Forum Turystyka Europa Rumunia
ZMIEŃ
      wszystko

wszystko

(65 wyników)
    • Witam! Ostatni raz w Rumunii byłem dwa lata ale na Bukowinie aż cztery lata temu. Teraz wybieram się tam ponownie bo chcę pokazac troszkę Rumunii mojej prawie narzeczonej, zresztą sam nie wszędzie byłem i chce uzupełnic braki. Ponieważ dawno tam nie byłem sporo mogło się zmienic dlatego mam kilka pytań głównie komunikacyjnych. Nie jesteśmy niestety zmotoryzowani. A zatem: 1) Jak dostac się z Suczawy do Dragomirnej. Możemy , nawet wolimy iśc pieszo ale skąd wyruszyc ile to zajmni...
    • Bedzie ostro, ale chce wsadzic kij w mrowisko (o ile jeszcze jakies mrowki sie tu kreca). Jestesmy od tygodnia w Rumunii, z dzieckiem, ma 10 mcy. Oto nasze przemyslenia: Zaczne od wozkow, tutaj prawie nikt ich nie uzywa. Jesli juz, to jakies wielkie ceratowe potfory. I nie, dzieci nie sa noszone w chustach, ani nawet w wisiadlach, tylko po prostu noszone na rekach. Nikt rowniez nie uzywa fotelikow samochodowych. Zreszta z bardzo prostej przyczyny: ciezko o auto z pasami bezpieczenstw...
    • Tak naprawdę to nie wiem czy zostać , czy wyjechac . Fajani polacy tu mieszkają ( chociaz do tej pozonałam tylko dziewczyny) . juz nie jest tak goraco jak bylo - da sie wytrzymac . jestem na etapie zapominania jak jest w polsce i powoli ' zaczynam sie przyzwyczajac ' do wszystkiego " na jutro " tylko czasem mysle ,ze to nie dobrze . wczoraj widzialam dwa samochody jadace pod prad i uzalam to za " normalnosc" . Powiem szczerze - zaniepokoilo mnie to troszke . Czy ktos ma takie same ...
    • Fie ca Sfintele Sărbători de Crăciun si Anul Nou 2008!:)
    • W Berettyoujfalu na Wegrzech tankujemy,sie nastepna stacja 20km.dalej,juz w Rumunii.Cel wyjazdu to trasa transfogaraska,starowki Brasovie i Sybinie oraz zamki w Bran,Poienari i Sinaia.Mamy rozmowki rumunskie,przewodnik Pascala i mape samochodowa Demartu.Rozmowki swietnie sie sprawdza,w porownaniu do wegierskiego,oparty na klasycznej lacinie rumunski jest dziecinnie prosty.Pozniej takze sie okaze,ze znajomosc angielskiego czy niemieckiego wsrod Rumunow jest o niebo powszechniejsz...
    • Witam, studiuję etnologię, w maju tego roku chcielibyśmy przeprowadzić wywiady terenowe z Polakami zamieszkującymi teren Bukowiny. Wywiady mialyby dotyczyć tożsamości narodowej, stereotypizacji, motywów ludycznych. Dopiero zaczynam pracować nad tematem i w związku z tym mam kilka pytań. Czym najprościej dojechać na teren Bukowiny (chodzi mi przede wszystkim o te wioski: pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_miejscowo%C5%9Bci_w_Rumunii)? Wiem, że kursuje pociąg z Krakowa bodaj do Bukaresztu,...
    • Cześ wszystkim, mam pytanie: jak jest margines promilowy dla kierowców po spożyciu alkholu w rumuni? Z góry dzekuje za odp.
    • Jestem w zwiazku z Rumunem, w przyszlym roku planujemy aby przyjechal do mnie na stale.Moj problem dotyczy watku czy: -Musze od razu go meldowac w Polsce? -Czy musimy brac slub cywilny aby mogl pozostac wiecej niz 90 dni bez problemow w jego kraju i u nas w naszej pieknej Polsce? -Na jakiej zasadzie dziala, mozliwosc "normalnego" zycia w Polsce chodzi mi tutaj o sparawy papierkowe.... Bardzo prosze o wytlumaczenie.... Dziekuje z gory:-)) Pozdrowionka..
    • Czy moze ktos sie orientuje jak mozna najtaniej i najbezpieczniej przeslac rzeczy z Rumuni do Polski?Chodzi mi glownie o odziez i pare drobiazgow.Jest tego 2-3 duze walizki wiec za malo zeby wynajmowac ciezarowke a za duzo by zabrac samolotem. I moze wiecie ile orientacyjnie by to kosztowalo(cena za kg). Z gory dziekuje.
    • WItajcie!! Wyruszam do mojego chlopaka do Rumunii, pierwszy raz...i troche sie boje...tzn nie podrozy.. chodzi mi o to, ze nie wiem jak sie zachowywac..przy jego rodzicach, w ich domu...czego nie robić, jak sie nie zachowywać..czy Rumuni to sympatycznie ludzie? prosze o jakies specjalne wskazowki..nie chce dac plamy przed przyszlymi tescami:) i mam pietra..niby to nic..a jednak...:)
    • Witam wszystkim, po wakacyjnym milczeniu. z pokora przyznaję, że moja planowana (jak mam nadzieję niektórzy pamiętają) wyprawa do Rumunii.... nie wypaliła. Powodów kilka, zacznę do najmniej waznych - powodzie i ulewy w Transylwanii, kłopoty z komunikacją, po najwazniejszy - mam zostać mamą i wolałam nie ryzykować. służba zdrowia w rumunii - nie liczyłabym na wiele. wracam jednak do Was i chętnie poczytuję wątki, bo: raz - Rumunia w sercu została (pojade kiedyś na pewno), dwa: faj...
    • Witam Poszukuje osoby do tłumaczenia podczas spotkań biznesowych w Baia Mare - oczywiście zapłace Pilne!!!
    • W roku 2003 przewodnik "Transylwania" wydawnictwa Bezdroże tak oto głosił: Wciąż nie zakończyła się jeszcze transformacja Rumunii w demokratyczne społeczeństwo i państwo. Trwający już ponad 10 lat proces, nazywany "niedokończoną rewolucją", zaczyna budzić poważne obawy społeczne. Nie tyle sytuacja polityczna (społeczeństwo generalnie akceptuje dążenia kraju do członkowstwa w UE i NATO), ile przede wszystkim centralistyczna gospodarka pozostawia wiele do życzenia. W tym też należy szuk...
    • Witam wszystkich, jadę w tym roku do Rumunii, zbieram różne wiadomości o tym pięknym kraju (o BARDZO pięknym języku hehehe). Wiem już co jeść, a powiedzcie mi jeszcze jakich dań się absolutnie wystrzegać. Z góry dziękuję! :-))
    • witam, we wrzesniu ladujemy w bukareszcie i mamy 2 tygodnie na dotarcie do budapesztu, nie mamy auta, ale mozemy wynajac na czesc trasy wstepny plan trasy: Bukareszt (2 dni) - Constanta+plaza (1) - Delta Dunaju (2) - Iasi (1) - Suceava (1) - Brasov +Rasnov+Bran+Sinai+Curtea De Arges+Sighisoara+Sibiu (3) - Gory Retezat(1) - Timisoara (1) - Budapeszt Iasi i Suceava to opcjonalnie. Czy to wszystko nie za duzo i czy jest fizycznie mozliwe? Bedziemy wdzieczne za wszystkie uwagi odnosni...
    • Co Wam sie najbardziej w Rumunii podoba?Co Was denerwuje oraz czego Wam brakuje? Co tu porabiacie? Jak spędzacie wolny czas?
    • hej dziewczyny! może któraś z was ma faceta z Rumunii? niedawno odwiedziłam ten kraj i zobaczyłam na własne oczy, że oni są naprawdę bardzo przystojni;)
    • Wlasnie wrocilam z Rumunii, dziesiec dni to zdecydowanie za malo,zeby zobaczyc i poznac chociaz namiatke. wystarczylo jednak,aby sie zakochac i zaczac juz myslec o wyjezdzie w przyszlym roku.jasli ktos ma pytania dotyczace Rumunii,tej mojej turystycznej,sluze pomoca. pozdrawiam wszystkich forumowiczow i dziekuje za rady,ktore pomagaly mi zwlaszcza wtedy kiedy jezyk angielski byl niezrozumialy.
    • Nasze forum odwiedza wiele osób, które bywały w Rumunii w latach 70' i 80'. Najczęściej Rumunia była krajem tranzytowym dla tych, którzy jechali się opalać na złotych piaskach w Złotych Piaskach, ale wielu wybierało właśnie Rumunię jako miejsce wczasowania się. Niektórzy uprawiali tam mały handelek, by podreperować domowy budżet. Albo łączyli przyjemne z pożytecznym, wszak wycieczka z Orbisem czy Juwenturem to doskonała okazja do sprzedania paru Biseptoli i kartonów Kentów ;) Na pewno ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się