Forum Dom Developerzy: Warszawa
ZMIEŃ
      waluty

waluty

(35 wyników)
    • [b]Unia może ograniczyć kredytowanie w walutach obcych[/b] [quote] Komisja Europejska zastanawia się nad wprowadzeniem ograniczeń, które ukróciłyby proceder udzielania kredytów hipotecznych denominowanych w walutach obcych. Pożyczki walutowe przyczyniły się one do poważnych problemów w krajach Europy Wschodniej, a w niektórych państwach zrodziły nawet obawy o stabilność systemu bankowego. Charlie McCreevy, unijny komisarz ds. rynku wewnętrznego, powiedział wczoraj podczas odbywającej ...
    • Codziennie czytam, że kryzys, świat się wali, gospodarki upadają, mieszkania stanieją, etc... Na rynku nieruchomości zastój - kupujących brak, sprzedający jeśli mogą to odwlekają sprzedaż. W takich chwilach zwykle "statystyczny konsument" postanawia czekać, nic nie robić i zobaczyć, co będzie. A ja na przekór wszystkiemu i wszystkim poddaję pod dyskusję pomysł, aby własnie teraz kupowac mieszkanie na kredyt (najlepiej walutowy). Dlaczego? 1) To pewnie dobry moment w ogólnym t...
    • Jestem nowym członkiem, lub jak kto woli forumowiczem i na wstępie pozdrawiam. Mam zamiar kupić mieszkanie. Chcę wziąć kredyt. Zastanawiam się tylko w jakiej walucie się opłaca lub jest bezpiecznie. Czy ktoś może mi w tej kwestii doradzić? z góry dziękuję za odpowiedzi >eHo<
    • polecam ten wpis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=86345303&a=86378689 wyjaśnione jest w miarę jak dla zwykłego zjadacza chleba
    • Witam wszystkich.Mam problem, w którym mam nadzieje pomozecie mi. Nie wiem w jakiej walucie obcej wziąść kredyt.Z góry dziekuję za rady.
    • Jak wyżej. Proszę o sugestie. Co sądzicie o MilleKredyt DOM w CHF - 2,92%???
    • Drogi Bebiaczku, Prosze o porade, jaka wartosc mieszkania notariusz przyjmie do kalkulacji podczas sporzadzania aktu notarialnego (umowa zobowiazujaca - zgodna z art9) jezeli cena mieszkania zostala ustalona w walucie obcej np EURO? Jaka jest praktyka? Wiem ze notariusz bierze 50%+50%, jak obliczy nalezna takse, wg jakiego kursu? Czy np. obliczy nalezna takse po kursie w dniu sporzadzania aktu i zapłace 50% tej taksy a drugie 50% przy umowie przyrzeczonej, czy przy przyrzeczonej ...
    • No proszę. Wczoraj pisałem że może doczekamy się kredytów walutowych z marżą 1,5% a dzisiaj taka niespodzianka. [i] Promocyjne warunki udzielania kredytów hipotecznych proponowane są głównie tym klientom, którzy skorzystają także z innych ich produktów. Wczoraj DnB Nord obniżył marżę dla kredytów hipotecznych udzielanych w euro. W pierwszym roku kredytowania wyniesie ona 1,6 proc., a w kolejnych standardowo będzie to od 2,25 do 3,15 proc. w zależności od kwoty kredytu i wysokości wkład...
    • PODOBNO CHF miał już nie drożeć przez co najmniej pół roku?
    • Namawiają mnie na CHF, ale nie wiem czy jest jeszcze miejsce na dalsze spadki tej waluty. Jak sądzicie, co dalej z frankiem będzie? Warto brać kredyt w tej walucie?
    • możecie sie wypowiedzieć czy bierzecie kredyty w złotówkach czy frankach i w jakich proporcjach do wkładu własnego, czy raczej na 100% czy mniej. pozdrawiam
    • czegos nie rozumiem, rzad chce budowac nowe mieszkania , propaganda na maxa a z drugiej strony z miesiacem kwiecien chca ograniczyc udzielanie kredytów we franku z obawy na ryzyko walutowe. Przepisy zaostrzaja,30% wkladu własnego i nie wszystkie banki beda mogly udzielac kredytu we franku. chca zmusic do brania w złotówkach, ktory jest duzo drozszy. Przewiduje, ze 50% obecnie kupujacych własne lokum nie bedzie stac na zakup mieswzkania bo nikt im nie da kredytu. Do złotówki trzeba przec...
    • dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,5109838.html
    • pb.pl/2/a/2010/05/26/KNF_chce_zaostrzenia_zasad_kredytowych "Po kredyt hipoteczny tylko z własnymi oszczędnościami. Dokładnie z 20-proc. wkładem własnym - to jedno z założeń nowej rekomendacji S szykowanej przez KNF, do której dotarło radio PIN." Zapewne projekt trafi na "szybką" ścieżkę prac i KNF przyjmie ją (po uprzednim złagodzeniu) niezwłocznie w 2018r. O ile się pośpieszą to może uchronią kolejne pokolenie przed przekredytowaniem. I jak zawsze KNF nie da się "ograć" banksterom, któ...
    • jeszcze jakiś ciołek wierzy w niezachwiany wzrost kursu naszej waluty i bierze kredyt we franciszku ?;) jak mówiłem o ryzyku walutowym to przyznam że sam w to niewierzyłem ale wiedziałem że niema darmowego lanczu i to było by zapiekne by można sie zadłużyć w jednej walucie ,zdeponować kwote w innej i na tym bez ryzyka zarabiać . pozdro dla wszystkich jelonków ;) buhehheheheheheh:))))))
    • Mam pytanko. Czy wedlug polskiego ustawodawstwa deweloper moze podawac cene nieruchomosci w dolarach? Czy nie ma takiej ustawy, ktora tego zabrania? Jesli ktos cos wie, to prosze o info.
    • Może zainteresuje to tych co mają/lub planują mieć kredyty we CHF. Inflacja w grudniu urosła najszybciej od ponad 12 lat do poziomu 2% - możliwa podwyżka stóp o 50 bps do poziomu 2,75% do 3,25% już na najbliższym spotkaniu decydentów Banku Centralnego Szwajcarii. CHF może się umocnić - kredyty zdrożeją, jeżeli podwyżka dojdzie do skutku. www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=auMjgzDvH4qQ&refer=home
    • ... dopisywania w ogłoszeniach sprzedaży nieruchomości słowa klucz GOTÓWKA, pamiętam jak dziś, kupno swojego mieszkania, papierowa wersja GW i słowa klucz: gotowe, gotówka, z powodu wyjazdu, okazja młodsi uczestnicy rynku tego nie pamiętają a było to jeszcze w tej dekadzie, tak tak ludzie żyli bez kredytów a słynny kredyt Alicja banku PKOBP do dziś wypruwa żyły niektórym...tak jak teraz próbuje to zrobić CHF Tak mi się nasunęło po dzisiejszej prasówce (że banki jeszcze bardzi...
    • www.bankier.pl/wiadomosc/Poczatek-przyszlego-roku-najlepszym-czasem-na-zakup-mieszkania-1896803.html Początek przyszłego roku najlepszym czasem na zakup mieszkania Eksperci z NBP uważają, że koniec 2009 roku i początek 2010 będzie najlepszym czasem na zakup mieszkania. Wtedy deweloperzy wyraźnie odczują już presję rynku - czytamy w "Rzeczpospolitej". [...] nasza prognoza, intuicyjna, że 6 tys. zł za mkw dla Warszawy i 4,5 tys. zł dla innych miast to cena równowagi na rynku. Oznac...
    • Witam Tak liczę i wychodzi mi (nie wiem czy właściwie) że PLN będzie tańszy i bezpieczniejszy: Założenia: kredyt xxx zł ;) Oprocentowanie 6,99% PLN, 3,51% CHF (niższe oprocentowania miały kary za spłatę przed terminem a każdy chce mieć możliwość spłaty i liczy na kasę przed czasem) Zbiorcze koszty PLN: prowizja minimum 1% ubezpieczenie 1,2% oprocentowanie jw. czyli 6,99% łączny koszt pierwszego roku w przypadku "pecha hipoteki": 9,19% łączny koszt kolejnego roku: 6,99% MIN...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się