wszystko

(44 wyniki)
  • Pozdrawiam Michała i całą ekipę, która w lipcu szukała śladów niedzwiedzi na Syberii:) Dzięki za wspólny pobyt.
  • Witam wszystkich. Znajomy przedsiębiorca z UE chce po raz pierwszy pojechać do Moskwy w celach biznesowych. Poprosił mnie o pomoc/radę, jaki hotel wybrać, aby miał przyzwoity standard - poza czystością chodzi chyba o dostosowanie do potrzeb biznesu - czyli internet w pokojach, punktualna i sprawna obsługa, względny spokój w hotelu (czyli raczej towarzystwo innych biznesmenów), szybki dojazd taksówką do centrum biznesowego, może mała salka konferencyjna? itp.). Jeżeli chodzi o ...
  • Jakiś czas temu prowadziłem już ten watek. Zgodnie z umową dwustronną Polacy nie potrzebują wiz tranzytowych, jesli jadą przez Rosję krócej niż 10 dni. Jednak wielu praktyków sugeruje, że wizę trzeba posiadać. Pytalem konsula rosyjskiego z Gdańska. Powiedział, że wiz nie trzeba, ale że nie wszystcy "pogranicznicy" o tym wiedzą. I właściwie nie powiedział, czy wizę mam wyrabiać, czy też nie. Pytałem rosyjskiego komendanta przejścia granicznego Gołdap-Gusiev. Nie miał żadnych wątpl...
  • Niech żałują, że tu nie byli wszyscy ci, którzy potrafią tylko znaleźć same minusy u Rosjan i w Rosji. To piękni i dobrzy ludzie, tak, jak ich kraj. Pewnie, że znajdzie się tu biedę, ale nie trzeba szukać cudów architektury! One są wszędzie dokoła! Ja tu jeszcze będę, prędzej, jak w Paryżu! To moje marzenia, a one się spełniają...
  • Mam pytanie, otóż czy do WIZY prywatnej potrzebuję jakąś kserokopię dowodu osobistego albo paszportu obywatela Republiki Białoruś ? Jadę tam do rodziny. W jednym biurze podróży powiedzieli mi, że te kserokopie są niezbędne - w drugim Pani o tym nie wspominała wogóle, a w internecie też nikt o tym nie pisze. Ta wiza jest bez zaproszenia i kosztuje 11$ . Aha, a ile kosztowała by expressowa wersja tej wizy ? W biurze mówili, że 44 $ :| . Na stronie ambasady nic o tym nie pisze, a gdz...
  • Załatwiam właśnie szefowi wizę do Rosji. Zebrałam prawie wszystkie "papierki", łącznie z zaproszeniem ze strony rosyjskiej, ale za diabła nie wiem jak "załatwić" vaucher. Dwie firmy, do których dzwoniłam poinformowały mnie, że aby otrzymać vaucher musze mieć potwierdzoną rezerwację w hotelu rosyjskim. Ale ja jeszcze nie wiem dokładnie w jakim terminie szef wyjedzie (wiem tylko, że w czerwcu), więc nic nie rezerwuję. Jak "obejść" te zasady? Ktoś może wie gdzie dostanę vaucher???
  • Szanowni Znawcy Bialorusi! Prosze o pomoc. Czy istnieje internetowy rozklad jazdy pociagow? (adres?) Czy wogole na Bialorusi istnieje autobusowa komunikacja miedzymiastowa? ----------------------------- Niemcy turystycznie forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27172
  • Wróciliśmy właśnie 4.08 z pobytu łączonego w Rumunii (Orlando) i Bułagrii (Bona Vita) zorganizowanego przez biuro podróży OpenTravel i pomimo ostrzeżeń na tym forum żyjemy i nawet jesteśmy zadowoleni z tych wczasów. Dla tych forumowiczów, których głosy mnożą się w nieskończoność krytykując i Bona Vitę, i jej właścicieli i Open Travel chcemy wyrazić swój głos, ktorych niech będzie pozytywną kontrą. Myślę, że Ci którzy byli z nami w tym samym czasie też nie mają zbyt wielu powodów ...
  • Witam, Kilka dni temu wróciłem z Ałuszty i oto moje spostrzeżenia. Sam sporo dowiedziałem się z podobnych wpisów, więc jest szansa, że i ten się przyda. Na początek uwaga ogólna - rok temu, kiedy prawie wyłącznie leżeliśmy na plaży, Krym wydawał się godny polecenia każdemu (najkrócej mówiąc, wypoczywamy za połowę (no… 2/3) tego, co nad Bałtykiem, a przywozimy gwarantowaną opaleniznę, zamiast gwarantowanego zapalenia płuc). Nadal jestem tego zdania, o ile ktoś wybiera się...
  • Właśnie wróciłem z Armenii/Karabachu. Odwiedziliśmy (moja dziewczyna i ja) kolejno: Erewań - Sisiań (południe Armenii k. granicy z Iranem) - okolice jeziora Sewań - Erewań - Stepanakert (i kilka miejsc w Karabachu) - znowu Sisiań - Erewań. Służę (w miarę możliwości) informacją Piotr
  • Jest kul...jezyk swojski , ludzie swojscy , to tak jakby odwracać się od wlasnych rodziców , korzeni , Rosja jest kolebką Slowiańszczyzny...
  • Wybieramy sie ze znajomymi na Krym na przełomie sierpnia i wrzesnia. Podzielcie sie tegorocznymi wrażeniami
  • Cześć wszystkim !! Mam zamiar skorzystać z oferty tego biura i chciałbym poznać Wasze opinie o nim. Jeśli możecie napisać chociaż po parę słów to bardzo będę dźwięczny :)) Tak sobie myślę, czy nie wybrać się z nimi do Bułgarii - co o tym myślicie?
  • Wlasnie wróciłem. Moskwa - cudowna, powalająca na kolana ogromem, prawdziwe serce Rosji. Ale też chaotyczna, irytująca miejscami zabudowa. Petersburg - cukierkowy, od linijki, prawdziwie europejski. Ale trochę bezduszny mimo podnoszenia mostów nocą... Które miasto wolicie?
  • Kiedyś było niebezpiecznie. A jak jest teraz?
  • Użhorod - Ungvár Czy był ktoś może ostatnio w Użhorodzie? Jeśli tak, to miałbym parę pytań: 1. Jak z przekraczaniem granicy słowacko-ukraińskiej? Czy wjazd na UA od tej strony jest normalny, czy też odbywa się na sposób typowy dla tamtych stron (wymuszanie różnych opłat, łapówek, czepianie się, długie kolejki, celebracja władzy etc.). 2. Jak z bezpieczeństwem? Oczywiście, jasne jest, że wszędzie należy zachować ostrożność, no ale czy ona tam wystarczy? 3. Jak z bezpiecze...
  • Wróciłem z Bułgarii... Wakacje wykupywałem w Funclubie i nikt nie poinformował mnie że to jest wycieczka z Oskara (po prostu sprzedawali ich ofertę). Organizacja poniżej wszelkiej krytyki, rzygać się chcę. Zapomnijcie o pokojach 2-os. z łazienką, zapomnijcie o byciu razem (jeśli wyjeżdżacie w kilka osób) w jednym pokoju. Przydzielanie apartamrentów to cyrk... chyba robią to na podstawie losowania. U nas porozdzielali pary, tzn. dziewczyna mieszkała w innym hotelu z obcymi ludźmi w...
  • Kochani, wybieram się na długi weekend do Lwowa. Nigdy tam wcześniej nie byłam, więc oczywiście nabyłam przewodnik. Ale tak naprawdę w czasie moich wojaży najbardziej cenię miejsca nieznane turystom. Czy moglibyście coś takiego polecić: jakieś miejsca, do których trafiliście przez przypadek, uliczki, knajpki. Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc, pozdrawiam wszystkich!
  • planuje w sierpniu wycieczke do Rumunii, prosze o porady - np. co koniecznie brac, czego nie, lepszy aparat, czy gorszy, ktorego w razie czego nie bedzie zal.... jak z pieniedzmi - czy trzeba brac cala gotowke w dolarach, czy mozna liczyc na bankomaty? bedziemy poruszac sie pociagami, a spac pod murowanym dachem z gory dziekuje za odzew ;)
  • rumunia(5)

Witam, jadę do Rumunii i zastanawiam się czy lepiej zabrać z sobą euro czy dolary ? Czy w Warszawie da się gdzieś kupić rumuńską walutę ? pozdrawiam i dziękuję,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się