geronimo28 30.04.04, 09:51 A jak się mówi w waszych stronach na niewinny pocałunek? "Dać buzi" to chyba ogólnopolskie. U nas jest "dać ciumka", na Sląsku słyszałem "dać kusika" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dialektolog Re: dać buzi 30.04.04, 10:21 geronimo28 napisał: > A jak się mówi w waszych stronach na niewinny pocałunek? "Dać buzi" to chyba > ogólnopolskie. U nas jest "dać ciumka", na Sląsku słyszałem "dać kusika" U Was, to znaczy gdzie? Mam hipotezę, że to okolice Gorlic lub Krosna, ale bądź tak miły i sprecyzuj dla dobra nauki. Po podhalańsku: pobośkać. Odpowiedz Link
geronimo28 Re: dać buzi 30.04.04, 11:14 dialektolog napisał: > geronimo28 napisał: > > > A jak się mówi w waszych stronach na niewinny pocałunek? "Dać buzi" to chy > ba > > ogólnopolskie. U nas jest "dać ciumka", na Sląsku słyszałem "dać kusika" > > > U Was, to znaczy gdzie? Mam hipotezę, że to okolice Gorlic lub Krosna, ale bądź > > tak miły i sprecyzuj dla dobra nauki. > > Po podhalańsku: pobośkać. Blisko, ale nie do końca. Okolice Przemyśla Pozdrawiam Odpowiedz Link
ciupazka Re: Cas na bośkanie Wom i nom! Juz w Uniii... 01.05.04, 09:48 Nei jo Ci daje gębusi tyz i bośkom z dubeltówki po nasemu, haj! Pozdr.Hej! Odpowiedz Link
millefiori Re: Cas na bośkanie Wom i nom! Juz w Uniii... 05.05.04, 00:44 Dziekuje i wzajemnie, z dubeltowki, Ciupazko! Dygam serdecznie Millefiori Wydawnictwa i ich obyczaje Odpowiedz Link
jessyk Re: Cas na bośkanie Wom i nom! Juz w Uniii... 24.08.04, 18:46 Jak pobośkać, to i obłapić? Odpowiedz Link
laband Re: dać buzi 18.05.04, 19:19 ja, u nos sie dowo kusika a co ciekawe Bajeroki dowajom "bussi". idzie tysz padac "dej dziubka" Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: dać buzi 16.08.04, 09:30 laband napisał: > ja, u nos sie dowo kusika a co ciekawe Bajeroki dowajom "bussi". > > idzie tysz padac "dej dziubka" Köln/Kolonia - büzzen - /wymowa - bueccen - Odpowiedz Link
laband Re: dać buzi 14.08.04, 16:52 kedys we jakims zbiorze fraszek przeczytouch ize je to "plucie przez zęby do cudzej gęby" ................ Odpowiedz Link