anik_29 12.04.10, 11:59 Proszę o opinie aktywnych mam dotyczące górskiego nosidła turystycznego dla malucha. Które się sprawdziły? Może ktoś przetestował nosidło Vaude Jolly ? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 15:24 Polecam MT, szczególnie dla niemowlęcia. Nosidła ze stelażem powodują, że dziecko jest odsunięte od pleców przez co przesuwa się środek ciężkości. Mei tai jest wygodniejszy, bo dziecko jest przytulone do pleców. Poza tym może spokojnie zasnąć podczas wędrówki i na pewno będzie mu wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 15:33 ja nie znam MT więc się nie wypowiadam.ale zapewniam,że dobre nosidło górskie jest równie wygodne.moja dziecko w takim nosidle weszło na parę górek,jadło w nim,spało i podziwiało uroki krajobrazu my mieliśmy zwykłe f. Infant-w Himalaje się raczej nie nadaje ale na zwykłe wędrówki jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 16:28 lukrecja34 napisała: > ja nie znam MT więc się nie wypowiadam.ale zapewniam,że dobre nosidło górskie > jest równie wygodne. Zapewniasz, mimo, że nie znasz MT. Tak się składa, że ja próbowałam różnych i mam porównanie więc w przeciwieństwie do Ciebie mogę zapewnić, że nie jest równie wygodne. Jak ktoś chce sobie dokładać dodatkowe kilogramy w postaci rurek proszę bardzo, ale ja się nie przekonałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 17:15 po prostu nam w nosidle było optymalnie wygodnie-nie sądzę,żeby w czymś było wygodniej.. i pozwól,że będę miała swoje zdanie na ten temat.nie przekonuj mnie na siłę,nie rób ze mnie ignorantki,nie próbuj za wszelką cenę przekonać do chusty,MT czy co tam ci jeszcze pasuje. autorka wątku pytała o nosidło-ja przynajmniej na to pytanie odpowiedziałam.. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 18:20 lukrecja34 napisała: > po prostu nam w nosidle było optymalnie wygodnie-nie sądzę,żeby w czymś było > wygodniej.. Uwielbiam jak ktoś nie spróbuje ale wie na pewno To ci dopiero argumentacja... > i pozwól,że będę miała swoje zdanie na ten temat.nie przekonuj mnie na siłę, Nie przekonuję Ciebie. Twierdzę tylko, że nie masz podstaw do przekonywania innych bo nie masz porównania. Możesz twierdzić, że coś tam jest wygodne, bo spróbowałaś, ale nie mów, że jest wygodniejsze od czegoś czego nie spróbowałaś, bo to nieuczciwe. > nie rób ze mnie ignorantki Nie muszę. > autorka wątku pytała o nosidło MT jest nosidłem. Odpowiedz Link Zgłoś
amelia00 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 18:26 a od kiedy można nosić dziecko w takim nosidle ze stelażem? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 18:27 Od kiedy samodzielnie siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 18:36 My mamy takie: 8a.pl/page,produkt,id,3609,kid-comfort-ii.html Dokupiliśmy osobno daszek od słońca, mieliśmy w zestawie jeszcze folię, która chroni od deszczu i wiatru. Te nosidło jest oczywiście dla dzieci, które już same siedzą. U nas się sprawdziło w 100 %. Masz tam różne kieszonki i komory na drobiazgi, pampersy czy dodatkowe ubranie. Nosisz je jak plecak, co jest wygodne.Nosidło ma komorę na sakwę. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 18:44 A odnośnie nosidła MT , nie używałam takiego, ale wydaje mi się, że dla niemowląt, które same nie siedzą jest ok, jednak jakoś na wycieczki górskie nie wyobrażam sobie. Wiadomo w górach pogoda jest strasznie zmienna i co zrobić, jak np zacznie padać deszcz? Takie nosidełko nie ma daszka. I wydaje mi się, ze idąc góry,z dzieckiem w nosidle MT gdzie idzie się pod górkę, będzie strasznie gorąco i dziecku i nam, bo dziecko przylega do nas. To tak jak idzie sie w góry z plecakiem, który przylega nam do pleców, gdzie nie ma przerwy, po kilko kilometrach pod górę plecy przy takim plecaku sa mokre. A tak w ogóle to z takim niesiedzącym maleństwem nie wybrała bym się, gdzieś wysoko w góry. No chyba, ze pospacerować po w miarę płaskim terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 18:50 agar2208 napisała: > A odnośnie nosidła MT , nie używałam takiego, ale wydaje mi się, że dla > niemowląt, które same nie siedzą jest ok, jednak jakoś na wycieczki górskie nie > wyobrażam sobie. Wiadomo w górach pogoda jest strasznie zmienna i co zrobić, ja > k > np zacznie padać deszcz? Na taki wypadek trzeba mieć pelerynkę. Jest z pewnością lżejsza niż dodatkowy daszek czy folia. Poza tym dziecko można przełożyć wtedy na brzuch i osłonić w dowolnie wybrany sposób. Takie nosidełko nie ma daszka. > tak jak idzie sie w góry z plecakiem, który przylega nam do pleców, gdzie nie ma > przerwy, Dziecko, w przeciwieństwie do plecaka rusza się na ogół, no chyba, że sobie na pół godzinki zaśnie. Te rychu zapewniają doskonałą wentylację. > A tak w ogóle to z takim niesiedzącym maleństwem nie wybrała bym się, gdzieś > wysoko w góry. Bo? A właściwie co to znaczy wysoko w góry? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Górskie nosidło turystyczne 24.07.13, 23:51 > Dziecko, w przeciwieństwie do plecaka rusza się na ogół, no chyba, że sobie na > pół godzinki zaśnie. Te rychu zapewniają doskonałą wentylację. Dziś wróciliśmy z 10-dniowego pobytu w Górach Stołowych, w czasie którego młodszy syn był noszony przez tatę w nosidle ergo (konkretnie w patapumie). Codziennie miałam okazję zobaczyć, w jakim stanie są młody i tata po wycieczce. I zapewniam cię, że w miejscu, gdzie się stykali (plecy taty, brzuszek młodego) obaj mieli koszulki tak mokre, że można było wyżymać. Fakt, że były upały. Być może przy noszeniu przez mamę byłoby inaczej (gdzieś czytałam, że faceci pocą się głównie na plecach i na klacie, podczas gdy kobiety - pod pachami i w kroczu), tym niemniej w naszym przypadku tak właśnie było i ewidentnie ruchy dziecka nie zapewniły wystarczającej wentylacji. (Mój mąż - głównie z tego względu - woli nosidło ze stelażem. Na ten wyjazd wzięliśmy tylko patapuma, bo się nam stelaż z resztą bagaży w samochodzie nie zmieścił.) Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 18:47 Dodatkowe trzy kilogramy mnie nie przekonuje Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 19:13 ale uszanuj jednak,że dla innych to najlepsze rozwiązanie..i jeszcze raz-pytanie było o nosidło górskie-nie o MT Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 19:25 Szanuję to, że dla kogoś to wygodne. Nie szanuję tego, że ktoś rekomenduje to jako rozwiązanie lepsze od czegoś czego nawet nie spróbował i nawet nie wie, że to tez nosidło. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 19:53 Może i nosidło ale w/g mnie jednak nie górskie. Jednak tak jak wspomniałam wyżej dla malutkiego dziecka pewnie lepsze niż te górskie. Górskie takie jak w moim linku jest dla dziecka juz siedzącego. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 20:11 No i to nosidło o którym piszesz, nie ma kieszonek na potrzebne rzeczy, a idąc w góry trzeba mieć ze sobą np pampersy, coś cieplejszego , żeby w razie załamania pogody założyć dziecku, jakiś kocyk, żeby mieć na czymś położyć podczas przewijania dziecko. Ponad 6-cio mc dziecko je oprócz piersi jeszcze inne rzeczy , które trzeba ze sobą zabrać, no i dla nas też trzeba wziąć coś np do zjedzenia, picia. Gdzie to wszystko spakujesz idąc w góry? Pewnie odpowiesz, ze np w plecaku, ale czy wygodnie Ci będzie z plecakiem na plecach i dzieckiem z przodu.A jak zakłada się tą pelerynkę od deszczu?? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić. Czy zakłada się ją dziecku na głowę? Przecież wtedy może sie udusić bo po pierwsze dziecko całe przylega do Ciebie a po drugie ma na siebie zarzucona jeszcze pelerynkę. W tym moim nosidle masz daszek, dziecko ma luz , ma przestrzeń, nie przylega do ciała rodzica, pokrowiec od deszczu zakłada się na daszek okrywa całe nosidło zakrywa nóżki, ma tez specjalne wywietrzniki. No i chyba takiego większego siedzącego bobasa nie niesie się w nim łatwo, bo może będzie chciało pooglądać co się w koło dzieje a nie być "przyklejonym " do mamy. Dla jasności nie negują tego nosidła MT, tylko uważam , że nie nadaje się w góry. Na wyprawy górskie jakoś mnie nie przekonuje. Wolę już dźwigać trochę więcej kilogramów, ale żeby było wygodniej mojemu dziecku i nie zmokło czy zmarzło. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 20:23 abstrahujac juz od tego, co wygodniejsze i nie...jak myslisz, agar2208, co bedzie lepsze dla twojego kregoslupa: -dzwigac od 3 do powiedzmy, 10 kg (dziecko) z przodu oraz kolejnych 3-10 kg z tylu ("osprzet" dzieciowy i inne gadzety)-gdy masz rownomiernie rozlozony ciezar i odpowiednio rozlozony srodek ciezkosci, czy -dzwigac do 10 kg dziecko PLUS do 10 kg sprzetu tylko na plecach? i kolejna sprawa: pakujesz wszystkie gadzety do "gorskiego" nosidla, po czym potrzebujesz wyjac cos-i jak, zestawiasz nosidlo, wyciagasz potrzebna rzecz, po czym zarzucasz z powrotem cala te mase na plecy? Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 20:39 Jak by noszenie plecaka jednego zawieszonego z przodu, a 2 z tyłu było by takie wygodne, to w górach wszyscy by tak chodzili. Jednak ja sie z czymś takim nie spotkałam. Tak więc dobrze wyprofilowany plecak ( a na takiej zasadzie jest zrobione to nosidło)Jest bardziej wskazane niż niesienie jednego na plecach a drugiego z przodu. A jak wsadzasz 10 kg dziecko do tego nosidła, (zakładam, ze musisz je tam włożyć mając nosidło juz na sobie) i później musisz zarzucić jeszcze na plecy plecak.Też nie jest to zbyt wygodne. A czy niosłaś kiedyś na sobie np 2 plecaki? jeden z przodu i jeden z tyłu??? Gwarantuje Ci , że nie jest to wygodne.Tym bardziej , że idąc pod górkę pochylasz się do przodu Te nosidło, które mam jest zrobione na zasadzie górskiego alpinistycznego plecaka i siła jest tak rozłożona poprzez specjalnie wyprofilowane plecy,poprzez specjalna na plecach wentylację, szelki i pas biodrowy, żeby w miarę komfortowo się niosło. 10 -cio kg dziecko jest ciężko nieść ale w nosidle MT wydaje mi sie , że bardziej. Mowa jest tu o górach, a nie płaskim terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 20:52 agar2208 napisała: > A jak wsadzasz 10 kg dziecko do tego nosidła, (zakładam, ze musisz je tam włożyć > mając nosidło juz na sobie) Znów wykazujesz się kompletną nieznajomością tematu. Dziecko zakłada się na siebie razem z MT. > Też nie jest to zbyt wygodne. A skąd Ty to możesz wiedzieć? > A czy niosłaś kiedyś na sobie np 2 plecaki? jeden z przodu i jeden z tyłu??? Oczywiście. Co w tym dziwnego? > Gwarantuje Ci , że nie jest to wygodne. A skąd Ty to możesz wiedzieć? > Te nosidło, które mam jest zrobione na zasadzie górskiego alpinistycznego > plecaka i siła jest tak rozłożona poprzez specjalnie wyprofilowane Ble ble ble. A ile wycieczek już w nim zaliczyłaś? > Mowa jest tu o górach, a nie płaskim terenie. Istotnie rozmawiamy o górach. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 20:58 no wiec kula w plot, kolezanko, bo nosze dziecko i w chuscie, i w nosidle ergo (mam manduke akurat). zdarzalo mi sie wielokrotnie wyjsc gdzies z dzieckiem w nosidelku z przodu (ciezar dziecka w takim nosidle lub chuscie jest tak rozlozony, ze...nieodczuwalny niemal w ogole), z plecakiem na plecach. to proste: najpierw zakladam dziecko, pozniej zarzucam plecak na plecy. \ dziecko jest bezpieczne, mam je doslownie na oku i pod reka, jest mu wygodnie, no i przede wszystkim nie mam calego ciezaru zawieszonego na plecach. pomijam juz te wszystkie rurki i inne zelastwa stelazowe takiego "turystycznego" nosidla.... co do tego, ze w gorach nie nosi sie dwoch plecakow. owszem, bo z reguly idzie sie bez dziecka na zdobywanie szczytow na polazenie lagodnymi szlakami, gdzie zabiera sie dziecko, taki wymog-by wszystko zapakowac do jednego wielkiego plecaka) nie ma racji bytu, chyba ze ktos lubi sie pomeczyc. a co do tych zalecen-skad pewnosc, ze takii turystyczny grzmot do noszenia i dziecka, i wszystkich gadzetow, jest "bardziej wskazany"? przez kogo jest bardziej wskazany? mylisz sie, piszac, ze w MT czy nosidle ergo "ciezko " jest niesc dziecko. ja mialam okazje wyprobowac tez takie polecane przez ciebie plecako-nosidlo ze stelazem i nigdy, przenigdy nie zrobilabym tego ani sobie, ani dziecku. inna sprawa, ze byc moze w takim stelazowym plecako-nosidle wygodniej niesc starsze dziecko, 2-3-4 letnie. mniejszego sobie nie wypbrazam ladowac do czegos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 20:49 green_naranja napisała: Dokładnie MT spokojnie możesz nosić na plecach, ale w kryzysowej sytuacji bez problemu możesz przełożyć na brzuch albo na biodro. Poza tym dla kręgosłupa zdrowiej jest jeśli ciężar, który się niesie jest maksymalnie przysunięty do ciała, a nie tak jak w tych nosidłach ze stelażem odsunięty o jakieś 20-30 cm, przez co środek ciężkości odsuwa się znacząco do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
green_naranja Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 21:02 joshima, dopiero stawiam pierwsze kroki z noszeniem malej na plecach, jakos wole ja miec z przodu lub na boku Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 21:06 green_naranja napisała: > joshima, > dopiero stawiam pierwsze kroki z noszeniem malej na plecach, jakos wole ja miec > z przodu lub na boku To zrozumiałe. Moja ma już trochę ponad rok i woli na plecach. Choć zdarza się, że wrzucam ją na brzuch. Szczególnie jak wiem, że zaśnie a ja będę chciała sobie np. usiąść w pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 20:40 agar2208 napisała: > No i to nosidło o którym piszesz, nie ma kieszonek na potrzebne rzeczy I bardzo dobrze. Wystarczy że niosę dziecko, nie muszę nieść dodatkowych bambetli. Poza tym jak niby miałabym do tych kieszonek sięgać. Gdybym szła sama wolałabym mieć te rzeczy w bardziej dostępnym miejscu. Jeśli idę z kimś to wolę, żeby on to niósł. Proste. , a idąc > w > góry trzeba mieć ze sobą np pampersy, coś cieplejszego , żeby w razie załamania > pogody założyć dziecku, jakiś kocyk, żeby mieć na czymś położyć podczas > przewijania dziecko. Ponad 6-cio mc dziecko je oprócz piersi jeszcze inne rzecz > y > , które trzeba ze sobą zabrać, no i dla nas też trzeba wziąć coś np do > zjedzenia, picia. > Gdzie to wszystko spakujesz idąc w góry? Pewnie odpowiesz, ze np w plecaku, al > e > czy wygodnie Ci będzie z plecakiem na plecach i dzieckiem z przodu.A jak zakład > a > się tą pelerynkę od deszczu?? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić. Czy zakłada się > ją dziecku na głowę? Przecież wtedy może sie udusić bo po pierwsze dziecko cał > e > przylega do Ciebie a po drugie ma na siebie zarzucona jeszcze pelerynkę. W tym > moim nosidle masz daszek, dziecko ma luz , ma przestrzeń, nie przylega do ciała > rodzica, pokrowiec od deszczu zakłada się na daszek okrywa całe nosidło zakrywa > nóżki, ma tez specjalne wywietrzniki. > No i chyba takiego większego siedzącego bobasa nie niesie się w nim łatwo, bo > może będzie chciało pooglądać co się w koło dzieje a nie być "przyklejonym " do > mamy. > Dla jasności nie negują tego nosidła MT, tylko uważam , że nie nadaje się w > góry. Na wyprawy górskie jakoś mnie nie przekonuje. Wolę już dźwigać trochę > więcej kilogramów, ale żeby było wygodniej mojemu dziecku i nie zmokło czy zmar > zło. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima No i za szybko kliknęłam 12.04.10, 20:45 > A jak zakłada > się tą pelerynkę od deszczu?? Dziecko ma swoją dziurę na głowę a ja swoją. > No i chyba takiego większego siedzącego bobasa nie niesie się w nim łatwo > bo może będzie chciało pooglądać co się w koło dzieje a nie być "przyklejonym " do mamy. Naprawdę widać, że nie bardzo wiesz o czym piszesz i jak wygląda dziecko w MT. Gdybyś jednak chciała zobaczyć poproś google. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 20:38 agar2208 napisała: > Może i nosidło ale w/g mnie jednak nie górskie. Masz rację. Po prostu uniwersalne Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 20:47 joshima napisała: Gdybym szła sama wolałabym mieć te rzeczy w bardziej dostępnym miejscu. Czyli jakim??? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 20:53 W torbie na biodrach albo z przodu, cokolwiek by to nie miało znaczyć. Zapytam konkretnie. Ile samotnych wycieczek górskich z dzieckiem w nosidełku ze stelażem masz na koncie? Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 21:10 3 synek miał wtedy 10 cm. Może nie samotnych, bo szłam ze znajomymi, ale synka i ekwipunek sama niosłam. Kończę temat. Nie miałam zamiaru przekonywać Cię do takiego nosidła jak ja mam. Autorka pytała się o podobne więc jej odpowiedziałam. Swoja drogą ja bym nie wybrała się w góry z dzieckiem w nosidle MT. Powiem jeszcze jedno, w/g mie nie jesteś osobą chodzącą często po górach, bo kto w góry wybiera się z torbą na biodrach? Chyba tylko jacyś niedzielni turyści. No chyba, ze mówiąc góry masz na myśli jakieś pagórki, gdzie w ciągu godziny da się wejść i zejść. To wtedy można sobie darować nawet zabranie pampersów. A co do nosidła ze stelażem to poczytaj sobie w google o nim. Nie jest to taki stelaż jaki miały plecaki w latach 80-tych. Powiem jeszcze raz, ze jak by noszenie ekwipunku jednocześnie z przodu i z tyłu było zdrowe i wygodne, to wszyscy w górach by tak rozkładali swój bagaż. Ja jednak nie spotkałam sie z taki zjawiskiem, no chyba, że ktoś nie miał siły nieść swojego plecaka i druga osoba jej pomagała, zakładając owy bagaż właśnie z przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 21:17 agar2208 napisała: > 3 synek miał wtedy 10 cm. Znaczy się w takim nosidle jeszcze nie nosiłaś? No to rzeczywiście nie pozostaje Ci nic innego jak zakończenie rozmowy, skoro brakuje Ci w temacie jakiegokolwiek doświadczenia. > Powiem jeszcze jedno, w/g mie nie jesteś osobą chodzącą często po górach Mam Ci odznaki GOT pokazać, czy zeskanować książeczki GOT? > w góry wybiera się z torbą na biodrach? Ktoś, kto ma doświadczenie i kondycję? > A co do nosidła ze stelażem to poczytaj sobie w google o nim. Nie muszę, jak już pisałam, próbowałam na żywym organizmie. > Ja > jednak nie spotkałam sie z taki zjawiskiem, Na szczęście nie jesteś alfą i omegą. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 21:42 joshima napisała: Na szczęście nie jesteś alfą i omegą. Na szczęście ty też Miłego chodzenia po górach i cieszę się, ze masz tak świetną kondycję, oraz książeczkę i odznaki, tylko pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 21:44 Skoro musisz mieć toostatnie zdanie to dopisz jeszcze coś śmiesznego. Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: Górskie nosidło turystyczne 13.04.10, 10:15 "> w góry wybiera się z torbą na biodrach? Ktoś, kto ma doświadczenie i kondycję? " No wlasnie, joshima. Jako doswiadczony gorolaz mozesz sobie zabierac ekwipunek w czym chcesz. Ale nie wszyscy maja kondycje i doswiadczenie. I dla takich, ktorzy dopiero zaczynaja swoja przygode w gorach lepszy jest jednak plecak. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 13.04.10, 11:30 No jak to? Przecież agar to taaaaaki wyjadacz... A Ci co dopiero zaczynają to niech lepiej dziecka na początek nie biorą, albo jednak wezmą sobie kogoś do pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: Górskie nosidło turystyczne 13.04.10, 11:42 "A Ci co dopiero zaczynają to niech lepiej dziecka na początek nie biorą, albo jednak wezmą sobie kogoś do pomocy. " Racja Odpowiedz Link Zgłoś
flying.baklazan Re: Górskie nosidło turystyczne 16.06.10, 11:14 joshima napisała: > Szanuję to, że dla kogoś to wygodne. Nie szanuję tego, że ktoś rekomenduje to > jako rozwiązanie lepsze od czegoś czego nawet nie spróbował i nawet nie wie, że > to tez nosidło. lol. wątek nieco przebrzmiały, jak widzę. po co ta agresja? ja mam i chustę i MT i zwykłe nosidełko i nosidło górskie. w góry nadaje się tylko nosidło górskie, chyba, że masz na myśli kopiec kościuszki. w chuście czy MT dziecko jest zbyt blisko rodzica, co podczas kilkukodzinnej wędrówki męczy i jedno i drugie. poza tym noszenie blisko 10-kilogramowego bobasa w MT na dłuższą metę jest ciężkie. w nosidle górskim jest pas biodrowy, odejmujący nieco ciężaru, doskonała wentylacja, daszek od słońca, peleryna od deszczu. używam i MT i nosidła górskiego, używałam chusty jak mały był mniejszy - mam porównanie. ale widzę, że się tak pieklisz, że chyba bardzo ci zależy, żeby wszyscy uzywali wyłącznie MT. tylko po co? > Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Górskie nosidło turystyczne 16.06.10, 13:50 flying.baklazan napisała: > w nosidle górskim jest pas biodrowy, W MT jest również pas biodrowy. Nie zależy mi, żeby wszyscy używali MT. Napisałam, że szanuję jeśli komuś w turystycznym wygodnie. Po prostu mnie wkurza jak ktoś pisze głupoty o czymś czego nawet nie używał. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Górskie nosidło turystyczne 12.04.10, 21:16 Ostatnio byłam w górach- ja z moją 18-miesięczną córcią i siostra z półroczniakiem. Szukali w wielu sklepach wygodnego dla siebie i dziecka nosidła górskiego i... w końcu pożyczali od nas naszego mei- tai'a Naprawdę się sprawdziło- w przypadku obu naszych dziewczyn, a są przecież tak różne wiekowo. W nosidle zwykłym musisz zwrócić baczną uwagę, czy siedzisko sięga pod nózki, czy dziecko nie wisi zawieszone na samym kroczu, bo to strasznie niewygodne przy dłuższych wycieczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Górskie nosidło turystyczne 13.04.10, 09:38 Ja wprawdzie nosiłam dzieci w chuście i MT ale podobają mi się nosidła Little Life (chociaż kosmicznie drogie): www.littlelife.co.uk/index.html , do kupienia tez w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: Górskie nosidło turystyczne 16.06.10, 12:21 ja nie mam takowego, tylko chustę i manducę. w góry typu udety to manduca nam się sprawdziła, ale ja niosłam synka, a facet w plecaku ekwipunek niezbędny. z chustą byliśm,y w bieszczadach, to spooko ale jakbym miała iść w większe góry, to wzięłabym nosidło górskie, bo trzeba zabrać więcej rzeczy jednak, a jeśli jest facet do pomocy, to jakoś pójdzie, a jeśli nie, to lipnie iść z dzieckiem na plecach i z boku, przodu nieść jeszcze rzeczy, zwłaszcza, jak są trudne podejścia i coś miałoby Ci się majtać pod rękami znajomi mają takie nosidło, ale nie pamiętam jakiej firmy, jakaś dobra, bo oni nie oszczędzają na tym, jeżdżą w wysokie karpaty (poza Polskę) i są zadowoleni, jeszcze się nie skarżyli na to nosidło, więc chyba warto. a teraz te nosidła są lekkie.to nie to co kiedyś;P Odpowiedz Link Zgłoś
patjanek Re: Górskie nosidło turystyczne 16.06.10, 20:49 Witaj, my po górach chodzimy z naszym szkrabem (pierwszy raz jak miał 8 mc). Mamy nosidło Vaude, młody lubi w nim chodzić, ale dla mnie jest za ciężko (mały obecnie 10 kg), więc ja noszę w chuście a mąż w nosidle (twierdzi, że mu wygodniej). Zazwyczaj na trasę górską mąż targa małego w nosidle a na spacerek popołudniowy ja w chuście. Ja nie wyobrażam sobie nosić w nosidle (próbowałam i naprawdę było ciężko). Pozdrawiam i życzę zdobycia wielu szczytów. Odpowiedz Link Zgłoś