Forum Komputery SAP R/3
ZMIEŃ
      waluty

waluty

(6 wyników)
    • Witam, na początek wszystkiego najlepszego w nowym roku. A teraz moje pytanie, w systemie z ustawionymi 2 walutamie dochodzi do ciekawego zjawiska. Waluta krajowa to Euro, paral. PLN, przy księgowaniu dokumentu w PLN, pojawiają się róznice kursowe ok. 1 grosz. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić, Pozdrawiam, Witek
    • W jaki sposob uzyskac codziennie pobieranie kursow walut do SAPa z internetu? Czy jest to standard czy mozna samemu napisac program ktory bedzie chodzil jako job i sciagal xml ze strony nbp, parsowal i uaktualnial dane? ma ktos moze jakies helpy n/t parsowania xmla w abapie?
    • witam, w jaki sposob mozna mozna pobrac kursy walut NBP. wiem, ze moge wykorzystac funkcje http_get i wykorzystac jako parametr url www.nbp.pl/Kursy/KursyA.html . wszystko bylo by dobrze, tylko ze otrzymuje multumniepotrzebnych informacji dodatkowych, a chcialbym miec dane ktore w prosty i szybki sposob moge wrzucic do tabeli wewnetrznej SAP. pomozecie?
    • Zgodnie z nowymi zasadmi sprzedazy energii elektrycznej przez zakłady cena jednostkowa za 1kwG musi byc podana w formie np.0,1234zł w fakturze sprzedazowej. nie wiem jak rozwiąz ten probelm w systemie R/3 Sap w module SD. począwszy od zlecenia poprzez dostawę i wystawienie faktury.Na dzien dzisiejszy system pozwala cene wprowdzic do 2 miejsc po przecinku.
    • jestem ciekaw czy ktos zajmowal sie polonizacja SAP'a obcojęzycznego, z jakimi problemami sie zetknal, czy jest sensowne "przenoszenie struktury z firmy matki"?
    • Drodzy SAP Gurus :-) Poradźcie jak skorygować kurs faktury zakupowej w SAP 4.6C. Faktura została zaksięgowana w dziale sprzedaży z błędnym kursem waluty. Chodziłoby teraz o to, aby poprawić kurs waluty, a więc i PLN, nie zmieniając kwoty w walucie, zmieniając jednak zapis na koncie sprzedaży, rejestrze VAT itp. Pomóżcie, koleżanka z działu patrzy na mnie z taką nadzieją, nie chciałbym jej zawieść ;-)) Pozdr. Kostek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się