mayaka 26.04.07, 18:00 70 procent mieszkancow zarabia srednio 750 zloty to 21 wieczny Niewolnik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamklaudie Re: STalowa miasto Niewolnikow 26.04.07, 18:08 skąd masz takie statystyki? powątpiewam w nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gretka111 Re: STalowa miasto Niewolnikow 27.04.07, 07:51 zaloz wlasna firme i plac wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
mayaka Re: STalowa miasto Niewolnikow 27.04.07, 21:24 GRETKA 111 jestes bardzo ynteligentna chyba stalowoscy BIZNESMENI wystopio o nagrode NObla z EKOnomiidla CIEBIE z proletariackim pozdrowieniem Odpowiedz Link Zgłoś
gretka111 Re: STalowa miasto Niewolnikow 27.04.07, 22:26 skoro zalozyles/las beznadziejny watek to przynajmniej pozastanawiaj sie jak temu zapobiec zamiast biadolic i narzekac jak ciulowo!najlepiej sie pochlastac od razu, zreszta zgodnie z zasada:glupie pytanie glupia odpowiedz. dla Ciebie przydaloby sie krotkie przeszkolenie z ortografii, popros biznesmenow moze Ci oplacą :) z inteligenckim pozdrowieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mayaka Re: STalowa miasto Niewolnikow 28.04.07, 12:41 gretka111 napisała: > skoro zalozyles/las beznadziejny watek to przynajmniej pozastanawiaj sie jak > temu zapobiec zamiast biadolic i narzekac jak ciulowo!najlepiej sie pochlastac > od razu, zreszta zgodnie z zasada:glupie pytanie glupia odpowiedz. dla Ciebie > przydaloby sie krotkie przeszkolenie z ortografii, popros biznesmenow moze Ci > oplacą :) z inteligenckim pozdrowieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mayaka Re: STalowa miasto Niewolnikow 01.05.07, 19:10 gretka111 napisała: GRETKO watek jest bardzo ciekawy tylko twoje wywody sa na poziomie 1 sekretarza POP po WUMLU nikt nie biadoli tylko stwierdza fakty ze PLACA jest 750 zloty gdzie te bledy ORTO > skoro zalozyles/las beznadziejny watek to przynajmniej pozastanawiaj sie jak > temu zapobiec zamiast biadolic i narzekac jak ciulowo!najlepiej sie pochlastac > od razu, zreszta zgodnie z zasada:glupie pytanie glupia odpowiedz. dla Ciebie > przydaloby sie krotkie przeszkolenie z ortografii, popros biznesmenow moze Ci > oplacą :) z inteligenckim pozdrowieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kochamklaudie Re: STalowa miasto Niewolnikow 01.05.07, 19:53 i nadal brak odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gretka111 Re: STalowa miasto Niewolnikow 02.05.07, 07:34 "wystopio" nie znam takiego słowa, podobnie jak "ynteligentna" bardzo denerwuje mnie przerabianie języka polskiego na internetowy slang. moze i pierwszy wers Twojego posta jest stwierdzeniem faktu, ale okreslenie "niewolnik" uzyte w kontekscie Twojej wypowiedzi ma dla mnie znaczenie jak najbardziej negatywne i wskazuje na to, ze w jakis sposob ustosunkowujesz sie do faktu przedstawionego na poczatku wypowiedzi, pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiecznie_niezadowolony Re: STalowa miasto Niewolnikow 02.05.07, 11:12 nie rozumiem. Myślałem, że chodzi o problem niskich zarobków w Stalowej, a tu dyskusja o ortografii się zaczęła. Wiele osób zarabia tu rzeczywiście fatalnie, znacznie mniej niż na tych samych stanowiskach w innych miastach, ale z "niewolnictwem" się nie zgodzę. Nikt nikogo tu nie trzyma siłą, jak komuś źle, zawsze może wyjechać do innego miasta albo na zachód Europy. I nie pisać mi, "że łatwo powiedzieć", bo sami decydujemy o tym, gdzie jesteśmy. Łatwo, jest tylko narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
gretka111 Re: STalowa miasto Niewolnikow 02.05.07, 13:04 poczytalam troszke forum i widze ze z Panem/Pania "mayaka" nie ma co dyskutowac.rozgoryczenie osobnika sytuacja na rynku pracy siega zenitu, a ulubione slowo to "niewolnik" troszke optymizmu kolego/kolezanko, Odpowiedz Link Zgłoś
mayaka Re: STalowa miasto Niewolnikow 02.05.07, 22:36 GRETKO CO moze mlody czlowiek za 750 zloty Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka-mw Re: STalowa miasto Niewolnikow 02.05.07, 23:50 Nie podoba Ci sie to zawsze mozesz wyjechac... Tez jestem wsciekla ze nie ma tu zadnych perspektyw, zawsze jednak mowilam ze nie wyjade. Zmienilam zdanie, szukam pracy aby zarobic sobie na dokonczenie studiow (nie chce brac kredytow studenckich). Coz, taki lajf... Swoja droga, kolega mi ostatnio powiedzial, ktory jest juz za granica jakis czas... Anglicy sie z nas smieja (z nas - Polski) ze wyjezdzamy do nich zarabiac. Ale co zrobic, jak taka posr*na polityka. Wiadomo komu mozemy poidziekowac. Odpowiedz Link Zgłoś
magusiape gretka111 masz rację 03.05.07, 09:26 gretka111 napisała: > poczytalam troszke forum i widze ze z Panem/Pania "mayaka" nie ma co > dyskutowac.rozgoryczenie osobnika sytuacja na rynku pracy siega zenitu, a > ulubione slowo to "niewolnik" > troszke optymizmu kolego/kolezanko, Ja też jestem takiego zdania, chociaż bardziej wyglada mi to na niezrównoważenie psychiczne..:( czyli raczej trzeba współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
magusiape jaka praca taka płaca 03.05.07, 08:57 Niestety w Stalowej Woli trudno o człowieka, który CHCE i umie pracować, wielu jest takich,którzy jedyne, co potrafią - to narzekać i krytykować. Ja uważam, że z niewolnika nie ma pracownika, dlatego jestem za docenianiem finansowym dobrej pracy i zaangażowania, ale jeśli praca ma polegać na kombinowaniu, jakby tu sie więcej "poobijać" i wykorzystać pracodawcę ( czytaj: wyzyskiwacza,który i tak ma przecież kasę),zabrać mu czas i pieniądze, a potem zwiać zostawiając go na lodzie, to myslę, że pracą tego nazwać nie można. Taki pracodawca będzie się ostrożniej przygladał kolejnemu pracownikowi i na pewno zanim da mu konkretnie zarobić to przyjrzy sie jego podejściu do pracy - i nic dziwnego,że na poczatek nie da mu więcej niz 600 - 700 zł. A swoją drogą,jesli ktoś "od progu" zamiast zakasać rękawy i zacząć pracę, pokazać, że umie pracować - zaczyna od narzekania,to nie dziwię się,że dobrej pracy nie dostanie. Bo kto chciałby zatrudniać kogoś,kto szuka wykrętów, żeby nie pracowac i przesiaduje na foum, zamiast wziąć się do roboty? A tak na deserek: w Stalowej praca jest, tylko ludzie nie chcą ( nie potrafią) pracować. Ci, którzy na prawdę chcą - pracę już mają ,a jesli ktoś umie być jedynie "narzekającym bezrobotnym" to raczej praca mu z nieba nie spadnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaka Re: jaka praca taka płaca 03.05.07, 18:10 na deserek podaj kilka przykladuw pracy tyklo nie za 600 -700 zlotych wedlg CIEBIE wszyscy kombinujo jakby tylko OKRASC i WYKORZYSTAC pracodawce PS nie narzekam tylko stwierdzam FAKTY 700 zloty maksymalny wysilek pracodawcuw z stalowej narazie nie szukam pracy i caly czas brak odpowiedzi ILE mozna Wyrzyc za 700 zloty Odpowiedz Link Zgłoś
magusiape Re: jaka praca taka płaca 03.05.07, 21:09 Kurcze,nie lubię czepiać się pisowni, ale to, jak Ty piszesz jest tragiczne! Mi też zdarzają sie błędy, bo pisanie na komputerze uwstecznia, ale aż takie kwiatki...? Ale ok, wracajmy do tematu. Ciekawa jestem, dlaczego nie szukasz pracy? Masz pracę? A może nie chcesz mieć? Za 700 zł wyżyć na pewno ciężko, ale przez 2 - miesiące próbne na pewno można. Jeśli natomiast para zarabia po 700 to jest to już 1400, można wyżyć oszczędzając. Jesli nie żyje się w parze, to można dorobić w jakiś sposób - prace dorywcze, istnieje coś takiego - i dostać kolejne kilka stówek. Oczywiście para tez może dorobić, tylko trzeba chcieć. Nie popieram oczywiście pracodawców, którzy tyle płacą za "cały etat", ale najpierw trzeba pokazać temu pracodawcy, ze jesteśmy warci więcej! A teraz deserek: u mnie są zarobki wyższe, każdy( również pracownicy fizyczni, kiedy wezmą nadgodziny )zarabia sporo powyżej 1000 zł. I niestety - często jest praca, a nie ma komu pracować! Brakuje rąk do pracy. Z ogłoszenia ani zbezrobocia nie przyjmujemy, bo na wejściu wiadomo, że to są ludzie, którzy raczej pracować nie chcą. Takiego człowieka przyjmuje się, szkoli, wdraża w problematyke firmy, nierzadkoprzekazuje tajemnice firmowe, poświęca mu czas swój i innych pracowników, a on okazuje się ignorantem albo obibokiem, po co ktoś taki? Płace powyżej 1000 zł są w Stalowej NA PEWNO w Halmarze i to ostatnio szukali ludzi, są też w Eldorado i jeszcze kilku dużych hurtowniach. A na koniec mała rada dla narzekających na brak pracy. Ludzie, istnieje coś takiego, jak kursy. Wiele rzeczy mozna po kursach robić, można założyć firmę, można brac umowy o dzieło. Ale nie siedzieć i narzekać, że źle, że mało, że syf! Ja pracuję w 2 firmach ( jedna moja,jedna męża), ale gdybym miała czas,to pomysłów na biznes mam jeszcze kilka, dziwię sie, że w takim miejscu, jak Stalowa, gdzie można prawie żywcem przenosić pomysły zaczerpnięte z innych miast nikt nie wpada na to! Popołudniami jestem z dziećmi w domu, nie muszę juz dorabiać, ale gdyby mnie "przycisnęło", a nigdy nie wiadomo, co może się człowiekowi zdarzyć, wróciłabym do prowadzenia zajęć, które organizowałam wcześniej. Uczę sie cały czas, żeby zawsze mieć coś w zanadrzu, na "czarną godzinę". Można, trzeba tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
magusiape Re: jaka praca taka płaca 03.05.07, 21:33 I jeszcze jedno: nie, nie wszyscy kombinują, jak oszuać pracodawcę, ale niech to będzie połowa, to jest i tak bardzo dużo! Niestety obiboki wyrastają i pleniąsie jak chwasty, wiem, że szydzą z tych, którzy pracuą cięzko, ale i zżera ich zawiść, że z tej pracy ci pracowici mają coś więcej, lepiej im się żyje. Pracowici i uczciwi ludzie są wyśmiewani. Nie raz słyszałam przechwałki, kto jest bardziej cwany, kto bardziej naciągnął szefa, kto więcej wziął, chociaż mu się nie należało. Mnie też kilka razy oszukano, niestety i teraz uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
magusiape Najlepiej załóż własną firmę... 03.05.07, 09:12 ...pokaż, na co Cię stać, nie czekaj, aż ktoś Cię doceni - doceń się sam, a potem zatrudnij ludzi i płac im po 3 tysiące na ręke, bo na to zasługują. Płać "haracz" za każdego z nich, bo taką "karę" płaci się za pracowników w formie podatków od posiadania pracownika. A potem poczuj a własnej skórze i pod własnymi nogami kłody rzucane pod nogi a to przez skarbówke, a to przez inne instytucje państwowe. Pracuj sam wydajnie i jednocześnie załatwiaj sprawy w urzędach, wypełniaj PITy i "RUMy", dawaj pracownikom nagrody, premie i "trzynastki",bo przecież nie są niewolnikami, należy im się... nie śpij po nocach myśląc o tym, skąd weźmiesz na ZUS w nastepnym miesiącu, bo przeciez wypłata była duża, a ubezpieczyć pracownika trzeba, bo odsetki lecą...chyba odejmiesz sobieod ust, boTY...to nie ważne, co bedziesz jadł,albo co włożą na siebie Twoje dzieci, mogą pochodzić w podartych butach - najwazniejszy jest pracownik, bo trzeba go docenić, nie ważne, czy "stoi czy leży.."... Powodzenia. Tak, to obraz nieco groteskowy,ale zazwyczaj wiekszość tych prywatnych pracodawców zaczyna tak,że nie śpi po nocach,charuje i załatwia sprawy w dzień, zaniedbuje zdrowie własne i rodziny. Na poczatku zazwyczaj nie starcza mu nie tylko o 1ego do 1ego, a nawet na ZUS. Ale kogo to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaka Re: Najlepiej załóż własną firmę... 03.05.07, 21:11 jak niema sie konkretowTO rzuca NAJLEPIEJ ZALOZ WLASNA FIRMA przeciez nie jestes "zakladnikiem " zeby placic HARACZ nieobrazaj POLSKI przeciez zyjemy w WOLNEJ polsce wybieramy Sejm sejm ustala uchwaly bylY sld po unie wolnosci przy wladzy one to ustalily jakie klody odejmiesz sobie od ust kpina dzieci biedulki w zimie chodza w dziurawych trampkach PS najwazniejszy w calym biznesie JEST pracownik jezeli niedbasz o pracownika najlepsze krecenie SRUBY nie pomoze tylko bez cytatuw czy sie lezy czy sie stoi;;;;;;;;;;;;;; Odpowiedz Link Zgłoś
magusiape Re: Najlepiej załóż własną firmę... 03.05.07, 21:44 mayaka napisała: > jak niema sie konkretowTO rzuca NAJLEPIEJ ZALOZ WLASNA FIRMA > To jest właśnie konkret! Zamiast krytykować daj przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
gretka111 Re: Najlepiej załóż własną firmę... 04.05.07, 07:29 mayaka chcesz pogadac o tym jak jest ciezko pracujac, studiujac, wychowujac dziecko i robiac kursy (a moze sie przydadza)jednoczesnie?????na takie tematy moge gadac, a nie narzekac! chyba trzeba obalic w koncu relikty socjalizmu w naszej mentalnosci wyssanej z mlekiem matki! jestes wart tyle na ile sie pokazesz!z kolezanka forumiczka zgadzam sie w 100%, wyjęłas mi z ust pewne sformuowania :) chyba duzo nas łączy;)(miedzy nami kobietami :P) Odpowiedz Link Zgłoś
mayaka Re: Najlepiej załóż własną firmę... 04.05.07, 18:30 magusiape NAJlepiej zaluz ::::::::::::: to nie jest konkret jezli to jest mala firma to konczy sie SPIE;;;;;;jesli CI sie niepodoba to jest poziom niekturych biznesmenuw PS nie szukam pracy tylko zadalem pytanie dlaczgo pracodawcy tak CIENKO cenio swoich pracownikuw Odpowiedz Link Zgłoś
podbijacz Re: Najlepiej załóż własną firmę... 04.05.07, 20:59 Mayaka, uwielbiam Ciebie czytać :D Pisz więcej Mayaka, poprawiasz mi humor Pisz więcej Mayaka, pisz więcej Pisz więcej...więcej...więcej... Pisząc więcej, więcej ciekawych rzeczy można się dowiedzieć... Mayaka, pisz więcej! Trening czyni mistrza ;) ...więc... Pisz więcej :D Odpowiedz Link Zgłoś
fi11 Re: Najlepiej załóż własną firmę... 05.05.07, 11:38 Heheehe podbijacz szczerze się ubawiłem ::) Sytuacja na naszym rynku pracy może nie jest różowa ale to co pisze Mayaka mija sie z rzeczywistością. Ostatnio zmieniłem prace, powodem było niskie wynagrodzenie (1100netto) i znalazłem prace na tym samym stanowisku (sprzedawca) za 1500netto (fakt ze w pierwszym miesiącu mam dostać 300zł mniej,ale jest to zrozumiałe-okres próbny) po drodze jeszcze odrzuciłem kilka ofert np. przy szlifowaniu aluminium (ani lekka ani przyjemna robota ale płacą na początek około 1200-1300) zanosząc tam podanie można wziąść ze sobą ubranie robocze, bo przyjmują z miejsca (ja byłem z CV koło południa a do pracy miałem przyjśc za 3 godziny:)). Miałem jeszce dwie ciekawe oferty pracy gdzie zarobki były niewiele powyżej tysiaca. Pisze tu o pracy dla meżczyzny, ale moja żona też zmieniła ostatnio prace i jest z tej decyzji zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
fi11 Re: Najlepiej załóż własną firmę... 05.05.07, 13:50 Jestem daleki od zachytu nad losem swoim jak i ludzi tzw. klasy średniej ale nie mam zamiaru pić i narzekać na rząd, "biznesmenuw", sąsiada i jeszcze złotą rybke, tylko trzeba się zainteresować samemu swoim losem. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaka Re: Najlepiej załóż własną firmę... 23.05.07, 19:26 widac ze w stalowce same Niewolniki bo niewolnik siedzi ;;;;;;;;;; Odpowiedz Link Zgłoś