Dodaj do ulubionych

W jakim Landzie najlepiej zamieszkać?

12.12.06, 20:44
Witam wszystkich.
Ponieważ w nadchodzącym nowym roku zamierzam opuscic Polske i przeniesc sie
na stale do Niemiec, chcialbym Was zapytac, gdzie radzilibyscie mi
zamieszkac - w jakim landzie?. Gdzie waszym zdaniem fajnie sie mieszka i
jest dosc latwo o prace?.
Jesli mozecie to wpisujcie konkrety. Bardzo mi zależy na dobrych, uczciwych
poradach, a nie żartach. Mam możliwość osiedlic sie w dowolnym miejscu w De
wiec chcialbym to po prostu wykorzystać.

Na razie myslalem o Palatynacie ale nie wiem czy to dobry wybor i czy nie
lepiej uderzyć w inny land?. Co o tym myslicie?

Pozdr
Rheinlander
Obserwuj wątek
    • mazur39 zależy jaki masz zawód. 12.12.06, 21:32
      najmniejsze bezrobocie jest w Bawarii i Badenii-Wirtembergii. ale to wszystko
      jest koniunkturalne.
      osobiście po 21 latach w Niemczech przyjechałem na Mazury, do miasteczka
      znanego z piknik country i tutaj szukają ludzi do pracy. Oficjalnie bezrobocie
      sięga 30 %.
    • ewa553 Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 12.12.06, 21:38
      "dosc latwo o prace", to obawiam sie ze nie jest nigdzie. Nawet w landach o
      ktorych pisze Mazur. A nie mozesz poszukac pracy bedac jeszcze w Polsce?
      Wtedy pojechalbys tam, gdzie praca na Ciebie czeka.
      • mazur39 dokładnie tak 12.12.06, 22:33
        nie jestem jeszcze nawet miesiąc, w ubiegły czwartek znalazłem pierwsze
        ogłoszenie. Spokojnie myślę, że w tym roku jeszcze podejmę pracę. Nie spieszy
        się, ale samopoczucie będzie lepsze. Zawsze można zmienić. Zaskoczyło mnie
        stwierdzenie "kadrowej" w pewnym dużym hotelu: u nas bariera wiekowa nie
        istnieje.
        P.S. Okolice śliczne!!!!!! i sielawa prosto z patelni ;-)
    • marijohanna Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 12.12.06, 22:29
      ja glosuje za polnoca;))
      jaki masz zawod?
      • rheinlander Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 13.12.06, 15:02
        Dzieki za odpowiedzi.Co prawda troche skąpe :), ale chyba szczere:).
        Co do szukania wpierw pracy a następnie przeprowadzki - Otóż, niestety moja
        obecna sytuacja jest dosc skomplikowana i zaraz po nowym roku musze wyjechac na
        stale do De. Nie mam wiec za wiele czasu na szukanie tu w Polsce pracy w
        Niemczech.
        Co do zawodu. Wyuczony - mgr inz. metalurgia ekstrakcyjna i komputerowe
        modelowanie procesów metalurgicznych. Wykonywany - Quality Manager w dużej
        firmie i Auditor wiodacy w firmie prowadzącej działalność certyfikacyjną.
      • rheinlander Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 13.12.06, 15:04
        marijohanna - dlaczego polnoc :). Moze jakies miasto, ktore jest warte
        zastanowienia?.
        • s03 Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 13.12.06, 15:12
          ja polecam bawarie, monachium gdzie sama mieszkam i bardzo mi tu dobrze:)
          • ggigus w Monachium sa najw. czynsze, ostatnio znow 13.12.06, 16:20
            podskoczyly
    • ewa553 Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 13.12.06, 15:23
      Mysle ze w tej sytuacji jest obojetne do jakiego duzego miasta przyjedziesz.
      Tyle, ze bedzie to pobyt tymczasowy. Z tego tymczasowego miejsca mozesz szukac
      pracy w calych Niemczech, w koncu po to jest internet, czy gazety ktore podaja
      oferty pracy dla calych Niemiec. I dopiero jak sie zdecydujesz na prace, to
      zakotwiczysz na stale. No i przede wszystkim: jaka jest Twoja znajomosc
      niemieckiego i angielskiego? I czy wiesz, jak sie Twoj zawod nazywa po
      niemiecku?
      • rheinlander Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 13.12.06, 16:08
        Przyznam szczerze ze wolalbym tzw. pobyt tymczasowy wykluczyć. Stąd tez miedzy
        innymi moje pytanie. Nie nawidzę przeprowadzek, dlatego tez chciałbym od razu
        trafic gdzieś w miare fajny region. Gdzies gdzie ludzie nie sa zestresowani
        codzienna gonitwa po kase, gdzie istnieje duża szansa na znalezienie sobie
        jakiegos zajecia, no i oczywiscie gdzie jest ladnie. Aktualnie mieszkam na
        slasku i osobiscie przyznam mam dosc szarosci, domkow ustawionych w rządek,
        kominów i gonitwy za kasa. To wszystko bardzo wypala czlowieka, te wszechobecne
        czerwone cegły czerwone dachówki, kominy i brak swiadomosci w ktorym miescie
        sie jest - czy w Bytomiu czy w Chorzowie a moze w Rudzie slaskiej. Ktos kto nie
        mial okazji byc na slasku nie wie o czym pisze.

Co do mojej znajomosci jezykow - Angielski znam bdb. Niemiecki db. Dosc dobrze
        posługuję sie również Norweskim. Dodatkowo posiadam Niemieckie obywatelstwo
        (jak wielu slazakow), na wszelki wypadek :)
        • marinkafer Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 13.12.06, 16:16
          z tym o gonitwie za kasa to chyba jest wszedzie nie tylko na slasku :)a o
          szarosci budynkow itd to cos wiem na ten temat, mi sie niemcy podobaja bo nie sa
          szare, ale to moze tylko z mojego punktu widzenia. co do osiedlenia sie i
          znalezienia pracy hmmm zalezy od zawodu jaki wykonujesz,co wspomnieli juz inni,
          jesli nie lubisz przeprowadzek , bo co z tego ze bedzie piekne miejsce i nie
          szare jak ciezko o prace, wiem cos o tym niestety :(
          • alesko Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 13.12.06, 16:48
            hmm inzynier? na twoim miejscu szukalabym w badenii-wirt., stuttgart, karlsruhe
            i okolice,niskie bezrobocie plus duzo firm motoryzacyjnych itp tam na pewno nie
            jest szaro a niektore krajobrazy sa po prostu niesamowite (schwarzwald), pfalz
            tez mi sie podobal ale tam nie ma takiego duzego rynku pracy?
            generalnie nie powinienes miec problemu z znalezieniem jakiegos ciekawego
            zajecia, bo inzynierow potrzebuja tutaj zawsze:)
            pozdr
          • rheinlander Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 13.12.06, 16:58
            No na pewno masz racje. Praca i możliwość jej podjęcia to podstawa. Wiec kazdy
            rozsadny czlowiek wybralby Land w ktorym jest jej najwiecej. Niestety ja jestem
            tak zdegustowany ta slaska szaroscia, ze np. NRW raczej nie wchodzi w grę..Wiem
            że np. Essen,Dortmund, Bochum, Duisburg, Dusseldorf to taki nasz Bytom,
            Chorzow, Katowice itd. w ktorych jest wiele pracy. Mysle jednak, ze te okolice
            sobie daruje, bo nie tylko praca czlowiek zyje, ale tez otoczeniem.

Co myslicie o Hannoverze?. Warto tam zamieszkać?
            Przyznam szczerze ze myślałem oStuttgartcie, Koblenz, Maniz, Hannoverze lub
            Hamburgu ale wciąż nie mam pojecia gdzie byloby najlepiej. Oczywiscie biore pod
            uwage również Bawarie, ale naczytałem się ze jest tam troche drogo.
            • ggigus Brema jest piekna 13.12.06, 17:02

• alesko Re: Brema jest piekna 13.12.06, 23:54
                to naprawde zalezy od indywidualnych gustow, wiele osob mowilo mi ze hamburg
                jest przepiekny...i pewnie dlatego bylam tak rozczarowana:)))owszem ma swoj
                klimat, ale szaro potwornie, a juz zabudowania "portowe" kojarzyly mi sie z
                architektura wiezienna!dostalbym tam depresji po tygodniu:)
                no ale dzieki temu na nowo odkrylam berlin:)
                co do nrw to zgadzam sie, tam jest dosc szaro, w münster mialam nauczyciela
                niemieckiego, ktory dojezdzal do nas na zajecia z bielefeld i...stwierdzil ze
                nie moglyby przeprowadzic sie na stale do münster bo nie znosi...czerwonej
                cegly a bielefeld akurat jest "biale":)
                pozdr
                • lenchen Re: Brema jest piekna 14.12.06, 00:06
                  Mi chyba przyjdzie zamieszkać w Bielefeld :(( Miasto jest do kitu jak pomyśle o
                  np. Heidelbergu, w którym miałam okazję pomieszkiwać. Tam nawet jakiejś
                  sensownej starówki nie ma. Tam właściwie nic nie ma, no, jest uniwersytet -
                  szare bloki - kloce.
    • mazur39 proponuję SILESIA 13.12.06, 23:59
      :-)
      • katwe Re: proponuję SILESIA 14.12.06, 00:24
        A ja proponuję zmienić front i pojechać gdzie indziej. W Niemczech jeszcze
        ładnie, domki zadbane, kolorowe, ale już coraz biedniej. Nastroje coraz gorsze,
        nastawienie anty wszystkiemu i wszystkim co nie jest w 100% niemieckie. Z pracą
        też coraz gorzej, inżynierowie piszą setki podań bez skutku, no jeszcze
        informatycy z Polski jako tako prosperują i inżynierowie maszyn lotniczych ze
        znajomością odpowiednich programów konstrukcyjnych. Reszta musi mieć dużo
        szczęścia. Bezrobocia w Niemczech nie można lekceważyć, jest ono prawdziwe, nie
        tak jak w Polsce.
        Pozdrawiam
    • fufu_ffm Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 14.12.06, 09:38
      Polecam Hessen.

Frankfurt nie jest najpiekniejszym miastem ale moim zdaniem jednym z
      najbardziej miedzynarodowych i "otwartych" miejsc w Niemczech. Jest tutaj latwo
      o socjalne kontakty (bo jest duzo ludzi naplywowych i kazdy jest w tej samej
      sytuacji) a i z praca jest relatywnie latwo (zalezy od zawodu oczywiscie).
      Ludzie sa przyjazni, w miescie ciagle sie cos dzieje ciekawego - nazywaja to
      miasto najmniejsza globalna metropolia nie bez przyczyny. Nie musisz mieszkac
      w samym Frankfurcie - jest w okolicach duzo malowniczych wiosek i miasteczek.
      Na przyklad Kronberg albo Königstein.

Odradzam Ci Wschodnie landy (ponure, okropne miejsce choc przyroda bardzo
      ladna) oraz Berlin (bardzo zla sytuacja ekonomiczna). Duzo ludzi lubi Bayern
      ale jak dla mnie jest to zbyt "specficzny" land, dobry na wycieczke w
      odwiedziny ale nie do zycia.

Powinienes sie tez w Stuttgarcie i okolicach rozejrzec. Baden Wittenberg stoi
      najlepiej w Niemczech pod wzgledem pracy.

A jezeli nie zalezy Ci gdzie dokladnie sie przeprowazdisz to polecam zrobic
      torche wiekszy skok na poludnie i sie przeniesc do Szwajcarii. Skoro masz
      Niemieckie obywatelstwo to jezeli znajdziesz tam prace to dostaniesz pozwolenie
      na prace i pobyt w Szwajcarii od reki (trwa to jakies 2 tygodnie). Tez mowia
      tam po Niemiecku, bezrobocie osiaga "zawrotny" poziom 3% a podatki (biorac pod
      uwage Niemieckie dla porownania) praktycznie nie istnieja :-)
    • artur666 Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 14.12.06, 14:06
      Znajdz wpierw prace, a pozniej bedziemy rozmawiac gdzie mieszkasz.
      • rheinlander Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 14.12.06, 17:52
        artur666 - widać że jesteś bardzo rozkojarzony brakiem pracy, skoro nie
        potrafisz wyciągnąć wniosków z moich postów. Wielokrotnie w moich wpisach
        dawałem do zrozumienia, że prace zawsze traktowałem, traktuję i będę traktował,
        jako dodatek do życia, a nie cos co jest najważniejsze. Dla mnie najważniejsze
        jest życie i to co z niego mam, a nie to co chce z niego mieć pierwszy lepszy
        pracodawca w wydeptanych butach. Dotychczas wystarczająco dużo zarobiłem i
        jednocześnie odłożyłem , aby moc sobie pozwolić na wybranie wpierw miejsca
        zamieszkania, a dopiero później zajęcia. Tak wiec Twoja uwaga jakoś do całości
        nie pasuje:).

fufu_ffm, katwe ,alesko,ggigus – dzieki za propozycje:) – na pewno wezmę je pod
        uwagę podejmując decyzję.
        A co myślicie o Hannoverze?. Kilku moich znajomych bardzo zachwalalo to
        miasto.
        • artur666 Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 14.12.06, 19:06
          Fajnie sobie wnioskujesz. A wnioskuj sobie na zdrowie. :)

W Arbeitsmacie sie chyba jednak nigdy nie spotkamy. Domysl sie dlaczego.
          • rheinlander Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 14.12.06, 19:27
            Czyzbyś był za stary na poszukiwanie pracy i pozostał ci tylko
            Arbeitslosengeld ?
            • fan.club1 W jakim Landzie? Wszędzie tylko nie w moim! 14.12.06, 19:43
              Das Boot ist voll, herr reinländer!
            • artur666 Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 15.12.06, 11:03
              Czyzbym nie, nie jestem ani jednim ani drugim. Tyle musi tobie wystarczyc.
        • stary91 Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 15.12.06, 09:15
          rheinlander napisał:
          > A co myślicie o Hannoverze?. Kilku moich znajomych bardzo zachwalalo to
          > miasto
          -----------------------------------------------------------------------------
          Hannover to jest to. "Geheimtip" Pelno w tym miescie wielkiej kultury i
          wielkomiejskiej atmosfery, bez zbyt rzucajacego sie w oczy wyscigu szczurow.
          Mieszkam od trzydziestuosmiu lat w Bielefeld, i mieszkam tutaj z zadowoleniem.
          Kiedy chce odetchnac wielkomiejskim powietrzem - jade do Hannoveru.
          • fasolka3 Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 15.12.06, 09:51
            Radze Ci naprawde najpierw zaczac szukac. Wcale nie jest tak latwo o prace,
            nawet jesli jest sie inzynierem. Nie wszystkie tytuly sa w Niemczech uznawane,
            niestety Niemcy zadzieraja nosa i uwazaja swoje uniwersytety za najlepsze na
            swiecie.
            Od dawna praca fizyczna przerzucana jest na wschod, bliski lub daleki, od
            niedawne takze praca umyslowa. Siemens buduje najwieksze centrum badawcze nie na
            Bawarii, ale w Chinach. Moj maz tez jest inzynierem i od pol roku szuka pracy w
            Monachium. Oczywiscie chce zarabiac tyle samo, badz wiecej niz poprzednio, i co?
            - Placic chca mniej,
            - wiecej godzin pracy,
            - Flexibilität, tzn. jak szef huknie: na pol roku do Afryki poludniowej szkolic
            tania konkurencje, nie mozesz powiedziec nie, nie wazne dzieci i rodzina,

Generalnie rzecz biorac sytuacja sie pogarsza, a juz to przenoszenie Know How do
            Chin i Afryki to krecenie bicza na samego siebie.

A jesli chodzi o Monachium:
            to jak Mazury na Podhalu a na polnocy Jura Krakowsko-Czestowchowska, blisko do
            Wloch ( 4godziny autem nad morze), blisko na Slask ( 8 godzin autem przez
            Czechy, na dobrych drogach), fantastyczna oferta kulturalna, mala stopa
            bezrobocia, mala przestepczosc, ludzie otwarci, Bawarczycy na wymarciu ( juz w
            Fürstenfeldbruck, Erding itp bez tlumacza ani rusz, wszyscy gadaja po bawarsku),
            Oktober Fest, swietny Christkindlmarkt, swietne baseny publiczne, swietna
            infrastruktura. Jestem naprawde zachwycona.

I wiem o co Ci hodzi, sama jestem z Bytomia.

FFF
            • fasolka3 Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 15.12.06, 09:53

> I wiem o co Ci hodzi, sama jestem z Bytomia.
              >
              > FFF
              Do tego nawala mi klawiatura i nie wystukuje c
              a wiec wiem o co Chodzi....
              • fan.club1 Fanzolisz, fasolka! 15.12.06, 12:56
                Klawiatura ci c nie wstukuje?

> Do tego nawala mi klawiatura i nie wystukuje c
                > a wiec wiem o co Chodzi....
                • volker5 Re: Fanzolisz, fasolka! 15.12.06, 14:51
                  Jak faktycznie macie taka biede i takie problemy ze znalezieniem pracy to
                  wracajcie do polszy. Tu wszystko jest na wyciagniecie reki. Przecietna placa
                  700 zl i wyzysk jak Chinach. Macie zawsze mozliwosc powrotu, rozpoczecia
                  lepszego, milszego, wspanialszego zycia w Republice Bananowej. Ciekawi mnie
                  tylko po co wyjechaliscie?. Po to zeby miec gorzej?. Odradzacie ludziom
                  emigracje zastawiajac sie tekstami - dawniej to bylo w nimcach jak w raju teraz
                  to ostatni gasi swiatlo. Ludzie - wiekszaosc z was to nieudacznicy ktorzy w
                  polsce nie dali sobie rady - wyjechaliscie prawie na gotowe a teraz jak wam sie
                  cos powoli od geby odbiera to wyjecie, ze jest gorzej. Odradzajac ludziom
                  wyjazd z polskiego dobrobytu, udowadniacie ze jestescie niespelnionymi
                  emigrantami ktorzy nic nie osiagneli. Boicie sie ze ktos z nowych emigrantow
                  zabierze wam mozliwosc pracy, wzbogacenia?.:)Juz na to mieliscie czas :).

A ty rheinlander zastanow sie po co emigrujesz? i do jakiego kraju. Polska
                  wyprzedza niemcy o jakies 60 lat wiec nie wiem skad taki pomysl?. Lepiej
                  rheinlander chyba zarabiac w polsce jako inzynier 1000 zl nizeli 1000 ojro?.
                  • ewa553 Fanie, 15.12.06, 18:12
                    chy ba sie mowi "fanDZolisz"?
                    • alesko Re: boot 15.12.06, 18:41
                      no widze ze rzeczywiscie nasza lajba sie przepelnila i niektorym skacze
                      ciesnienie przeslaniajace sens dyskusji,
                      pozdr
                    • fan.club1 A u nas na wsi fanzolili. 15.12.06, 22:13
                      Znałem dawno temu dwie panienki z Koszutki, ale one nie godały lecz mówiły.
    • fufu_ffm Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 15.12.06, 19:42

Paru ludzi polecalo Ci Hannover, natomiast ja znam pare ludzi ktorzy sie z
      Hannoveru do Franfurtu przeprowadzili i kazdy jest bardzo zadowolony ze zmiany.
      Niektorzy nawet mi zdecydowanie powiedzieli, ze nie ma nawet porownania do
      Hannoveru (na plus do Frankfurtu) i ze zaluja ze sie wczesniej do Frankfurtu
      nie przeprowadzili.

Ale to jest tylko opinia ktora Ci dalej podaje - sama Hannoveru nie znam.

• rheinlander Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 15.12.06, 20:08
        Dzieki fufu_ffm :)). Przyznam szczerze, że brałem bardzo poważnie pod uwagę
        własnie Hannover. Teraz bedę musiał to jakoś zweryfikować i stanowczo czegoś
        więcej się dowiedzieć o tym mieście. We Frankfurtcie mieszka moja kuzynka :).
        Niestety nie mam z nia kontaktu od parunastu lat, wiec nie zapytam jej jak sie
        jej mieszka w Hessi :))).
    • paulina.paulikowska Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 24.12.06, 14:39
      w bayern oczywiscie :)
      • mlodytatus Re: W jakim Landzie najlepiej zamieszkać? 25.12.06, 00:38
        taaaaaaa
        • ola33333 tam, gdzie prace znajdziesz 28.12.06, 21:17
          w Niemczech sie dobrze zyje, ale z praca nie jest wcale tak latwo w
          dzisiejszych czasach. Na twoim miejscu najpierw bym sie zaczela za praca
          rozgladac np. w internecie i szybko podania rozsylac, bo nie jest wcale
          powiedziane, ze akurat w Hannoverze czy w jakims innym wybranym regionie
          znajdziesz cos szybko. Tym bardziej, ze jak napisales twoja znajomosc
          niemieckiego jest dobra, ale nie np. bardzo dobra bez akcentu.
          Ja mieszkam pod Duesseldorfem, po lewej stronie Renu, jest OK, szczegolnie moja
          miejscowosc, ale generalnie jest duzo ladniejszych okolic niz Ruhrgebiet.
          Jako obcokrajowiec (jesli chodzi o akcent, bo wiadomo, ze obywatelstwo tez jest
          wazne) polecam staranie sie o prace w japonskich firmach, ktorych jest duzo
          wlasnie w Duesseldorfie. Zapewniaja dobre warunki socjalne.

Powodzenia !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka