Dodaj do ulubionych

język czarnogórski...

16.10.10, 20:12
Czy ktoś mógłby mi objaśnić na jakiej podstawie można stwierdzić, że jakiś język nie jest odmianą (dialektem?) innego języka tylko osobnym tworem? Czy są jakieś określone kryteria? Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat ew. podsunąć jakąś literaturę byłabym bardzo wdzięczna. Z góry dziękujęsmile

--
Хочу чтоб в мире все молчало
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: język czarnogórski... 16.10.10, 21:41
      larusse:
      > Czy ktoś mógłby mi objaśnić na jakiej podstawie można stwierdzić, że jakiś
      > język nie jest odmianą (dialektem?) innego języka tylko osobnym tworem? Czy
      > są jakieś określone kryteria? J

Dawniej przyjmowano, że jak ma wojsko i flotę, to jest osobnym językiem, a inaczej dialektem. Np. austriackie gadanie jest tylko dialektem niemieckiego, bo brakuje mu floty.

Ale teraz wszystko się pokićkało, odkąd kaszubski uznano za język.

larusse:
      > Хочу чтоб в мире все молчало

По-видимому ты не поклонница музыки...

- Stefan
      • larusse Re: język czarnogórski... 16.10.10, 22:18
        Albo przegłosuje w parlamencie... A nie wiesz jak to wygląda od strony technicznej? Tzn. Czarnogórzanie (czarnogórcy?) przegłosowali sobie, że mają swój osobny język i co dalej? Musi to byc uznane przez jakieś "instytuty", powiedzmy, ponadnarodowe?

Нет, это не так... Ведь если погружиться в бездонную пропасть молчания, можно расслышать и музыкуsmile
        • randybvain Re: język czarnogórski... 17.10.10, 02:45
          Jeśli BARDZO WAŻNA OSOBA zacznie mówić np. o dialekcie warszawskim, że jest to osobny język, to pod ciężarem autorytetu stanie się to faktem dokonanym, bo nikt nie zaprzeczy, a jak ktoś zaprzeczy, to się go uciszy.
        • stefan4 Re: język czarnogórski... 17.10.10, 10:31
          Przepraszam, wysłało mi się przed dokończeniem.

larusse:
          > A nie wiesz jak to wygląda od strony technicznej? Tzn. Czarnogórzanie
          > (czarnogórcy?) przegłosowali sobie, że mają swój osobny język i co dalej? Musi
          > to byc uznane przez jakieś "instytuty", powiedzmy, ponadnarodowe?

Myślę, że kontrowersja w takiej sprawie może trwać latami. Bułgarzy sądzą, że macedoński jest dialektem bułgarskiego, Macedończycy uważają, że to osobny język. Wikipedia:

Cytat
          Няма ясна и всеобщо призната процедура по международно политическо признаване на даден език. Политическият спор по този въпрос още се нарича езиков спор, какъвто доскоро съществуваше между България и Република Македония. От друга страна, това е чисто лингвистичен въпрос, който по силата на обективни критерии се опитва да установи съществуват ли безспорни аргументи, които могат да отговорят еднозначно — македонският и българският различни езици ли са, или са варианти на един и същи език.

[wytłuszczenie moje
          • larusse Re: język czarnogórski... 17.10.10, 12:06
            Да, конечно погружаться. Прошу извиненияsmile. Сразу хочу предупредить, что, к сожалению, часто допускаю описки, опечатки. Случаются и ошибки конечно...
            Но это тоже не очень грамтоно: Разве тогда надежды маленький оркестрик тоже не замолчит?...smile но дело не в том.
            Попробуйте спокойно, шаг за шагом опускаться в эту бездну. Тогда, наверное, уловите звуки музыки молчания, а, может быть, даже ее крик.smile
            • stefan4 Re: język czarnogórski... 18.10.10, 00:48
              larusse:
              > Попробуйте спокойно, шаг за шагом опускаться в эту бездну. Тогда,
              > наверное, уловите звуки музыки молчания, а, может быть, даже ее крик.

No tak...
              Я кричал музыкантам ,,
              • larusse Re: język czarnogórski... 18.10.10, 22:11
                По-моему ее суть заключается в следующем: В жилах-мед. Кто идет? Это-он, это-сон. Он уймет, он отрет. Страстный пот, смертный пот... Страшная такая музыка.
                • larusse Re: język czarnogórski... 18.10.10, 22:15
                  *страшнa
                • stefan4 Re: język czarnogórski... 19.10.10, 09:33
                  larusse:
                  > В жилах-мед. Кто идет? Это-он, это-сон. Он уймет, он отрет. Страстный
                  > пот, смертный пот...

Nijak nie rozumiem Cwietajewej. Znaczy, słowa oczywiście rozumiem, ale one nie poruszają żadnej struny w moim sercu.

- Stefan
                  • larusse Re: język czarnogórski... 19.10.10, 16:29
                    A ja zyc bez niej nie moge (tzn. przesadzam oczywisciesmile, ale dla mnie jest/była geniuszem).
                    • stefan4 Re: język czarnogórski... 19.10.10, 18:33
                      larusse:
                      > A ja zyc bez niej nie moge

Larusse, vous êtes donc une Russe moderne.

A ja jestem staroświecki: wolę klasycznych bardów (Gorodnickij, Okudżawa, Wysockij, Rozjenbaum, ...).

- Stefan
                      • larusse Re: język czarnogórski... 19.10.10, 20:17
                        Je pense que c'est une maladie de la vie. smile
      • randybvain Re: język czarnogórski... 17.10.10, 02:43
        Kaszubi mają flotę i wojsko...
        • stefan4 Re: język czarnogórski... 17.10.10, 10:35
          randybvain:
          > Kaszubi mają flotę i wojsko...

Flotę kutrów rybackich im ostatnio bardzo przetrzebiono ze względu na unijne limity połowowe. A o wojsku kaszubskim nie słyszałem. Gdyby je mieli, to ten fakt obniżyłby znacznie mój szacunek do nich.

- Stefan
          • larusse Re: język czarnogórski... 17.10.10, 14:24
            Jak bylam kiedys w PANie, dostałam slownik jezyka kaszubskiego. Tak sobie właśnie myslę, że ciekawe co tam we wstępie jest napisane. Ale, kurka, nie moge go znalezc.uncertain
          • randybvain Re: język czarnogórski... 17.10.10, 22:05
            http://pl.wikipedia.org/wiki/16_Kaszubska_Dywizja_Pancerna
            • stefan4 Re: język czarnogórski... 18.10.10, 00:40
              randybvain:
              > http://pl.wikipedia.org/wiki/16_Kaszubska_Dywizja_Pancerna

Tylko że ona była taka ,,kaszubska'' jak Pierwsza Dywizja Kościuszki była Kościuszki...

- Stefan
    • dala.tata Re: język czarnogórski... 17.10.10, 12:37
      do niedawna nie bylo, nie slyszalem, zeby sie pojawily. decyzja, czy X jest jezykiem czy tez dialektem, pidzinem czy moze kreolem jest polityczna. flota moze neikonicznie jet dzisiaj potrzebna, ale przyznanie grupie statusu jezyka moze miec powazne konsekwencje odsrdkowe dla panstwa.

nawiasem mowiac, to jest ta czesc lingwistyki, ktor ama niezwykla wladze. lingwici mowia nam jaki jest swiat 'naprawde'. od ustalania nazw miejscowosci (vide: Zgorzelec) do ustalania, co jeszcze wazniejsze, jak pisac i kto pisze dobrze.
      • larusse Re: język czarnogórski... 17.10.10, 14:14
        Ok, polityczna. Czytam teraz wypowiedz prof. Nikcevica (który w swoich pracach dowodzi istnienia tego jezyka) i w pewnym momencie pisze on cos takiego: Prawda jest ze nie ma moich ksiazek w ksiegarniach, bo jez. czarnogorski nie jest prawnie uznany. Tzn. jak? przegłosowany? A w jaki sposób uznaje sie jezyka na arenie miedzynarodowej.

Rozmawiałam kiedys z takim Serbem, oczywiscie smiał sie z tego n"nowego jezyka". Twierdzil, ze w Montenegro istnieja dwie Akademie Nauk. Jedna dofinansowywana przez panstwo (i prowadzaca badania, które maja przyniesc "oczekiwane" rezultaty), druga nie. Stad moje pytanie.
        • dala.tata Re: język czarnogórski... 17.10.10, 15:28
          a to jest ciekawe pytanie. nie wiem, kto decyduje o jezykowosci jezyka. podejrzewam ze rzad, moze nawet MSW, przy ktorym funkcjonuje Komisja od nazw....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka