Forum Turystyka Świat KARAIBY
ZMIEŃ
      waluty

waluty

(12 wyniki)
    • Zastanawiam się jaką walutę wziąć ze sobą na St. Maarten. Proszę o info jaka waluta jest chętniej akceptowana Euro czy Dolary?
    • Bardzo proszę o podpowiedź : jaka walutę mam zabrać na Kubę - Euro czy Dolary ? We wszystkich poradnikach turystycznych proponują brać Euro z uwagi na 10 % podatek przy wymianie $ na CUC. Jak to jest w praktyce ?
    • Powracam do wyswiechtanego tematy pieniedzy na Kubie 1. Nie rozumiem do konca jak to jest z tą walutą i jak ma się ona do złotówki. 2. Każdy ma inną opinię co do waluty o najlepszym przeliczniku. To jak to w końcu jest - dolar kanadyjski? Frank szwajcarski? Euro? no i gdzie (nie)wymieniać 3. Jaka jest przyjęta wysokośc napiwku? Podobno wcale nie jest to procent od usługi / posiłku? 4. Ile kasy powinnismy wziac ze sobą na dwie osoby na 15 dni jesli chcemy wynajac samochód i bawic...
    • Co lepiej zabrać - $ czy Euro? Wiem, że na Karaibach wiekszą popularnością cieszą się dolary, ale jak to się ma do realiów Kuby?
    • j.w. tzn., jaką walutę najlepiej wziąć na Kubę, co sie opłaca bardziej wymienić dolary czy euro?
    • Wczoraj wróciłam z 2 tygodniowego pobytu na Kubie. Przed wyjazdem czytałam dużo wątków dotyczących tego, jaką walutę najlepiej zabrać. Nie zgadzam się, że dolary kanadyjskie mają lepszy przelicznik niż euro. 1euro = 1,13cuc. 1dol.cand. ok.0,75cuc. Pozdrawiam
    • Co lepiej zabrać - $ czy Euro? Wiem, że na Karaibach wiekszą popularnością cieszą się dolary, ale jak to się ma do realiów Kuby?
    • Witam Proszę o pilną odpowiedż osoby która w ostanim czasie wróciły z Kuby Ile aktualnie płacą za wymianę dolarów na peso i jaka jest prowizja> oraz Ile płacą za euro na wymianę na peso i jaka jest prowizja? Rózne opinie są na forum więc już mam zament w głowie, jedni piszą że nie ma prowizji, inni że 18%!!! inni że 9% ??? Ps.Czy przejsciówki które pasują na Dominikanie pasują również na Kubie? bepi@poczta.fm
    • Witam ! Proszę o informacje: - jak powszechne są obecnie bankomaty na Kubie ? - jaką walutę wydają bankomaty, jeżeli już są ? ;-) Pozdrawiam JZ
    • No i po dwóch latach, skuszony promocją Air France wybieram się na dalszą eksplorację Kuby, tym razem mam zamiar pojechać północnym wybrzeżem i dotrzeć do Santiago de Cuba. Mam do Was pytanie czy dotyczące sytuacji z walutą, tzn. co najlepiej ze sobą wziąć, ostatnio mielismy całą torbę USD, głównie jednodolarówek i chodzenie z takim ładunkiem nie było komfortowe, na stacjach benzynowych płaciliśmy zwykłą (nie wypukłą) kartą Visa maestro inteligo, benzyna kosztowała 1 usd za litr, ...
    • Czy był ktoś z Was na Varadero o tej porze roku? Czy występujące tam burze trwają cały dzień czy tylko przez krótki okres? PZDR Marek
    • W poniedzialek, w przemowieniu telewizyjnym Fidel Castro poinformowal, ze od 8 listopada dolar amerykanski bedzie wykluczony ze wszystkich transakcji handlowych na Kubie. Wszystkie transakcje beda przeprowadzane w tzw. peso "wymienialnym". Kurs dolara do peso "wymienialnego" ustawiony jest na poziomie jeden do jednego. Peso "wymienialne" jest bez wartosci poza Kuba. Na wymiane dolarow na peso "wymienialne" bedzie nakladana dodatkowa oplata 10% od transakcji. Na wymiane innych walut w...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się