauki przede mną,
mam więc nadzieję, że znajdę tu potrzebną pomoc:). Chcieliśmy zacząć od
trawnika, ale zastanawiam się, czy nie jest już za późno, gdzieś czytałam, że
sierpień to dobry moment, ale właściwie to za chwilę jest już wrzesień a my
jeszcze nawet terenu nie przygotowaliśmy. Ile czasu trzeba by odczekać z
wysianiem trawy po glebogryzarce?