wszystko

(167 wyników)
  • miękkiego złotego piasku na Balos, szarego ciepłego na plażach Kolimbarii, dużo cienia w Samarii, wiaterku na szczytach Lefka Ori, mięciutkich kalmarów i ośmiornic i niezbyt kwaśnego wina....
  • Kochani, kończy się 2007 rok... Życzę Wam wszystkiego NAJ... w 2008! Mnóstwa pięknych niespodzianek - zwłaszcza tych związanych z naszą ukochaną Elladą :))) Życzę Wam też wiele,wiele zdrowia, bo bez niego nie można zrealizować nawet tych najprostszych i najbliższych marzeń!... Filakia Katinaki
  • ...dziś ciemną nocą Helladę opuściłem i do pracy prosto trafiłem :( i teraz daleko od tego wszystkiego co najpiękniejsze czekać mi przyszło aż do września by znowu tam BYĆ :). Na Rodos trafiłem (pierwszy raz z resztą) i musze przyznać, że miotają mną bardzo mieszane uczucia. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, czy nie ale Rodos jest maksymalnie zróżnicowana wyspą i budzącą (we mnie przynajmniej) skrajne uczucia. Z jednej strony dzikość południowego zachodu, senne mieściny rodem z południ...
  • zeby wszechswiat sie do Was usmiechnal wiosennie. (albo jak to mowia po grecku w Wielkim Weselu: "Krystina nie spi" !! :-)
  • Przyznaję (ale.. wiecie o tym!), że kiepsko poruszam się w internecie.. Zupełnie nie umiem sobie poradzić np. na www.ferries.gr choć się zaparłam i próbowałam:( Gdybyście w ramach wolnego czasu (i bez wyciągania zbyt szybkich wniosków) wynaleźli mi takie promy: 1. z Pireusu 28 kwietnia (najchętniej rano) na: - Chios; - Ikarię; - Santorini; 2. z każdej z tych wysp do Pireusu.. powiedzmy 5. maja albo i 6-go też - - wdzięczność moja byłaby wielka:-) Dziękuję z góry! Jeś...
  • Wyjątkow tym razem - na Kretę. Będę okupował liczne tawerny, wypijał zapasy frappe, wina, ouzaki, meloraki/rakomelo, tsikoudii i co podejdzie. Wyjadał chtapodaki, kalamaraki, kounelaki, arni i mussaki:-) Niszczył zapasy choriatików. Wyłapię atheriny. Będę codziennie pracowicie zużywał basenową wodę ile się da, wychlapywał morską z morza, pochłaniał promieniowanie słoneczne. O! Długo i do skutku! I narzekał z przemiłymi gospodarzami na wszystkich innych ONYCH, a co? Jamas!
  • Po wakacjach z biurem podróży na Krecie i Rodos postanowiłem razem z żoną, że tegorocznego lata spróbujemy po raz pierwszy sobie sami zorganizować urlop w Helladzie. Udało się korzystnie kupić bilety do Aten na termin 10-23 czerwca więc odwrotu nie ma:) Nad wyborem miejsca trochę się pozastanawiałem i padło na Wyspy Jońskie (Korfu raczej innym razem), (pozostałą alternatywą były Cyklady i Peloponez). Wstępny plan jest taki, lądujemy o 3 w nocy w Atenach i pierwszym rannym autobusem jedziemy n...
  • i my doczekaliśmy się wyjazdu:) juto bladym świtem ruszamy do Wa-wy i o 11:05 startujemy do Aten,nocleg w Pireusie a w środę raniutko prom na Sifnos;tam dni kilka,być może przeniesiemy się na sąsiednią Serifos a być może tylko ją odwiedzimy i wrócimy, tego jeszcze nie wiem:) pozdrawiam Was serdecznie ,trzymajcie się cieplutko,obiecuję po powrocie zdjęcia żeby Wszystkim zrobiło się choć na chwilkę jaśniej i cieplej!Asia
  • Dekapendavgustos (Δεκαπενταύγουστος )-15 sierpnia- po Wielkanocy najważniejsze święto w Grecji. Od tygodni greckie miasta pustoszeją. Dziś i jutro metropolie opuszcza ostatnia fala urlopowiczów. Dziadkowie na Naksos, ciocia w Epirze, brat z rodziną na Mani, działka pod Parnasem...Czas spotkań, czas radości, wspólnego dzielenia się czasem. Z rodziną, z przyjaciółmi. Czas religijnych uniesień i czas...
  • Od kilku miesięcy rząd Grecji przygotowuje reformę mapy administracyjnej kraju, nazwaną "Kalikratis" (obowiązująca jeszcze obecnie mapa nazywa się "Kapodistrias"). Reforma przewiduje drastyczne ograniczenie administracji lokalnej, co państwu przynosić ma rocznie 1.8 miliarda euro oszczędności.Reforma ma w swym założeniu także wzmocnienie samorządów lokalnych, dziś bardzo "rozdrobnionych". W miejsce dzisiejszych 904 gmin i 102 odrębnych wspólnot, powstanie od 333 do 343 połączonych ...
  • Witam. Mam pytanie ? Czy możecie mi poradzić jak szybko nauczyć się greckiego? Tak bez kursu. Samemu przez internet . Albo jakaś ksiązka albo płyta ? Dziękuje ( szukam jakiegoś zajęcia z powodów takich a nie innych . Byłam w Grecji z 10 razy - wczasy)
  • Słuchajcie, nie wiem co to będzie... Znajoma Greczynka podesłała mi linki, z których można sobie obejrzeć mnóóóóstwo greckich filmów i seriali (większość seriali greckich jest wyjątkowo głupia ale jednak niektóre są bardzo fajne- a poza tym to znakomita metoda na ćwiczenie języka :)) Link do 100 najlepszych (w ocenie internautów) greckich filmów (i wszystkie można sobie tak po prostu obejrzeć!- taki "mega- youtube" :)) (i nie są przerywane reklamami!)- greek-movies.eu/top-100/ A...
  • Niech te nadchodzące Święta Bożego Narodzenia będą tak piękne jak tylko to możliwe, a Nowy 2010 Rok pełen niespodzianek tak wspaniałych jak tylko sobie tego życzycie. Kala Christougienna kai Eftichismenos o Kenourios Chronos dla Was i dla Waszych bliskich:) Tu moja kartka świąteczna AD 2009: img96.imageshack.us/i/pc267526a.jpg/ Beata vel Bebiak vel Betaki :)
  • Hej Nie mogłam sie powstrzymać przed zamieszczeniem tutaj opisu jednego z hoteli na Rodos: (pisownia oryginalna) "-Yo Ziomki :) W czwartek wróciłem z lokalizacji podanej w temacie. Muszę powiedzieć, że autentycznie zajebioza :) Położenie: Hotelik oddalony jest od plaży jakieś 400-500 metrów ścieżką traperską (znaczy się poprzez miedze, poprzez łąki i generalnie między krowami i ich plackami :P ). Jeśli chodzi o rozmieszczenie w mieście, to kawałek do centrum jest (no z 10 minut...
  • ja wiem, że pewnie trudno przy takiej miłości do Grecji spogladać zdroworozsądkowo, ale trudno mi uwierzyć, że w Grecji nie ma spraw, rzeczy, które nas irytują, denerwują...co nam się tam nie podoba? Mnie niestety te śmieci poza sprzątniętymi hotelami irytują (pamiętam, że ktoś już tu wspominał ten problem, czy nie Ewamalgorzata?). I żal mi tych wychudłych kotów;( dlatego zawsze je podkarmiam.
  • Góry i morze, piasek i kamienie, kręte drogi z kozami, powietrze pachnące sosną, szałwią i tymiankiem-zachwycają mnie nieodmiennie w każdym zakątku Grecji. Pierwszy raz na Krecie byliśmy w 1999r. Udało się nam wtedy zwiedzić część środkową i wschodnią. Nie byliśmy przygotowani do pokonania Samarii, po przejściu kilku km musieliśmy wrócić do auta, które zostało na górze. Po 11 latach temat trzeba było dokończyć. W czwartek 2.IX.2010 o 7 rano wyruszyliśmy samochodem z Wrocławia z zamiarem sp...
  • Wszystkiego najcudowniejszego, czyli jak najbardziej greckiego!!! Kolejnych pięknych wypraw do Ellady, duuuuuuuuużo uśmiechu i szczęścia!!! Całusy urodzinowe przesyłam!... :) K.
  • Zabieram Wam na spacer po przedświątecznych Atenach :-) ************************************************************* Na handlowym deptaku Hermesa (Ermu) wieczorny, przedświąteczny gwar. Klowni, kuglarze, sprzedawcy prażonych kasztanów i salepi – gorącego mlecznego napoju na ekstrakcie z bulw storczyka, z korzennymi przyprawami. Tego słodkiego wschodniego specjału spróbować można tylko zimą. Ulicą ciągnie kolorowy tłum. Greków przeraża kryzys ale trudno zrezygnować ze świątecznych p...
  • Nasz nowy kolega Grześ, który mailowo i forumowo był szkolony na wypadek Aten, o tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,37196,113780335,113780335,Bardzo_bardzo_pozdrawiam_was_z_Aten.html dziś i jutro jest w Atenach i tak nam dzisiaj napisał: Ateny nas zauroczyły. Narazie zwiedziliśmy Akropol. Jest gorąco ale jakoś niespecjalnie bardziej niż u nas. Mała dziarsko sobie radziła ze wspinaczkami po schodach. W mieście prawie pusto. Na Akropolu trochę tłoczno ale bez przesady Dzisiaj nie ma opłat za ...
  • Jutro mijają 2 tygodnie od mojego powrotu, więc wypada już opisać moją przygodę, którą przygotowaliśmy sobie na naszej ukochanej Krecie. Gdzieś podczas Wigilii rzuciliśmy niemrawo, że może by tak się pobrać na Krecie... Czas był fajny, więc pomysł również wydawał się czymś magicznym. Sława słowami, ale tuż po powrocie z wojaży narciarskich trzeba było zacząć się rozglądać za możliwością realizacji projektu. Kiedy już w kwietniu zakupiliśmy bilety lotnicze skontaktowaliśmy się z Małgosią...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się