wszystko

(133 wyniki)
  • Witam!! Planuję ślub z Albańczykiem. Po ślubie, który odbędzie się prawdopodobnie w Polsce chcielibyśmy wyjechać do Anglii. Oczywiście mój przyszły mąż potrzebuje wizy. Czy mogliby Państwo rozjaśnić mi jakie kroki powinniśmy podjąć, żeby mógł przyjechać? Każda informacja jest dla mnie bardzo ważna. Czy może na forum są pary, którym udało się zdobyć wizę? Jak wyglądała droga do jej uzyskania, ile czasu to zajęło? Dziękuję z głębi serca za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam gorąco!
  • Hej dziewczyny ja tez mam cos wspolnego z Albania:) moj maz jest albanczykiem pobralismy sie 9 miesiecy temu w albani niestety mamy problemy z wiza i jestesmy rozdzieleni ja w Londynie a on w Albani:(
  • wszystko co w temacie potzrebuje informacji, artykułów,historii, statystyk... bardzo mnie to ciekawi...
  • Wiele dziewczyn będących w związkach z Albańczykami jest skazanych na długą rozłąkę. Najlepszy jest przykład Nertili, ale co raz pojawiaja się posty: "On tam, ja tutaj". W przypadku Albańczyków problem jest tym większy, że nie mogą oni w większości swobodnie podróżować, osiedlać się gdzie chcą. Przebywaja za granicą często nielegalnie, wszędzie potrzebują wizy, również na przyjazd do PL. Albania jest też, mimo wszystko, krajem, w którym mało cudzoziemek decyduje się osiedlić na ...
  • Witam!Mój mąż w chwili obecnej przebywa za granicą(Niemcy).Do wyjazdu potrzebna mu była oczywiście karta pobytu i jakies pieniążki,my zrobiliśmy karte bankomatową,dobrze byłoby jeszcze miec jakieś ubezpieczenie.Takich informacji udzielono mi w Szczecinie w biurze dla obcokrajowców.Można wyjechac do wszystkich państ EU.Anglia odpada:( z tego co wiem.Pozdrawiam!
  • Zainspirowana tym, co Nertila napisała o tragedii w Cieśninie Otranto, i smutną konkluzją, że przytłoczeni codziennością, nie mamy czasu na zgłębianie niedawnej historii kraju,że umyka nam coś bardzo ważnego,bo ludzie, ktorzy w niej uczestniczyli, powoli odchodzą, postanowiłam opowiedzieć o jeszcze jednym albańskim losie - do refleksji i zadumy WYSOKIE Obcasy Saga rodziny Lubonjów, albańskich intelektualistów Dorota Horodyska 2002-03-22, Lubonjowie są rodziną albańskich intel...
  • ???(9)

Moja historia z Albańczykiem zaczeła się prawie normalnie... Pisze prawie bo przyjeżdzając do Grecji miałam inne plany posiedzieć tutaj dwa miesiące i wrócić do Polski,jednak los płata figle i siedzę tutaj już 8 miesięcy... Mojego pięknego poznałam na plaży siedząc ze swoim dzieckiem,budując zamek nie wiem czy może to tylko wymysł może nie ale i ja i on w tym samym momencie popatrzyliśmy się na siebie i tak już zostało... Tydzień czasu prosił o spotkanie,ale ja upierałam się że nie...
  • Urime 28 Nentorin!Gezuar Diten e Pavaresine,gezuar Festen e Flamurit! Urime per te gjithve Shqiptaret ne Poloni dhe per te githve Shqiptaret kudo jeni. Albański Dzień Niepodległości jest też Dniem Flagi Narodowej.Tutaj wklejam albański hymn wraz z tłumaczeniem. Hymni i Flamurit - hymn Albanii Rreth flamurit të përbashkuar, Me një dëshirë e një qëllim, Të gjithë atij duke iu betuar, Të lidhim besën për shpëtim. Prej lufte veç ay largohet, Që është lindur tradhëtor, Kus...
  • Znalazłam w internecie ciekawy tekst z 1997roku. Pewien Albańczyk opisuje w nim swój kraj,swoje wspomnienia z dzieciństwa,okresu dorastania, pokazuje czym był reżim komunistyczny dla żyjących w tamtym okresie w Albanii ludzi. Przedstawia swoją drogę ku Zachodowi, drogę emigracji rozpoczynającą się we Włoszech a kończącą w ...Polsce. Wklejać będę częściami. Uwaga zaczynam. Miłej lektury:) Albania 21-4-1997 1. Dzieciństwo Pamiętam dobrze kolor i smak mojego miasta, leżącego u...
  • witajcie moi mili! moj pobyt w Albanii dobiega konca,relacja niebawem a teraz ogromna prosba do tych forumowiczek ktore byly juz w albanii wraz ze swoimi Albanskimi mezami/partnerami i wracaly samolotem. jaka jest sytuacja na lotnisku jesli maz/partner nie wyrobil albanskiego dowodu osobistego i bedzie miec ze soba jedynie paszport?czy ktos z was mial z tego powodu problemy?placil jakas kare?czy tez nie pozwolono komus z tego powodu opuscic Albanii? szczerze piszac jestem na dobr...
  • Witam wszystkich,amam pytanie co zabrac ze soba do Albani w lipcu? chodzi mi o obrania przede wszystkim.Czy zabierac jakies cieplejsze rzeczy np na wieczory i jesli tak to jakie beda wystarczajace?- swetry,swetwrki?? wiem,ze moze i glupie te pytania ale bede tam pierwszy raz i niegdy nie bylam w zadnym cieplejszym kraju..czy np pizama wystrczy z krotkimi rekawami czy dlugimi(jedziemy do rodziny,na wies,nie do hotelu-brak klimatyzacji) zastanawiam sie tez nad butami,wystarcza sand...
  • Jak wiele z Was było zdradzonych? Czy po przysiedze ze "nigdy wiecej" sytuacja sie powrtorzyla? Jak sie na to zapatrujecie? Czy odciac sie od kogos takiego czy dac nowa szanse? Pozdrawiam
  • regularnie od dwoch miesiescy odwiedzam forum przeczytalam wszystkie mozliwe tematy i komenatrze do nich:) postanowilam ze zakladam dzis konto i zasigam od dzis opni osob ktore doskonale moga mi pomoc z racji doswiadczenia....chce sie z kims podzielic watpilowsciami bo ma juz taki metlik w glowie ze nie wiem jak to wszytsko moge sobie ulozyc tak zeby nie nabawic sie kolejnej depresji;/ mam pytanko czy zdarzlo sie wam zeby wasza druga polowka wystawila was na probe uczuc mam na m...
  • KSIĄŻKI(41)

Myslę iż nie głupim pomysłem może okazać się założenie tego wątku;) Zapraszam wszystkich oczytanych do wpisywania tu pozycji wartych uwagi a dotyczących Albanii :) 1.Fatos Lubonja "Albania -wolność zagrożona" 2.Fatos Kongoli "Psia skórka" 3.Adam Koseski "Albania" 4.Edward Karlowicz "Wolność przyszła z gór" ostrzegam wyd.1956r;) 5.Tibor Dienes "Albania-Przewodnik turystyczny" mała rzecz a cieszy;) 6.Arqile Teta "Słownik Polsko-Albański" 7.Irena Sawicka "Albanistyka polska" 8.Wacł...
  • witam wszstkich :) na poczatku chce powiedziec, ze jestem pelna uznania dla osoby, ktora wpadla na pomysl, aby zalozyc takie forum :) przeczytalam juz spora liczbe postow i widze, ze wypowiadaja sie tu osoby, ktore wiedza co mowia, a co najwazniejsze znaja albanie nie tylko z przewodnikow, ale tez od tej drugiej strony, stad moja prosba do was dziewczyny. sprawa jest dosyc banalna. chodzi mi o wasze spostrzezenia dotyczace albanczykow a dokladniej mowiac relacji albanczyk - cu...
  • Zastanawiam się czym kierują się mężczyźni z Albani przy wyborze swojej życiowej partnerki - takiej na poważnie. Proszę o poważne opinie podparte doświadczneniem, obserwacjami. Czy wolą blondynki czy brunetki, czy może być spoza Albanii czy jednak preferują rodaczki, czy ważny jest dla nich charakter czy jednak wygląd, a może jakieś inne czynniki mają tutaj wpływ na ich wybór jesli tak to proszę o nich rónież wspomnieć i uzasadnić. Jaka ta kobieta powinna być na paprwdę? Będę bardzo wdzięczna...
  • 12 powodów, dla których nie zamieszkam na stałę w Albanii: 1. Bo nie mogę przyzwyczaić się do wszechobecnych śmieci na ulicach. Na krótką metę to egzotyka, ale na dłuższą - nie do wytrzymania! 2. Bo denerwują mnie mężczyźni wysiadujący całe dnie w kawiarniach lub spacerujący po lokalnych deptakach podczas gdy ich żony... No właśnie co wtedy robią? 3. Bo nikt nie remontuje rozwalających się bloków, a podwórka wokół nich to jeden wielki syf. 4. Bo wkurzaja mnie wyłączenia prądu, braki c...
  • witam wszystkich.juz od dluzszego czasu zagladam na to forum i musze przyznac ,ze bardzo sie ciesze ,ze jest nas tak duzo.jeszcze nigdy sie nie wypowiadalam,ale czesto czytam i korzystam z wielu porad zamieszczanych tutaj,wiec i tym razem licze na wasza pomoc. jestem ze swoim chlopakiem od 4 lat,od pol roku jestesmy rodzicami przeslicznej dziewczynki.w te wakacje po raz pierwszy pojedzie z nami do albanii w zwiazku z tym mam pytanie:czy ktoras z was byla w albanii z malutkim dzie...
  • mam pomysl na zorganizowanie imprezy albansko-polskiej.moze ktora sobote,caly dzien.spotkalyby sie wszystkie pary albansko-polskie lub kazdy zainteresowany.moglibysmy przyniesc jakies jedzenie i picie,muzyke polska i albanska i pogadac o roznicach naszych kultur,doswiadczeniach itp.co o tym myslicie?jedyny problem to miejsce,moze ktos wie gzie moglibysmy zorganizowac takie spotkanie?? moze wynajac jakas sale? pozdrawiam serdecznie
  • Zapraszam wszystkich, którzy będą mieli blisko i ochotę na nasze pokazy slajdów i relacje po tegorocznej wyprawie "TRANSALBANIA 4x4". 17go listopada w Krośnie o godz.18tej Piwnica PodCieniami, Rynek 5 - pokażemy plon naszych kilkuletnich wojaży po Albanii pt. "Transalbania-nie taki diabeł straszny". img217.imageshack.us/img217/5426/plakatinternetqn4.jpg 8go grudnia w Krakowie o godz.19tej w Klubie Podróżników, Szewska 9 odbędzie się wernisaż powyprawowej wystawy fotograficznej oraz mult...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się