Dodaj do ulubionych

gdzie wyrobic dowod osobisty?

28.10.07, 13:26
rok temu wyszlam za maz za niemca.potrzebuje wyrobic nowy dowod bo mam
przeciez teraz inne nazwisko.slyszlalam ze w konsulacie sie nie da.czy musze
teraz wszystkie papiery przetlumaczyc i jechac do polski zeby tam wydali mi
nowy dowod?jak to jest? czy potrzebuje tez paszport w ktorym jest wpis ze moge
na stale przebywac w niemczech.kto z was byl w podobnej sytuacji?prosze o
odpowiedzi.pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • luka2007 Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 13:37
      zapomnialam zapytac jak to jest z obywatelstwem.chcialabym miec podwojne ale nie
      wiem co zrobic by je otrzymac.wiecie cos na ten temat.z gory dzieki za pomoc.
      • annajustyna Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 13:41
        Paszport mozesz wyrobic tylko w PL i tylko osobiscie. Mozesz tez zrezygnowac z
        meldunku w PL i wtedy jako obywatel-nierezydent nie bedziesz miec dowodu, tylko
        po co? Odkiedy PL jest w Unii mozna miec podwojne obywatelstwo - warunek:
        znajomosc niemeickiego i niezagrozenie pobieraniem Hartz IV.
        • annajustyna Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 13:43
          Aha, jelsi dopiero rok temu wyszlas za Niemca, to o obywatelstwo mozesz sie
          starac za ok. 4 lata...
          • caysee Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 18:21
            Annajustyna, to trzeba 5 lat czekac? Wydawalo mi sie, ze po 3 latach od slubu z
            Niemcem (o ile sie bylo zameldowanym w DE) sie dostaje obywatelstwo.
            • annajustyna Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 18:23
              Moze sie zmienilo? Ja sie dowiadywalam 3 lata temu (sasiadka tez uzyskala po 2
              latach, ale to bylo przed Einwanderungsgesetz).
              • caysee Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 18:42
                Chyba sie w miedzyczasie zmienilo, ale to juz dosyc dawno, minimum 2 lata temu,
                bo wtedy dowiedzialam sie tego z forum. A na potwierdzenie swoich informacji
                rozgladnelam sie na sieci i:

"Ein rechtmäßiger und gewöhnlicher Aufenthalt von drei Jahren in Deutschland
                reicht aus. Zum Zeitpunkt der Einbürgerung muss die Ehe oder eingetragene
                Partnerschaft schon seit mindestens zwei Jahren bestehen."

Zrodlo: www.einbuergerung.de/26_116.htm , rozdzial: Regelanspruch für
                Ehegatten oder eingetragene Lebenspartner
                • annajustyna Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 18:46
                  Jedno mnie zastanawia: dlaczego zony/mezowie nie-Niemcow musza czekac az 8 lat?
                  Czy obywatelstwo malzonka przechodzi jakos droga kropelkowa?;)
                  • annajustyna Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 18:49
                    Bo np. sa takie malzensta, ze zona w ogole z niemieckim mezem nie rozmawia,
                    tylko gotuje i sprzata w domu;). I ona niby ma byc szybciej zasymilowana niz
                    ktos, kto przyjechal do De do pracy, zna jezyk, przebywa wsrod Niemcow calymi
                    dniami, rozmawia z nimi etc. Ot, logika ustawodawcy...
                    • caysee Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 20:20
                      No ale mimo wszystko jak sie jest malzonkiem Niemca to jednak sie te zwyczaje
                      "domowe" poznaje szybciej. Ponadto, w przypadku malzenstwa z Niemcem jest
                      bardziej prawdopodobne, ze dluzej tu zostaniesz, dlatego daja to obywatelstwo
                      szybciej. W innym przypadku osoba, ktora tu przyjechala np. na 3letni kontrakt i
                      ma zamiar potem wracac moglaby sobie ot tak sobie wziac to obywatelstwo i wrocic
                      do swojego kraju, z Niemcami w ogole nie bedac zwiazana (znam sporo takich -
                      Amerykanie, zero integracji). No oczywiscie przypadki, w ktorych
                      malzonek-Niemiec sam nie jest zasymilowany to inna bajka..
    • annajustyna Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 13:42
      Paszport musisz miec, bo prawo pobytu w Niemczech (koniecznie, do kiedy nie
      bedziemy w Schengen) wymaga przestawienia waznego paszportu, wktory jednak nic
      sie juz nie wpisuje. Dostajesz oddzielna kartke (dokument) A4 w
      Ausländerbehörde, ze masz EG-Freizügigkeit...
      • annajustyna Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 13:44
        Meldunek w Ausländerbehörde obowiazywal Cie po 3 miesiacach pobytu w Niemczech...
        • jecki.p nic to, 28.10.07, 14:28
          poza stekiem bredni...

j.
          • annajustyna Re: nic to, 28.10.07, 14:56
            Jak sie nie znasz, to sie nie wypowiadaj. To nie jest watek smichy-chichy, tylko
            dziewczyna potrzebuje pomocy.
            • differentslim Re: nic to, 28.10.07, 15:15
              a ja poprosze o bardzij dokladne wyjasnienie, tez sie nie znam, ale jakos niekt
              ode mnie tego nie wymaga, poza jednorazowym zapytaniem na granicy CH/DE, panie
              w ratuszu powiedzialy ze nie potrzebuje....moze nie wiedza, ale ja tu juz jestem
              dwa lata i nie wiem czy powinienem o EG-Freizügigkeit sie bardziej starac, czy
              olac sprawe, jakas rada please?
              • annajustyna Re: nic to, 28.10.07, 15:26
                A masz obywatelstwo polskie tylko? Wg przepisow po 3 miesiacach pobytu w De
                (czyli udokumentowanych meldunkiem w ratuszu) powinienes zglosic sie do
                Ausländerbehörde i odebrac Freizügigkeitsbescheiningung. A jak otrzymales
                zezwolenie na prace?
                • annajustyna Re: nic to, 28.10.07, 15:28
                  Bez Fraizügigkeitsbescheiningung nie wolno Ci np. jezdzic na niemeickiech
                  blachach (kopie powinienes miec przy sobie na wypadek kontroli). Banki zazwyczaj
                  wymagaja tego papierka, przy wynajmnie meiszkania i podejmowaniu pracy moga o
                  niego zapytac...
                  • osatnia Re: nic to, 28.10.07, 16:43
                    i znowu jaki kraj, taki obyczaj. czy tez moze w zaleznosci na jakiego urzednika
                    sie trafi...
                    ja do pozwolenia o prace nie potrzebowalam Freizügigkeitsbescheiningung. tak
                    samo przy wynajmowaniu mieszkania, czy szukaniu nowej pracy. w sumie to mam ten
                    papierek, bo chcialam miec, ale nigdy go nie potrzebowalam
                    • annajustyna Re: nic to, 28.10.07, 16:59
                      Mnie pytano o tej papier przy podejmowaniu pracy, w urzedzie pracy, w
                      meldunkowni, w banku etc. Wszedzie:) Ale fakt, ze to bylo tuz po 1 maja 2004,
                      wiec mogli jeszcze meic stare nawyki (a pracodawca w ogole mnie najpierw nie
                      zapytal, bo myslal, ze mam niemeicki paszport, dopiero jak zobaczyl polski, to
                      sie zaczal dopytywac)...
                  • differentslim Re: nic to, 28.10.07, 16:44
                    od pocztku jezdze na niemieckich blachach, auto kupilem na kredyt, na dziecko
                    dostaje kindergeld, mam swoja firme... nikt jak dotychczas nie zapytal.
                    • annajustyna Re: nic to, 28.10.07, 16:57
                      Nie zapytal, ale mogl. Lepiej miec ten papier, bo po co ma sie ktos przyczepic?
                      A w Ausländerbehörde jestes zameldowany w ogole?
                      • differentslim Re: nic to, 28.10.07, 17:47
                        mysle ze nie, w sensie ze mieszkam w malej dziurze, u mnie
                        maldunek/Ausländerbehörde to jeden pokoj w ratuszu, w nim tez skladam wniosek o
                        kindergeld chyba ze chce mi sie jechac do familienkasy, teoretycznie
                        one(pracownice ratusza) powinny wszystko zglosic, lub ja powinienem jechac do FN.
              • konrad-walenrod U mnie to po gębie widać ,że ja tutejszy.. 28.10.07, 15:29
                differentslim napisał:

> a ja poprosze o bardzij dokladne wyjasnienie,
            • ro-bert Re: nic to, 28.10.07, 17:03
              annajustyna napisała:

> To nie jest watek smichy-chichy...

Poniewaz zarzucasz innym brak kompetencji i robienie sobie zartow z
              zalozycielki watka, prosilbym o blizsze wyjasnienie co mialas na
              mysli piszac:

"Mozesz tez zrezygnowac z meldunku w PL i wtedy jako obywatel-
              nierezydent nie bedziesz miec dowodu, tylko po co?"
              • annajustyna Re: nic to, 28.10.07, 17:10
                Mozliwe jest posiadanie obywatelstwa polskiego, bez meldunku w PL (np. jesli
                groziloby dziecku mieszkajacemu za granica powolanie do wojska, to dobrze jest
                je wczesniej wymeldowac). Wtedy nie posiada sie dowodu, ma sie status obywatela
                nierezydenta i posluguje sie tylko polskim paszportem. Czy Twoim zdaniem
                wypowiedz J. swiadczyla o jego kompetencji w temacie? Gdyby wiedzial, to od razu
                by wyjasnil, dlaczego niby ja pisze bzdury...
                • ro-bert Re: nic to, 28.10.07, 17:23
                  annajustyna napisała:

> Mozliwe jest posiadanie obywatelstwa polskiego, bez meldunku w PL
                  >(np. jesli groziloby dziecku mieszkajacemu za granica powolanie do
                  > wojska, to dobrze jest je wczesniej wymeldowac). Wtedy nie posiada
                  > sie dowodu...

Acha... i to wlasnie Ty zarzucasz innym, ze sobie zarty stroja?
                  Mowiac bardzo delikatnie, byloby chyba lepiej gdybys przed
                  splodzeniem takiej "porady" najpierw moze zapoznala sie odrobine ze
                  stanem faktycznym...

Cytat 1:
                  "Obywatele polscy zamieszkujący stale poza granicami naszego kraju
                  mają prawo, nie obowiązek, posiadania ważnego dowodu osobistego."

Cytat 2:
                  "...ponieważ organem wydającym wnioski o wymianę dowodu osobistego
                  jest wójt/burmistrz/prezydent na terenie kraju, według miejsca
                  zameldowania na pobyt stały. W przypadku braku stałego meldunku,
                  według ostatniego miejsca zameldowania bądź w przypadku
                  nieposiadania stałego zameldowania – do Urzędu Miasta st. Warszawa –
                  Śródmieście."

Zrodlo:
                  www.mswia.gov.pl/portal/pl/432/4932/

• annajustyna Re: nic to, 28.10.07, 17:25
                    Moj drogi, wlasnie potwierdziles moja racje. Prawo - nie obowiazek. Podobnie jak
                    bezdomny na terenie RP moze miec dowod z meldunkiem w Warszawie Srodmiescie - w
                    praktyce tego sie nie robi;). Zadzwon do ambasady i sie dowiedz, jak wyglada usus...
                    • ro-bert Re: nic to, 28.10.07, 17:51
                      annajustyna napisała:

> Moj drogi, wlasnie potwierdziles moja racje. Prawo - nie
                      obowiazek.

Blad!
                      Kazda osoba posiadajaca polskie obywatelstwo ma prawo posiadac dowod
                      osobisty NIE POSIADAJAC STALEGO ZAMELDOWANIA W POLSCE. Jasniej juz
                      nie potrafie, wybacz.

>Podobnie jak bezdomny na terenie RP moze miec dowod z meldunkiem w
                      >Warszawie Srodmiescie - w praktyce tego sie nie robi;).

Analogii nie widze absolutnie zadnej. Przeciez nie chodzi tu o
                      bezdomnego/bezdomna...
                      Poniewaz jednak widze, ze masz wrazenie byc dobrze w temacie dobrze
                      zorientowana, napisz prosze, co sie w praktyce robi. Czy taki
                      bezdomny nie ma w ogole dowodu osobistego i zmuszony jest cale zycie
                      poslugiwac sie legitymacja szkolna?

>Zadzwon do ambasady i sie dowiedz

Nie musze. Przerabialem to osobiscie kilka miesiecy temu.
                      Zameldowania w Polsce nie mam od ca. 17 lat.

>jak wyglada usus

Co to jest "usus"?
                      • annajustyna Re: nic to, 28.10.07, 17:54
                        Praktyka to inaczej usus (nie jestem pewna, czy w miedzyczasie tego po polsku
                        juz uzus nie pisze). Bezdomny w praktyce ma b. duze problemy z uzyskaniem
                        zameldowania pro forma w gminie W-wa Srodmiescie, a nawet jak je uzyska, to i
                        tak pracodawca bedzie zadal konkretnego adresu. Bledne kolo. Moj ojciec nie ma
                        polskiego meldunku od 26 lat (stan wojenny). Probowal eksperymentalnie wyrobic
                        sobie dowod i uzyskal informacje o statusie nierezydenta.
                        • ro-bert Re: nic to, 28.10.07, 18:00
                          annajustyna napisała:

Sluchaj, dlaczego Ty jestes taka uparta i twierdzisz zawsze, ze
                          Twoje argumenty (czesto wyssane z palca) sa lepsze od argumentow
                          innych? Geny? Atmosfera forum? Czy jeszcze cos innego?

Ja MAM polski dowod osobisty, NIE POSIADAJAC ZAMELDOWANIA W POLSCE a
                          Ty to negujesz. Dlaczego wprowadzasz innych w blad?
                          • jecki.p postaram Ci sie to wyjasnic, ro-bert, 28.10.07, 18:17
                            cytujac niezastapionego w takich wypadkach Waldka:
                            "Krowa zawsze z gory na dol sra-
                            -ona tak po prostu ma"...
                            j.
                            • annajustyna Re: postaram Ci sie to wyjasnic, ro-bert, 28.10.07, 18:21
                              Kazdy ma takie autorytety zyciowe, na jakie sobie zasluzyl. Ty masz Waldka;)
                              • jecki.p do kostek Waldkowi nie siegasz ! 28.10.07, 18:24
                                :-)
                                j.
                                • annajustyna Re: do kostek Waldkowi nie siegasz ! 28.10.07, 18:24
                                  Ma kilometr wzrostu???
                                  • jecki.p no wlasnie - 28.10.07, 18:28
                                    nic dodac, nic ujac.

j.
                          • annajustyna Re: nic to, 28.10.07, 18:18
                            Opowiadam o mich doswiadczeniach i informacjach uzyskanych w
                            urzedach/ustawach/na studiach. To wolny kraj, prawda? Mojemu ojcu odmowiono
                            wyrobienia dowodu bez meldunku. A mozesz zdradzic po co Ci dowod, skoro nie masz
                            meldunku i faktycznie nie mieszkasz w PL? To troche absurdalne, nie sadzisz?;)
                            Tylko mnie atakuj, widac zbierasz sily przez pare miesiecy forumowej
                            nieobecnosci, aby powarczec...
                            • ro-bert Re: nic to, 28.10.07, 18:48
                              annajustyna napisała:

> Opowiadam o mich doswiadczeniach i informacjach uzyskanych w
                              > urzedach/ustawach/na studiach. To wolny kraj, prawda? Mojemu ojcu
                              >odmowiono wyrobienia dowodu bez meldunku.

Nie. To nieprawda. Piszesz mianowicie ze:

"Mozesz tez zrezygnowac z meldunku w PL i wtedy jako obywatel-
                              nierezydent nie bedziesz miec dowodu..."

Tresc tego zdania mowi jednoznacznie, ze jako obywatel-nierezydent
                              nie bedziesz miec dowodu. Powyzsza informacja jest nieprawdziwa.
                              Potwierdzasz wiec swoja niekompetencje w temacie, zarzujac
                              jednoczesnie takowa innym. Tym samym robisz sobie smichy-chichy co
                              jest, jak powszechnie wiadomo, drugim po adpersonach, przestepstwem
                              na tym forum.

Twoje osobiste doswiadczenia mozesz przytoczyc, lecz nie moga one
                              oczywiscie swiadczyc o tym, jaki jest stan faktyczny. Przyznasz
                              przeciez, iz fakt, ze ktos z Twojej rodziny czy Twoich znajomych nie
                              jest w stanie zalatwic sprawy urzedowej, nie limituja stanu prawnego?

>A mozesz zdradzic po co Ci dowod, skoro nie masz
                              > meldunku i faktycznie nie mieszkasz w PL? To troche absurdalne,
                              nie sadzisz?;)

Moze i absurdalne ale za to jakie nie do odrzucenia argumenty
                              posiadam w tej bezsensownej dyskusji! Juz to wydaje sie byc
                              wystarczajacym powodem:)

> Tylko mnie atakuj,

Nie atakuje Ciebie, lecz bzdury, ktore wypisujesz.

>widac zbierasz sily przez pare miesiecy forumowej nieobecnosci,
                              >aby powarczec...

Wypraszam sobie takie adpersony! To skandal!
                              • annajustyna Re: nic to, 28.10.07, 18:52
                                Ok, czasem pisze skrotowo. Mea culpa. Nie limitowac, a legitymowac. I ad
                                personam, nieodmiennie. "Nie dalismy rade szerokiemu frontu opozycji" - mniej
                                wiecej tak napisales:/
                            • luka2007 Re: kochani... 28.10.07, 18:57
                              nie wiedzialam ze moim postem taka "zadymke"wywolam.nie denerwujcie sie tak
                              nawzajem...chcialam tylko wiedziec gdzie mam wyrobic ten dowod?!dostane go w
                              konsulacie czy nie ? jak przetlumacze nasz akt zwiazku malzenskiego i zaniose w
                              polsce do urzedu to wydaja mi nowy polski dowod z nowym nazwiskiem- tak czy
                              nie?wydaje mi sie wlasnie ze tak powinnam zrobic...ale latwiej byloby mi gdyby
                              poszlo to zalatwic w niemczech bo nie moge narazie jechac do polski .jestem w 8
                              miesiacu ciazy (koncowka)i nie chce ryzykowac.no i jak to z tym paszportem?musze
                              go miec czy nie? pozdrawiam was.
                              • annajustyna Re: kochani... 28.10.07, 18:59
                                Jakis dokument musisz miec na pewno:). Dowod wyrobisz tylko w PL, jesli wciaz
                                masz meldunek w kraju. A paszport jest konieczny wg Frauzügigkeit...Do kiedy
                                masz wazny paszport???
                                • annajustyna Re: kochani... 28.10.07, 19:01
                                  A co do katu malzenstwa: powinnas go umiejscowic w PL (to formalnsoc). Gdybys
                                  miala go w tzw. formacie unijnym (w paru jezykach), to byc moze nie musialabys
                                  go nawet tlumaczyc na polski.
                                • annajustyna Re: kochani... 28.10.07, 19:01
                                  FrEIzügigkeit oczywiscie;)
                              • ro-bert Re: kochani... 28.10.07, 19:15
                                Zadna zadyma. Nie przejmuj sie. To tylko taki lokalny sport, jedni
                                wprowadzaja ludzi w blad, inni probuja to korygowac :)

Co zas do Twojego problemu to nie polecam zdawac sie w tego typu
                                sprawach na forumowych "specjalistow" bo mozna sie niezle
                                przejechac. Jest przeciez tyle innych zrodel, jak chocby internet.
                                Zerknij np. tutaj:

www.mswia.gov.pl/portal/pl/432/4932/
                                Wniosek na dowod osobisty zlozyc musialem w Polsce (ponoc innej
                                mozliwosci nie ma) Dokument odebralem, ze wzgledu na dlugi czas
                                oczekiwania, dopiero po kilku miesiacach (podczas kolejnego pobytu)
                                Fakt, ze od 17 lat nie mam zameldowania w Polsce, nie byl zadna
                                przeszkoda.
                                • luka2007 Re: ro-bert 28.10.07, 19:22
                                  wiem ze nie musisz byc zameldowany w polsce aby otrzymac dowod.tutaj masz
                                  racje.gdyby bylo inaczej to moj brat by go nie dostal.tez mieszka w niemczech od
                                  ladnych kilkunastu lat-z polski juz dawno wymeldowany...a zapytalam na tym forum
                                  tak orientacyjnie bo chcialam wiedziec czy ktos byl w podobnej sytuacji.
                                  konsulat mnie "olal" wiec pomyslalam ze tutaj czegos sie dowiem.pozdrowka.
    • luka2007 Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 19:15
      paszport mam wazny do lutego 2008.
      • annajustyna Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 19:16
        To uzywaj go razem z aktem malzenstwa (nazwisko!).
        • aylinka Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 28.10.07, 22:12
          Poczytaj tu jezeli chodzi o dowod osobisty :Obywatele polscy
          zamieszkujący stale poza granicami naszego kraju mają prawo, nie
          obowiązek, posiadania ważnego dowodu osobistego. Jedynie osoba
          będąca obywatelem polskim i zamieszkała w Rzeczypospolitej Polskiej
          jest obowiązana posiadać dowód osobisty. Zatem, obywatele polscy
          zamieszkujący w kraju załatwiając sprawy urzędowe powinni posługiwać
          się dowodem osobistym. Wobec tego osoba zamieszkała za granicą
          powinna posiadać przede wszystkim paszport, który uprawnia ją do
          przekraczania granicy i pobytu za granicą, a zarazem poświadcza jej
          obywatelstwo polskie.

Po drugie: Z uwagi na wejście w życie ustawy z 13 lipca 2006 roku o
          dokumentach paszportowych (Dz. U. nr 143, poz. 1027) zaleca się
          składanie wniosków o nowy paszport minimum 6 miesięcy przed upływem
          terminu ważności dotychczas posiadanego paszportu.
          Po trzecie: w przypadku wymiany paszportu ze względu na zmianę
          nazwiska po zawarciu związku małżeńskiego składa się oryginał odpisu
          aktu małżeństwa (w przypadku aktów wydanych przez urzędy Irlandii
          czy innych krajów powinny one być umiejscowione w księgach Urzędu
          Stanu Cywilnego w ostatnim miejscu zameldowania w Polsce),
          Osobiscie radze wymienic paszport tu w Niemczech.
    • zosiaczek25 Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 31.10.07, 08:05
      Troche poniewczasie pewnie pisze. U mnie jest tak. W maju wyszlam za maz. W
      lipcu przy okazji slubu koscielnego, bedac w PL zlozylam wniosek o dowod. Wielka
      mi lache zrobili, ze przyjeli, bo (w jednym budynku 2 dni pomiedzy zalatwianiem
      jednej sprawy a drugiej) podobno za wczesnie zlozylam ten wniosek po
      zatwierdzeniu malzenstwa i ci w meldunkowym jeszcze z USC nie zdazyli dostac
      informacji o tym. :) Smiech na sali. Ale coz, zrobili mi lache, przyjeli wniosek
      i teraz musze czekac rok na odebranie dowodu. Bo dowod jest juz gotowy, ale moge
      go odebrac tylko w miejscu stalego zameldowania. W ambasadzie/konsulacie nie
      mozna wyrobic ani tez nawet odebrac, bo nie przesylaja. Dziwi mnie to lekko, bo
      przciez to instytucja panstwowa. Czyzby nie mieli do siebie zaufania? Podobno
      takie przepisy, wiec czekam. Do PL nie mam pojecia kiedy pojade nastepnym razem.
      Moze przd uplywem roku od wyrobienia dowodu, ale moze i pozniej. I zastanawiam
      sie dlatego, co sie stanie z tym dowodem, gdy nie zdaze go odebrac w ciagu roku?
      A zeby potwierdzic swoja tozsamosc, musze wszedzie nosic Stammbuch, bo odpis
      aktu malz. oczywiscie trzeba bylo oddac w PL.
      • jedynybaerenfang napisz do urzedu gdzie dowod lezy, ze z uwagi 31.10.07, 09:17
        na trudna sytuacje materialna (np. bezrobocie itp.) nie mozesz
        odebrac dowodu osobiscie w Polsce i prosisz o przeslanie do
        wlasciwego urzedu konsularnego. Istnieje taka mozliwosc.
        • zosiaczek25 Re: napisz do urzedu gdzie dowod lezy, ze z uwagi 31.10.07, 10:40
          Serio jest taka mozliwosc? Bo juz przy skladaniu wniosku probowalam ich brac na
          litosc, ze nie moge przyjechac, bo to i tamto. I faktycznie nie moge przyjechac.
          Ale pani w urzedzie byla nieugieta. Jej zdaniem dowod mozna odebrac tylko
          osobiscie tam, gdzie zlozylo sie wniosek i zadne wysylanie do konsulatu nie
          wchodzi w gre. Musze sie upewnic co do tych przepisow. Wiesz moze, gdzie mozna
          takie info znalezc w necie?
      • michalina1974 Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 31.10.07, 09:22
        mozesz poprosic o odpis aktu malzenstwa w Twoim USC i nie bedziesz
        juz musiala nosic Stammbuch przy sobie. A poza tym chyba dostalas
        papier o zmianie nazwiska?
        • zosiaczek25 Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 31.10.07, 10:38
          Ktory papier masz na mysli? Bo jest tak: ten dlugi akt malzenstwa i sa do tego
          dwa formularze- Formule B (Auszug aus dem Heiratseintrag i Bescheinigung über
          die Eheschliessung. Nie wiem, co jest wazniejsze, wiec jak chce cos zalatwic, to
          nosze wszystko ze soba.
          • michalina1974 Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 31.10.07, 11:01
            mam na mysli Bescheinigung über die Eheschließung ale rowniez
            Bescheinigung über Namensänderung.
            • zosiaczek25 Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 01.11.07, 18:54
              Ty, kurcze juz mi sie pierniczy wszystko. Bescheinignung über Namensänderung nie
              mam. Czy to moze byc ten formularz B? Tam wlasnie jest wypisane nazwisko przed i
              nazwisko po slubie.
    • gizela001 Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 07.11.07, 17:45
      Dwa tygodnie temu wzielam slub z niemcem w Niemczech.W urzedzie
      odrazu spytalam jak to jest z dokumentami, odrazu wyjasnili ze jako
      obywatel polski musze dokumenty wymienic w Polsce. Tak tez wiec
      uczynilam. Najpierw jednak zostalam zameldowana w Niemczech i z tym
      papierem wszedzie chodze.
      Jezeli chodzio o zalatwianie dokumentow w Polsce to:
      1. Musisz zlozyc wnisek o tzw legalizacje zwiazku malzenskiego w
      Polsce. Do tego potrzebne bedzie: Odpis z Familienbuch wraz z
      tlumaczeniem. Odpis z Familienbuch kosztuje w Niemczech 8€. Innego
      dokumentu nie honoruja. Oplata skarbowa w Polsce 50zl. Na podstawie
      decyzji wydadza polski akt malzenstwa, ktory bedzie ci potrzebny w
      innych urzedach.
      2. Do zlozenia wniosku na dowod osobisty bedzie potrzebne: 2
      zdjecia, oplata 30zl, aktualny meldunek w Polsce oraz polski akt
      malzenstwa
      3. Jezeli bedziesz chciala wyrobic paszport. To oplata 140zl. Jezeli
      nie bedziesz miala dowodu osobistego z nowym nazwiskiem to dodatkowo
      polski akt malzenstwa
      4. Jesli chodzi o prawo jazdy to mi powiedzieli (tu w Niemczech), ze
      jezeli mam prawojazdy juz europejskie (czyli plastikowa karta) to
      bez problemow moge je wymienic w Niemczech, potrzebny tylko jest
      dowod z nowym nazwiskiem, zameldowanie w Niemczech... To jeszcze
      przede mna, narazie czekam na dowod polski z nowym nazwiskiem bo
      aktualnie kolejki na odbior dowodu w Polsce sa dlugie.

P.S
      Papiery tlumacz w Polsce - taniej wychodzi
      • ro-bert Po raz kolejny 07.11.07, 19:41
        gizela001 napisała:

> 2. Do zlozenia wniosku na dowod osobisty bedzie potrzebne: 2
        > zdjecia, oplata 30zl, aktualny meldunek w Polsce oraz polski akt
        > malzenstwa

Do zlozenia wniosku na dowod osobisty (jak i do jego odbioru) NIE
        JEST konieczne zameldowanie w Polsce.

• luka2007 Re: Po raz kolejny 08.11.07, 12:39
          oj robercik ty sie denerwujesz tym zameldowaniem co???dzieki za odpowiedzi.ach,
          te urzedy...
          • ro-bert Re: Po raz kolejny 09.11.07, 07:01
            luka2007 napisała:

> oj robercik ty sie denerwujesz tym zameldowaniem co???

Skarbie, takimi blahostkami sie denerwowac?! To stwierdzenie faktu,
            a ze wykrzyczane... no coz, do niektorych normalny ton nie dociera
            ;)

PS
            Denerwowac to ja sie zaczynam, czytajac pisane bez zadnej zenady
            posty o tym, jak nalezy doic system podatkowy i krasc pieniadze
            podatnikow (obojetnie w jakim kraju) Dlatego niektore watki
            odwiedzam tylko biernie :)
            • luka2007 Re: Po raz kolejny 09.11.07, 17:40
              rozumiem...skarbie...doszlam do wniosku ze skoro tu mieszkam to wystarczy mi
              tylko nowy paszport(a ten dostane chyba w konsulacie co?) nie musze niczego
              wtedy przetlumaczac i extra do polski jechac.dobrze mysle czy zle?
        • gizela001 Re: Po raz kolejny 08.11.07, 18:27
          To moja pani urzednik chyba byla zle poinformowana
    • mc_dortmund Re: gdzie wyrobic dowod osobisty? 08.11.07, 19:50
      wtrace swoje 3 grosze,poniewaz 2 tygodnie temu odebralam swoj dowod ;)
      slub wprawdzie bralam w pl,wiec tu bylo latwiej..
      nie mam meldunku w Polsce od 3 lat..
      wniosek na dowod zawiozlam do urzedu wg.ostatniego miejsca zameldowania,pani
      nosem krecila,poniewaz najpierw podobno nalezalo im zglosi fakt zamazpojscia a
      zmiana danych w bazie CBO trwa ok.3 tygodni jednak po prawie awnturze moj
      wniosek przyjela,tyle ze ostrzegla,ze czas oczekiwania na dowod zwiekszy sie o
      te 3 tygodnie.
      podczas kolejnego pobytu dowod odebralam..w miejscu adres zameldowania mam wpis
      "brak" - straszne nie? ;) dowod wazny jest 10 lat i tak dlugo bedzie na Ciebie
      czekal w urzedzie.
      pomijam glupie teksy typu - a po co pani dowod??? wrrrr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka